Raad voor maatschappelijk welzijn

van woensdag 4 november 2020

 

OPENBARE ZITTING

 

Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 november 2020

Notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 oktober 2020. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, Henk Vleugels, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De ontwerpnotulen van de vorige zitting werden opgemaakt. Er worden geen opmerkingen gemaakt.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 74 volgens artikel 32

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van de zitting van 7 oktober 2020 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van woensdag 4 november 2020

Reglement Minder Mobielen Centrale voor gebruikers. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, Henk Vleugels, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 14 november 1991 een overeenkomst met Taxistop goed en besliste daarmee om een lokale Minder Mobielen Centrale (MMC) op te richten, een taxidienst voor minder mobiele mensen.

 

De raad voor maatschapelijk welzijn verving op 7 december 2006 deze overeenkomst (inclusief reglement) door een informatienota “rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger”. Deze goedgekeurde informatienota werd op 2 oktober 2008 geactualiseerd en aangepast, meer bepaald met betrekking tot de kilometervergoeding van de chauffeurs en de terugbetaling van dubbele ritten.

 

In de zittingen van 3 november 2011 en 8 november 2018 werd de informatienota opnieuw geactualiseerd en gewijzigd met betrekking tot verhoging lidmaatschap leden en werd een aanvullend reglement toegevoegd omtrent de voorwaarden van lidmaatschap en de regeling van de ritten.

 

Context en argumentatie

Sedert de oprichting van de MMC werd de overeenkomst met taxistop (inclusief reglement), later vervangen door een informatienota "rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger", regelmatig geactualiseerd en gewijzigd. Tot op heden ontbreekt echter een duidelijk reglement naar de gebruikers toe. De opmaak van een reglement zorgt voor meer duidelijkheid en transparantie zowel naar de gebruiker toe als voor de medewerkers en vrijwilligers.

 

Taxistop vzw bracht het lokaal bestuur op 22 september 2020 schriftelijk op de hoogte dat vanaf 2021 de prijs van het lidmaatschap wordt verhoogd zowel voor de gebruikers als voor het lokaal bestuur.

Het jaarlijks lidmaatschap voor het lokaal bestuur verhoogt van 80 euro naar 95 euro. Dit bedrag bleef ongewijzigd sedert 2002. Het jaarlijks lidmaatschap voor de  gebruikers verhoogt van 10 euro naar 12 euro per jaar voor alleenstaanden en van 15 euro naar 18 euro per jaar voor een gezinslidmaatschap. Voor aansluitingen na 30 juni bedraagt het lidgeld dan respectievelijk 6 en 9 euro. Het lidmaatschap voor de gebruiker bleef al sedert 2011 jaar ongewijzigd. De helft van het bedrag van de lidmaatschappen moet worden doorgestort aan Taxistop.

 

De aangepast bedragen voor de leden worden mee opgenomen in het reglement dat ter goedkeuring wordt voorgelegd.

 

Burgers maken frequent gebruik van de diensten van de MMC. In 2019 telde deze dienst  211 leden en reden 14 chauffeurs op jaarbasis 2276 ritten. Een verdubbeling van het aantal leden en ritten de laatste 15 jaar staat in contrast met het aantal vrijwilligers dat gedurende deze periode gelijk is gebleven.

 

Omwille van de sterke stijging van het aantal leden en ritten is de vraag groter dan het aanbod en heeft de werking van de MMC nood aan een bijsturing, zowel op inhoudelijk als organisatorisch vlak. Deze bijsturingen moeten de onthaalmedewerkers meer tijd geven om de ritten te regelen en ervoor te zorgen dat vrijwilligers niet afhaken omwille van overbelasting. Het lokaal bestuur wenst een goede en correcte dienstverlening aan te bieden in evenwicht met een gezonde werkbelasting voor vrijwilligers en onthaalmedewerkers.

 

Volgende bijsturingen moeten aan deze noden tegemoet komen.

-          Ritten kunnen enkel nog in de voormiddag aangevraagd worden.

-          Er wordt een apart telefoonnummer voorzien voor de MMC. Dit nummer is enkel in de voormiddag actief. Het telefoonnummer zal toekomen op het onthaal sociaal huis.

