Zitting van woensdag 6 april 2022
Mondelinge vragen en mededelingen. Bespreking. - Openbare zitting
Aanwezigheden
Aanwezig | Jan Verbist, voorzitter | Seppe Bouquillon, burgemeester | Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen | Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden | Jeroen Peeters, algemeen directeur |
|
Verontschuldigd | |
Mondelinge vragen en mededelingen
De volgende mondelinge vragen en mededelingen worden besproken:
Schepen Elke Tweepenninckx wenst terug te komen op de uiteenzetting van raadslid Mario Verhaert over het mobiliteitsplan tijdens de vorige gemeenteraad. Hij stelde dat mensen in het participatietraject niet geïnformeerd werden over het nieuwe gebouw. Schepen Elke Tweepenninckx zegt dat dit niet klopt. Alle mensen zijn geïnformeerd. Ze kregen persoonlijk een antwoord en duiding op welke manier hun vraag of suggestie een plaats heeft gekregen in het programma van eisen.
***
Raadslid Jan Verhaert wenst graag stil te staan bij de timing van het nieuw administratief centrum. Hij heeft een aantal vragen hierover.
Op 13 januari maakte het college een tussentijdse beslissing over het ontwerp en de studieopdracht van het nieuw administratief centrum. Bij de beoordeling van de ingediende dossiers werd één offerte niet weerhouden.
Op 24 januari kreeg de gemeenteraad van de algemeen directeur een mail met de boodschap dat er iets misgelopen was bij het opladen van een bijlage, dat dit rechtgezet werd en dat dit vertrouwelijk moest behandeld worden.
Daarna volgde de gemeenteraad van 2 februari. Volgens raadslid Jan Verhaert had deze zitting weinig om het lijf. Alleen raadslid Marc Verhulst had een toegevoegd punt op de agenda gezet. Raadslid Jan Verhaert vraagt zich af waarom de meerderheid hier niet op wilde ingaan. Wat is er zo belangrijk?
Raadslid Jan Verhaert vervolgt zijn betoog. Hij vertelt dat raadslid Mario Verhaert aansluitend inzage had gevraagd. De inzage ging door op 17 februari maar de O1-fractie moest een confidentialiteitsverklaring ondertekenen. Op hetzelfde moment dat de O1-fractie dit dossier wou inkijken, stond de gunning op de agenda van het college en werd het dossier gegund.
Op de gemeenteraad van 2 maart stonden volgens raadslid Jan Verhaert opnieuw diverse punten op de agenda, met opnieuw een toegevoegd punt over het nieuw administratief centrum.
Op 7 maart stond er een artikel in Gazet Van Antwerpen waarin volgens raadslid Jan Verhaert verwezen werd naar de stukken. Op 8 maart was er een reportage op RTV waar de burgemeester volgens raadslid Jan Verhaert ook de nodige info gaf over de stukken die de O1-fractie niet mocht inkijken.
Op 10 maart vroeg raadslid Mario Verhaert of hij de stukken met de O1-fractie mag inkijken. Het college gaf hiervoor op 17 maart de toestemming en liet de stukken bezorgen. Dat hier een week tijd overging, is voor hem een vertragingsmechanisme.
Raadslid Jan Verhaert vraagt zich af of het niet opvalt dat het belangrijkste dossier van deze legislatuur niet op de gemeenteraad ter sprake is gekomen. Hij vraagt zich af wat de oorzaak is van het ontbreken van de bijlage en waarom er geen inzage kon zijn. Wat is er zo geheim aan een visienota?
De algemeen directeur duidt allereerst dat de bijlage bij de stukken van 13 januari door een administratieve missing niet opgeladen werd. Hij werd hiervan op vrijdag in kennis gesteld door raadslid Willy Maes. Dit is onderzocht en maandag meteen rechtgezet. Wat het inzagerecht of het verkrijgen van het afschrift betreft geldt de procedure die opgenomen staat in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. In de procedure staat dat dergelijke vragen eerst voorgelegd worden aan het college. Het eerstvolgende college vond een week na de aanvraag plaats. Het werd toen ook meteen besproken.
Burgemeester Seppe Bouquillon gaat in op de vraag naar het inzagerecht. Hij stelt dat het voor hem gaat over het toepassen van de wetgeving. Alle stukken zitten bij de wedstrijdprocedure in het kader van de overheidsopdracht. De nota van RE-ST is immers formeel toegevoegd en toegelicht aan de jury. Hierdoor valt dit net zoals alle stukken onder de op dat moment nog lopende wedstrijdprocedure.
Raadslid Marc Verhulst betwist dit en stelt dat het een addendum is bij de locatiestudie. Het betrokken bureau stelt haar visie volgens raadslid Marc Verhulst hiermee fundamenteel bij. Dit is voor hem fundamentele info die de gemeenteraad en de inwoners van Olen onthouden zijn. Daar is immers geen discussie over geweest.
Burgemeester Seppe Bouquillon verwijst naar de beslissing van de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft een duidelijke leidraad en een programma van eisen meegegeven en de jury heeft gehandeld binnen de lijnen.
Raadslid Marc Verhulst stelt dat dit een belangrijk document was. Dit had een discussie kunnen zijn. Nu is dit geheimgehouden.
Burgemeester Seppe Bouquillon verwijst naar de keuze van de O1-fractie om niet deel te nemen aan het fractieoverleg. Had de partij deelgenomen dan hadden ze alle details gekend. Dit is een eigen keuze geweest. Hij betwist ook dat de stukken niet mochten ingezien worden. Inzage is altijd mogelijk geweest.
