Gemeenteraad

van woensdag 5 juni 2019

 

OPENBARE ZITTING

 

Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Notulen van de gemeenteraad van 8 mei 2019. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De ontwerpnotulen van de vorige zitting werden opgemaakt. Er worden geen opmerkingen gemaakt.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2018 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 32

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van de zitting van 8 mei 2019 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Participatiereglement. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

Vanaf 2019 is het nieuw decreet lokaal bestuur in werking getreden. Dit decreet bepaalt dat een gemeente en een OCMW een 'participatiereglement' opstelt. In dit reglement geeft een gemeente en een OCMW aan welke vormen van participatie mogelijk zijn in het lokaal bestuur.

 

Uit de gemeentemonitor van 2017 (www.gemeentemonitor.vlaanderen.be) blijkt dat:

-          69% van de inwoners van Olen vindt dat het gemeentebestuur voldoende inspanningen doet om bewoners bij veranderingen in hun gemeente te betrekken. Dit aandeel is significant hoger dan het gemiddelde in het Vlaamse gewest (47%).

-          64% van de inwoners van Olen vindt dat het gemeentebestuur op een goede manier omspringt met de vragen van de inwoners. Dit is significant hoger dan het gemiddelde in het Vlaamse gewest (46%) .

 

Uit deze cijfers blijkt dat Olenaars relatief tevreden zijn over de inspanningen die het bestuur doet om inwoners te betrekken bij veranderingen. Het opmaken van het participatiereglement is een gelegenheid om de huidige werking van bestaande methodes van inspraak verder te optimaliseren. Zo werd de werking van de adviesraden intussen al geëvalueerd en bijgestuurd.

 

In het participatiereglement is ook de behandeling van meldingen en klachten opgenomen, dat voordien in een apart reglement vermeld stond voor de gemeente en nog niet voorzien was voor het OCMW.

 

Bovendien worden ook instrumenten zoals verzoekschriften en voorstellen van burgers beschreven.

 

Tot slot worden er extra mogelijkheden voorzien om via digitale weg de beschreven instrumenten te gebruiken.

 

Het college van burgemeester en schepenen voor de gemeente en het vast bureau voor het OCMW engageren zich om dit reglement jaarlijks te evalueren en indien nodig aanpassingen voor te stellen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 41, 302 en 304 §5

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          gemeenteraadsbesluit van 2 juni 2010 houdende goedkeuring reglement inzake de behandeling van meldingen en klachten, zoals gewijzigd

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

4

Open gemeente

Operationele doelstelling

4.4

Kansen tot inspraak en participatie

Actieplan

4.4.4

Informatie- en inspraakavonden voor stakeholders

Actie

4.4.4.6

Uitdieping en uitwerking burgerparticipatie

 

Financiële informatie

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Voor:Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Marc T'Syen (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).

Tegen:Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).

 

Goedkeuring met 12 voor, 11 tegen en 0 onthouding.

 

Besluit

 

Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 2 juni 2010 houdende goedkeuring reglement inzake de behandeling van meldingen en klachten, zoals gewijzigd, wordt opgeheven.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het participatiereglement goed als volgt.

 

PARTICIPATIEREGLEMENT

 

Artikel 1 – Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing voor de gemeente en het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) Olen.

 

Artikel 2 – Definities

-          verzoekschrift: een brief of petitie gericht aan de gemeenteraad of raad voor maatschappelijk welzijn, waarin een verzoek wordt geformuleerd om iets te doen of niet te doen. Het kan om een klacht gaan of een vraag om het beleid of de reglementering van de gemeente of het OCMW te wijzigen. In ieder geval dient het verzoekschrift betrekking te hebben op de rechtstreekse bevoegdheid van het bestuur of het gemeentelijk belang.

-          voorstel: een gemotiveerde nota met voorstellen of vragen over de beleidsvoering en dienstverlening van de gemeente of het OCMW, die een burger overmaakt aan het college van burgemeester en schepenen voor de gemeente en het vast bureau voor het OCMW. Hierin wordt gevraagd het voorstel te kunnen komen toelichten op de gemeenteraad respectievelijk de raad voor maatschappelijk welzijn. Een voorstel heeft betrekking op de rechtstreekse bevoegdheid van het bestuur of het gemeentelijk belang.

-          volksraadpleging: het decretaal geregeld proces waarbij de gemeenteraad, op eigen initiatief of op verzoek van de inwoners, een vraag met betrekking tot de gemeentelijke reglementering of het beleid voorlegt aan de bevolking van de gemeente Olen. Persoonlijke aangelegenheden en aangelegenheden betreffende de jaarrekeningen, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, de gemeentebelastingen en de retributies kunnen niet het voorwerp zijn van een volksraadpleging.

-          beleidsenquête: een niet-systematische bevraging van bepaalde doelgroepen over aspecten van het beleid van de gemeente en/of het OCMW. Een beleidsenquête gaat uit van het college van burgemeester en schepenen voor de gemeente of van het vast bureau voor het OCMW.

-          adviesraad: inspraakorgaan, al dan niet wettelijk of decretaal voorzien, dat door het gemeentebestuur wordt ingericht en dat op geregelde tijdstippen vergadert om aan het gemeentebestuur adviezen uit te brengen over een bepaald beleidsdomein. In principe zijn adviesraden samengesteld uit mensen die een specifieke ervaring of kennis hebben over een beleidsdomein. Adviesraden nemen een huishoudelijk reglement aan dat hun werking preciseert.

-          melding: een gebrek dat de burger signaleert, waarbij hij wenst dat het bestuur optreedt, zonder dat de burger (reeds) ontevreden is over het optreden van het bestuur. Een melding moet onderscheiden worden van een klacht. Wanneer er niet correct wordt ingespeeld op een melding, kan dit natuurlijk wel leiden tot een klacht van de burger.

-          klacht: een duidelijke uiting van ontevredenheid, waarbij de ontevreden burger klaagt over een door het bestuur (al dan niet) verrichte handeling of prestatie. Een klacht moet betrekking hebben op een concrete handelswijze van het bestuur in een bepaalde aangelegenheid of de concrete toepassing van een bestaande regelgeving. Klachten kunnen onder meer gaan over de handelswijze van medewerkers of mandatarissen, abnormale traagheid, slechte wil, het uitblijven van een initiatief of een manifest kwaliteitsgebrek met betrekking tot het onthaal van de burger.

 

Artikel 3 – Verzoekschriften

Dit artikel is ook van toepassing op het OCMW met dien verstande dat “gemeenteraad” dan gelezen wordt als “raad voor maatschappelijk welzijn” en “college van burgemeester en schepenen” als “vast bureau”. De raad voor maatschappelijk welzijn kent geen raadscommissies, dus deze behandelmogelijkheid geldt niet voor verzoekschriften aan het OCMW.

 

§1 – Doel en initiatiefnemer

Via een verzoekschrift kan eenieder vragen aan de gemeenteraad om iets te doen of net niet te doen.

 

§2 - Reikwijdte

Verzoekschriften kunnen alleen betrekking hebben op zaken waarvoor de gemeente of het OCMW bevoegd is.

 

§3 - Vereisten

Een verzoekschrift moet voldoen aan de volgende vereisten:

-          Het verzoekschrift moet (digitaal) gehandtekend zijn door één of meer personen.

-          Verzoekschriften zijn enkel ontvankelijk als ze worden ingediend via het E-loket of het daartoe bestemde formulier. In dit laatste geval moeten het verzoekschrift schriftelijk ingediend worden bij de gemeenteraad voor de gemeente (gemeentebestuur Olen, voorzitter gemeenteraad, Dorp 1, 2250 Olen) of bij de raad voor maatschappelijk welzijn voor het OCMW (OCMW Olen, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn, Lichtaartseweg 9, 2250 Olen).

 

§4 - Behandeling

Bij het begin van elke gemeenteraadszitting deelt de voorzitter van de gemeenteraad mee welke verzoekschriften werden ingediend, waarna de gemeenteraad de ontvankelijkheid beoordeelt. Als het verzoekschrift onontvankelijk is, wordt dat door de voorzitter van de gemeenteraad aan de (eerste) ondertekenaar meegedeeld. Als het verzoekschrift ontvankelijk is, kan de gemeenteraad het ingediende verzoekschrift met een uitdrukkelijke beslissing doorverwijzen naar het college van burgemeester en schepenen of de bevoegde gemeenteraadscommissie. De (eerste) ondertekenaar van het verzoekschrift kan ook gehoord worden door de gemeenteraad, college van burgemeester en schepenen of een commissie. In dat geval kan de betrokkene zich laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

De gemeenteraad bezorgt een schriftelijk antwoord aan de verzoeker binnen de drie maanden na de indiening van het verzoekschrift.

 

Artikel 4 - Voorstellen van burgers

Dit artikel is ook van toepassing op het OCMW met dien verstande dat “gemeenteraad” dan gelezen wordt als “raad voor maatschappelijk welzijn” en “college van burgemeester en schepenen” als “vast bureau”.

 

§1 - Doel en initiatiefnemer

Een voorstel van de burger bevat een duidelijk omschreven verzoek of vraag aan de gemeenteraad. Hij wordt eventueel vergezeld van stukken die de gemeenteraad kunnen voorlichten.

 

§2 - Reikwijdte

Voorstellen van burgers kunnen alleen betrekking hebben op zaken waarvoor de gemeente of het OCMW bevoegd is.

 

§3 - Vereisten

Een voorstel van de burger bevat:

-          naam, voornaam, woonplaats en geboortedatum van minimaal één initiatiefnemer, die tevens inwoner van de gemeente is en bijhorende handtekening(en)

-          een postadres van de initiatiefnemer(s)

-          de namen, voornamen, woonplaats en geboortedatum van tenminste 200 inwoners die dit voorstel ondersteunen en bijhorende handtekeningen

 

De initiatiefnemer(s) en ondertekenaars dienen inwoner te zijn van de gemeente en 16 jaar of ouder te zijn.

 

Voorstellen van burgers worden schriftelijk met aangetekende brief ingediend bij het college van burgemeester en schepenen voor de gemeente (Dorp 1, 2250 Olen) of het vast bureau voor het OCMW (Lichtaartseweg 9, 2250 Olen) via het daartoe bestemde formulier of digitaal via het E-loket.

 

§4 - Inzameling steunverklaringen

De ondersteuningsverklaringen van ondertekenaars kunnen op papieren lijsten worden ingezameld of via een elektronische (internet)applicatie.

 

§5 - Behandeling

Binnen de termijn van tien werkdagen wordt het voorstel beantwoord met minstens een ontvangstbevestiging. Het college van burgemeester en schepenen besluit binnen 3 weken of het voorstel voldoet aan de vereisten bepaald in dit reglement.