-          Er wordt een ledenstop ingevoerd als vraag en aanbod niet meer in evenwicht zijn. Nieuwe leden kunnen volgens een wachtlijstprincipe weer ingeschakeld worden.

-          De wachtvergoeding wordt verhoogd van 1,5 euro naar 2,5 euro per begonnen uur. Het reglement geeft aan dat deze vergoeding kan herzien worden.

-          Dringende ritten (aanvraag minder dan twee werkdagen) worden niet gereden. Enkel in geval van onvoorziene en dringende medische situaties en bij onvoorziene ziekte of hospitalisatie van partner of kind, kan een uitzondering worden toegestaan, dit steeds op voorwaarde van beschikbaarheid van een vrijwilliger.

-          Er wordt een duidelijk reglement opgemaakt voor de gebruikers van de MMC.

 

Er wordt blijvend ingezet op werving van vrijwilligers. Dit zit vervat in de opdracht van de nieuwe beleidsmedewerker burgerparticipatie en vrijwilligers die in het kader van de doelstellingen van het meerjarenplan een waarderingsbeleid voor de vrijwilligers van het lokaal bestuur uitwerkt om het vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 77 en 78

 

Juridische basis

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 november 2011 houdende goedkeuring wijziging informatienota "rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger" en goedkeuring aanvullend reglement minder mobielen centrale

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 8 november 2018 houdende goedkeuring aanpassing vergoeding Minder Mobielen Centrale

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.3

Olen heeft een optimaal beheer van de administratieve en technische middelen

Acties

9.3.1

Administratieve middelen

9.3.2

Technische middelen

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.7

Olen heeft een aangepast en modern financieel beleid

Actie

9.7.2

Verzekeringen

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2020

1.054 euro

 

9.3.1

61500060/0959

2021

1.075 euro

 

2022

1.096 euro

 

2023

1.118 euro

 

2024

1.141 euro

 

2025

1.163 euro

 

2020-2025

 

1.1750 euro

9.3.1

70100020/0959

2020

500 euro

 

9.3.2

61599999/0959

2021-2025

1000 euro

 

2020-2025

2.367 euro

 

9.7.2

61209999/0959

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement Minder Mobielen Centrale voor gebruikers goed als volgt. Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

REGLEMENT MINDER MOBIELEN CENTRALE VOOR GEBRUIKERS

 

Artikel 1 - Wat is de Minder Mobielen Centrale (MMC)

De Minder Mobielen Centrale (MMC) wordt georganiseerd door het Lokaal bestuur Olen in samenwerking met Taxistop.

 

De dienst is elke werkdag te bereiken tussen 09.00 en 12.00 uur (maar niet in het weekend en op feestdagen) op:

Lichtaartseweg 9

2250 Olen

014 24 86 05

 

Het doel is mensen vervoeren met een beperkt inkomen die problemen ondervinden om zich te verplaatsen en hen op die manier uit het sociaal isolement te halen. De MMC werkt hiervoor samen met vrijwilligers.

 

Artikel 2 - Wie kan lid worden

De maatschappelijk werkers van het zorgteam controleren of de aanvrager in aanmerking komt voor het lidmaatschap.

 

De aanvrager moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

-          minder mobiel zijn: door ouderdom, ziekte of handicap het eigen vervoer of openbaar vervoer niet kunnen gebruiken

-          zelfstandig (mits enige ondersteuning) in en uit de wagen kunnen stappen

-          een inkomen hebben dat lager is dan tweemaal het bedrag leefloon van de categorie waartoe de aanvrager behoort

-          geen eigen wagen hebben

 

In een sociale noodsituatie kan een afwijking worden toegestaan op de voorwaarden. De ritten worden dan beperkt in tijd en enkel voor verplaatsingen die rechtstreeks verband houden met de noodsituatie. Deze afwijking moeten goedgekeurd worden door het bijzonder comité voor de sociale dienst. Minstens jaarlijks wordt nagegaan of nog aan de voorwaarden voldaan is.

