Artikel 1
De notulen van de gemeenteraad van de zitting van 1 maart 2023 worden goedgekeurd.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de hernieuwde samenstelling van de ABBC goed als volgt:
- Herman Adriaensens, architect, voorgedragen vanuit de Gecoro
- Dirk Schoofs, omgevingsconsulent Departement Omgeving
- Peter Jannes, architect, onafhankelijk deskundige
- Tim Vekemans, architect, onafhankelijk deskundige
- Marie Swyzen, stedenbouwkundige, projectleider bij Team Vlaams Bouwmeester
Artikel 2
De gemeenteraad keurt de aangepaste opdrachtomschrijving voor de gemeentelijke Architectuur Begeleidings- en BeoordelingsCommissie (ABBC) goed als volgt. Dit vervangt integraal de opdrachtomschrijving zoals opgenomen in het gemeenteraadsbesluit van 2 oktober 2019.
OPDRACHTOMSCHRIJVING GEMEENTELIJKE ARCHITECTUUR BEGELEIDINGS- EN BEOORDELINGSCOMMISSIE (ABBC) |
Artikel 1 - Taakomschrijving
De gemeentelijke Architectuur Begeleidings- en BeoordelingsCommissie (ABBC) begeleidt en beoordeelt enerzijds binnen het RUP Olen-Centrum en het RUP O.-L.-V.-Olen en St.-Jozef-Olen welomschreven projecten en anderzijds betekenisvolle en grootschalige projecten. Betekenisvolle en grootschalige projecten:
- zijn verdichtingsprojecten met vier of meer woonentiteiten
- zijn gelegen op een strategische of zichtlocatie
- hebben een hoge complexiteit
- hebben een grote ruimtelijke impact
- zijn grootschalig op lokaal niveau
- hebben een specifieke functie of bijzondere betekenis
- ...
Het advies wordt gegeven op vraag van het college van burgemeester en schepenen of van de omgevingsambtenaar. De ABBC formuleert aanbevelingen om de ruimtelijke en architecturale kwaliteit van het project te verhogen.
Artikel 2 - Samenstelling van de ABBC
§1. Om een goede werking van de commissie te kunnen garanderen, wordt de ABBC als volgt samengesteld:
- een deskundig architect afgevaardigd vanuit de Gecoro
- een afgevaardigde van Omgeving Vlaanderen deskundig op vlak van ruimtelijke ordening
- maximum drie onafhankelijke deskundigen op vlak van architectuur, ruimtelijke ordening en/of landschap waarvan minstens één deskundige uit de pool deskundige uit de expertenwerkgroep van de Vlaams Bouwmeester
Ingeval van belangenvermenging in bepaalde dossiers verwijdert deze persoon zich tijdens de bespreking.
De gemeenteraad benoemt de leden op basis van 'titels en verdiensten'. De kandidaat-deskundige op vlak van architectuur, ruimtelijke ordening en/of landschap motiveert deze deskundigheid en geeft aan welke meerwaarde men aan de commissie kan geven.
Een deskundig lid van de ABBC blijft lid tot zolang deze wordt vervangen.
§2. De omgevingsambtenaar van Omgeving en de schepen ruimtelijke ordening nemen toelichtend deel aan de commissie.
Het secretariaat van deze commissie wordt waargenomen door een medewerker van Omgeving.
Artikel 3 - Adviesfunctie
De samenkomst wordt bepaald door de noodwendigheid van de te behandelen dossiers. Het secretariaat zal gebeuren door Omgeving.
Het advies van de ABBC is richtinggevend voor het college van burgemeester en schepenen en voor de omgevingsambtenaar. Het afwijken van het advies van de ABBC kan slechts mits uitvoerige en gefundeerde motivering.
Artikel 4 - Vergoeding
Voor de externe deskundigen wordt een vergoeding voorzien van 293 euro per persoon, per zitting van een halve dag. Verplaatsingsonkosten per trein worden ook vergoed.
Artikel 5 - Relatie Gecoro
Daar waar Gecoro haar adviezen geeft op ruimtelijk-planologische dossiers staat de ABBC in voor de kwaliteitsbewaking op niveau van het project. De Gecoro geeft via ruimtelijke planningsinstrumenten het kader aan terwijl de ABBC de kwaliteitsbewaking doet op architecturaal en technisch vlak.
Een koppeling tussen de werking van de Gecoro en de ABBC is wenselijk. Echter beide organen mogen geen overlappende werking hebben.
Artikel 1
De gemeenteraad bevestigt het eerder door het college van burgemeester en schepenen ingenomen standpunt dat de beroepslandbouwer niet mag getroffen worden door dit planningsinitiatief. Gronden in landbouwgebruik moeten daarom hun landbouwbestemming behouden. Daarnaast verwacht de gemeenteraad dat het HAG (Herbevestigd Agrarisch Gebied) behouden blijft.
Artikel 2
De gemeenteraad vraagt om alle percelen met vergunde woningen, vergund geachte woningen en alle geldige verkavelingen uit het plangebied te halen.
Artikel 3
De gemeenteraad verzoekt om in artikel 7 'gemengd openruimtegebied met cultuurhistorische waarde' specifieke voorschriften voor de Buulmolen toe te voegen. Een nieuw bouwvolume dat dienst doet als expositie- en onthaalruimte met sanitaire voorzieningen moet kunnen opgericht worden. De maximum oppervlakte van dit bijgebouw bedraagt 150 m².
Artikel 4
De gemeenteraad verzoekt om in de planningscontext de randvoorwaarden voor windturbines en -turbineparken zoals beschreven in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op te nemen. Daarnaast verzoekt de gemeenteraad om artikel 1 en 2 aan te passen zodat deze strookt met het standpunt uit het structuurplan.