 

Indien het voorstel aan de vereisten voldoet, wordt het geagendeerd voor de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering die ten minste drie weken plaatsvindt na het besluit van het college van burgemeester en schepenen als bedoeld in voorgaande paragraaf.

 

De initiatiefnemer, of één van hen indien het meerdere initiatiefnemers betreft, heeft 10 minuten spreektijd tijdens deze gemeenteraadsvergadering. De initiatiefnemer kan zich laten vergezellen door een persoon naar keuze.

 

Er is gelegenheid voor de raadsleden om aan de initiatiefnemer vragen te stellen.

 

De gemeenteraad neemt, niet later dan twee maanden na de raadsvergadering waarin het voorstel geagendeerd is, een gemotiveerd besluit omtrent het voorstel. De voorzitter van de raad informeert de initiatiefnemers hierover schriftelijk.

 

Artikel 5 - Volksraadpleging

 

§1 - Doel en initiatiefnemer

Via een volksraadpleging kunnen de inwoners hun mening geven over zaken van gemeentelijk belang. De gemeenteraad kan zelf beslissen om een gemeentelijke volksraadpleging te organiseren. Ook inwoners kunnen een verzoek indienen om een gemeentelijke volksraadpleging te organiseren.

 

§2 - Reikwijdte

Een volksraadpleging heeft betrekking op aangelegenheden van het gemeentelijk belang.

 

§3 - Vereisten

Een persoon kan verzoeken om een volksraadpleging als hij aan al de volgende voorwaarden voldoet:

-          in het bevolkingsregister van de gemeente ingeschreven of vermeld zijn

-          de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben

-          niet het voorwerp uitmaken van een veroordeling of beslissing die voor een gemeenteraadskiezer de uitsluiting of schorsing van het kiesrecht meebrengt

 

Het initiatief dat uitgaat van de inwoners van de gemeente moet worden gesteund door tenminste 20% van de inwoners van de gemeente Olen die 16 jaar of ouder zijn.

 

§4 - Indiening

Het verzoek wordt ingediend met een formulier dat door het gemeentebestuur op aanvraag ter beschikking wordt gesteld en het wordt, vergezeld van een gemotiveerde nota, met een aangetekende brief gestuurd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

§5 - Behandeling

Binnen de termijn van 10 werkdagen wordt het ingediend verzoek beantwoord met minstens een ontvangstbevestiging. Na de ontvangst van het verzoek onderzoekt het college van burgemeester en schepenen of het verzoekschrift voldoet aan de vereisten die omschreven worden in het decreet lokaal bestuur. Het resultaat van dit onderzoek wordt in een gemotiveerd advies meegedeeld aan de gemeenteraad.

 

Artikel 6 - Adviesraden

 

§1 - Doel

De gemeente organiseert adviesraden die als opdracht hebben om het gemeentebestuur op regelmatige en systematische wijze te adviseren. Volgende adviesraden worden georganiseerd:

-          gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro)

-          gemeentelijk adviesorgaan Architectuur Begeleidings- en Beoordelingscommissie (ABBC)

-          jeugdraad

-          vrijetijdsraad

-          beheerraad bibliotheek

-          mondiale adviesraad

-          adviesraad zorgzaam Olen

-          lokaal overleg kinderopvang en opvoedingsondersteuning

 

§2 - Werking

Voor elke adviesraad wordt een huishoudelijk reglement opgemaakt waarin ook de afspraken worden opgenomen over de aard en opvolging van adviezen en de logistieke en financiële ondersteuning van de werking.

 

Artikel 7 – Burgerinitiatieven

Burgers die een initiatief in uitvoering willen brengen, kunnen deze vraag stellen aan het college van burgemeester en schepenen voor de gemeente of het vast bureau voor het OCMW. Zij onderzoeken of het voorgestelde initiatief past in de doelstellingen die geformuleerd zijn in het meerjarenplan en op welke manier de gemeente of het OCMW dit initiatief eventueel kan ondersteunen.

 

Artikel 8 - Andere vormen van participatie

Dit artikel is ook van toepassing op het OCMW met dien verstande dat “gemeenteraad” dan gelezen wordt als “raad voor maatschappelijk welzijn” en “college van burgemeester en schepenen” als “vast bureau”.

 

Het gemeentebestuur engageert zich om naar aanleiding van concrete dossiers en noden in (delen van) Olen, op eigen initiatief een tijdelijk participatieproject op te starten. Bij een participatieproject wordt steeds afgetoetst of er voldoende beleidsruimte is om dit te organiseren.

 

Het gemeentebestuur staat ook open voor andere vormen van participatie. Het gemeentebestuur is bereid ook met andere bewonersgroepen en verenigingen die zich in hoofdzaak rond participatie profileren, in dialoog te treden, op voorwaarde dat deze groepen of verenigingen kunnen aantonen dat hun draagvlak voldoende breed is.

 

Om de mening te kennen van grote groepen inwoners over specifieke dossiers, kan het college van burgemeester en schepen ook beslissen het instrument van de beleidsenquête selectief te gebruiken.

 

Artikel 9 – Meldingen

Dit artikel is ook van toepassing op het OCMW met dien verstande dat “gemeenteraad” dan gelezen wordt als “raad voor maatschappelijk welzijn” en “college van burgemeester en schepenen” als “vast bureau”.

 

§1 – Doel en initiatiefnemer

Elke gebruiker van de hulp- en dienstverlening van de gemeente of het OCMW kan een gebrek melden.

 

§2 - Reikwijdte

Meldingen moeten betrekking hebben op het grondgebied van Olen. Voorbeelden van meldingen zijn: defecte verlichting, put in de rijbaan, rioolkolk verstopt,…

 

§3 – Vereisten

Een melding bevat:

-          de contactgegevens van de melder

-          de eventuele locatie van een vastgesteld gebrek

 

§4 – Indiening

Meldingen kunnen ingediend worden via een van de onderstaande mogelijkheden:

-          via de website

-          via het e-mailadres info@olen.be

-          schriftelijk via de signaalkaart

-          mondeling aan een medewerker van het bestuur

-          telefonisch

 

§5 - Behandeling

De meldingen en suggesties waaraan het gemeentebestuur iets kan verhelpen, worden doorgegeven aan het bevoegde team. De betrokken beleidsmedewerker is verantwoordelijk voor het behandelen van de melding en het formuleren van een antwoord. Binnen de termijn van 10 werkdagen wordt de melding beantwoord met minstens een ontvangstbevestiging. Binnen de termijn van 45 kalenderdagen wordt de melding beantwoord met een beschrijving van de oplossing (indien mogelijk en wenselijk) en de periode waarin deze zal worden uitgevoerd.

 

Voor de andere meldingen wordt gericht doorverwezen naar de bevoegde instantie.

 

Van alle meldingen wordt de oorspronkelijke melding, de historiek en het antwoord geregistreerd.

 

Artikel 10 – Klachten

Dit artikel is ook van toepassing op het OCMW met dien verstande dat “gemeenteraad” dan gelezen wordt als “raad voor maatschappelijk welzijn” en “college van burgemeester en schepenen” als “vast bureau”.

 

§1 – Doel en initiatiefnemer

Elke gebruiker van de hulp- en dienstverlening van de gemeente of het OCMW kan een klacht indienen.

 

§2 – Reikwijdte en ontvankelijkheid

Elke klacht over de hulp- en dienstverlening van het lokaal bestuur wordt behandeld en onderzocht op haar ontvankelijkheid. Een klacht moet betrekking hebben op een concrete handelswijze van het bestuur in een bepaalde aangelegenheid of de concrete toepassing van een bestaande regelgeving.

 

Volgende klachten worden onontvankelijk verklaard:

-          anonieme klachten

-          klachten die enkel mondeling werden ingediend, tenzij deze klachten werden geregistreerd door een medewerker van het lokaal bestuur en ondertekend door de klager

-          klachten over materies die buiten de bevoegdheid van het lokaal bestuur of haar diensten vallen

-          een klacht die betrekking heeft op feiten die zich meer dan één jaar voordien afspeelden en die feitelijk niet meer onderzocht kunnen worden. Van deze termijn kan afgeweken worden indien in een ander reglement anders is bepaald.

-          klachten die betrekking hebben op beleidskeuzes, beleidsvoornemens of beleidsverklaringen

-          klachten die betrekking hebben op aangelegenheden die voorwerp zijn van een gerechtelijke procedure

-          klachten die betrekking hebben op geldende voorschriften of reglementeringen, behalve klachten die verband houden met een correcte naleving en uitvoering van deze voorschriften en reglementeringen

-          klachten over aangelegenheden waarvoor een medegedeeld georganiseerd administratief beroep niet is uitgeput of aangewend. Voor deze klachten kan wel onderzoek gebeuren naar de wijze waarop de beslissing of de mogelijkheid van het administratief beroep werd meegedeeld.

-          klachten over feiten waarover eerder een klacht werd ingediend en die ook werd behandeld

-          klachten die kennelijk ongegrond zijn (dit wil zeggen een klacht waarvan meteen duidelijk is dat er geen fout kan gemaakt zijn door de betrokken dienst) of wanneer een klager geen persoonlijk belang kan aantonen

 

Dit reglement is niet van toepassing op klachten waarvoor een specifieke procedure is voorzien in de wetgeving (onder meer pesten op het werk, ongewenst seksueel gedrag,…).

 

§3 – Vereisten

Een klacht bevat:

-          de contactgegevens van de melder (een natuurlijk persoon)

-          een omschrijving van de feiten

 

§4 – Indiening

Klachten kunnen ingediend worden via een van de onderstaande mogelijkheden:

-          via de website

-          via het e-mailadres info@olen.be

-          schriftelijk via de signaalkaart

-          mondeling aan een medewerker van het bestuur: de medewerker vult het klachtenformulier in en vraagt de klager om dit te ondertekenen.

-          Mandatarissen die een klacht ontvangen, geven deze door aan de klachtencoördinator. De verdere behandeling van de klacht gebeurt ambtelijk.

 

§5 - Behandeling

De klachtencoördinator is verantwoordelijk voor het inhoudelijke onderzoek en het beoordelen van de klacht.

 

De klager ontvangt binnen de 10 werkdagen na registratie van de klacht een ontvangstmelding waarin de procedure wordt toegelicht die bij de behandeling van de klacht zal gevolgd worden:

-          Indien de klacht niet ontvankelijk is, wordt de klager hierover schriftelijk (e-mail of brief) geïnformeerd. De weigering om een klacht verder te behandelen, wordt gemotiveerd.