 

Als het aantal leden niet meer in verhouding is tot het aantal vrijwilligers, wordt er door een gemotiveerd besluit van het vast bureau een ledenstop ingevoerd en een wachtlijst aangelegd.

 

Artikel 3 - Lidgeld

De bedragen voor het lidmaatschap zijn als volgt:

-          12 euro per jaar of 6 euro na 30 juni voor een alleenstaande

-          18 euro per jaar of 9 euro na 30 juni voor een koppel/gezin

 

Samenwonen onder andere omstandigheden (zussen, vrienden,…) wordt niet als samenwonende beschouwd. Iedere gebruiker betaalt dan lidgeld als alleenstaande.

 

Na betaling van het lidgeld krijgt de gebruiker een lidkaart met een persoonlijk lidnummer. De gebruiker moet de lidkaart bijhebben tijdens elke rit met de MMC.

 

Artikel 4 - Vergoeding aan de chauffeur

Na afloop van de rit betaalt de gebruiker volgende vergoedingen aan de chauffeur:

-          De kilometervergoeding bedraagt 0,35 euro per kilometer. De gebruiker voorziet een zo gepast mogelijke geldsom. De chauffeur geeft de gebruiker een ontvangstbewijs voor het betaalde bedrag.

-          De prijs wordt berekend per rit. De kilometers worden geteld vanaf de woning van de chauffeur tot op de plaats van bestemming en terug. Dit is één rit. Wordt later op de dag hetzelfde traject opnieuw gereden, dan is dit een nieuwe rit. De chauffeur zal tijdens de rit de meest logische weg volgen, rekening houdend met wegwerkzaamheden en omleidingen.

-          De ritprijs hangt af van de woonplaats van de chauffeur en de route die de chauffeur neemt. Ritten minder dan 10 kilometer worden altijd afgerekend aan 3,50 euro.

-          Moet de chauffeur wachten, dan betaalt de gebruiker een wachtvergoeding van 2,50 euro per volledig uur wachttijd. De chauffeurs zijn vrij om te beslissen wanneer ze over en weer rijden of wanneer ze wachten.

-          Parkeerkosten zijn altijd voor rekening van de gebruiker.

-          De vergoedingen kunnen aangepast worden indien ze niet meer kostendekkend zijn.

 

Artikel 5 - Praktische werking

Een rit wordt minstens twee werkdagen (48 uur) op voorhand aangevraagd via de centrale. De centrale is enkel in de voormiddag bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur. Reserveer zo snel mogelijk en wacht niet tot op het laatste moment. Zo is de kans groter dat er een vrijwilliger beschikbaar is.

 

Een rit mag nooit rechtstreeks met de chauffeur geregeld worden.

 

De MMC doet geen dringend vervoer.

 

Een gebruiker mag maximaal drie ritten per week vragen, afhankelijk van de beschikbaarheid van de vrijwilligers. In het weekend zijn er minder chauffeurs beschikbaar.

 

Een overzicht:

 

Dag van de rit is op:

Aanvraag van de rit ten laatste in de voormiddag tussen 9.00 en 12.00 uur op:

Maandag

Donderdag

Dinsdag

Vrijdag

Woensdag

Maandag

Donderdag

Dinsdag

Vrijdag, zaterdag, zondag

Woensdag

 

Bij aanvraag geeft de gebruiker volgende gegevens door:

-          naam en lidnummer

-          datum van de rit, het uur van ophalen, duur van de wachttijd of het tijdstip van de terugrit

-          adres van ophalen en van bestemming en eventuele tussenstops

-          aantal te vervoeren personen (er mag één begeleider kosteloos mee rijden, begeleiders zijn niet gedekt door de verzekering van de MMC. De begeleider moet op hetzelfde adres van de gebruiker vertrekken)

-          vervoer van plooibare rolstoel of rollator

-          aard van de rit (dokter, boodschappen, kapper …)

 

Niet alle chauffeurs willen een huisdier in de wagen. De gebruiker verwittigt de centrale als hij een huisdier wenst mee te nemen.

