Zitting van woensdag 8 mei 2019
Notulen van de gemeenteraad van 3 april 2019. Goedkeuring.
Aanwezig |
| |||||
Afwezig |
|
Context en argumentatie
De ontwerpnotulen van de vorige zitting werden opgemaakt. Er worden geen opmerkingen gemaakt.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2018 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 32
Unaniem
Artikel 1
De notulen van de gemeenteraad van de zitting van 3 april 2019 worden goedgekeurd.
Jeroen Peeters Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Ellen Deswert Lisette Boeckx Joeri Janssens Gert Dierckx Elke Tweepenninckx Jan Verbist Seppe Bouquillon Kris Gebruers Chris Bakelants Michel De Maeyer Sander Verboven An Peeters Dag Pas Jef Peeters Mil Haemhouts Riet Smits Jan Verhaert Willy Maes Mario Verhaert Marc Verhulst Steve Janssens Annelies Horemans aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Verworpen
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Participatiereglement. Verwerping.
Aanwezig |
| |||||
Afwezig |
|
Context en argumentatie
Vanaf 2019 is het nieuw decreet lokaal bestuur in werking getreden. Dit decreet bepaalt dat een gemeente en een OCMW een 'participatiereglement' opstelt. In dit reglement geeft een gemeente en een OCMW aan welke vormen van participatie mogelijk zijn in het lokaal bestuur.
Uit de gemeentemonitor van 2017 (www.gemeentemonitor.vlaanderen.be) blijkt dat:
- 69% van de inwoners van Olen vindt dat het gemeentebestuur voldoende inspanningen doet om bewoners bij veranderingen in hun gemeente te betrekken. Dit aandeel is significant hoger dan het gemiddelde in het Vlaamse gewest (47%).
- 64% van de inwoners van Olen vindt dat het gemeentebestuur op een goede manier omspringt met de vragen van de inwoners. Dit is significant hoger dan het gemiddelde in het Vlaamse gewest (46%) .
Uit deze cijfers blijkt dat Olenaars relatief tevreden zijn over de inspanningen die het bestuur doet om inwoners te betrekken bij veranderingen. Het opmaken van het participatiereglement is een gelegenheid om de huidige werking van bestaande methodes van inspraak verder te optimaliseren. Zo werd de werking van de adviesraden intussen al geëvalueerd en bijgestuurd.
In het participatiereglement is ook de behandeling van meldingen en klachten opgenomen, dat voordien in een apart reglement vermeld stond voor de gemeente en nog niet voorzien was voor het OCMW.
Bovendien worden ook instrumenten zoals verzoekschriften en voorstellen van burgers beschreven.
Tot slot worden er extra mogelijkheden voorzien om via digitale weg de beschreven instrumenten te gebruiken.
Het college van burgemeester en schepenen voor de gemeente en het vast bureau voor het OCMW engageren zich om dit reglement jaarlijks te evalueren en indien nodig aanpassingen voor te stellen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 41, 302 en 304 §5
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 2 juni 2010 houdende goedkeuring reglement inzake de behandeling van meldingen en klachten, zoals gewijzigd
Beleidsinformatie
| Nr. | Omschrijving |
Strategische doelstelling | 4 | Open gemeente |
Operationele doelstelling | 4.4 | Kansen tot inspraak en participatie |
Actieplan | 4.4.4 | Informatie- en inspraakavonden voor stakeholders |
Actie | 4.4.4.6 | Uitdieping en uitwerking burgerparticipatie |
Financiële informatie
De beslissing heeft geen financiële gevolgen.
Visum
Er is geen visum vereist.
Voor:Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Tegen:Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).
Verworpen met 11 voor, 11 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
De gemeenteraad verwerpt het voorstel van participatiereglement omwille van staking van stemmen.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen. Goedkeuring.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
Sinds 1 januari 2015 vormen 15 gemeenten de hulpverleningszone Kempen.
Context en argumentatie
De opmaak van een eenvormig politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen is wenselijk om als brand-preventiedienst op een uniforme manier te handelen en te adviseren.
De brand-preventiedienst van hulpverleningszone Kempen werkte een zonaal politiereglement uit en stelde een procedure op met betrekking tot controle, hercontrole en attestering van de publiek toegankelijke inrichtingen. Het politiereglement omvat alle brandpreventiemaatregelen voor publiek toegankelijke inrichtingen die van toepassing zijn binnen de gemeente.
De zoneraad keurde op 23 september 2017 het model tot politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen goed.
De zoneraad legt dit zonale reglement ter goedkeuring voor aan de 15 gemeenten de hulpverleningszone Kempen en vraagt om ook de eventueel bestaande verordening op te heffen zodat de voorschriften in voege kunnen treden.
Dit reglement werd eerder al ter goedkeuring voorgelegd aan de verschillende gemeentes van de hulpverleningszone. Verschillende gemeentes hebben hier intussen ook al een beslissing over genomen. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van Olen werd dit reglement bewust niet geagendeerd op de gemeenteraadszitting van maart 2018 omdat het college van oordeel was dat er eerst een informatie- en inspraakmoment voor het middenveld moest georganiseerd worden door de brandweer. De brandweer ging in op dit verzoek en hield in Olen een informatievergadering op maandag 19 maart 2018.
De gemeenteraad gaf op 4 april 2018 aan dat het betreurt dat er te weinig tijd geweest is voor het middenveld om inspraak te krijgen bij de totstandkoming van dit ontwerpreglement. De gemeenteraad was toen ook van oordeel dat zowat alle activiteiten die in Olen georganiseerd worden niet meer zouden kunnen doorgaan ofwel een zeer zware organisatielast zou hebben, omdat ze in strijd zouden zijn met het voorgelegde ontwerpreglement, tenzij de burgemeester voor alles een uitzondering zou willen toestaan, maar de gemeenteraad oordeelde dat het ook niet echt de bedoeling kan zijn om te pas en te onpas uitzonderingen op een nieuw reglement toe te staan.
De gemeenteraad juichte de intentie van de hulpverleningszone om tot één zonaal politiereglement te komen zeker toe, maar wenste samen met de brandweer en enkele organisatoren een reglement uit te werken dat door iedereen gedragen kan worden.
Het was om bovenstaande redenen dus aangewezen om het ontwerp van reglement op 4 april 2018 niet goed te keuren.
In 2018 voerde het lokaal bestuur uitgebreide gesprekken met organisatoren van evenementen. De brandweer was bereid om het reglement naar de onverenigbaarheden aan te passen met het voorstel van reglement als resultaat.
Het college van burgemeester en schepenen toetste het reglement af op drie belangrijke waarden in de toekomstvisie:
- Veiligheid voor bezoekers van evenementen is voor Olen belangrijk.
- Olen is een dynamische gemeente waar het verenigingsleven goed werkt en dat moet zo blijven.
- Olen wil kaders scheppen met normen voor de veiligheid tijdens evenementen. Binnen deze kaders worden adviezen opgemaakt en besluiten genomen door de burgemeester.
