Zitting van woensdag 2 maart 2022
Draaiboek budgethulpverlening. Goedkeuring. - Openbare zitting
Aanwezigheden
Aanwezig | Jan Verbist, voorzitter | Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau | Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau | Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden | Jeroen Peeters, algemeen directeur |
|
Motivering
Voorgeschiedenis
De raad voor maatschappelijk welzijn nam op 4 maart 2020 kennis van het zelfevaluatie-instrument voor het proces budgetbeheer en ging akkoord met de bijkomende beheersmaatregelen.
Het budgetbeheerproces is een zeer kwetsbaar proces omdat:
- transacties rechtstreeks op de rekening van de cliënten gebeuren
- er geen rechtstreekse link met de boekhouding is
- er geen of een ontoereikende controle is in dit proces
- fraudegevallen vaak pas na geruime tijd aan het licht komen met grote schade voor de cliënt en het OCMW tot gevolg.
Context en argumentatie
Eén van de bijkomende beheersmaatregelen was het opmaken van een draaiboek budgethulpverlening. Deze beheersmaatregel werd opgenomen in het meerjarenplan onder volgende actie:
- Olen heeft een draaiboek voor het budgetbeheerproces bij het team Sociale Hulp- en Dienstverlening met als beoogt resultaat: Er is een uniforme werkwijze voor het budgetbeheer. We hebben voldoende functiescheidingen en beheersmaatregelen ingebouwd om het risico op onrechtmatige betalingen in te dekken.
Naast beheersing van het proces budgetbeheer wenst het team Sociale Hulp-en Dienstverlening zich ook te focussen op de kwaliteit van de hulpverlening door in te zetten op volgende thema's binnen de schuldhulpverlening:
- het recht op informatie
- het recht op inspraak en participatie
- het recht op een kwaliteitsvolle hulpverlening
- het recht op een respectvolle bejegening
- het recht op het indienen van klachten
Dit vertaalt zich in de volgende actie in het meerjarenplan:
- Olen heeft een draaiboek opgemaakt voor het proces schuldhulpverlening binnen het OCMW met de bedoeling de kwaliteit van hulpverlening te verhogen en te komen tot een uniforme aanpak.
De sociale dienst nam vanaf 2019 deel aan de werkgroep “Visie en methodieken in budget- en schuldhulpverlening” georganiseerd door BudgetInZicht-Kempen (BIZ-Kempen). Vanuit deze oefening werkten zij dit draaiboek uit op maat van onze werking.
Het draaiboek omschrijft het proces budgetbeheer vanaf intake tot uitstroom van cliënten met oog voor informatie, inspraak en participatie. Het draaiboek biedt een duidelijk kader voor de uitvoering van de budgethulpverlening, vertrekkende vanuit een duidelijk omschreven visie. Dergelijke tool draagt bij aan de uniformiteit en transparantie van de budgethulpverlening. Dit draaiboek is geen statisch document, maar een dynamisch werkinstrument voor alle medewerkers die aan de slag gaan met budgethulpverlening. Door de implementatie van dit draaiboek willen we in Olen een effectief en kwaliteitsvol budgetbeheer aanbieden, dit vertrekkende vanuit een duidelijke visie op hulp- en dienstverlening.
Na de opmaak van het draaiboek is de sociale dienst gestart met de implementatie van de gemaakte afspraken. Het proces budgetbeheer werd najaar 2021 opnieuw gescreend aan de hand van het zelfevaluatie-instrument. Het beoogde resultaat van maximale organisatiebeheersing en kwaliteitsvolle budgethulpverlening wordt behaald.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 77 en 78
Stemming
Unaniem
Besluit
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het draaiboek budgethulpverlening goed.