Artikel 5
De gemeenteraad verzoekt om na goedkeuring van het GRUP de eigenaars die mogelijk planschade, planbaten, kapitaalschade of gebruikersschade ondervinden ten gevolge van dit planinitiatief persoonlijk te informeren over de stappen die ze kunnen zetten om compensatie te ontvangen.
Artikel 6
Aanvullend op artikel 1 van dit besluit verzoekt de gemeenteraad om de gronden tussen het natuurreservaat Olens Broek, Heibloem en De Bleek, in het plan als natuurgebied herbestemd, te herbestemmen naar agrarisch gebied met mogelijkheden tot natuurverweving. Deze bestemming strookt met de selectie van het gebied als 'gebied met natuurontwikkelingsfunctie' in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (2.2 Ontwikkelingsperspectieven voor Natuur, richtinggevend deel). Het niveau van de landbouwgronden is verschillend met de gronden in het natuurreservaat. Het vernatten zonder terreiningreep is niet mogelijk. De gemeenteraad verzoekt om de ecohydrologische studie te laten vooraf gaan aan het afwerken van dit GRUP.
Artikel 7
De gemeenteraad stelt vast dat de herbestemde gronden tussen Watertorenstraat en de spoorweg, in eigendom van Umicore, in erfpacht zijn gegeven aan Kempens Landschap en dat sindsdien de open ruimte wordt beheerd met het oog op het verweven van natuur en landbouw. Dit project is erkend via het PDPO (Programma voor Plattelandsontwikkeling) en ontvangt hiervoor Europese subsidies. De gemeenteraad merkt op dat de nieuwe bestemming niet in de lijn ligt van de afspraken en vraagt om de herbestemming voor deze gronden niet door te voeren.
Artikel 8
De gemeenteraad vraagt om deelgebied Schaatsbergen binnen de plancontour ook als agrarisch gebied te herbestemmen in de plaats van bouwvrij agrarisch gebied.
Artikel 9
In het deelgebied Gerheze – Doffen en Schaatsbergen zijn de bestaande bossen als agrarisch gebied ingekleurd. De gemeenteraad verzoekt om deze bossen als bosgebied te herbestemmen. Het landbouwkundige gebruik naast het bestaande (zonevreemde) bosareaal is een ideale mix binnen dit gebied en zorgt voor een (ecologisch) evenwicht tussen landbouw en natuur. Dit is zo ook opgenomen binnen ons bestaande GRS als drager van de bestaande landbouwstructuur in combinatie met natuur en bos.
Artikel 1
Boskant, tussen Neerbuul en Boskant en Missestraat worden straten met 'uitgezonderd plaatselijk verkeer'.
Artikel 2
Verkeersbord C3 'Verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder, met onderborden 'Uitgezonderd plaatselijk verkeer, en M12 'Uitgezonderd fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs' wordt geplaatst aan de kruispunten (gele aanduiding):
- Missestraat met Geelseweg
- Boskant met Neerbuul
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het bestek en van de raming ARA 090/2022 opgemaakt door Stramien cvba, Mechelsesteenweg 271 bus 5, 2018 Antwerpen in samenwerking met Atelier Ruimtelijk Advies, Gitschotellei 150, 2600 Berchem voor de opdracht "Heraanleg centrum: Herentalseweg, Tramstraat, Processieweg, St.-Maartenstraat, Dorp" (Projectnummer Aquafin: OLN3034).
Artikel 1
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de eindafrekening voor de opdracht “Rioleringswerken Neerbuul”, opgesteld door Aquafin, waaruit blijkt dat de werken een eindtotaal bereikten van 1.093.518,31 euro exclusief btw of 1.323.157,15 euro inclusief btw.
Artikel 2
Deze opdracht wordt voorlopig opgeleverd.
Artikel 1
De gemeenteraad verleent het Agentschap Binnenlands Bestuur een positief advies onder voorbehoud van de adviezen van de bovenlokale overheden en van de veiligheidsdienst van FOD Justitie met betrekking tot de erkenningsaanvraag van de lokale geloofsgemeenschap “Evangelische Christenen Herentals - Levende Hoop".
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken omtrent de komst van het detentiehuis in het voormalige woonzorgcentrum De Sterrewijzer in Olen-Centrum.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van IKA:
- besluitenlijst raad van bestuur van 7 maart 2022
- besluitenlijst raad van bestuur van 23 mei 2022
- besluitenlijst raad van bestuur van 20 juni 2022
- besluitenlijst raad van bestuur van 20 oktober 2022
- besluitenlijst bijzonder algemene vergadering van 20 december 2022
- besluitenlijst raad van bestuur van 6 februari 2023
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van Iveka:
- besluitenlijst raad van bestuur van 10 februari 2023
Artikel 3
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van Pidpa:
- besluitenlijst raad van bestuur van 17 februari 2023
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag schoolraad van 2 maart 2023 van de gemeentelijke basisschool De Kleine Wijzer.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het geformuleerde voorstel van raadslid Jan Verhaert aangaande gemeenschapsdienst en stelt, op basis van de duiding vanuit het college van burgemeester en schepenen, vast dat er maximaal wordt ingezet op activering via de bestaande kanalen zoals de activeringsdienst van Neteland Welzijn & Zorg. De gemeenteraad besluit op basis van deze informatie niet over te gaan tot stemming.
Artikel 1
De gemeenteraad stelt vast dat het verzoekschrift ontvankelijk is.
Artikel 2
De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met het verdere onderzoek van het verzoekschrift. Na dit grondig vooronderzoek wordt het verzoekschrift ter definitieve beslissing opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.