Het college van burgemeester en schepenen is van oordeel dat de onverenigbaarheden uit de eerste versie van het reglement weggewerkt zijn en dat er nu voldoende draagvlak is om de aangepaste versie als bijlage ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Beslissingsbevoegdheid
- wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, zoals gewijzigd, artikel 4
Juridische basis
- wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, zoals gewijzigd
- wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 4 april 1990 houdende goedkeuring politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 3 november 2010 houdende de goedkeuring van de politiecodex Olen, zoals gewijzigd, hierna 'politiecodex' genoemd
- beslissing van de zoneraad van 23 september 2017 met betrekking tot de goedkeuring van het ontwerp van het politiereglement publiek toegankelijke gebouwen en evenementen
Adviezen
- positief advies van de raad van bestuur van de sportraad van dinsdag 20 maart 2018
- advies van de cultuurraad van 26 maart 2018 met opname van een aantal aandachtspunten
Unaniem
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 4 april 1990 houdende goedkeuring politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek, zoals gewijzigd, wordt opgeheven.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt het aangepaste politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen als bijlage goed.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Verhuur perceel grond aan Proximus, Hoogbuul, sectie F 637S. Goedkeuring.
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
Proximus verzocht de gemeente Olen om een perceel gemeentegrond gelegen op Hoogbuul, sectie F 637S in huur te mogen nemen voor het plaatsen van een Proximusmast en alle toebehoren en randapparatuur. Zij stellen aan de gemeente een maandelijkse huurprijs van 375 euro voor met jaarlijks een aanpassing aan een vaste index van 1% per jaar.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 41
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
Beleidsinformatie
De budgetten zullen voorzien worden bij budgetwijziging.
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de verhuurovereenkomst goed voor de huur door Proximus van een perceel gemeentegrond op Hoogbuul, sectie F 637S en dit voor een maandelijkse huurprijs van 375 euro. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast aan een vaste index van 1% per jaar.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Jaarrekening gemeente over het jaar 2018. Vaststelling.
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
De jaarrekening is opgemaakt volgens de bepalingen van de BBC. Ze bestaat uit een beleidsnota, een financiële nota, een samenvatting van de algemene rekeningen en een toelichting.
Het laatste inschrijvingsnummer in het budgettair journaal is nummer 23546.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 595
Juridische basis
- gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, meer bepaald titel IV 'Planning en financieel beheer' en daarin hoofdstuk VI 'Inventaris, jaarrekening en kwijting'
- besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd
- ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd
Adviezen
- gunstig advies van het managementteam van 23 april 2019
Unaniem
Artikel 1
De jaarrekening 2018, bestaande uit een beleidsnota, een financiële nota en een samenvatting van de algemene rekeningen met de volgende resultaten wordt vastgesteld.
Resultaat op kasbasis | 2.795.370 euro |
Autofinancieringsmarge | 2.023.351 euro |
Balans per 31 december 2018:
Activa | Passiva | ||
Vlottende activa | 5.945.328 euro | Schulden | 9.700.070 euro |
Vaste activa | 39.642.000 euro | Netto-actief | 35.887.258 euro |
Totaal activa | 45.587.328 euro | Totaal passiva | 45.587.328 euro |
De staat van de opbrengsten en kosten per 31 december 2018:
Kosten | 17.761.812 euro |
Opbrengsten | 18.943.888 euro |
Overschot/tekort van het boekjaar: - Operationeel overschot/ tekort - Financieel overschot/ tekort - Uitzonderlijk overschot/ tekort | 1.182.076 euro -596.053 euro 1.772.117 euro 6.012 euro |
Jeroen Peeters Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Michel De Maeyer Jan Verbist Sander Verboven Seppe Bouquillon Kris Gebruers Joeri Janssens Ellen Deswert Gert Dierckx Elke Tweepenninckx Lisette Boeckx Chris Bakelants Marc T'Syen Steve Janssens Mil Haemhouts An Peeters Jef Peeters Annelies Horemans Dag Pas Mario Verhaert Riet Smits Jan Verhaert Willy Maes Marc Verhulst aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Aanpassing meerjarenplan gemeente 2014-2021. Goedkeuring.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
Het meerjarenplan 2014-2021 werd het laatst aangepast en goedgekeurd tijdens de gemeenteraadszitting van 7 november 2018.
Context en argumentatie
Het budget moet passen in het meerjarenplan. Hiervoor is een aanpassing van het meerjarenplan 2014-2021 nodig.
Het aangepaste meerjarenplan 2014-2021 is opgemaakt volgens de bepalingen van de BBC. Ze bestaat uit een strategische nota, opgesteld door de algemeen directeur en een financiële nota en een motivering van de aanpassing, opgesteld door de financieel directeur.
Het laatste inschrijvingsnummer in het budgettair journaal is voor exploitatie 1690, voor investeringen 246 en voor andere 10.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 41, 3°
Juridische basis
- gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het bijzonder titel IV, 'Planning en financieel beheer'
- besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd
- ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd
- desbetreffende omzendbrieven van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken
Adviezen
- gunstig advies van het managementteam van 23 april 2019
Voor:Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Marc T'Syen (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Tegen:Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).
Goedkeuring met 12 voor, 11 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2014-2021 goed.
Jeroen Peeters Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Ellen Deswert Joeri Janssens Seppe Bouquillon Chris Bakelants Marc T'Syen Kris Gebruers Jan Verbist Elke Tweepenninckx Sander Verboven Lisette Boeckx Gert Dierckx Michel De Maeyer Riet Smits Jan Verhaert Dag Pas Annelies Horemans An Peeters Jef Peeters Steve Janssens Mario Verhaert Marc Verhulst Mil Haemhouts Willy Maes aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Budgetwijziging gemeente 2019 nr. 1. Goedkeuring.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
Het budget 2019 is goedgekeurd tijdens de gemeenteraadszitting van 7 november 2018.
Context en argumentatie
Het is noodzakelijk om wijzigingen aan te brengen om de continuïteit van de werking te verzekeren. De budgetwijziging is opgemaakt volgens de bepalingen van de BBC. Ze bestaat uit een verklarende nota en een financiële nota. De budgetwijziging past in het meerjarenplan.
Het laatste inschrijvingsnummer in het budgettair journaal is voor exploitatie 1690, voor investeringen 246 en voor andere 10.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 41, 3°
Juridische basis
- gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het bijzonder titel IV, planning en financieel beheer
- besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd
- ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd
- desbetreffende omzendbrieven van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken
Adviezen
- gunstig advies van het managementteam van 23 april 2019
Voor:Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Marc T'Syen (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Tegen:Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).
Goedkeuring met 12 voor, 11 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2019 nr. 1 goed.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Jaarrekening 2018 kerkfabriek O.-L.-V.-Olen. Advies.
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
De jaarrekening 2018 werd ingediend bij het lokaal bestuur op 8 april 2019. Financiën heeft een controlerapport opgemaakt op 16 april 2019. Dit controlerapport is doorgestuurd naar de kerkfabriek op 23 april 2019. De jaarrekening 2018 werd opgemaakt volgens de wettelijke bepalingen.
Beslissingsbevoegdheid
- eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd, artikel 55
Juridische basis
- eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd
- algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst, zoals gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad geeft gunstig advies aan de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek O.-L.-V.-Olen met volgend resultaat:
- exploitatie: 44.371,29 euro
- investeringen: 18.260,55 euro
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Jaarrekening 2018 kerkfabriek Olen-Centrum. Advies.