-          Indien de klacht ontvankelijk is, wordt de klacht verder behandeld. Hierbij kunnen zowel de klager als de betrokken diensten geraadpleegd worden. De klachtencoördinator is verplicht het beroepsgeheim en de privacy van de klager te respecteren en een strikte neutraliteit in acht te nemen.

 

De klachtencoördinator bezorgt de klager uiterlijk 45 kalenderdagen na registratie een antwoord aan de klager. Wanneer deze termijn niet haalbaar is omdat verder onderzoek nodig is, wordt de klager hierover schriftelijk (e-mail of brief) geïnformeerd voor het verstrijken van deze termijn. De klacht wordt als afgesloten beschouwd wanneer de klager het antwoord heeft ontvangen en het klachtenregister volledig is ingevuld.

 

Van alle klachten wordt de oorspronkelijke klacht, de historiek, verslagen van tussentijdse gesprekken en het antwoord geregistreerd.

 

§6 – Rapportering

Jaarlijks brengt de klachtencoördinator aan het managementteam verslag uit over de klachten. Aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad wordt jaarlijks gerapporteerd over klachten die werden ingediend tegen de gemeente. Aan het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn wordt jaarlijks gerapporteerd over klachten die werden ingediend tegen het OCMW.

 

§7 – Opvolging

De klachtencoördinator kan naar aanleiding van een klacht verbeteracties voorstellen. Het is de verantwoordelijkheid van het managementteam of het betrokken diensthoofd om deze verder te onderzoeken en te implementeren indien er een akkoord is over deze verbeteracties.

 

Klachten zijn een belangrijke bron van informatie om de hulp- en dienstverlening te verbeteren. Het bestuur en de medewerkers van gemeente en OCMW Olen engageren zich daarom om de burgers een behoorlijke klachtenbehandeling te bieden en waar nodig en mogelijk de hulp- en dienstverlening te optimaliseren.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Punt bijlagen/links Participatiereglement.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Kempens Woonplatform Zuidwest. Goedkeuring verdere deelname en subsidieaanvraag en aanduiding vertegenwoordigers.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 9 april 2008 en 6 mei 2009 om toe te treden tot Kempens Woonplatform. Nadien besliste de gemeenteraad op 7 maart 2012, 4 maart 2015 en 7 maart 2018 om verder deel te nemen aan het project Kempens Woonplatform, ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

 

Hierop volgden de beslissingen van de minister van 29 mei 2009, 22 augustus 2012, 20 januari 2014, 18 augustus 2015 en 24 juli 2018 om de gevraagde subsidies toe te kennen aan het project Kempens Woonplatform vanaf 1 november 2009 en eindigend op 31 december 2019.

 

Context en argumentatie

Er kan een nieuwe subsidieaanvraag ingediend worden voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025. Deze aanvraag moet uiterlijk 6 maanden voor de geplande startdatum ingediend worden, zijnde uiterlijk op 30 juni 2019. De subsidies kunnen verkregen worden voor het uitvoeren van een pakket aan verplichte activiteiten en deze kunnen tot maximaal twee derde aangevuld worden door het inzetten op aanvullende subsidies.

 

Tijdens de bilaterale bespreking op 8 februari 2019 met betrekking tot het aanvraagdossier voor de verlenging van Kempens Woonplatform werden de krijtlijnen van het project besproken.

 

Het college van burgemeester en schepenen besprak al een aantal zaken om het subsidiedossier te kunnen uitwerken in zittingen van 21 februari 2019 en 29 april 2019.

 

De raad van bestuur van IOK besliste op 19 maart 2019 om de werking van Kempens Woonplatform verder op te splitsen naar vier werkingsgebieden.

 

Op 5 april vond het verkennend overleg met Wonen-Vlaanderen plaats, waarbij het ontwerpdossier besproken werd. Op basis van dit overleg en op basis van de repliek van Wonen-Vlaanderen op het verslag van dit overleg, werden nog enkele aanpassingen doorgevoerd zoals opgenomen in het voorliggend subsidiedossier.

 

De raad van bestuur van IOK keurde het voorliggend subsidiedossier goed op 17 mei 2019.

 

IOK wenst in samenwerking met gemeenten, OCMW’s en andere woonactoren en met het projectvoorstel voor de verlenging van Kempens Woonplatform, het woonbeleid op maat voor elk van de deelnemende gemeenten verder uit te werken. Hierbij zal de centrale kenniscel rond wonen behouden blijven, maar wordt het engagement van het lokaal bestuur gevraagd om het project te ondersteunen met een lokale equipe.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste tijdens de zitting van 25 april 2019 om Chris Bakelants voor te dragen als effectieve vertegenwoordiger binnen de stuurgroep. Seppe Bouquillon werd voorgedragen als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot beslissing of Chris Bakelants aangesteld wordt als effectieve vertegenwoordiger binnen de stuurgroep en Seppe Bouquillon als vervanger.

 

Stemronde 1: beslissing tot aanstelling van Chris Bakelants als effectieve vertegenwoordiger binnen de stuurgroep

Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 23 stembriefjes gevonden. De stemming heeft volgende uitslag:

-          Chris Bakelants bekomt 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 4 onthoudingen.

 

Chris Bakelants bekomt de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

 

Stemronde 2: beslissing tot aanstelling van Seppe Bouquillon als plaatsvervangend vertegenwoordiger binnen de stuurgroep

Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 23 stembriefjes gevonden. De stemming heeft volgende uitslag:

-          Seppe Bouquillon bekomt 14 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 7 onthoudingen.

 

Seppe Bouquillon bekomt de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 40 en 41

 

Juridische basis

-          decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, inzonderheid artikel 28, zoals gewijzigd

-          decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          besluit van de Vlaamse Regering d.d. 16 november 2018 over het lokaal woonbeleid, hierna besluit lokaal woonbeleid

 

 

Stemming

 

verdere deelname Kempens Woonplatform Zuidwest en geodkeuring subsidiedossier

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om verder deel te nemen aan het project Kempens Woonplatform Zuidwest.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het voorliggend dossier met betrekking tot de subsidieaanvraag voor het project Kempens Woonplatform Zuidwest goed.

 

Artikel 3

De gemeenteraad beslist om Chris Bakelants aan te stellen als effectieve vertegenwoordiger binnen de stuurgroep.

 

Artikel 4

De gemeenteraad beslist om Seppe Bouquillon aan te stellen als plaatsvervangend vertegenwoordiger binnen de stuurgroep.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Aanvullend verkeersreglement. Wijziging parkeerregime Tramstraat. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

Tramstraat is een straat met veel doorgaand verkeer. Een aanpassing van het parkeerregime is noodzakelijk om deze straat veiliger te maken. Onverminderd dat er een fietssuggestiestrook aangebracht is en de parkeervakken verwijderd zijn, blijft het aangewezen hier een definitief parkeerverbod te plaatsen.

 

De voorziene maatregel betreft een gemeenteweg (niet in havengebied of speciale beschermingszone).

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende verkeersreglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, zoals gewijzigd, artikel 5

 

Juridische basis

-          wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, zoals gewijzigd

-          decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, zoals gewijzigd

-          ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, zoals gewijzigd

-          besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

-          omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009

-          gemeentelijk verkeersreglement van 19 december 1990, zoals gewijzigd

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

Er wordt een definitief parkeerverbod ingesteld in Tramstraat tussen Voortkapelseweg en Oosterwijkseweg op de rijbaan. De dwarse parkeerplaatsen aan beide zijden van de rijbaan blijven behouden.

 

Volgende verkeersborden worden geplaatst op volgende plaatsen:

-          verbod parkeren (E1) met onderbord pijl naar boven (GXa)

          vlak na het kruispunt Tramstraat met Oosterwijkseweg

          vlak na kruispunt Tramstraat met Voortkapelseweg

-          verbod parkeren (E1) met onderbord pijl naar beneden (GXb)

          vlak voor het kruispunt Tramstraat met Voortkapelseweg

          vlak voor het kruispunt Tramstraat met Oosterwijkseweg

-          verbod op parkeren (E1) met onderbord en dubbele pijl (GXd)

          vlak na de doorsteek naar het gemeentehuis te Tramstraat

          vlak na de doorsteek naar Overveld te Tramstraat

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Punt bijlagen/links Wijziging parkeerregime Tramstraat.pdf Download
parkeerverbod Tramstraat.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Verleggen en uitbreiden van voetweg 72, tussen Rode Driezen 2 en 6. Voorlopige aanvaarding en vaststelling van het rooilijnplan.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

In Olen-Centrum ligt een drempelvrije wandellus die toegankelijk is voor minder mobiele voetgangers en (groot)ouders met wandelwagens. De paden maken deel uit van de voetgangerscirkel.

 

Met de realisatie van het nieuwe woonzorgcentrum in de Berkenstraat zocht het lokaal bestuur een aansluiting op de bestaande voetgangerscirkel. De bestaande voetweg tussen Slakkenpad en Rode Driezen vormt een ideale verbinding.

 

Context en argumentatie

Het lokaal bestuur bekijkt samen met het provinciebestuur de mogelijkheden tot verbreden van tragewegverbindingen.

 

Het lokaal bestuur onderzocht in overleg met de aanpalende eigenaars of de voetweg verlegd, verbreed en verhard kan worden. De aankoop van de nieuwe bedding zal later aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

 

Om deze bestaande voetweg ook toegankelijk te maken voor minder mobiele voetgangers en (groot) ouders met wandelwagens is een verbreding en verharding noodzakelijk.

 

De bestaande voetweg 72 is op plan weergegeven in gele (te behouden) en rode kleur (af te schaffen) en heeft een breedte van 1 meter.

 

Het nieuwe tracé van de voetweg is op het plan weergegeven in groen gearceerde kleur en heeft een breedte van 2 meter.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, zoals gewijzigd

 

Juridische basis

-          wet van 10 april 1841 op de buurtwegen, zoals gewijzigd

-          decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, zoals gewijzigd

-          decreet van 4 april 2014 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen, zoals gewijzigd

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad aanvaardt het voorstel voor het verleggen en uitbreiden van voetweg 72, tussen Rode Driezen 2 en 6.

 

Artikel 2

De gemeenteraad aanvaardt tevens de nieuwe rooilijn zoals weergegeven op het bijgevoegd plan.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Vergoeding vrijwillige gemachtigd opzichter. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemachtigd opzichters werkten in het verleden met een PWA-arbeidsovereenkomst. Sinds 1 januari 2018 vervangt wijkwerken het vroegere PWA-stelsel. Mensen die sindsdien als wijkwerker aan de slag gaan, kunnen dit maximaal 12 maanden in dit statuut doen. Daarna volgt een nieuwe stap in het traject, bijvoorbeeld een vrijwillig engagement.