Voor raadslid Marc Verhulst gaat het hier over een ongemakkelijke waarheid.
Burgemeester Seppe Bouquillon verduidelijkt dat de opdracht vertrokken is van duidelijk omschreven noden. Een louter visiedocument is geen gepast antwoord. Bovendien worden mogelijke fusies als reden gegeven. Ook in dat geval is er nog steeds ruimte nodig. Met corona is er in het programma van eisen rekening gehouden.
Raadslid Jan Verhaert verwijst ook naar projecten zoals ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ en voorbeelden zoals de gemeente Vorselaar, waar burgemeester Seppe Bouquillon volgens hem zo vaak mee dweept. Ook de vorige burgemeester zette in op glasvezel als middel om meer digitaal te gaan.
Burgemeester Seppe Bouquillon verduidelijkt dat er digitaal gewerkt wordt maar dat een lokaal bestuur bij hoofdzaak een dienstverlenende organisatie is voor haar inwoners. Hij stelt ook dat hij het zeer merkwaardig vindt dat O1 deze legislatuur haar kar zo kan keren. Dit aangezien de partij ook deze legislatuur nog bevestigde dat het gebouw er moest komen.
Raadslid Willy Maes mengt zich in de discussie en stelt dat ook de N-VA-fractie niet akkoord gaat. Voor hen was het altijd een dossier onder voorwaarden waarbij het bedrag van bij aanvang een groot vraagteken was. N-VA wil de locatie van team Omgeving behouden omwille van de hoge kostprijs die betaald werd bij de toenmalige aankoop en renovatie. De andere gebouwen renoveren gaat veel te veel kosten. De visie om het oude gemeentehuis te renoveren gaat, volgens de N-VA-fractie, nog een pak geld kosten. In de media is duidelijk dat bouwkosten gaan blijven stijgen. Raadslid Willy Maes wil niet dat door dit project Olense inwoners met een schuldproblematiek opgezadeld worden.
Raadslid Jan Verhaert spreekt voorzitter Jan Verbist aan op zijn rol als onpartijdig tussen meerderheid en oppositie. Hij vraagt of hij het niet beschamend vindt dat de gemeenteraad op de duur alleen nog gaat over dossiers zoals straatnamen of intercommunales. Hij vraagt zich af of ze binnenkort ook nog moeten gaan stemmen over de kleuren van de gordijnen.
Voorzitter Jan Verbist repliceert dat hij de rol invult zoals hij dat de voorbije legislatuur van Jan Verhaert geleerd heeft. Het is zijn taak om ervoor te zorgen dat de agenda op een deftige manier gebracht wordt.
Raadslid Jan Verhaert heeft plaatsvervangende schaamte over het feit dat de gemeenteraad is uitgehold tot een koffiekransclubje. Hij is beschaamd dat hij zijn rol op deze manier moet invullen. Het stelt allemaal niets meer voor. Men schaft volgens raadslid Jan Verhaert inspraakorganen en adviesraden af. Als men zou kunnen zou men de gemeenteraad afschaffen. Volgens raadslid Jan Verhaert zijn er enkel nog verplichte nummers. Hij besluit dat hij begrepen heeft dat er gezocht wordt naar een naam. Hij heeft er alvast één bedacht, namelijk de strop van Olen.
Raadslid An Peeters wens te verduidelijken dat de indruk gewekt wordt dat dit gedragen wordt door de gemeenteraad. Dit klopt voor haar niet. Er zijn heel wat beslissingen waarin N-VA zich onthouden heeft of waar de partij heeft tegen gestemd.
Raadslid Mario Verhaert wenst terug te komen op een beslissing van het college van 24 maart over de klacht bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Hier staat in dat hij zich vergist zou hebben. Dat zijn houding raakt aan de waardigheid en dat hij zich onvoldoende bewust is van discretie en geheimhouding. Het gevraagde stuk is volgens Mario Verhaert een addendum en geen bedrijfsgeheim. Er is fundamentele informatie achtergehouden terwijl de burgemeester wel in de krant mag citeren. Hij vraagt zich af waar de besluiten van 10 februari en 17 maart zijn waarnaar verwezen wordt.
De algemeen directeur duidt dat vragen van raadsleden voorgelegd worden aan het college. Dit staat zo ook opgenomen in het reglement. Raadsleden krijgen steeds een mail met duiding over de motivatie van het college.
Raadslid Marc Verhulst stelt dat dit voor hem als een formele beslissing moet beschouwd worden.
De algemeen directeur stelt dat tot op heden een gemotiveerde terugkoppeling als voldoende beschouwd werd. Indien de raad wenst dat dit genotuleerd wordt, moet dit herbekeken worden. Schepen Ellen Deswert komt tussen en stelt dat dit een vraag is waarover hier nu in de zitting geen beslissing moet genomen worden.
***
Raadslid Annelies Horemans vraagt of er reeds vanuit de NMBS feedback is gekomen over de slagbomen. Schepen Ellen Deswert laat dit nakijken. Ze verwijst ook naar het feit dat inwoners als basis de verkeersregels moeten volgen.
***
Raadslid Mario Verhaert informeert naar de metingen op de Larumse weg. Schepen Ellen Deswert stelt dat het college deze nog niet heeft bekeken.
***