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
De kerkraad heeft de jaarrekening 2018 vastgesteld op 13 maart 2019. De jaarrekening 2018 werd ingediend bij het lokaal bestuur op 28 maart 2019. Financiën heeft een controlerapport opgemaakt op 2 april 2019. Dit controlerapport is doorgestuurd naar de kerkfabriek op 2 april 2019. De jaarrekening 2018 werd opgemaakt volgens de wettelijke bepalingen.
Beslissingsbevoegdheid
- eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd, artikel 55
Juridische basis
- eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd
- algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst, zoals gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad geeft gunstig advies aan de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek Olen-Centrum met volgend resultaat:
- exploitatie: 80.190,73 euro
- investeringen: 0,00 euro
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Jaarrekening 2018 kerkfabriek St.-Jozef-Olen. Advies.
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
De kerkraad heeft de jaarrekening 2018 vastgesteld op 16 januari 2019. De jaarrekening 2018 werd ingediend bij het lokaal bestuur op 1 april 2019. Financiën heeft een controlerapport opgemaakt op 2 april 2019. Dit controlerapport is doorgestuurd naar de kerkfabriek op 2 april 2019. De jaarrekening 2018 werd opgemaakt volgens de wettelijke bepalingen.
Beslissingsbevoegdheid
- eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd, artikel 55
Juridische basis
- eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd
- algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst, zoals gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad geeft gunstig advies aan de jaarrekening 2018 van de kerkfabriek St.-Jozef-Olen met volgend resultaat:
- exploitatie: 3.810,46 euro
- investeringen: 21.450,33 euro
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Vzw Keizer Karel Olen. Voordracht kandidaat-bestuurders van de verschillende fracties van de gemeenteraad voor de raad van bestuur.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De vzw Keizer Karel werd in 2011 omgevormd tot een gemeentelijke vzw.
Context en argumentatie
Door de volledige vernieuwing van de gemeenteraad dienen de bestuurders van de verschillende fracties van de gemeenteraad voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen opnieuw voorgedragen te worden.
Artikel 22 van de statuten van de vzw Keizer Karel Olen bepaalt dat de gemeenteraad voor de raad van bestuur zoveel bestuurders voordraagt als er fracties zijn in de gemeenteraad.
De fractieleiders droegen elk een kandidaat voor.
Ten hoogste twee derde van de door de gemeente voorgedragen leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de voordracht van de kandidaat-bestuurders van de verschillende fracties voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen.
Stemronde 1: aanduiding van een kandidaat-bestuurder namens de fractie CD&V voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Hans Barabas bekomt 20 stemmen voor,0 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Hans Barabas bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een kandidaat-bestuurder namens de fractie O1 voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Riet Smits bekomt 22 stemmen voor, 1 stem tegen en 0 onthoudingen.
Riet Smits bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 3: aanduiding van een kandidaat-bestuurder namens de fractie N-VA voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Bart Soontjens bekomt 21 stemmen voor, 1 stem tegen en 1 onthouding.
Bart Soontjens bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 4: aanduiding van een kandidaat-bestuurder namens de fractie sp.a-sociaal&anders voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Nancy Van Olmen bekomt 19 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Nancy Van Olmen bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 5: aanduiding van een kandidaat-bestuurder namens de fractie van Groen voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Steven Mariën bekomt 17 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 4 onthoudingen.
Steven Mariën bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 246, §1
- statuten van de vzw Keizer Karel Olen, artikel 22
Juridische basis
- wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen, zoals gewijzigd
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 245 tot en met 247
- gemeenteraadsbesluit van 2 november 2011 houdende omvorming van de vzw Keizer Karel naar gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen en de vaststelling van de statuten
- gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring voordracht kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van de vzw Keizer Karel
- statuten van de vzw Keizer Karel Olen
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring voordracht kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van de vzw Keizer Karel wordt opgeheven.
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de volgende personen voor als kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen:
- namens de fractie van CD&V:
▪ Hans Barabas
- namens de fractie van O1:
▪ Riet Smits
- namens de fractie van N-VA:
▪ Bart Soontjens
- namens de fractie van sp.a-sociaal&anders:
▪ Nancy Van Olmen
- namens de fractie van Groen:
▪ Steven Mariën
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Vzw Leerlingenvervoer Olen. Voordracht kandidaat-bestuurders van de verschillende fracties van de gemeenteraad voor de raad van bestuur.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De vzw Teunenberg werd in 2011 omgevormd tot een gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen. De statuten van vzw Leerlingenvervoer Olen werden laatst gewijzigd in de algemene vergadering van 12 december 2018.
Context en argumentatie
Door de volledige vernieuwing van de gemeenteraad dienen de bestuurders van de verschillende fracties van de gemeenteraad voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen opnieuw voorgedragen te worden.
Artikel 22 van de statuten van de vzw Leerlingenvervoer Olen bepaalt dat de gemeenteraad voor de raad van bestuur zoveel bestuurders voordraagt als er fracties zijn in de gemeenteraad.
De fractieleiders droegen elk een kandidaat voor.
Ten hoogste twee derde van de door de gemeente voorgedragen leden van de raad van bestuur is van hetzelfde geslacht.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de voordracht van de kandidaat-bestuurders van de verschillende fracties voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen.
Stemronde 1: voordracht als kandidaat-bestuurder namens de fractie CD&V voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Jan van Elst bekomt 16 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Jan van Elst bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: voordracht als kandidaat-bestuurder namens de fractie O1 voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Riet Smits bekomt 21 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 0 onthoudingen.
Riet Smits bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 3: voordracht als kandidaat-bestuurder namens de fractie N-VA voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Annelies Horemans bekomt 23 stemmen voor, 0 stemmen tegen en 0 onthoudingen.
Annelies Horemans bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 4: voordracht als kandidaat-bestuurder namens de fractie sp.a-sociaal&anders voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Jasna Borremans bekomt 19 stemmen voor, 1 stem tegen en 3 onthoudingen.
Jasna Borremans bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 5: voordracht als kandidaat-bestuurder namens de fractie Groen voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen
Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft de volgende uitslag:
- Steven Mariën bekomt 15 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Steven Mariën bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 246, §1
- statuten van de vzw Leerlingenvervoer Olen, artikel 22
Juridische basis
- wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen, zoals gewijzigd
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 245 tot en met 247
- gemeenteraadsbesluit van 2 november 2011 houdende omvorming van de vzw Teunenberg naar
- gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen en de vaststelling van de statuten
- gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring voordracht kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van de vzw Leerlingenvervoer Olen
- statuten van de vzw Leerlingenvervoer Olen
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring voordracht kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van de vzw Leerlingenvervoer Olen wordt opgeheven.
Artikel 2
De gemeenteraad draagt de volgende personen voor als kandidaat-bestuurders voor de raad van bestuur van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen:
- namens de fractie van CD&V:
▪ Jan van Elst
- namens de fractie van O1:
▪ Riet Smits
- namens de fractie van N-VA:
▪ Annelies Horemans
- namens de fractie van sp.a-sociaal&anders:
▪ Jasna Borremans
- namens de fractie van Groen:
▪ Steven Mariën
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Interlokale vereniging 'Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties'. Goedkeuring rekening GAS 2018.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente Olen maakt samen met 13 andere gemeenten deel uit van de interlokale vereniging 'Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties'.