 

Er worden geen ritten gereden in de volgende gevallen:

-          als het maximum aantal van drie ritten per week bereikt is

-          voor woon-werkverkeer

-          voor dagelijks ziekenvervoer bij reeksbehandelingen of voor risicovol ziekenvervoer

-          voor vervoer van grote spullen

-          op kerstavond, oudejaarsavond en op feestdagen

 

Artikel 6 - Opvolging van de rit

Na de aanvraag van de rit zoekt de centrale een gepaste chauffeur. De centrale neemt geen contact op met de gebruiker om mee te delen dat een rit doorgaat.

 

Minderjarigen moeten vergezeld worden door een ouder. Voor kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moet de gebruiker zelf voor een reglementair kinderzitje zorgen.

 

Artikel 7 - Wat als een rit niet gereden kan worden

Hoewel de centrale er alles aan zal doen om een chauffeur te vinden, kan het voorvallen dat er geen chauffeur beschikbaar is. De MMC zal je steeds verwittigen wanneer een rit niet kan doorgaan.

 

Indien een gebruiker een reeds geplande rit wil afzeggen, moet de centrale verwittigd worden voor aanvang van de rit. Wordt de rit niet tijdig geannuleerd, dan betaalt de gebruiker de gereden kilometers van de chauffeur.

 

Artikel 8 - Houden aan de afspraken

De gebruiker houdt zich aan de afspraken die met de centrale gemaakt zijn. De gebruiker kan tijdens de rit niet vragen om naar een andere bestemming rijden, om meerdere tussenstops te maken of op een ander tijdstip te rijden. Evenmin kunnen er meer mensen meerijden dan afgesproken.

 

De chauffeurs hebben vaak meerdere ritten per dag dus is het belangrijk dat de gebruiker klaarstaat op het afgesproken tijdstip.

 

Het dragen van een autogordel is verplicht.

 

Roken in de wagen van onze vrijwilligers is niet toegestaan.

 

Een rit kan geweigerd worden wanneer de veiligheid van de chauffeur in gevaar wordt gebracht.

 

Artikel 9 - Taken van de chauffeur

De chauffeur zorgt voor het vervoer en mag helpen bij het in- en uitstappen. De chauffeur doet geen begeleiding in een dokterspraktijk, in de winkel of bij andere taken die buiten het vervoer vallen. De chauffeur is dan immers niet meer verzekerd bij Taxistop.

 

Artikel 10 - Respect voor de chauffeur

Van de gebruiker wordt respect gevraagd voor de chauffeur en voor zijn wagen. De vrijwilligers zijn van cruciaal belang voor een goede dienstverlening.

 

De gebruiker staat klaar op de afgesproken tijdstippen en plant zo weinig mogelijk ritten tijdens de middagpauze of tijdens het weekend.

 

De gebruiker respecteert de privacy van de chauffeur.

 

Artikel 11 – Verzekering

Alleen ritten die 48 uur op voorhand via de centrale worden aangevraagd zijn in orde voor de verzekering.

 

Elk ingeschreven lid geniet van een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid tijdens het vervoer door de MMC. Deze verzekering dekt de schade aan derden, die per ongeluk zou kunnen toegebracht worden tijdens het in- en uitstappen en tijdens het verloop van de rit. Bij dergelijke schade moet de MMC onmiddellijk verwittigd worden. De verzekering heeft uitwerking na elke andere verzekering waarop de gebruiker zich kan beroepen.

 

Indien de chauffeur een ongeval veroorzaakt, is hij/zij automatisch verzekerd door zijn gewone autoverzekering. Het is belangrijk dat de gebruiker optreedt als getuige voor de chauffeur.

 

De begeleider van de gebruiker die meerijdt en zelf geen lid is van de MMC, is niet verzekerd.

 

Artikel 12 - Hernieuwing van het lidmaatschap

Het lidmaatschap moet jaarlijks vernieuwd worden. Elk jaar in december wordt aan de gebruiker een factuur verstuurd met uitnodiging om het lidmaatschap te hernieuwen. Pas na betaling van het lidgeld ontvangt de gebruiker de nieuwe lidkaart.

 

Artikel 13 - Akkoordverklaring reglement

Elke gebruiker wordt verondersteld kennis te nemen van het reglement en er zich akkoord mee te verklaren bij zijn inschrijving bij de MMC en bij de jaarlijkse hernieuwing van het lidmaatschap.