 

Context en argumentatie

Mens en Ruimte werkt aan een verkeersbeleid waarin de veiligheid van de weggebruikers vooropstaat. Een veilige schoolomgeving, met een groot aandeel actieve weggebruikers (stappers en trappers) tijdens de piekmomenten bij de start en het einde van de schooltijd, is daar een onderdeel van. De gemachtigd opzichters ondersteunen de organisatie bij het verwezenlijken van deze doelstelling.

 

De gemachtigd opzichters helpen groepen voetgangers, in dit geval schoolkinderen, om veilig de straat over te steken. Hiertoe volgen zij eerst de nodige theoretische en praktische opleiding bij de politie.

 

De gemachtigd opzichters krijgen van het lokaal bestuur de verplichte uitrusting. Deze bestaat uit een band voor om de arm te dragen, een reproductie van het verkeersbord C3 en een fluojas. Zij zorgen daarnaast zelf voor gepaste kledij die hen toelaat het engagement op te nemen ongeacht de weersomstandigheden.

 

Ouders rekenen op de aanwezigheid van de gemachtigd opzichter. De gemachtigd opzichter wordt daarom geacht zelf, in overleg met de school, de continuïteit van de dienstverlening te garanderen. Bij een eventuele afwezigheid legt de gemachtigd opzichter de nodige (telefonische) contacten om in een vervanging of oplossing te voorzien.

 

Het is billijk om deze te maken kosten te vergoeden met een beperkte forfaitaire kostenvergoeding.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 40

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

2

Veilige gemeente

Operationele doelstelling

2.1

Verkeersveiligheid

Actieplan

2.1.3

Verhogen verkeersveiligheid aan de scholen

Actie

2.1.3.1

Gemachtigd opzichters aan de scholen

 

Financiële informatie

De vereiste budgetten zijn als volgt in het financieel meerjarenplan voorzien:

 

Budgetjaar

Uitgaven (incl. btw)

Inkomsten (incl. btw)

Algemene rekening

Beleidscode

2019

6.500,00 euro

0,00 euro

61320000

049002

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt voor de vrijwillige gemachtigd opzichters een forfaitaire vergoeding van 5 euro per verkeersbrigadiersbeurt goed.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Reglement houdende de subsidiëring van veiligheidsinitiatieven op fuiven en evenementen. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

In de zitting van de gemeenteraad van 5 april 2017 werd een reglement houdende de subsidiëring van veiligheidsinitiatieven op fuiven en evenementen goedgekeurd. De focus lag op het voorzien van een erkende bewakingsonderneming, een medische hulppost en/of het voorzien van brandblusapparaten.

 

In de zitting van de gemeenteraad van 8 mei 2019 werd het politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen goedgekeurd.

 

Context en argumentatie

Het politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen legt organisatoren bepaalde veiligheidsmaatregelen op in het kader van brandveiligheid.

 

Het voorzien van brandveilige tenten kan een extra kost betekenen voor verenigingen. Door het voorzien van een subsidie worden erkende verenigingen financieel ondersteund en gestimuleerd om deze veiligheidsmaatregelen toch te nemen.

 

Er wordt voorgesteld om een subsidie van maximum 500 euro per activiteit te voorzien voor de huur van brandveilige tenten kleiner dan 50m².

 

Er wordt voorgesteld om een subsidie van maximum 1.500 euro per aanvraag te voorzien voor de aankoop van brandveilige tenten kleiner dan 50m².

 

Rekening houdend met het gebruik en de levensduur van deze materialen, wordt voorgesteld om een aankoop om de drie jaar te subsidiëren en niet te cumuleren met een subsidie voor huur.

 

De huur of aankoop van tenten groter dan 50m² wordt niet gesubsidieerd omdat organisatoren voor deze tenten aan geen nieuwe verplichtingen of regelgeving onderworpen worden en dus ook niet met extra kosten geconfronteerd worden. Deze grote tenten moeten al langer wettelijk altijd aan de brandveiligheidsnormen voldoen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 41

 

Juridische basis

-          gemeenteraadsbesluit van 5 april 2017 houdende goedkeuring reglement houdende subsidiëring van veiligheidsinitiatieven op fuiven en evenementen

-          gemeenteraadsbesluit van 8 mei 2019 houdende goedkeuring politiereglement houdende maatregelen tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke lokalen en tijdens publiek toegankelijke evenementen

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

2

Veilige gemeente

Operationele doelstelling

2.5

Veiligheid evenementen verhogen

Actieplan

2.5.1

Begeleiden organisatoren

Actie

2.5.1.2

Security bij evenementen

 

Financiële informatie

De vereiste budgetten zijn als volgt in het financieel meerjarenplan voorzien:

 

Budgetjaar

Uitgaven (incl. btw)

Inkomsten (incl. btw)

Algemene rekening

Beleidscode

2019

3.000,00 euro

 

64930000

049003

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 5 april 2017 houdende goedkeuring reglement houdende de subsidiëring van veiligheidsinitiatieven op fuiven en evenementen wordt opgeheven.

 

Artikel 2

Het nieuwe reglement houdende de subsidiëring van veiligheidsinitiatieven op fuiven en evenementen wordt goedgekeurd als volgt.

 

REGLEMENT HOUDENDE DE SUBSIDIËRING VAN VEILIGHEIDSINITIATIEVEN OP FUIVEN EN EVENEMENTEN

 

Hoofdstuk 1 – Toepassingsgebied

 

Artikel 1 – Doelgroep

Dit reglement voorziet in een financiële impuls ter ondersteuning en stimulatie van het nemen van veiligheidsinitiatieven op fuiven en evenementen. Het lokaal bestuur verleent binnen de grenzen van de beschikbare kredieten, een subsidie aan de onderstaande organisatoren voor het inzetten van erkende bewakingsondernemingen voor bewakingsopdrachten, een medische hulppost, het voorzien van brandblusapparaten en het voorzien van brandveilige tenten op fuiven en evenementen.

 

Dit reglement is van toepasssing op de volgende organisatoren:

-          erkende Olense verenigingen

-          Olens buurtcomités

 

Artikel 2 – Definities

Erkende bewakingsondernemingen zijn erkende bewakingsfirma’s waarvan het personeel een licentie heeft van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

 

Brandveilige tenten zijn overdekte constructies tot 50 m² die voldoen aan de brandklasse M2 en die gedurende een beperkte tijd opgesteld zijn in functie van de fuif of het evenement. Tenten groter dan 50 m² vallen niet onder de toepassing van dit reglement.

 

Fuiven of evenementen zijn (muziek)festiviteiten die iedereen kan bijwonen, al dan niet met betaling van een toegangsprijs.

 

Artikel 3 – Voorwaarden

De aanvraag moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

-          De organisator is een Olense erkende vereniging of een Olens buurtcomité.

-          De fuif of het evenement heeft plaats op het grondgebied van de gemeente Olen.

-          De fuif of het evenement is vrij toegankelijk voor iedereen. De toelage kan bijgevolg niet aangevraagd worden voor privé-initiatieven.

-          De organisator verwacht meer dan 100 bezoekers op de fuif of het evenement.

-          Indien van toepassing moeten de adviezen van de veiligheidsdiensten opgevolgd worden.

-          De fuif of het evenement en het inzetten van een professionele bewakingsonderneming is tijdig en uiterlijk 60 kalenderdagen voor de activiteit aangevraagd via het daartoe bestemde aanvraagformulier.

-          Het inzetten van een professionele bewakingsonderneming voor toegangscontrole is uiterlijk 30 kalenderdagen voor de activiteit aangevraagd bij team Vrije Tijd.

-          In geval van mogelijke controles van kledij en handbagage wordt een namenlijst van de personen die deze controles zullen uitvoeren vooraf aan Vrije Tijd bezorgd.

-          De organisator sluit een schriftelijke bewakingsovereenkomst met de betrokken bewakingsonderneming af en kan deze voorleggen.

-          De erkende bewakingsonderneming en vertegenwoordiger van het evenement maken een bewakingslijst op waarop de professionele bewakingsagenten zich schriftelijk bij het begin en einde van hun opdracht op hun werkpost registreren.

-          Op plaatsen waar twee of meer professionele bewakingsagenten werken, moet de bewakingsonderneming een postchef aanstellen.

 

Hoofdstuk 2 – Financiële ondersteuning

 

Artikel 4 – Erkende bewakingsondernemingen

Voor het inzetten van een erkende bewakingsonderneming bedraagt de subsidie de helft van de totale kost (btw inbegrepen), met een maximum van 1.000 euro per aanvraag. Organisatoren kunnen één aanvraag per kalenderjaar indienen.

 

Artikel 5 – Medische hulppost

Voor het inzetten van een medische hulppost bedraagt de subsidie de helft van de totale kost (btw inbegrepen), met een maximum van 200 euro per aanvraag. Organisatoren kunnen één aanvraag per kalenderjaar indienen.

 

Artikel 6 – Brandblusapparaten

Voor het voorzien van brandblusapparaten bedraagt de subsidie de helft van de totale kost (btw inbegrepen), met een maximum van 200 euro per aanvraag. Organisatoren kunnen één aanvraag per kalenderjaar indienen.

 

Artikel 7 – Brandveilige tenten

Voor het huren van brandveilige tenten kleiner dan 50 m² bedraagt de subsidie de helft van de totale kost (btw inbegrepen), met een maximum van 500 euro per activiteit.

 

Voor de aankoop van brandveilige tenten kleiner dan 50 m² of de aankoop van brandveilige zeilen om van een bestaande tent kleiner dan 50 m² een brandveilige tent te maken bedraagt de subsidie de helft van de totale kost (btw inbegrepen) met een maximum van 1.500 euro per aanvraag. Organisatoren kunnen één aanvraag per drie jaar indienen. Zij kunnen gedurende deze drie jaar geen subsidie meer aanvragen voor de huur van brandveilige tenten.

 

Artikel 8 – Combinatie van de verschillende subsidieonderdelen

De aanvragen voor de subsidies zoals bepaald in artikels 4, 5, 6 en 7 mogen in voorkomend geval gecombineerd worden. De totale subsidie voor een fuif of evenement bedraagt dus de helft van de totale kost van de verschillende aangevraagde onderdelen, met een maximum van de som van de maxima van de verschillende aangevraagde onderdelen.