Context en argumentatie
Artikel 3 van de statuten van de interlokale vereniging ‘Bureau GAS’ luidt als volgt: “Het beheerscomité stelt jaarlijks en uiterlijk op 31 maart de rekeningen van het voorgaande werkingsjaar vast en legt ze binnen een termijn van 50 dagen na de vaststelling ervan ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. Na het verstrijken van een termijn van 50 dagen vanaf de verzending ervan aan de voornoemde raden worden zij, zonder tegenbericht, geacht te zijn goedgekeurd."
Het Beheerscomité GAS is in vergadering van 29 maart 2019 overgegaan tot vastlegging van de rekening over het werkingsjaar 2018.
Het resultaat, zijnde het saldo van de gerealiseerde inkomsten en de aangerekende kosten van de GAS-dienst, wordt verdeeld over de deelnemende gemeenten rekening houdend met hun bevolkingscijfer. Er is in 2018 gewerkt met een voorschotfactuur. Er is reeds een factuur gestuurd naar alle gemeenten voor 85% van de gebudgetteerde bijdrage 2018. De factuur van saldo 2018 zal samen met het voorschot van 2019 worden gefactureerd.
Concreet betekent dit volgende verdeelsleutel conform de overeenkomst Interlokale Vereniging Bureau GAS:
Gemeente | Percentage |
Balen | 8,86% |
Dessel | 3,77% |
Geel | 15,69% |
Grobbendonk | 4,48% |
Herentals | 11,09% |
Herenthout | 3,52% |
Herselt | 5,79% |
Hulshout | 4,10% |
Laakdal | 6,34% |
Meerhout | 4,06% |
Mol | 14,41% |
Olen | 4,90% |
Vorselaar | 3,11% |
Westerlo | 9,88% |
In het eindbudget werd een tussenkomst van alle gemeenten voorzien van 97.205,51 euro. Bij de afrekening was dit 88.760,14 euro.
Gemeente | Initieel budget 2018 | Afrekening 2018 |
Balen | 9.413,34 euro | 7.868,40 euro |
Dessel | 4.000,08 euro | 3.343,57 euro |
Geel | 16.656,37 euro | 13.922,68 euro |
Grobbendonk | 4.757,631 euro | 3.794,10 euro |
Herentals | 11.774,321 euro | 9.841,89 euro |
Herenthout | 3.739,35 euro | 3.125,64 euro |
Herselt | 6.135,41 euro | 5.143,49 euro |
Hulshout | 4.354,65 euro | 3.639,95 euro |
Laakdal | 6.730,915 euro | 5.626,22 euro |
Meerhout | 4.3152,164 euro | 3.606,94 euro |
Mol | 15.301,35 euro | 12.790,05 euro |
Olen | 5.198,40 euro | 4.345,22 euro |
Vorselaar | 3.302,40 euro | 2.760,40 euro |
Westerlo | 10.490,64 euro | 8.768,89 euro |
Vanaf 2018 rekent de ICT van Stad Geel alle kosten aan dus niet enkel de hardware maar ook licenties, onderhoud en derlijke. (zie bijlage). De sanctionerend ambtenaar Ann Heylen heeft bepaalde hardware laten weghalen zodat deze kost in 2019 niet meer aangerekend zal worden. Dit was niet voorzien in het budget dus er is een budgetverschuiving geweest.
De uiteindelijke bijdrage van elke gemeente is kleiner dan het gebudgetteerde bedrag.
Het initiële budget voorzag een bijdrage van de gemeente Olen ten belope van 5.198,40 euro. De uiteindelijke afrekening bedraagt 4.345,22 euro.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 395
- statuten van de interlokale vereniging 'Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties', artikel 3
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 392 tot en met 395
- statuten van de interlokale vereniging 'Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties'
Beleidsinformatie
| Nr. | Omschrijving |
Strategische doelstelling | 2 | Veilige gemeente |
Operationele doelstelling | 2.6 | Veiligheidsgevoel verhogen |
Actieplan | 2.6.1 | Samenwerking veiligheidsdiensten |
Actie | 2.6.1.2 | Werkingskosten van het intergemeentelijk bureau gemeentelijke administratieve sancties |
Financiële informatie
De vereiste budgetten zijn als volgt in het financieel meerjarenplan voorzien:
Budgetjaar | Uitgaven (incl. btw) | Inkomsten (incl. btw) | Algemene rekening | Beleidscode |
2019 | 5.500,00 euro |
| 61399999 | 049003 |
Visum
Er is geen visum vereist.
Unaniem
Artikel 1
De rekening GAS voor het werkingsjaar 2018 wordt goedgekeurd met de volgende resultaten:
Totaal uitgaven 2018 | 141.267,52 euro |
Totaal ontvangsten 2018 | 52.507,38 euro |
Netto-totaal voor tussenkomst van participerende gemeenten | 88.760,14 euro |
|
|
Inbreng gemeente Olen | 4.345,22 euro |
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Uitstap uit Sportregio Kempen. Goedkeuring.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente Olen neemt sinds 10 februari 1987 deel aan de werking van Sportregio Kempen. De laatste statutenwijziging werd goedgekeurd in 2015. Dit ging samen met de uitstap van de provincie Antwerpen uit de samenwerking vanaf 1 januari 2016.
Sportregio Kempen IV is georganiseerd als een interlokale vereniging en bestond sinds 2016 uit de volgende gemeenten:
- Grobbendonk
- Heist-op-den-Berg
- Herentals
- Herenthout
- Herselt
- Hulshout
- Nijlen
- Olen
- Vorselaar
- Westerlo
In 2016 nam de gemeenteraad kennis van de uitstap van de gemeente Herselt uit de interlokale vereniging met ingang van 1 januari 2017.
Context en argumentatie
Sinds de uitstap van de provincie Antwerpen in 2016 werd ook de financiële ondersteuning van de provincie afgeschaft en was er ook geen coördinator meer voor Sportregio Kempen. Dit was vóór 2016 net de meerwaarde van de samenwerking binnen Sportregio Kempen. Door het ontbreken van de coördinatie dienden de gemeenten sindsdien de taken te verdelen en op zich te nemen.
De gemeente is van oordeel dat de schaal voor samenwerking op het vlak van sport best gelijkgeschakeld wordt met de samenwerking op het vlak van vrije tijd in het algemeen. Door de oprichting van de projectvereniging Neteland werd gekozen voor deze optimale schaalgrootte voor heel wat beleidsinitiatieven, zeker inzake vrije tijd en dus ook voor sport.
Binnen de vijf gemeenten van Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) zal gezocht worden naar een optimale samenwerking om aan de huidige noden van sportbeleid tegemoet te komen.
Volgens artikel 3 §6 moet elke opzeg via aangetekend schrijven gecommuniceerd worden aan de gemeenteraden van alle participerende gemeenten voor 1 juli van het lopende werkjaar met vermelding van de motivatie tot deze beslissing. De datum van verzending geldt als datum van opzegging.