 

 

Artikel 2

De volgende besluiten worden opgeheven met ingang van 1 januari 2021:

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 november 2011 houdende goedkeuring wijziging informatienota "rechten en plichten van de organisatie en de vrijwilliger" en goedkeuring aanvullend reglement minder mobielen centrale

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 8 november 2018 houdende goedkeuring aanpassing vergoeding Minder Mobielen Centrale

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Punt bijlagen/links Reglement Minder Mobielen Centrale voor gebruikers.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van woensdag 4 november 2020

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025 voor het OCMW. Vaststelling.

 

Aanwezigheden

 

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, Henk Vleugels, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De Vlaamse lokale en provinciale besturen passen inmiddels reeds enkele jaren de regelgeving betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC) toe. Op 1 januari 2014 trad de nieuwe regelgeving algemeen in werking.

 

BBC is een systeem van planning (budgettering), registratie (boekhouding) en rapportering (jaarrekening) van zowel de financiële als de niet-financiële basisgegevens van het lokaal bestuur. Vernieuwend was dat de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties van het bestuur gekoppeld werden aan de financiële middelen en dat voluit gekozen werd voor strategische planning en outputsturing.

 

Nadat alle besturen een volledige cyclus in BBC hadden afgewerkt, werd vanuit Vlaanderen een grote evaluatieronde opgestart. Al in 2015 bevroeg men het werkveld naar zijn ervaringen met de BBC. De evaluatieronde leverde input voor de wijzigingen aan de BBC, die vorm kregen in de BBC 2020, zo genoemd omdat de nieuwe regelgeving algemeen wordt ingevoerd vanaf het boekjaar 2020.

 

Context en argumentatie

Uiterlijk vanaf 1 januari 2020 moeten de Vlaamse gemeenten en OCMW's de BBC 2020 implementeren. Naast de wijzigingen in de beleids- en beheerscyclus werd ook de integratie van de gemeente en het OCMW vertaald naar BBC 2020. De gemeenten en hun OCMW's maken voortaan gezamenlijke beleidsrapporten op met een gedeelde doelstellingenboom en één financieel evenwicht. De raden van beide rechtspersonen stellen de beleidsrapporten vast, maar de inhoud is gemeenschappelijk.

 

De belangrijkste wijzigingen zijn :

-          Het budget wordt voortaan mee in het meerjarenplan geïntegreerd.

-          De beleidsrapporten van gemeente en OCMW komen samen in één gezamenlijk beleidsrapport.

-          Gemeente en OCMW vormen één bestuur voor de beleidsrapporten, maar blijven twee afzonderlijke budgettaire entiteiten met elk hun eigen kredieten en transacties.

-          Om beter tegemoet te komen aan de informatiebehoeften wordt naast de beleidsdoelstellingen meer de nadruk gelegd op de acties of actieplannen. De strategische nota en de beleidsevaluatie focussen op de prioritaire acties of actieplannen.

-          Kredieten worden jaar per jaar toegekend via het meerjarenplan of de aanpassing ervan.

 

Het laatste inschrijvingsnummer (journaalnummer) bedraagt 22482.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 249

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, zoals gewijzigd

-          ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, zoals gewijzigd

-          omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

-          omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 van 18 september 2020 over de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus

 

Adviezen

-          gunstig advies van het managementteam van 19 oktober 2020

 

 

Stemming

 

Voor: Seppe Bouquillon (CD&V), Ellen Deswert (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Sander Verboven (CD&V), Kris Gebruers (CD&V), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Jan Verbist (CD&V) en Henk Vleugels (CD&V).

Tegen: Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).

Onthouding:  Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA) en An Peeters (N-VA).

 

Goedkeuring met 12 voor, 6 tegen en 5 onthouding.

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gedeelte van het OCMW van het meerjarenplan 2020-2025 vast.