 

Hoofdstuk 3 – Aanvraag en toekenning van de subsidie

 

Artikel 9 – Indienen van de aanvraag

De subsidie moet ten laatste twee maanden na de activiteit schriftelijk aangevraagd worden bij Vrije Tijd via het daarvoor bestemde aanvraagformulier. Bij de aanvraag voegt de organisator de factuur op naam van de vereniging en een bewijs van betaling toe.

 

Artikel 10 – Behandeling van de aanvragen en uitbetaling

§1. De aanvragen worden behandeld en de bewijsstukken worden gecontroleerd door Vrije Tijd. Het college van burgemeester en schepenen beslist over de toekenning van de subsidie in geval de aanvraag afwijkt van de bepalingen van het reglement of bij twijfelgevallen. De aanvrager ontvangt een terugkoppeling van de beslissing met vermelding van het subsidiebedrag. Tegen voornoemde beslissing is geen beroep mogelijk.

 

§2. De subsidieaanvragen die tussen 1 januari en 31 mei ingediend worden, worden in de maand juni behandeld. De subsidieaanvragen die tussen 1 juni en 30 november ingediend worden, worden in de maand december behandeld. Aanvragen die gebeuren tussen 1 december en 31 december, worden in juni van het daaropvolgende werkingsjaar behandeld.

 

Artikel 11 – Controle

§1. Het college van burgemeester en schepenen kan te allen tijde controle laten uitvoeren op de echtheid van de factuur en het effectief inzetten van erkende security op de fuif of het evenement.

 

Artikel 12 – Maatregelen bij het verschaffen van onjuiste gegevens of misbruik

Bij misbruik en de vaststelling van een bedrieglijke aanvraag kan de onrechtmatig toegekende subsidie teruggevorderd worden en de organisator uitgesloten van andere gemeentelijke toelagen en subsidies.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Punt bijlagen/links Reglement houdende de subsidiëring van veiligheidsinitiatieven op fuiven en evenementen.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Renteloze lening S&R Buul. Toekenning.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Olen heeft de terreinen van Buul enkele jaren geleden aangekocht met de bedoeling om er sport en recreatie te behouden en te bevorderen. Omdat er geen concrete plannen vanuit de gemeente waren om deze doelstelling te realiseren, werd beslist via een recht van opstal de terreinen ter beschikking te stellen van verenigingen.

 

Op basis van een bestek 'Ontwikkeling en uitbating terreinen Buul voor recreatie en sport' konden verenigingen een voorstel tot uitbating indienen. De vzw S&R Buul, een samenwerkingsverband tussen vzw 't Hondenclikske en vzw Titans base- en softbalclub diende hiervoor een offerte in. Het college keurde de gunning aan vzw S&R Buul goed op 20 april 2017.

 

Context en argumentatie

Verenigingen ondervinden zware financiële lasten bij de oprichting of verbouwing van hun infrastructuur. Om verenigingen aan te moedigen om een degelijke infrastructuur uit te bouwen en hen daarbij te motiveren om te kiezen voor de meest ecologische en duurzame methoden en/of materialen, geeft de gemeente ondersteuning via een renteloze lening.

 

De vzw S&R Buul wil met het oog op de ontwikkeling en de uitbating van de terreinen Buul een

sportcomplex met aanhorigheden oprichten. De nodige vergunningen werden hiervoor afgeleverd. Op 25 februari 2019 diende de vzw S&R Buul een aanvraag in voor een renteloze lening voor een bedrag van 125.000 euro. Het dossier is volledig en het financieel plan is realistisch opgesteld.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          gemeenteraadsbesluit van 6 december 2017 houdende reglement renteloze leningen

 

Adviezen

-          positief advies van het managementteam van 21 mei 2019

-          positief advies van het college van burgemeester en schepenen van 23 mei 2019

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

3

Warme gemeente

Operationele doelstelling

3.7

Versterken gemeenschapsleven

Actieplan

3.7.4

Financiële ondersteuning

Actie

3.7.4.1

Renteloze leningen voor erkende verenigingen en publiek- en privaatrechtelijke verenigingen met maatschappelijk karakter en zonder winstoogmerk

 

Financiële informatie

De vereiste budgetten zullen volgt in het financieel meerjarenplan voorzien worden :

 

Budgetjaar

Uitgaven (incl. btw)

Inkomsten (incl. btw)

Algemene rekening

Beleidscode

2019

125.000,00 euro

 

29030300

07400101

 

Visum

Visum nr. 63 werd verleend op 21 mei 2019 onder de voorwaarde dat het vereiste budget wordt voorzien in een budgetwijziging.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

Het gemeentebestuur Olen verstrekt aan vzw S&R Buul, vertegendwoordigd door voorzitter Van Eynde Bart en penningmeester Helsen Peggy, een renteloze lening van 125.000 euro voor de bouw van een sportcomplex met aanhorigheden volgens de voorwaarden en modaliteiten van het gemeenteraadsbesluit van 6 december 2017.

 

Artikel 2

Op de voorwaarde van borgstelling tot terugbetaling van de toegestane lening wordt een afwijking toegestaan. Het recht van opstal verleend aan de vzw S&R Buul impliceert ook het recht van natrekking van alle constructies die op deze gronden worden opgericht.

 

Artikel 3

De ontleners verbinden zich ertoe 125.000 euro terug te betalen in 15 jaarlijkse schijven volgens de modaliteiten voorzien in artikel 12 van het gemeenteraadsbesluit van 6 december 2017.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Budgetwijziging gemeente 2019 nr. 2. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Het budget 2019 is goedgekeurd tijdens de gemeenteraadszitting van 7 november 2018. Budgetwijziging nr. 1 is goedgekeurd tijdens de gemeenteraadszitting van 8 mei 2019.

 

Context en argumentatie

Het is noodzakelijk om wijzigingen aan te brengen om de continuïteit van de werking te verzekeren. De budgetwijziging is opgemaakt volgens de bepalingen van de BBC. Ze bestaat uit een verklarende nota en een financiële nota. De budgetwijziging past in het meerjarenplan.

 

Het laatste inschrijvingsnummer in het budgettair journaal is voor exploitatie 1698, voor investeringen 246 en voor andere 13.

 

Beslissingsbevoegdheid

decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 41, 3°

 

Juridische basis

-          gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, in het bijzonder titel IV, planning en financieel beheer

-          besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

-          ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

-          desbetreffende omzendbrieven van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken

 

Adviezen

-          gunstig advies van het managementteam van 21 mei 2019

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2019 nr. 2 goed.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Overeenkomst aankoopcentrale voor groepsaankoop van een applicatie aanvragen inname openbaar domein, evenementaanvragen en uitleenmateriaal. Goedkeuring overeenkomst.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De stad Herentals, gemeente Grobbendonk, Olen, Herenthout en Vorselaar gaan samen een overeenkomst aan met als doel de samenwerking te regelen tussen de deelnemende gemeenten door middel van een aankoopcentrale, volgens artikel 2, 6°a en 7°b van de wet op de overheidsopdrachten van 17 juni 2016 voor een groepsaankoop van een applicatie aanvragen inname openbaar domein, evenementenaanvragen en uitleenmateriaal.

 

Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.

 

Elk bestuur keurde reeds een intentieverklaring goed om de aankoop van een software voor inname openbaar domein en evenementenloket te onderzoeken.

 

De stad Herentals beheert de plaatsingsprocedure en treedt op voor rekening van zichzelf en de andere deelnemende gemeenten.

 

De deelnemende gemeenten verbinden zich voor het volledige traject van de plaatsingsprocedure.

 

De contractsluiting met de opdrachtnemer kan ingaan na de gunning van de opdracht, goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen van de stad Herentals en is bindend voor elk deelnemend bestuur. Vervolgens sluit elk bestuur apart, elk voor hun deel, de opdracht met de aangestelde leverancier.

 

De uitvoering gebeurt door en voor elk van deze besturen. Elk bestuur is afzonderlijk verantwoordelijk voor een tijdige betaling van de facturen.

 

In geval van een juridisch geschil betreffende deze overheidsopdracht is elke deelnemende entiteit mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 40 en 41

 

Juridische basis

-          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd

-          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 2, 6°a en 7°b

-          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals gewijzigd

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

7

Goed georganiseerde gemeente

Operationele doelstelling

7.5

Investeren in de uitbouw van het informaticanetwerk en -toepassingen

Actieplan

7.5.4

Investeren in informaticatoepassingen

Actie

7.5.4.1

Nieuwe software

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

7

Goed georganiseerde gemeente

Operationele doelstelling

7.5

Investeren in de uitbouw van het informaticanetwerk en -toepassingen

Actieplan

7.5.4

Investeren in informaticatoepassingen

Actie

7.5.4.2

Algemene software up-to-date houden

 

Financiële informatie

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de overeenkomst aankoopcentrale voor groepsaankoop van een applicatie aanvragen inname openbaar domein, evenementenaanvragen en uitleenmateriaal tussen de stad Herentals, de gemeente Grobbendonk, de gemeente Herenthout, de gemeente Olen en de gemeente Vorselaar goed. Het bestuur dat participeert aan deze groepsaankoop is gebonden door het resultaat van de te voeren gunningsprocedure.

 

Artikel 2

De overeenkomst tussen de stad Herentals en de deelnemende besturen maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

Artikel 3

De overeenkomst treedt in werking op datum van de ondertekening.

 

Artikel 4

De gemeenteraad geeft opdracht aan het bestuur van de stad Herentals om de lastvoorwaarden en gunningswijze goed te keuren alsook om de stad Herentals te mandateren de gunningsprocedure in naam van gemeente Olen te voeren.

 

De ondersteuning stopt tot aan de gunning van de opdracht. Daarna zijn alle deelnemende besturen zelf verantwoordelijk voor het sluiten, opvolgen en betalen van de geleverde prestaties.

 

Artikel 5

In geval van een juridisch geschil betreffende deze overheidsopdracht, is elke deelnemende entiteit mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

 

Artikel 6

De stad Herentals wordt in kennis gesteld van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Leveren en implementeren van software voor inname openbaar domein, evenementaanvragen en uitleenmateriaal. Goedkeuring verbindende deelname en goedkeuring bestek.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad van Herentals besliste op 7 mei 2019 om een samenaankoop te organiseren voor het leveren en implementeren van software voor inname openbaar domein, evenementaanvragen en uitleenmateriaal.

 

Stad Herentals zal optreden als aankoopcentrale voor de stad Herentals, de gemeente Grobbendonk, Olen, Herenthout en Vorselaar.

 

De gemeenteraad keurde op 5 juni 2019 de samenwerkingsovereenkomst goed.