Beslissingsbevoegdheid
- statuten van Sportregio Kempen IV, artikel 3 §6
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 392 tot en met 395
- gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanpassing statuten Sportregio Kempen IV
- gemeenteraadsbesluit van 7 september 2016 houdende kennisname uitstap van gemeente Herselt uit Interlokale vereniging Sportregio Kempen
- statuten van Sportregio Kempen IV
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad beslist om uit te stappen uit Sportregio Kempen met ingang van 1 januari 2020.
Artikel 2
Dit gemotiveerd besluit wordt samen met een begeleidend schrijven aangetekend verstuurd naar de gemeenteraden van de volgende gemeenten:
- Grobbendonk
- Heist-op-den-Berg
- Herentals
- Herenthout
- Hulshout
- Nijlen
- Vorselaar
- Westerlo
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Verslagen intercommunales. Kennisname.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente is aangesloten bij verschillende intercommunales en heeft daarin ook een vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraad en in sommige gevallen ook een bestuurder.
Hierbij een overzicht van deze lidmaatschappen en bijhorende vertegenwoordiging:
Intercommunale | Vertegenwoordiging |
IKA | - Elke Tweepenninckx (bestuurder) - Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering) - Michel De Maeyer (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering) |
IOK | - Lisette Boeckx (vertegenwoordiger algemene vergadering) - Gert Dierckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering) |
IOK Afvalbeheer | - Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering) - Seppe Bouquillon (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering) |
Iveka | - Seppe Bouquillon (lid Regionaal Bestuurscomité Oost) - Sander Verboven (vertegenwoordiger algemene vergadering) - Michel De Maeyer (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering) |
Pidpa | - Kris Gebruers (bestuurder) - Michel De Maeyer (vertegenwoordiger algemene vergadering) - Gert Dierckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering) |
Pontes | - Jan Verhaert (vertegenwoordiger algemene vergadering) - Mario Verhaert (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering) |
Context en argumentatie
Om de gemeenteraadsleden toe te laten de werking van deze intercommunales op te volgen, is het aangewezen om op regelmatige basis de verslagen van de diverse bestuursogranen van deze intercommunales ter kennisname te brengen op de gemeenteraad. Bij eventuele vragen kunnen de gemeenteraadsleden dan tijdens de zitting de vertegenwoordigers vanuit het bestuur aanspreken.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 440 en 441
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van IKA:
- besluitenlijst raad van bestuur van 14 januari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 11 februari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 11 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 19 maart 2019
- besluitenlijst buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 1 april 2019
Artikel 2
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van IOK:
- besluitenlijst raad van bestuur van 15 januari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 19 februari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 19 maart 2019
- verslag algemene vergadering van 19 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 5 april 2019
Artikel 3
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van IOK Afvalbeheer:
- besluitenlijst raad van bestuur van 15 januari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 19 februari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 19 maart 2019
- verslag algemene vergadering van 19 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 5 april 2019
Artikel 4
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van Iveka:
- verslag Regionaal Bestuurscomitè Oost van 15 januari 2019
- besluitenlijst Regionaal Bestuurscomitè Oost van 19 februari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 12 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 20 maart 2019
- besluitenlijst Regionaal Bestuurscomitè Oost van 20 maart 2019
- besluitenlijst buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019
Artikel 5
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van Pidpa:
- verslag directiecomité van 14 januari 2019
- verslag directiecomite van 4 februari 2019
- verslag raad van bestuur van 4 februari 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 18 februari 2019
- verslag directiecomité van 11 maart 2019
- verslag buitengewone algemene vergadering 25 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 25 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 4 april 2019
Artikel 6
De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van Pontes:
- besluitenlijst buitengewone algemene vergadering van 27 maart 2019
- besluitenlijst raad van bestuur van 27 maart 2019
Zitting van woensdag 8 mei 2019
IOK. Gewone algemene vergadering van 21 mei 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 3 mei 1961 om toe te treden tot de dienstverlenende vereniging IOK.
De vereniging heeft tot doel de deelnemers, op hun uitdrukkelijke vraag, bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door de samenwerking tussen deelnemers te bevorderen en door de ontwikkelingsinitiatieven in het belang van de groep van de aangesloten deelnemers te bevorderen en/of te bestendigen.
Lisette Boeckx is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en Gert Dierckx als plaatsvervanger.
Context en argumentatie
Op 21 mei 2019 om 11 uur organiseert IOK een gewone algemene vergadering.
Op 1 april 2019 ontving de gemeente daarvoor de uitnodiging.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 3 mei 1961 houdende toetreding tot de Interkommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen
- statuten van IOK
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente voor de algemene vergadering van IOK
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de agenda goed van de gewone algemene vergadering van IOK van 21 mei 2019, die de volgende agendapunten bevat:
1) Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2) Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2018
3) Resultaatsbestemming 2018
4) Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2018, afgesloten per 31 december 2018
5) Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2018
6) Varia
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018.
Artikel 3
De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2018, afgesloten per 31 december 2018 over de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
Artikel 4
De gemeenteraad gaat akkoord met het verlenen van de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor, voor de uitoefening van hun mandaat in 2018.
Artikel 5
Lisette Boeckx wordt gemandateerd om op de gewone algemene vergadering van IOK van 21 mei 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.
Artikel 6
Dit besluit wordt overgemaakt aan Toon Otten (toon.otten@iok.be) van IOK.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
IOK Afvalbeheer. Gewone algemene vergadering van 21 mei 2019. Agenda en in te nemen standpunten. Goedkeuring.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 3 december 2003 om beheersoverdracht van afvalbeheer te doen aan de op te richten opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
De vereniging heeft tot doel het voeren van een duurzaam en integraal gemeentelijk afvalbeheer in opdracht van de aangesloten gemeenten en binnen het kader en binnen de bevoegdheid van de door de aangesloten gemeenten verleende beheersoverdracht.
Gert Dierckx is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer en Seppe Bouquillon als plaatsvervanger.
Context en argumentatie
Op 21 mei 2019 om 11.45 uur organiseert IOK Afvalbeheer een gewone algemene vergadering.
Op 1 april 2019 ontving de gemeente daarvoor de uitnodiging.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 3 december 2003 houdende goedkeuring beslissing in het kader van de studieopdracht van het overlegorgaan in het kader van de oprichting van de opdrachthoudende vereniging IOK. Afvalbeheer, beslissingen en mandaatbepaling in het kader van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 19 december 2003, beheersoverdracht in het kader van artikel 4 van de vereniging IOK. Afvalbeheer, onder opschortende voorwaarden van de oprichting van IOK. Afvalbeheer
- statuten van IOK Afvalbeheer
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de agenda goed van de gewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 21 mei 2019, die de volgende agendapunten bevat:
1) Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018
2) Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2018
3) Resultaatsbestemming 2018
4) Goedkeuring van de jaarrekeningen over het boekjaar 2018, afgesloten per 31 december 2018
5) Kwijting te geven afzonderlijk aan de bestuurders en commissaris-revisor over de uitoefening van hun mandaat in 2018
6) Varia
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018.
Artikel 3
De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2018, afgesloten per 31 december 2018 over de balans, de resultatenrekening en het voorstel van bestemming van het resultaat evenals de ter zake vereiste wettelijke toelichtingen.
Artikel 4
De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring van de kwijting, afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris-revisor, voor de uitoefening van hun mandaat in 2018.
Artikel 5
Gert Dierckx wordt gemandateerd om op de gewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 21 mei 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.