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Punt bijlagen/links 4. Per beleidsdomein, het overzicht van de beleidsvelden die er deel van uitmaken.pdf Download
7. Een overzicht van de jaarlijkse opbrengst van elke door het bestuur geheven belastingsoort.pdf Download
Meerjarenplan 2020-2025.pdf Download
1. Toevoeging omgevingsanalyse corona.pdf Download
2. Overzicht van alle beleidsdoelstellingen met bijhorende actieplannen en acties.pdf Download
3. Overzicht per boekjaar van de toegestane werkings- en investeringssubsidies.pdf Download
5. Een overzicht van de verbonden entiteiten.pdf Download
6. Personeelsinzet.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 november 2020

Overeenkomst voor de levering van aardgas door het Vlaams Energie Bedrijf aan gemeente Olen. Goedkeuring overeenkomst en bevoegdheidsdelegatie aan gemeente Olen.

 

Aanwezigheden

 

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, Henk Vleugels, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

OCMW Olen maakt tot en met 31 december 2020 gebruik van het samenaankoopcontract voor elektriciteit en aardgas voor de gemeentelijke gebouwen en de openbare verlichting opgemaakt door Fluvius.

 

Einde februari 2020 werd het OCMW in kennis gesteld van het feit dat Fluvius naar aanleiding van het intern kerntakendebat het niet langer als zijn kerntaak beschouwt om samenaankoopdossiers voor de lokale besturen te voeren.

 

OCMW moet uiterlijk op 1 januari 2021 een nieuw energieleveringscontract hebben afgesloten. De mogelijkheden zijn om zelf een overheidsopdracht uit te schrijven of rechtstreeks bij het VEB (Vlaams Energie Bedrijf) een contract af te sluiten.

 

Na overleg met een verantwoordelijke van het VEB blijkt het afsluiten van een contract met hen de beste keuze.

 

De leveringsperiode wordt voorzien van 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 en kan telkens met één jaar verlengd worden onder dezelfde voorwaarden, tenzij een partij hiervan afziet door een schrijven, uiterlijk drie maanden voor het einde van de lopende leveringsperiode.

 

De prijs voor de levering van aardgas bestaat uit de energieprijs, de kostendekkende vergoeding, en de netkosten, heffingen en toeslagen. Alle prijzen zijn uitgedrukt in euro, exclusief btw.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 77 en 78

 

Juridische basis

-          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd

-          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 47

-          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals gewijzigd

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.1

Olen heeft een patrimonium dat optimaal beheerd wordt en waar het goed werken en vertoeven is

Actie

9.1.1

Gebouwen

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2021

15.803 euro

 

9.1.1

61110000/verschillende beleidscodes

2022

16.120 euro

 

9.1.1

61110000/verschillende beleidscodes

2023

16.441 euro

 

9.1.1

61110000/verschillende beleidscodes

2024

16.770 euro

 

9.1.1

61110000/verschillende beleidscodes

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Visum nr. 20/FIN/OCMW/MS/9 werd verleend op 12 oktober 2020.

 

 

Stemming

 

Voor: Seppe Bouquillon (CD&V), Ellen Deswert (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Sander Verboven (CD&V), Kris Gebruers (CD&V), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Jan Verbist (CD&V) en Henk Vleugels (CD&V).

Tegen: Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1) en Marc Verhulst (O1).

Onthouding:  Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).

 

Goedkeuring met 12 voor, 3 tegen en 8 onthouding.

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad van maatschappelijk welzijn keurt de overeenkomst voor de levering van aardgas door het Vlaams Energie Bedrijf aan de gemeente Olen goed, zoals aangehecht bij dit besluit.

 

Artikel 2

De overeenkomst gaat in op 1 januari 2021.

 

Artikel 3

OCMW Olen geeft de bevoegdheid aan de gemeente om de procedure van de overheidsopdracht af te handelen.

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 november 2020

Overeenkomst voor de levering van groene elektriciteit door het Vlaams Energie Bedrijf aan gemeente Olen. Goedkeuring overeenkomst en bevoegdheidsdelegatie aan gemeente Olen.

 

Aanwezigheden

 

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, Henk Vleugels, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

OCMW Olen maakt tot en met 31 december 2020 gebruik van het samenaankoopcontract voor elektriciteit en aardgas voor de gemeentelijke gebouwen en de openbare verlichting opgemaakt door Fluvius.