 

Context en argumentatie

Stad Herentals zal optreden als aankoopcentrale om de procedure te voeren en in naam van de deelnemende besturen bij de gunning van de opdracht optreden. Bij toepassing van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet op overheidsodrachten van 17 juni 2016 zal de gemeente Olen worden vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren voor deze opdracht.

 

De deelname aan de samenaankoop is voor de gemeente pas bindend vanaf de goedkeuring van het bijzonder bestek met als voorwerp "Leveren en implementeren van software voor inname openbaar domein, evenementaanvragen en uitleenmatieraal", opgesteld door de stad Herentals met ref: 2019-014.

 

Het bestuur dat participeert aan de betreffende overheidsopdracht is gebonden door het resultaat van de te voeren gunningsprocedure door de stad Herentals. Een uittreksel van het gunningsbesluit zal ter kennisname worden overgemaakt aan alle deelnemende besturen.

 

De contractsluiting met de opdrachtnemer gebeurt door de deelnemende entiteit zelf en kan ingaan vanaf de gunning van de opdracht door het bestuur van Herentals. De uitvoering gebeurt telkens door en voor rekening van elk van de deelnemende besturen.

 

Elk bestuur is afzonderlijk verantwoordelijk voor een tijdige betaling van de facturen.

 

In geval van juridisch geschil betreffende de overheidsopdracht, is elk deelnemende entiteit mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

 

De gemeente Olen dient tevens het gunnen van de opdracht te delegeren aan de stad Herentals.

 

De opdracht zal gegund worden bij wijze van vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

De raming voor de ontwikkelingskost bedraagt 80.991,74 euro exclusief btw of 98.000 euro inclusief btw voor alle deelnemende besturen. De raming voor het jaarlijkse onderhouds - en gebruikskost bedraagt 35.537,20 euro exclusief btw of 43.000 euro inclusief btw voor 4 jaar voor alle deelnemende besturen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 40 en 41

 

Juridische basis

-          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd

-          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 2, 6°a en 7°b

-          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals gewijzigd

-          gemeenteraadsbesluit van 5 juni 2019 houdende goedkeuring "overeenkomst aankoopcentrale voor groepsaankoop van een applicatie aanvragen inname openbaar domein, evenementaanvragen en uitleenmateriaal"

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

7

Goed georganiseerde gemeente

Operationele doelstelling

7.5

Investeren in de uitbouw van het informaticanetwerk en -toepassingen

Actieplan

7.5.4

Investeren in informaticatoepassingen

Actie

7.5.4.1

Nieuwe software

 

 

Nr.

Omschrijving

Strategische doelstelling

7

Goed georganiseerde gemeente

Operationele doelstelling

7.5

Investeren in de uitbouw van het informaticanetwerk en -toepassingen

Actieplan

7.5.4

Investeren in informaticatoepassingen

Actie

7.5.4.2

Algemene software up-to-date houden

 

Financiële informatie

De vereiste budgetten zijn als volgt in het financieel meerjarenplan voorzien:

 

Budgetjaar

Uitgaven (incl. btw)

Inkomsten (incl. btw)

Algemene rekening

Beleidscode

2019

56.898,00 euro

 

24100000

011903

2020

168.020,00 euro

 

61429999

011903

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeente neemt verbindend deel aan de samenaankoop met als voorwerp "Leveren en implementeren van software voor inname openbaar domein, evenementaanvragen en uitleenmateriaal" met ref 2019-014. Stad Herentals zal als aankoopcentrale optreden voor de deelnemende besturen.

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent goedkeuring aan het door de stad Herentals opgestelde bestek met daarin alle voorwaarden alsook de gunningswijze namelijk de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Voor de gemeente Olen bedraagt het geraamde bedrag 7.000 euro exclusief btw of 8.470 euro inclusief btw voor de ontwikkelingskost en 6.695,22 euro exclusief btw of 8.100 euro inclusief btw per jaar voor het onderhoud.

 

Artikel 3

De gemeenteraad beslist het gunnen van de opdracht te delegeren aan het bevoegde bestuursorgaan van de stad Herentals.

 

Een uittreksel van het gunningsbesluit wordt bezorgd door de stad Herentals na de gunning. De ondersteuning verloopt volgens de samenwerkingsovereenkomst en stopt tot aan de gunning van de opdracht. Daarna zijn alle deelnemende besturen zelf verantwoordelijk voor het sluiten, opvolgen en betalen van de geleverde prestaties.

 

Artikel 4

In geval van een juridisch geschil betreffende deze overheidsopdracht, is elke deelnemende entiteit mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Jaarrekening AGB over het jaar 2018. Advies en verlening kwijting aan de bestuurders voor het boekjaar 2018.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De jaarrekening is opgemaakt volgens de bepalingen van de BBC. Ze bestaat uit een beleidsnota, een financiële nota, een samenvatting van de algemene rekeningen en een toelichting.

 

Het laatste inschrijvingsnummer in het budgettair journaal is nummer 1242.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 243

 

Juridische basis

-          gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd, meer bepaald titel VII 'De gemeentelijke verzelfstandigde agentschappen' met daarin hoofdstuk II 'De gemeentelijk extern verzelfstandigde agentschappen' met daarin afdeling II 'Het autonoom gemeentebedrijf'

-          besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

-          ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De jaarrekening 2018, bestaande uit een beleidsnota, een financiële nota en een samenvatting van de algemene rekeningen wordt gunstig geadviseerd met de volgende resultaten.

 

Resultaat op kasbasis

- 93.959,00 euro

Autofinancieringsmarge

- 52.940,00 euro

 

Balans per 31 december 2018:

 

Activa

Passiva

Vlottende activa

88.150,00 euro

Schulden

1.352.839,00 euro

Vaste activa

1.251.779,00 euro

Netto-actief

- 12.910,00 euro

Totaal activa

1.339.929,00 euro

Totaal passiva

1.339.929,00 euro

 

De staat van de opbrengsten en kosten per 31 december 2018:

 

Kosten

281.309,00 euro

Opbrengsten

268.764,00 euro

Overschot/ tekort van het boekjaar:

-          Operationeel overschot/ tekort

-          Financieel overschot/ tekort

-          Uitzonderlijk overschot/ tekort

- 12.545,00 euro

8.107,00 euro

- 20.652,00 euro

0,00 euro

 

Artikel 2

De gemeenteraad verleent kwijting aan de bestuurders voor het boekjaar 2018.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Rapportering organisatiebeheersing en audit. Kennisname.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Het lokaal bestuur van Olen hanteert het kader van de leidraad 'organisatiebeheersing van de lokale besturen'. De leidraad is een gids met doelstellingen rond organisatiebeheersing, risico's en beheersmaatregelen die ondersteuning biedt om een kader voor organisatiebeheersing uit te bouwen.

 

In de zitting van de gemeenteraad van 6 december 2017 werd gerapporteerd aan de gemeente. In de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 december 2017 werd gerapporteerd aan het OCMW.

 

Context en argumentatie

Het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat de algemeen directeur jaarlijks rapporteert aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau, aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar.

 

Met deze rapportering wenst de algemeen directeur de gemeenteraad te informeren over de realisatie in het kader van Organisatiebeheersing in 2018.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 217 tot en met artikel 220

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de rapportering van de realisaties in het kader van organisatiebeheersing binnen het lokaal bestuur van Olen in 2018.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Vzw Keizer Karel Olen. Algemene vergadering van 17 juni 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De vzw Keizer Karel werd in 2011 omgevormd tot een gemeentelijke vzw.

 

Kris Gebruers werd door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de vzw Keizer Karel Olen.

 

Context en argumentatie

Op 17 juni 2019 om 20.00 uur organiseert de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen een algemene vergadering.

 

Het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van een gemeentelijke vzw moet handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 246 §2

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 245 tot en met 247

-          gemeenteraadsbesluit van 2 november 2011 houdende goedkeuring omvorming vzw Keizer Karel Olen naar een gemeentelijke vzw en omvorming en vaststelling van de statuten

-          gemeenteraadsbesluit van 6 mei 2015 houdende goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Olen en de vzw Keizer Karel Olen

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van vzw keizer Karel Olen

-          statuten van de vzw Keizer Karel Olen

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen van 17 juni 2019, die de volgende agendapunten bevat:

1)      Kennisname bestuurders van de politieke fracties

2)      Goedkeuring jaarrekening 2018 en revisorverslag

3)      Kwijting aan de leden van de raad van bestuur

4)      Kwijting aan de commissaris

5)      Kasverslag en opvolging begroting 2019

6)      Stand van zaken geplande activiteiten

7)      Uw voorstellen

8)      Varia

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring jaarrekening 2018 en revisorverslag.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de kwijting aan de commissaris.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met het kasverslag en opvolging begroting 2019.

 

Artikel 5

Kris Gebruers wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Vzw Leerlingenvervoer Olen algemene vergadering van 12 juni 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De vzw Teunenberg werd in 2011 omgevormd tot een gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen. De statuten van vzw Leerlingenvervoer Olen werden laatst gewijzigd in de algemene vergadering van 12 december 2018.

 

Kris Gebruers werd door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de vzw Leerlingenvervoer Olen.

 

Context en argumentatie

Op woensdag 12 juni 2019 om 20.00 uur organiseert de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen een algemene vergadering.

 

Op 21 mei 2019 ontving de gemeente hiervoor de uitnodiging met de agenda.

 

Het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van een gemeentelijke vzw moet handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 246 §2

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 245 tot en met 247

-          gemeenteraadsbesluit van 2 november 2011 houdende goedkeuring omvorming vzw Teunenberg naar een gemeentelijke vzw en omvorming en vaststelling van de statuten

-          gemeenteraadsbesluit van 6 mei 2015 houdende goedkeuring samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Olen en de vzw Leerlingenvervoer

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van vzw Leerlingenvervoer Olen

-          statuten van de vzw Leerlingenvervoer Olen

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen van 12 juni 2019 die de volgende agendapunten bevat:

1)      Kennisname vertegenwoordiger gemeente

2)      Aanstelling leden vanuit de onderwijssector

3)      Kennisname bestuurders namens de politieke fracties

4)      Aanstelling bestuurders namens de onderwijssector

5)      Goedkeuring jaarrekening 2018 en revisorverslag

6)      Kennisname activiteitenverslag 2018

7)      Kwijting aan de bestuurders en de commissaris voor het boekjaar 2018

8)      Kennisname vervaldag van mandaat commissaris

9)      Varia

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van de voorgestelde leden vanuit de onderwijssector.

 

artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van de voorgestelde kandidaten als bestuurders vanuit de onderwijssector.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met de goedkeuring jaarrekening 2018 en revisorverslag.