Artikel 6
Dit besluit wordt overgemaakt aan Toon Otten (toon.otten@iok.be) van IOK Afvalbeheer.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
De Kleine Wijzer. Verslag vergadering schoolraad van 27 maart 2019. Kennisname.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De inrichtende macht (ook schoolbestuur geheten) voor de gemeentelijke basisschool De Kleine Wijzer is het gemeentebestuur van Olen.
De inrichtende macht is bij decreet verplicht een schoolraad te installeren. Op 7 juni 2017 nam de gemeenteraad tijdens de zitting kennis van de nieuwe samenstelling van de schoolraad voor de gemeentelijke basisschool De Kleine Wijzer en gaf hen het mandaat tot en met 31 maart 2021.
Context en argumentatie
De schoolraad van De Kleine Wijzer vergaderde op 27 maart 2019. Het verslag van deze vergadering wordt ter kennisname bezorgd aan de gemeenteraad.
Beslissingsbevoegdheid
- gemeenteraadsbesluit van 8 mei 2013 houdende goedkeuring overeenkomst met de schoolraad van GBS De Kleine Wijzer
Juridische basis
- decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, zoals gewijzigd
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag schoolraad van 27 maart 2019 van de gemeentelijke basisschool De Kleine Wijzer.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
De Kriebel. Verslag vergadering schoolraad van 19 maart 2019. Kennisname.
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De inrichtende macht (ook schoolbestuur geheten) voor de gemeentelijke basisschool de Kriebel is het gemeentebestuur van Olen.
De inrichtende macht is bij decreet verplicht een schoolraad te installeren. Op 7 juni 2017 nam de gemeenteraad tijdens de zitting kennis van de nieuwe samenstelling van de schoolraad voor de gemeentelijke basisschool de Kriebel en gaf hen het mandaat tot en met 31 maart 2021.
Context en argumentatie
De schoolraad van de Kriebel vergaderde op 19 maart 2019. Het verslag van deze vergadering wordt ter kennisname bezorgd aan de gemeenteraad.
Beslissingsbevoegdheid
- gemeenteraadsbesluit van 8 mei 2013 houdende goedkeuring overeenkomst met de schoolraad van GBS de Kriebel
Juridische basis
- decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, zoals gewijzigd
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag schoolraad van 19 maart 2019 van de gemeentelijke basisschool de Kriebel.
Jeroen Peeters Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Steve Janssens Willy Maes Dag Pas Marc Verhulst Mario Verhaert Mil Haemhouts An Peeters Jan Verhaert Annelies Horemans Riet Smits Jef Peeters Ellen Deswert Jan Verbist Seppe Bouquillon Michel De Maeyer Elke Tweepenninckx Lisette Boeckx Gert Dierckx Sander Verboven Joeri Janssens Kris Gebruers Marc T'Syen Chris Bakelants aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Herinvoering mantelzorgpremie. Verwerping.
Agendapunt toegevoegd door raadslid Dag Pas namens N-VA.
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
Op 1 februari 2014 is de mantelzorgtoelage en de gehandicaptenpremie stopgezet door het vorige OCMW-bestuur. Enkel N-VA stemde tegen de afschaffing van deze premie.
De N-VA-fractieleden zijn echter vragende partij om deze terug in te voeren. De gemeente Olen is volgens hem financieel gezond en kan deze kleine steun aan de mantelzorgers dragen.
De prioriteit van N-VA is om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten.
De vraag van N-VA is om als “warme” gemeente Olen deze premie van 25 euro per maand terug invoeren zodat de mantelzorgers zich geapprecieerd en gesteund voelen door hun bestuur.
Voor:Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).
Tegen:Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Marc T'Syen (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Verworpen met 11 voor, 12 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
De gemeenteraad van Olen verwerpt het voorstel van N-VA om de mantelzorgpremie van 25 euro per maand terug in te voeren.
Jeroen Peeters Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Marc T'Syen Annelies Horemans Seppe Bouquillon Ellen Deswert Kris Gebruers Jan Verbist Jef Peeters Elke Tweepenninckx Chris Bakelants Lisette Boeckx Mario Verhaert Joeri Janssens Gert Dierckx An Peeters Riet Smits Mil Haemhouts Michel De Maeyer Steve Janssens Sander Verboven Marc Verhulst Jan Verhaert Willy Maes Dag Pas Marc Verhulst Annelies Horemans Riet Smits Willy Maes Mil Haemhouts Jef Peeters Dag Pas Steve Janssens Mario Verhaert An Peeters Jan Verhaert Seppe Bouquillon Kris Gebruers Gert Dierckx Lisette Boeckx Elke Tweepenninckx Ellen Deswert Jan Verbist Sander Verboven Marc T'Syen Michel De Maeyer Joeri Janssens Chris Bakelants aantal voorstanders: 11 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 12 Verworpen
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Engagementsverklaring ondertekening SOGIE-beleid. Verwerping.
Agendapunt toegevoegd door raadslid Steve Janssens namens O1.
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
Op 17 mei wordt jaarlijks de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie georganiseerd. Als gemeente ondersteunen we deze dag al heel wat jaren door het uithangen van de regenboogvlag.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober werd de campagne Stemmen 2018 gelanceerd door de holebi- en transgenderbewegingen in Vlaanderen en de SOGIE-netwerken van verschillende politieke partijen. Zij riepen op om het welzijn van holebi’s en transgenders in het lokaal beleid te bevorderen. Ze riepen op om deze campagne online te ondertekenen als politieke partij.
Door de politieke partijen in Olen werd dit engagement niet ondertekend. We (O1) stellen voor om dit alsnog te doen als gemeente zodat wij eendrachtig een duidelijk signaal geven dat een lokaal LGBTQ+-beleid belangrijk is.
Het engagement vraagt dat:
- de gemeentelijke administratie gebruik maakt van genderneutrale of genderinclusieve formulieren.
- in het gemeentelijk subsidiereglement een anti-discriminatiecharter wordt toegepast waarin ook aandacht is voor holebi- en transfobie.
- er een gelijkekansenbeleid wordt ontwikkeld waarin ook aandacht is voor holebi’s en transgenders.
Behalve het invoeren van het anti-discriminatiecharter en het screenen van de gemeentelijke documenten op genderneutraal taalgebruik, kunnen we als gemeente goedkope en eenvoudige maatregelen nemen om het welzijn van holebi’s en transgenders te verbeteren.
- INFORMATIESESSIES
De scholenwerking die vele groepen de laatste decennia hebben uitgebouwd, bewijzen dat jongeren persoonlijke getuigenissen waarderen. Voorlichtingslessen door LGBTjongeren kunnen het beleid van een school of vereniging versterken. Elk jaar opnieuw trekken vrijwilligers naar verschillende scholen om er te getuigen over leven als homo, lesbienne, biseksueel of transgender. Ze vertellen er over de belangrijke stappen bij het ontdekken van en het omgaan met hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Ze maken op die manier holebiseksualiteit en transgenderisme als onderwerp bespreekbaar. Leerlingen krijgen in de klas de kans om (indien gewenst anoniem) hun meningen te uiten en vragen te stellen. Als gemeentebestuur kunnen we promoten om dit ook te organiseren voor verenigingen waar vaak vragen zijn.
