Zitting van woensdag 1 maart 2023
Jaarverslag schuldbemiddeling 2022 en basisregistratie. Kennisname. - Openbare zitting
Aanwezigheden
Aanwezig | Jan Verbist, voorzitter | Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau | Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden | Jeroen Peeters, algemeen directeur |
|
Verontschuldigd | Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau |
|
Motivering
Voorgeschiedenis
Sinds 13 februari 1998 is het OCMW van Olen erkend als instelling voor schuldbemiddeling. De erkenning werd sindsdien verschillende keren verlengd, in eerste instantie voor een periode van drie jaar, daarna telkens voor een periode van zes jaar.
In uitvoering van het decreet van 21 juni 2013 houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin verkreeg onze instelling voor schuldbemiddeling een erkenning voor onbepaalde duur.
Context en argumentatie
Jaarlijks dient elke instelling voor schuldbemiddeling een jaarverslag bij SAM, Steunpunt Mens en Samenleving, in te dienen. Vanaf dit jaar verzamelt SAM de gegevens niet meer via een Excel-formulier. SAM koos voor een online enquête tool, Limesurvey, die het verzamelen van de cijfergegevens vereenvoudigd. De cijfergegevens moesten ingediend worden tegen 28 februari 2023. De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag.
Soorten budgethulpverlening
Budgetbegeleiding
De hulpverlener laat de beslissingsbevoegdheid inzake het beheer van de inkomsten aan de cliënt, maar verleent in dit verband wel advies. Een erkenning is hier niet noodzakelijk als er niet tegelijkertijd aan "schuldbemiddeling" gedaan wordt.
Budgetbeheer
De hulpverlener zal een deel of het geheel van het geldbeheer op zich nemen, en voor de cliënt een leefgeld voor zijn dagelijkse kosten voorzien. De hulpverlener staat met de andere middelen in voor de betaling van sommige uitgaven (bv. huur, elektriciteitsfactuur,...). Als er achterstallige schulden zijn, zal de hulpverlener ook "schuldbemiddeling" bieden maar dan is een erkenning vereist.
Schuldbemiddeling
Van zodra met schuldeisers bemiddeld wordt in een dossier waar minstens één consumentenkrediet tussen zit (achterstallige betalingen op een persoonlijke lening, onbetaalde facturen van aankopen op afbetaling ...), mag schuldbemiddeling enkel gebeuren door een erkende instelling voor schuldbemiddeling of door een advocaat/gerechtsdeurwaarder/notaris.
Collectieve schuldenregeling
De wet betreffende de collectieve schuldenregeling laat de schuldbemiddelaar toe de inkomsten en uitgaven van de cliënt te beheren en betalingsovereenkomsten minnelijk of gerechtelijk te regelen. Deze gerechtelijke procedure is bedoeld voor personen die met structurele schuldenproblemen te kampen hebben. Er zal vaak een kwijtschelding van een deel van de schulden plaatsvinden, maar de schuldenaar moet in ruil hiervoor gedurende heel wat jaren inspanningen leveren om zoveel mogelijk van deze schulden af te betalen. Het OCMW van Olen treedt niet op als schuldbemiddelaar.
Draaiboek budgethulpverlening
Als erkende dienst schuldbemiddeling zetten we in Olen maximaal in op kwaliteitsvolle budgethulpverlening met oog voor organisatiebeheersing. Het OCMW werkte hiervoor een draaiboek budgethulpverlening uit. Het draaiboek omschrijft het proces budgetbeheer vanaf intake tot uitstroom van cliënten met oog voor informatie, inspraak en participatie.
Het draaiboek biedt een duidelijk kader voor de uitvoering van de budgethulpverlening, vertrekkende vanuit een duidelijk omschreven visie. De budgethulpverlening in Olen:
- is op maat en nabij: vrijwillig, toegankelijk, proactief en preventief
- werkt versterkend: zet vanuit empowerment in op verantwoordelijkheid en redzaamheid, zet in op educatie en activatie, is deel van een integrale aanpak
- zet in op verbinding: focus op netwerkhulpverlening, heeft oog voor de meest kwetsbare groepen en geeft hen kansen
- heeft zijn blik naar buiten, blik vooruit: werkt aanklampend om kwetsbare personen aan boord te krijgen en te houden, zet in op uitputten van rechten
- gaat verder dan: is klantgericht en zet in op aanbod nazorg.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 77 en 78
Juridische basis
- decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning van de instellingen voor schuldbemiddeling in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse Regering van 25 maart 1997 tot uitvoering van het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning van de instellingen voor schuldbemiddeling in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd
Besluit
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van het jaarverslag 'erkende dienst voor schuldbemiddeling 2022'.