 

Artikel 5

De gemeenteraad neemt kennis van het activiteitenverslag van 2018.

 

Artikel 6

De gemeenteraad gaat akkoord met de kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de kwijting aan de commissaris.

 

Artikel 7

De gemeenteraad neemt kennis van de vervaldag van het mandaat van de commissaris.

 

Artikel 8

Kris Gebruers wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

IKA. Gewone algemene vergadering van 17 juni 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 25 januari 1984 toe te treden tot de dienstverlenende vereniging IKA.

 

De vereniging heeft tot doel:

-          voor rekening en op verzoek van de deelnemers strategische participaties te financieren, te verwerven en te beheren

-          voor rekening en op verzoek van de deelnemers de financiering te verzorgen van investeringen die voorzien zijn in het budget van de leden van de deelnemers

-          het overleg tot stand te brengen tussen de vertegenwoordigers van de deelnemers omtrent de distributie van elektriciteit, gas, en informatie- en communicatiesignalen

 

Gert Dierckx is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en Michel De Maeyer als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 17 juni 2019 om 17.30 uur organiseert IKA een algemene vergadering.

 

Op 2 mei 2019 ontving de gemeente daarvoor de uitnodiging.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 25 januari 1984 inzake de toetreding tot de interkommunale vereniging IKA

-          statuten van IKA

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IKA

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de gewone algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019, die de volgende agendapunten bevat:

1)      Evaluatierapport

2)      Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

3)      Jaarrekening 2018

4)      Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

5)      Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6)      Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de strategie en begroting 2019.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2018.

 

Artikel 5

Gert Dierckx of Michel De Maeyer als vervanger worden gemandateerd om op de gewone vergadering van IKA van 17 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 6

Dit besluit wordt overgemaakt aan Lieven Ex (lieven.ex@fluvius.be) van IKA.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

IOK. Buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 3 mei 1961 om toe te treden tot de dienstverlenende vereniging IOK.

 

De vereniging heeft tot doel de deelnemers, op hun uitdrukkelijke vraag, bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door de samenwerking tussen deelnemers te bevorderen en door de ontwikkelingsinitiatieven in het belang van de groep van de aangesloten deelnemers te bevorderen en/of te bestendigen.

 

Lisette Boeckx is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en Gert Dierckx als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 27 juni 2019 om 19.00 uur organiseert IOK een buitengewone algemene vergadering.

 

Op 28 maart 2019 ontving de gemeente een uitnodiging met daarin de aankondiging van de statutenwijziging. Op 7 mei 2019 ontving de gemeente verder de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering met de bekendmaking van de agenda.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 3 mei 1961 houdende toetreding tot de Interkommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen

-          statuten van IOK

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente voor de algemene vergadering van IOK

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019, die de volgende agendapunten bevat:

1)      Statutenwijziging

2)      Aanstelling commissaris-revisor

3)      Code van goed bestuur

4)      Varia

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde statutenwijziging.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de aanstelling van de commissaris-revisor.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van code van goed bestuur.

 

Artikel 5

Lisette Boeckx of Gert Dierckx als vervanger worden gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IOK van 27 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 6

Dit besluit wordt overgemaakt aan Toon Otten (toon.otten@iok.be) van IOK.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

IOK Afvalbeheer. Buitengewone algemene vergadering van 27 juni 2019. Agenda en in te nemen standpunten. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 3 december 2003 om beheersoverdracht van afvalbeheer te doen aan de op te richten opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

De vereniging heeft tot doel het voeren van een duurzaam en integraal gemeentelijk afvalbeheer in opdracht van de aangesloten gemeenten en binnen het kader en binnen de bevoegdheid van de door de aangesloten gemeenten verleende beheersoverdracht.

 

Gert Dierckx is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer en Seppe Bouquillon als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 27 juni 2019 om 19.30 uur organiseert IOK Afvalbeheer een buitengewone algemene vergadering.

 

Op 28 maart 2019 ontving de gemeente een uitnodiging waarin de statutenwijziging werd aangekondigd. Op 7 mei 2019 ontving de gemeente vervolgens de uitnodiging voor de buitengewone algemene vergadering van donderdag 27 juni 2019.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 3 december 2003 houdende goedkeuring beslissing in het kader van de studieopdracht van het overlegorgaan in het kader van de oprichting van de opdrachthoudende vereniging IOK. Afvalbeheer, beslissingen en mandaatbepaling in het kader van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 19 december 2003, beheersoverdracht in het kader van artikel 4 van de vereniging IOK. Afvalbeheer, onder opschortende voorwaarden van de oprichting van IOK. Afvalbeheer

-          statuten van IOK Afvalbeheer

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 27 juni 2019, die de volgende agendapunten bevat:

1)      Statutenwijziging

2)      Bestuurscomité maatschap Mechanisch-Biologische Scheidingsinstallatie (MBS) samenstelling

3)      Aanstelling commissaris-revisor

4)      Code van goed bestuur

5)      Varia

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde statutenwijziging.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de samenstelling van het bestuurscomité maatschap Mechanisch-Biologische scheidingsinstallatie (MBS).

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met de benoeming van de bedrijfsrevisor als commissaris.

 

Artikel 5

De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel van code van goed bestuur.

 

Artikel 6

Gert Dierckx of zijn aangeduide vervanger worden gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IOK Afvalbeheer van 27 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 7

Dit besluit wordt overgemaakt aan Toon Otten (toon.otten@iok.be) van IOK Afvalbeheer.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

IOK Afvalbeheer. Aanduiding plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen. Goedkeuring.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 3 december 2003 om beheersoverdracht van afvalbeheer te doen aan de op te richten opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.

 

De vereniging heeft tot doel het voeren van een duurzaam en integraal gemeentelijk afvalbeheer in opdracht van de aangesloten gemeenten en binnen het kader en binnen de bevoegdheid van de door de aangesloten gemeenten verleende beheersoverdracht.

 

Gert Dierckx is door de gemeenteraad van 6 februari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer en Seppe Bouquillon als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 27 juni 2019 organiseert IOK Afvalbeheer een buitengewone algemene vergadering. Eén van de agendapunten heeft betrekking op de statutenwijziging.

 

Artikel 34 van de statuten van IOK Afvalbeheer bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de leden die voor de gemeenteraad rechtstreeks aangewezen zijn uit hun leden.

 

Volgens de voorgestelde statutenwijziging zal er een algemeen comité opgericht worden die vertegenwoordigd wordt door de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten. Hier zal dus ook Seppe Bouquillon als burgemeester deel van uitmaken.

 

Omdat het mandaat van de vertegenwoordiger op de algemene vergadering onverenigbaar is met het mandaat van lid van één van de andere organen, is het aangewezen om een nieuwe plaatsvervanger aan te duiden als opvolger van Seppe Bouquillon.

 

De volgende kandidaat werd voorgedragen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer:

-          Lisette Boeckx

 

De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer.

 

Er nemen 23 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 23 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:

-          Lisette Boeckx bekomt 14 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 6 onthoudingen.

 

Lisette Boeckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

-          statuten van IOK Afvalbeheer, artikel 34

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 3 december 2003 houdende goedkeuring beslissing in het kader van de studieopdracht van het overlegorgaan in het kader van de oprichting van de opdrachthoudende vereniging IOK. Afvalbeheer, beslissingen en mandaatbepaling in het kader van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 19 december 2003, beheersoverdracht in het kader van artikel 4 van de vereniging IOK. Afvalbeheer, onder opschortende voorwaarden van de oprichting van IOK. Afvalbeheer

-          statuten van IOK Afvalbeheer

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer

 

Besluit

 

Artikel 1

Lisette Boeckx wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer in de plaats van Seppe Bouquillon.

 

Artikel 2

Dit besluit wordt overgemaakt aan Toon Otten (toon.otten@iok.be) van IOK Afvalbeheer.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Iveka. Algemene tevens jaarvergadering vergadering van 18 juni 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 17 december 1980 om toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Iveka. De vereniging werd bij notariële akte opgericht op 24 november 1981.

 

De opdrachthoudende vereniging heeft tot doel:

-          het distributienetbeheer, in de zin van de Vlaamse regelgeving met betrekking tot het distributienetbeheer elektriciteit en gas

-          het aanleggen en exploiteren van (kabel)netwerken en installaties met inbegrip van het uitbouwen ervan tot een interactief elektronisch HFC-communicatienetwerk en het ter beschikking stellen van capaciteit op deze netwerken

-          de conceptie en de realisatie, het aanleggen, exploiteren, onderhouden en ontwikkelen van alle netten van leidingen, kunstwerken en inrichtingen van alle aard die dienstig zijn voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven

 

Sander Verboven is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Iveka en Michel De Maeyer als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 18 juni 2019 om 11.00 uur organiseert Iveka een algemene tevens jaarvergadering.

 

Op 30 april 2019 ontving de gemeente daarvoor een uitnodiging.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 17 december 1980 houdende goedkeuring deelneming aan de oprichting van en aansluiting bij de gemengde hergroeperingsinterkommunale IVEKA, coöperatieve vennootschap

-          statuten van Iveka

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Iveka

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de algemene tevens jaarvergadering van Iveka van 18 juni 2019, die de volgende agendapunten bevat:

1)      Kennisneming verslagen Iveka van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2018

2)      Goedkeuring van de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3)      Kennisname vastgelegd resultaat Q1 2019

4)      Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris Iveka met betrekking tot het boekjaar 2018

5)      Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024

6)      Aanbod OV 2.0 – uitbreiding activiteiten

7)      Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris Iveka met betrekking tot het boekjaar 2018.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024.

 

Artikel 5

Sander Verboven of Michel De Maeyer als vervanger worden gemandateerd om op de algemene vergadering van Iveka van 18 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 6

Dit besluit wordt overgemaakt aan Iveka (vennootschapssecretariaat@fluvius.be).

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Pidpa. Gewone algemene vergadering van 21 juni 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 11 juni 1941 aan te sluiten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De vereniging heeft tot doel te zorgen voor de integraliteit van de watervoorziening en –behandeling, waarin onder meer begrepen zijn: ontginning, productie, zuivering, opslag, transport, verhandeling en/of distributie van water, evenals de ontwikkeling en de bevordering van deze en hiermee verbonden activiteiten.

 

Michel De Maeyer is door de gemeenteraad op 6 februari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Pidpa en Gert Dierckx als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 21 juni 2019 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering.

 

Op 30 april 2019 ontving de gemeente daarvoor de uitnodiging.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 1 juni 1941 houdende aansluiting bij de provinciale en intercommunale drinkwatermaatschappij der provincie Antwerpen (Samenwerkende Vennootschap gevestigd te Antwerpen: P.i.d.p.a.)