- EDUCATIEVE MAPPEN
Er bestaan verschillende educatieve pakketten voor het onderwijs die het holebi- en transgenderthema behandelen. Deze mappen bevatten heel wat tips, achtergrondinformatie, direct bruikbare methodieken en doorverwijzingen waaruit de leerkrachten kunnen putten. We schenken de Olense scholen enkele mappen zodat zij hiermee aan de slag kunnen.
- OPNEMEN VAN CONTACTGEGEVENS IN GEMEENTELIJK COMMUNICATIE
We voorzien plaats op de gemeentelijke website om de contactgegevens van volgende organisaties op te nemen: het provinciale roze huis, çavaria, Wel Jong Niet Hetero, Transgenderinfopunt, Unia - Interfederaal Gelijkekansencentrum, Vlaamse Ombudsdienst – Genderkamer, Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, Sensoa, Holebifoon.
- GEBRUIK DIVERSITEIT IN DE BEELDVORMING EN IN TAALGEBRUIK
We durven als lokale overheid ook het beeld van niet-klassieke gezinssamenstelling te gebruiken of brengen een transgender of personen die er op het eerste zicht wat androgyn uitzien in beeld. Deze beelden kunnen perfect gebruikt worden bij items die niets te maken hebben met holebiseksualiteit of transgenderisme. We vermijden in gemeentelijke communicatie gegenderde aanspreekvormen: niet iedereen identificeert zich als man of vrouw. Bij opengestelde vacatures kan er geopteerd worden voor “M/V/X”.
- ZICHTBAARHEID VIA CULTUUR
Sinds 2001 wordt jaarlijks het Holebifilmfestival georganiseerd. Het wil een ontmoetingsplaats zijn foor holebi’s en transgenders en wil tegelijk genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen in steden en gemeenten. We verbinden ons ertoe om de programmatie van het filmfestival mee op te nemen in de Olense cultuuragenda of verspreiden de affiches en programmaboekjes via de gemeentelijke folderrekken. De getoonde films kunnen ook aangekocht worden en aangeboden worden via de bibliotheek.
- BEPLEITEN VOOR HET AANSTELLEN VAN EEN REFERENTIEAGENT EN BIJSCHOLEN POLITIEPERSONEEL
Het uiten van agressie tegenover holebi- en transgender personen is een blijvend probleem. Weinig holebi’s en transgenders durven hiervan aangifte doen bij de politie. Wanneer ze toch klacht indienen blijkt dat de verzwarende term holebi- en/of transfobie niet in het PV terechtkomt. Daarom willen we dat bepleit wordt binnen de politiezone dat er een referentieagent wordt aangesteld voor homo- en transfobie, die erop moet toezien dat het aspect holebi- en transfobie goed wordt opgevolgd. We bepleiten tevens dat het politiepersoneel voldoende scholing krijgt zodat ze bij aangifte de verzwarende factor van holebi- en transfobie kunnen herkennen.
- MEEWERKEN AAN ACTIES LGBT+ KOEPELS
Regelmatig verspreiden holebi- en transgenderorganisaties affiches en brochures om de aandacht te bevestigen op een welbepaald onderwerp. We nemen de ondersteunende rol op door deze publicaties te verspreiden op zichtbare open are plaatsen. Ook online kunnen we helpen om een campagne onder de aandacht te brengen.
- GENDERINCLUSIEVE TOILETTEN EN KLEEDRUIMTES
We voorzien bij het ontwerpen van nieuwe, of bij het aanpassen van bestaande gemeentelijke infrastructuur genderinclusieve toiletten en kleedruimtes. Zo zorgen we voor een veilige omgeving voor iedereen. Bij bestaande infrastructuur kunnen we de bestaande symbolen voor toiletten vervangen door inclusieve iconen.
- ONDERSTEUNEN VAN DE WERKING VAN HET ROZE HUIS
De Roze Huizen zijn een belangrijke partner voor het lokale holebi- en transgenderbeleid. Zij kunnen het nodige advies voorzien. We geven het roze huis impulsen en ondersteunen op logistiek vlak of voorzien een financiële toelage volgens nader te bepalen regels.
Voor:Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).
Tegen:Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Marc T'Syen (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Verworpen met 11 voor, 12 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
De gemeenteraad van Olen verwerpt het voorstel om de engagementsverklaring voor een SOGIE-beleid te ondertekenen.
Zitting van woensdag 8 mei 2019
Mondelinge vragen en mededelingen. Bespreking.
Aanwezig |
|
De volgende mondelinge vragen en mededelingen worden besproken:
Schepen Marc T'Syen wil de gemeenteraad informeren over het dossier van de afkoppelingssubsidies van de werken aan de Geelseweg. Voor de werken waar Olen verantwoordelijk voor is betreft het 108 woningen die de keuze moesten maken of ze de werken zelf uitvoerden of beroep deden op de aannemer van Aquafin. Voor de woningen waar mensen gekozen hebben om de werken zelf uit te voeren, maken de berekeningen van Aquafin duidelijk dat er een gemiddelde kost is van 537,19 euro per woning. Dit maakt duidelijk dat de subsidie van 750 euro die voorzien is voor werken die door mensen zelf uitgevoerd worden toereikend is om de gemaakte kosten op te vangen. Voor de eigenaars van de woningen die hebben gekozen om de werken uit te laten voeren door de aannemer van Aquafin bedraagt de gemiddelde kostprijs per woning 1.402, 38 euro. De subsidie van 1.500 euro die de gemeente voorziet is ook hier voldoende om de gemaakte kosten te dekken. Schepen Marc T'Syen heeft in het verleden gemerkt dat er vaak discussie gerezen is over de kosten die mensen zouden moeten maken naar aanleiding van afkoppelingswerken. Deze cijfers bewijzen dat de gemeente Olen haar inwoners wel degelijk bij dergelijke werken op een goede manier financieel ondersteunt met een goed subsidiereglement.
***
Schepen Ellen Deswert komt terug op een vraag die raadslid Willy Maes in de vorige gemeenteraad had gesteld met betrekking tot de Sluizenweg en Sint-Sebastiaanstraat. De schepen heeft dit laten nakijken en de verkeersborden staan nu wettelijk correct .
Raadslid Willy Maes waardeert het antwoord van de schepen, maar blijft erbij dat hij deze borden wil verwijderen om verkeer door te laten.
Schepen Ellen Deswert wijst op het belang van fietsers en voetgangers en het zorgen voor een veilige verkeerssituatie. Ze stelt dat iedereen hier de mond vol van heeft, maar als er bij een omleiding prioriteit gegeven wordt aan verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers, ontstaat er telkens discussie over.
Deze drukke verkeerssituatie is in Meren en Veldstraat juist hetzelfde stelt raadslid Mario Verhaert. Het uitgangspunt om voetgangers en fietsers een veilige wegsituatie aan te bieden moet hier dan ook maar nageleefd worden.
Schepen Marc T'Syen is het niet eens met de vergelijking. Meren Veldstraat heeft verhoogde verkeersdrukte door werken op andere plaatsen.
Raadslid Mario Verhaert werpt ook op dat de buurt gevraagd heeft voor een gesprek, maar dat het bestuur dit blijkbaar niet wil.
