Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
Sinds 1 januari 2015 vormen 15 gemeenten de hulpverleningszone Kempen.
Context en argumentatie
De opmaak van een eenvormig politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen is wenselijk om als brand-preventiedienst op een uniforme manier te handelen en te adviseren.
De brand-preventiedienst van hulpverleningszone Kempen werkte een zonaal politiereglement uit en stelde een procedure op met betrekking tot controle, hercontrole en attestering van de publiek toegankelijke inrichtingen. Het politiereglement omvat alle brandpreventiemaatregelen voor publiek toegankelijke inrichtingen die van toepassing zijn binnen de gemeente.
De zoneraad keurde op 23 september 2017 het model tot politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen goed.
De zoneraad legt dit zonale reglement ter goedkeuring voor aan de 15 gemeenten de hulpverleningszone Kempen en vraagt om ook de eventueel bestaande verordening op te heffen zodat de voorschriften in voege kunnen treden.
Dit reglement werd eerder al ter goedkeuring voorgelegd aan de verschillende gemeentes van de hulpverleningszone. Verschillende gemeentes hebben hier intussen ook al een beslissing over genomen. Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen van Olen werd dit reglement bewust niet geagendeerd op de gemeenteraadszitting van maart 2018 omdat het college van oordeel was dat er eerst een informatie- en inspraakmoment voor het middenveld moest georganiseerd worden door de brandweer. De brandweer ging in op dit verzoek en hield in Olen een informatievergadering op maandag 19 maart 2018.
De gemeenteraad gaf op 4 april 2018 aan dat het betreurt dat er te weinig tijd geweest is voor het middenveld om inspraak te krijgen bij de totstandkoming van dit ontwerpreglement. De gemeenteraad was toen ook van oordeel dat zowat alle activiteiten die in Olen georganiseerd worden niet meer zouden kunnen doorgaan ofwel een zeer zware organisatielast zou hebben, omdat ze in strijd zouden zijn met het voorgelegde ontwerpreglement, tenzij de burgemeester voor alles een uitzondering zou willen toestaan, maar de gemeenteraad oordeelde dat het ook niet echt de bedoeling kan zijn om te pas en te onpas uitzonderingen op een nieuw reglement toe te staan.
De gemeenteraad juichte de intentie van de hulpverleningszone om tot één zonaal politiereglement te komen zeker toe, maar wenste samen met de brandweer en enkele organisatoren een reglement uit te werken dat door iedereen gedragen kan worden.
Het was om bovenstaande redenen dus aangewezen om het ontwerp van reglement op 4 april 2018 niet goed te keuren.
In 2018 voerde het lokaal bestuur uitgebreide gesprekken met organisatoren van evenementen. De brandweer was bereid om het reglement naar de onverenigbaarheden aan te passen met het voorstel van reglement als resultaat.
Het college van burgemeester en schepenen toetste het reglement af op drie belangrijke waarden in de toekomstvisie:
- Veiligheid voor bezoekers van evenementen is voor Olen belangrijk.
- Olen is een dynamische gemeente waar het verenigingsleven goed werkt en dat moet zo blijven.
- Olen wil kaders scheppen met normen voor de veiligheid tijdens evenementen. Binnen deze kaders worden adviezen opgemaakt en besluiten genomen door de burgemeester.
Het college van burgemeester en schepenen is van oordeel dat de onverenigbaarheden uit de eerste versie van het reglement weggewerkt zijn en dat er nu voldoende draagvlak is om de aangepaste versie als bijlage ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.
Beslissingsbevoegdheid
- wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, zoals gewijzigd, artikel 4
Juridische basis
- wet van 30 juli 1979 betreffende de preventie van brand en ontploffing en betreffende de verplichte verzekering van burgerrechtelijke aansprakelijkheid in dergelijke gevallen, zoals gewijzigd
- wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 4 april 1990 houdende goedkeuring politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 3 november 2010 houdende de goedkeuring van de politiecodex Olen, zoals gewijzigd, hierna 'politiecodex' genoemd
- beslissing van de zoneraad van 23 september 2017 met betrekking tot de goedkeuring van het ontwerp van het politiereglement publiek toegankelijke gebouwen en evenementen
Adviezen
- positief advies van de raad van bestuur van de sportraad van dinsdag 20 maart 2018
- advies van de cultuurraad van 26 maart 2018 met opname van een aantal aandachtspunten
- 20190508 presentatie voor gemeenteraad
- Politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand - brandweer zone Kempen
- Reglement DEF
Unaniem
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 4 april 1990 houdende goedkeuring politieverordening houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in inrichtingen toegankelijk voor het publiek, zoals gewijzigd, wordt opgeheven.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt het aangepaste politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen als bijlage goed.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.