-          statuten van Pidpa

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Pidpa

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de gewone algemene vergadering van Pidpa van 21 juni 2019, die de volgende agendapunten bevat:

1)      Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)      Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018

3)      Verslag van de commissaris over het jaar 2018

4)      Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2018

5)      Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6)      Evaluatierapport 2013-2018 en beleidsplan 2019-2024

7)      Synductis: uitbreiding lidmaatschap

8)      Benoeming commissaris

9)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018, de jaarrekening over het boekjaar 2018 en het verslag van de commissaris.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2018.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met het evaluatierapport 2013-2018 en het beleidsplan 2019-2024.

 

Artikel 5

De gemeenteraad gaat akkoord met de uitbreiding van het lidmaatschap en de deelname tot Synductis.

 

Artikel 6

De gemeenteraad gaat akkoord met het verslag betreffende het voorstel inzake het mandaat en de benoeming van de commissaris.

 

Artikel 7

Michel De Maeyer of Gert Dierckx als vervanger worden gemandateerd om op de gewone algemene vergadering van Pidpa van 21 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 8

Dit besluit wordt overgemaakt aan Wim Rheinhard (wim.rheinhard@pidpa.be) van Pidpa.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Pontes. Gewone algemene vergadering van 19 juni 2019. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 6 juni 1990 om toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging IVCA, intussen met nieuwe naam Pontes.

 

De intergemeentelijke vereniging heeft tot doel het oprichten, het besturen en de exploitatie van één of meer crematoria en één of meerdere intergemeentelijke begraafplaatsen.

 

Jan Verhaert is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering en Mario Verhaert als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 19 juni 2019 om 19 uur organiseert Pontes een gewone algemene vergadering.

 

Op 10 mei 2019 ontving de gemeente daarvoor de uitnodiging.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 6 juni 1990 houdende toetreding van de gemeente Olen tot de CV Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de provincie Antwerpen

-          statuten van Pontes

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Pontes

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de gewone algemene vergadering van Pontes van 19 juni 2019, die de volgende agendapunten bevat:

1)      Algemene vergadering: verslag 27 maart 2019 - goedkeuring

2)      Financiën: balans, resultatenrekening en jaarverslag over het boekjaar 2018 - goedkeuring

3)      Financiën: verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de jaarrekening 2018 - aktename

4)      Financiën: verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018- goedkeuring

5)      Financiën: kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris - goedkeuring

6)      Bestuur: code van goed bestuur 2019 - goedkeuring

7)      Financiën: verplaatsingsvergoeding bestuursorganen (bestuursperiode 2019-2024) - vaststelling

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 van Pontes goed.

 

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de balans, de resultatenrekening en het jaarverslag over het boekjaar 2018 van Pontes goed.

 

Artikel 4

De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de bedrijfsrevisor-commissaris over de financiële toestand van Pontes met betrekking tot het dienstjaar 2018.

 

Artikel 5

De gemeenteraad keurt de verdeling van het batig saldo van de resultatenrekening 2018 goed.

 

Artikel 6

De gemeenteraad keurt de kwijting aan de raad van bestuur en aan de bedrijfsrevisor-commissaris goed.

 

Artikel 7

De gemeenteraad keurt de code van goed bestuur 2019 van Pontes goed.

 

Artikel 8

De gemeenteraad gaat akkoord met de betaling van de verplaatsingsonkosten op basis van het wettelijk vastgelegd forfait, zoals van toepassing voor alle Vlaamse lokale besturen, aan de leden van de raad van bestuur per bijgewoonde vergadering voor de bestuursperiode 2019-2024.

 

Artikel 9

Jan Verhaert of Mario Verhaert als vervanger worden gemandateerd om op de gewone algemene vergadering van Pontes van 19 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 10

Dit besluit wordt overgemaakt aan Chantal Lurkin (chantal.lurkin@pontes.be) van Pontes.

 

Publicatiedatum: 05/07/2019
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 juni 2019

Mondelinge vragen en mededelingen. Bespreking.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Gert Dierckx, Joeri Janssens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Mondelinge vragen en mededelingen

 

De volgende mondelinge vragen en mededelingen worden besproken:

 

Raadslid Dag Pas komt terug op de lichten op het kruispunt van Willekens. Dit is nog steeds niet aangepast.

 

Schepen Marc T'Syen zal dit nogmaals doorgeven, maar stelt dat Olen dit niet zelf kan.

 

Dag Pas vraagt hier druk op te blijven zetten.

 

***

 

Raadslid Dag Pas vraagt waarom op de Geelseweg deel Herentals het regenwater niet afgevoerd wordt naar de gracht. Schepen Marc T'Syen zal dit navragen, dit is hem niet bekend.

 

***

 

Raadslid Willy Maes verwijst naar een beslissing van het college naar aanleiding van het schrijven van IOK dat 4 keer per jaar textiel opgehaald zal worden. Hij vindt het jammer dat hier geen keuze gemaakt wordt voor de kringwinkel om sociale tewerkstelling mogelijk te maken.

 

De burgemeester stelt dat het college zelf ook die bedenking gemaakt heeft, maar dat dit een wettelijke verplichting is.

 

Raadslid Marc Verhulst merkt op dat IOK hier eenzelfde oefening maakt zoals bij restafval. Hij pleit voor omzichtigheid om hier niet in de IOK-logica te stappen om alles zo maar over te nemen en in het belang van de burgers van Olen te blijven handelen.

 

***

 

Raadslid Marc Verhulst heeft vorige keer een vraag gesteld over de overheidsopdracht in het kader van het leveren van speeltoestellen. Hij heeft nog steeds geen informatie hierover. Hij is nogmaals gecontacteerd door de zaakvoerster waaruit blijkt dat zij heel erg geïrriteerd is en veel vragen heeft.

 

Schepen Ellen Deswert stelt dat dit een lopend dossier is en dat er geen informatie gegeven wordt in een lopend dossier.

 

Raadslid Marc Verhulst stelt dat er verwezen wordt naar artikel 1794 uit het burgerlijk wetboek als rechtsgrond. Het klopt dat een aanneming mag verbroken worden, maar er wordt hier geen melding gemaakt van het feit dat dit volgens Marc Verhulst gepaard gaat met een schadevergoeding. Dit kan ver gaan volgens hem. Hij stelt ook zelf vast dat er hier fouten gemaakt zijn onder andere verkeerde puntentellingen en berekeningen, bedragen die niet kloppen. Bovendien is volgens hem de wetgeving overheidsopdrachten niet correct toegepast. Bij de uiteindelijke toewijzing lijkt onderhoud plotseling het doorslaggevende criterium te zijn. Kindvriendelijkheid en duurzaamheid moeten voor hem in de toekomst als criterium doorslaggevend zijn. Onderhoud mag meespelen maar is niet het enige. Kinderen moeten hun creativiteit kunnen uitleven. Hij hoopt dat het bestuur er uitgeraakt.

 

Schepen Ellen Deswert komt terug op het gegeven dat dit een lopend dossier is en dat er dus geen verdere commentaar gegeven kan worden. Na afronding zullen de nodige conclusies getrokken worden.

 

***

 

Raadslid Jan Verhaert heeft een vraag aan het college over Olen jaarmarkt. Hij is op 2 mei op het college geweest om zijn bezorgdheden kenbaar te maken, maar hij heeft nog geen terugkoppeling gekregen.

 

De burgemeester stelt dat het college dit morgen bekijkt, maar dat hierin niet elke verantwoordelijkheid naar het college moet doorgeschoven worden. Er zal met en door meerdere mensen en betrokkenen moeten samengewerkt worden.

 

***

 

Raadslid Mario Verhaert heeft - nu legionella een hot item is in de media - een vraag of er ook in de sporthal een probleem kan zijn.

 

Schepen Kris Gebruers stelt dat er een automatische legionellabestrijdingsinstallatie geïnstalleerd is.

 

Raadslid Mario Verhaert vraagt of hier een onderhoudsplan voorzien is. Hij vraagt dat dit opgenomen wordt in een algemeen onderhoudsplan voor de sporthal. Hij zal dit blijven opvolgen en zal elk jaar een afspraak maken met de algemeen directeur.

 

***

 

Raadslid Jef Peeters komt terug op de lijst van meerwerken Geelseweg die schepen Marc T'Syen vorige gemeenteraad besproken heeft. Hij vraagt inzage in de door de schepen opgesomde meerwerken.

 

De schepen stelt dat raadslid Jef Peeters hiervoor een afspraak mag maken met de algemeen directeur.

 

***

 

Raadslid Jef Peeters heeft een vraag bij de kost van de afkoppelingsdeskundige. Hij vraagt zich af wat deze kost per woning.

 

Schepen Marc T'Syen stelt dat dit een uurloon is. Schepen Marc T'Syen laat dit opzoeken en zal deze info terugkoppelen.

 

***

 

Raadslid Steve Janssens geeft aan dat hem ingefluisterd werd dat Olen 1025 jaar bestaat. Hij vraagt of het bestuur hier iets mee wil doen.

 

Het college neemt dit mee en zal dit bekijken.

 

***

 

Raadslid Mil Haemhouts heeft een vraag over de lichten aan het kruispunt Bulestraat – Dorp. De lichten werken nog steeds zoals bij doorgaand verkeer. Hij vraagt of deze niet kunnen aangepast worden.

 

Schepen Marc T'Syen stelt dat dit bekeken is, maar een knipperlicht is gevaarlijk omdat er nog steeds afdraaiende bewegingen zijn. Schepen Marc T'Syen stelt dat dit ook te maken heeft met de fasering. Woensdag gaat immers al een volgende fase in en dan wordt het kruispunt helemaal afgesloten.

 

***

 

Raadslid Marc Verhulst komt terug op het dossier van de vrachtwagen en vraagt wat de stand van zaken is. Hij heeft nog geen gunning gezien.

 

Schepen Elke Tweepenninckx stelt dat offertes opgevraagd zijn, maar dat er nog geen keuze gemaakt werd.

 

Marc Verhulst wil graag bijkomend informatie en referenties aan de schepen bezorgen van fabrikanten en leveranciers die de positieve keuze voor een CNG-vrachtwagen ondersteunen.

 

***

 

Raadslid Dag Pas heeft een vraag voor Joeri Janssens als voorzitter van De Woonbrug. De huizen in Witgoor hebben reeds lang pompen voor het gebruik van regenwater die niet werken. Hij vraagt zich af of deze mensen gecompenseerd worden.

 

Joeri Jansens neemt dit mee naar De Woonbrug.

 

***

Publicatiedatum: 05/07/2019