Schepen Ellen Deswert kadert dat dit niet klopt. Het bestuur heeft gevraagd aan de buurt ideeën en voorstellen over te maken om vanuit die voorstellen het gesprek te kunnen aangaan. Tot op heden zijn deze voorstellen nog niet bezorgd aan het bestuur.
Raadslid Willy Maes komt terug op de Sluizenweg. Voor hem is deze situatie heel gemakkelijk op te lossen door een spiegel te hangen voor het kruisend verkeer.
Voor de schepen is dit geen oplossing om een dergelijk verkeersconflict op te lossen.
Schepen Marc T'Syen stelt dat in de discussie het bredere kader van het mobiliteitsplan steeds uit het oog verloren wordt. Het mobiliteitsplan bevat een categorisering van wegen. Voor omleidingen wordt de categorisering gevolgd, waardoor bepaalde wegen wel of niet in aanmerking komen om als omleidingsweg te fungeren.
Raadslid Marc Verhulst nuanceert en stelt dat er geen vraag gesteld is om er een omleiding te leggen, maar het gaat over het openstellen van wegen.
***
Raadslid Dag Pas heeft vernomen dat een aantal raadsleden van de meerderheid met voetbalclubs Linda Olen en Olen United in gesprek zijn gegaan. Hij vraagt of er plannen zijn, want dan had hij daar graag iets over vernomen.
Voorzitter van de gemeenteraad Jan Verbist en burgemeester Seppe Bouquillon stellen dat er momenteel geen plannen zijn. Er is informatie gevraagd over de toekomstplannen van de clubs, maar het is evident dat het bestuur dit doet, net zoals dit bij andere verenigingen, sportclubs of bijvoorbeeld een chiro gebeurt om de noden en behoeften te kennen.
***
Raadslid Marc Verhulst komt terug op een punt van het college van vorige week met betrekking tot een overheidsopdracht voor het leveren en plaatsen van speeltoestellen. Op het eerste zicht en op basis van de informatie van één van de aanbieders die met hem contact genomen heeft is er sprake van een verkeerde berekening van punten met als gevolg een verkeerde rangschikking en verkeerde toewijzing. Het is voor hem ook nog niet helemaal helder, maar door het toewijzen van slechts één bepaald perceel klopt ook de door de firma ingediende prijs niet, aangezien dit vertrok van de totaalprijs van plaatsing en levering. Er is volgens hem ook sprake van een aangepaste bestelbon.
De algemeen directeur duidt dit dossier. Maandag is door de eigenaar van de betrokken firma contact genomen om aan te geven dat er volgens haar een aantal zaken foutgelopen zijn. Er is een onderzoek gestart om dit uit te klaren in overleg met het advocatenkantoor dat het bestuur ondersteunt in overheidsopdrachten.
Als dit duidelijk is vraagt Raadslid Willy Maes hierover geïnformeerd te worden.
***
Raadslid Annelies Horemans vraagt aan Marc T'Syen als schepen van dierenwelzijn hoe er moet omgegaan worden met een schijnbare situatie van verwaarlozing van ezels in Missestraat/Boskant. Een buurtbewoner heeft hiervoor de politie gebeld, maar vraagt zich af of dit in de toekomst elke keer dient te gebeuren.
Burgemeester Seppe Bouquillon stelt dat dit bevoegdheid is van de politie.
***
Riet Smits komt terug op het fairtrade-ontbijt. Ze vraagt of er niet meer fairtradeproducten kunnen aangeboden worden.
Schepen Elke Tweepenninckx heeft dit ook opgemerkt en deze aandachstpunten werden reeds overgemaakt.
***
Steve Janssens verwijst naar een Olense vereniging die recent gefusioneerd is met een vereniging in Herentals. Dit is voor hem positief in het kader van samenwerking en versterking van de werking. Met het huidige reglement kan het zijn dat deze vereniging zich gaat verarmen. Hij wil dit als aandachtspunt meegeven aan het bestuur.
***
Raadslid Jan Verhaert heeft klachten gekregen van mensen die in Het Bremmeken wonen. Er is een betonnen constructie geplaatst waar gras in ligt. Bij een windvlaag waait dit tot bij mensen in de tuin.
Schepen Kris Gebruers stelt dat dit tijdelijke betonnen opslagplaatsen zijn voor de groendienst zolang ze in een buurt aan de slag zijn. Dit bevindt zich bovendien op openbaar domein en zodra de groenploeg weg is, wordt dit verplaatst.
***
Jan Verhaert heeft klachten gekregen over cafés in Achter-Olen. Er is een herbergier die zich zorgen maakt over zaken die plots concurrentie worden van die herberg. Deze mensen maken zich behoorlijk boos.
De burgemeester is op de hoogte. Wat vergunningen betreft is deze zaak in orde. De burgemeester heeft met de eigenaars ook al contact gehad om te wijzen op wat er kan en wat er niet kan.
Mario Verhaert vraagt of foto’s mogen doorgestuurd worden.
De burgemeester adviseert om mensen met klachten door te sturen naar de politie. Foto's kunnen aan de politie bezorgd worden.
***
Raadslid An Peeters meldt dat er aan het pleintje aan de sporthal ongure types rondlopen die dealen. Er zijn heel wat jongeren die daar rondlopen.
De burgemeester meldt dat dit een gekende plaats is en er een verhoogde waakzaamheid van de interventieploegen van de politie is.
***
Raadslid Marc Verhulst komt terug op de gunning van de vrachtwagen. Marc Verhulst heeft een nieuwe referentie van Eeklo. Hij vindt het raar omdat hij heel positieve ervaringen hoort. Hij blijft pleiten voor CNG en niet voor een oude technologie als diesel. Er zijn veel argumenten om te kiezen voor een nieuw klimaatbeleid.
Elke Tweepenninckx heeft vorige keer uitgebreid geantwoord en gaat niet opnieuw in op de opnieuw gestelde vragen.
***
Mario Verhaert komt terug op de situatie van de sporthal waarbij recent voor de tweede keer rookontwikkeling was.
De burgemeester verwijst naar een kortsluiting in een stopcontact.
Raadslid Mario Verhaert hoopt dat alle keuringen worden nageleefd. Hij zal dit blijven opvolgen. Hij hoopt dat er nooit iets gebeurt in de sporthal.
De burgemeester geeft aan dat er twee werkmannen het volledige circuit hebben nagekeken. Hij gaat ervan uit dat deze up-to-date en in orde zijn.
Raadslid Mario Verhaert vraagt naar een globaal onderhoudsplan of toekomstvisie over de sporthal.
Burgemeester Seppe Bouquillon merkt op dat de sporthal tot nu toe altijd in het AGB gezeten heeft. Hier is zeker geïnvesteerd in renovatie. Uiteraard is dit gebouw 40 jaar oud. Dit zal zeker één van de zaken zijn waar het bestuur rekening mee zal houden.
Wat veiligheid betreft verwijst raadslid Jef Peeters naar een nieuw systeem VESDA als te onderzoeken piste.
***
Raadslid Willy Maes heeft een vraag voor Joeri Janssens. Er moet een asbestinventaris gebeuren bij De Woonbrug. Er zitten asbestdorpels in huizen in de Narcissenstraat die overtrokken zijn met metaal. Dit dient zeker bekeken te worden.
***
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.