 

Einde februari 2020 werd het OCMW in kennis gesteld van het feit dat Fluvius naar aanleiding van het intern kerntakendebat het niet langer als zijn kerntaak beschouwt om samenaankoopdossiers voor de lokale besturen te voeren.

 

OCMW moet uiterlijk op 1 januari 2021 een nieuw energieleveringscontract hebben afgesloten. De mogelijkheden zijn om zelf een overheidsopdracht uit te schrijven of rechtstreeks bij het VEB (Vlaams Energie Bedrijf) een contract af te sluiten.

 

Na overleg met een verantwoordelijke van het VEB blijkt het afsluiten van een contract met hun de beste keuze.

 

De leveringsperiode wordt voorzien van 1 januari 2021 tot 1 januari 2022 en kan telkens met één jaar verlengd worden onder dezelfde voorwaarden, tenzij een partij hiervan afziet door een schrijven, uiterlijk drie maanden voor het einde van de lopende leveringsperiode.

 

De prijs voor de levering van elektriciteit bestaat uit de energieprijs, de kostendekkende vergoeding, de groenestroomcertificaten, de warmtekrachtcertificaten en de garanties van oorsprong en de netkosten, heffingen en toeslagen. Alle prijzen zijn uitgedrukt in euro, exclusief btw.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 77 en 78

 

Juridische basis

-          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd

-          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 47

-          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals gewijzigd

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.1

Olen heeft een patrimonium dat optimaal beheerd wordt en waar het goed werken en vertoeven is

Actie

9.1.1

Gebouwen

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2021

23.903 euro

 

9.1.1

6110000/verschillende beleidscodes

2022

24.381 euro

 

9.1.1

6110000/verschillende beleidscodes

2023

24.869 euro

 

9.1.1

6110000/verschillende beleidscodes

2024

25.365 euro

 

9.1.1

6110000/verschillende beleidscodes

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Visum nr. 20/FIN/OCMW/MS/10 werd verleend op 12 oktober 2020.

 

 

Stemming

 

Voor: Seppe Bouquillon (CD&V), Ellen Deswert (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Sander Verboven (CD&V), Kris Gebruers (CD&V), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Jan Verbist (CD&V) en Henk Vleugels (CD&V).

Onthouding:  Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).

 

Goedkeuring met 12 voor, 0 tegen en 11 onthouding.

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad van maatschappelijk welzijn keurt de overeenkomst voor de levering van groene elektriciteit door het Vlaams Energie Bedrijf aan de gemeente Olen goed, zoals aangehecht bij dit besluit.

 

Artikel 2

De overeenkomst gaat in op 1 januari 20211.

 

Artikel 3

OCMW Olen geeft de bevoegdheid aan de gemeente om de procedure van de overheidsopdracht af te handelen.

 

Publicatiedatum: 04/12/2020
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 november 2020

Verslagen Welzijnszorg Kempen. Kennisname.

 

Aanwezigheden

 

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, Henk Vleugels, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Het OCMW is aangesloten bij de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen en heeft daarin ook een vertegenwoordiging vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn. Ook duidde de raad een bestuurder vanuit een ander OCMW aan om het OCMW van Olen te vertegenwoordigen in de raad van bestuur.

 

Hierbij een overzicht van deze vertegenwoordiging:

 

Vertegenwoordiging

Bestuurder

-          Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Joeri Janssens (vervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Lieven Janssens (Vorselaar)

 

Context en argumentatie

Om de OCMW-raadsleden toe te laten de werking van Welzijnszorg Kempen op te volgen, is het aangewezen om op regelmatige basis de besluitenlijsten of verslagen van de diverse bestuursorganen van deze welzijnsvereniging ter kennisname te brengen op de raad voor maatschappelijk welzijn. Bij eventuele vragen kunnen de raadsleden de vertegenwoordigers vanuit het bestuur of de bestuurder bevragen.

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 475 tot en met 495

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de volgende verslagen van Welzijnszorg Kempen:

-          besluitenlijst  algemene vergadering van 23 september 2020

 

Publicatiedatum: 04/12/2020