Raad voor maatschappelijk welzijn

van woensdag 4 september 2024

 

OPENBARE ZITTING

 

Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 juli 2024. Goedkeuring. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De ontwerpnotulen van de vorige zitting werden opgemaakt. Er worden geen opmerkingen gemaakt.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 74 volgens artikel 32

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van de zitting van 3 juli 2024 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 03/10/2024
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Leaderproject Migratie Kempen in samenwerking met CAW De Kempen en SAAMO: indiening project, afsprakennota en engagementsverklaring. Bekrachtiging. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

SAAMO en CAW stelden in hun dagelijkse werking vast dat er in de Kempen een plek/dienst ontbreekt waar mensen terecht kunnen met ondersteuningsvragen met betrekking tot asiel – migratie - vreemdelingenrecht (verblijfsstatuut, gezinshereniging, humanitaire visa, …). Doordat mensen in hun zoektocht naar hulp herhaaldelijk aankloppen met hun vraag bij verschillende diensten, is dit belastend en frustrerend voor medewerkers van deze diensten. Zij kunnen de gevraagde hulp meestal zelf niet bieden en vinden, buiten de advocatuur, geen gespecialiseerde dienst om hulpvragers naar door te verwijzen. Daarnaast durft niet iedereen in onzeker of onwettig verblijf bij het OCMW of de gemeente langsgaan, ook niet voor dringende medische hulp wat voor de persoon in kwestie én voor de ganse volksgezondheid een risico inhoudt.

 

De voorbije twee jaar bracht SAAMO, aan de hand van bestaande permanentie-momenten in Turnhout (2 momenten per week) en Geel (1 moment per week) in kaart welke ondersteuningsvragen mensen hebben rond het thema asiel - migratie – vreemdelingenrecht en waar ze tegenaan lopen bij het zoeken naar een antwoord. Gedurende deze periode werden 435 verschillende huishoudens uit de Kempen bereikt.

 

Begin 2023 voerden de medewerkers van SAAMO gesprekken met werkingen asiel – migratie – vreemdelingenrecht elders in het land om te ontdekken hoe zij inhoudelijk te werk gaan, waar ze middelen halen, welke aandachtspunten ze meegeven voor een toekomstige werking in de Kempen.

 

Tegelijkertijd vonden er bij 23 gemeenten uit het arrondissement Turnhout een gesprek met diensten burgerzaken, sociale dienst en dienst gelijke kansen plaats. Uit deze gesprekken bleek dat hulpverlening (verder gaan dan burgers informeren en toeleiden) bieden rond dit thema niet tot hun kerntaak behoort en dat het voor de meeste van deze diensten moeilijk valt dat ze, buiten de advocatuur, geen plek hebben om hulpvragers naar door te verwijzen.

 

Het loket vreemdelingenzaken in Olen startte in 2023 130 vreemdelingendossiers op, waarvan 34 aanvragen gezinshereniging en 20 verzoeken tot internationale bescherming (asiel). Bij deze soort aanvragen is vaak extra ondersteuning nodig. Daarnaast behandelt dit loket ook nog de dossiers die opgestart werden in een andere gemeente waarna men uiteindelijk verhuist naar Olen. De sociale dienst van het OCMW zorgt vaak voor de opvang van de personen met een verzoek tot internationale bescherming (Lokale Opvang Initiatieven). Voor Olen is er 0.8 VTE begeleider voorzien voor 13 LOI-plaatsen.

 

Maatschappelijk werkers van OCMW’s en lesgevers van LIGO gaven tijdens de bevraging van SAAMO aan dat integratie, taal leren, activering, … zeer moeizaam loopt bij mensen in onzekerheid over het eigen verblijfstatuut of hun gezin. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de onzekere situatie over het gezin in het buitenland leidt tot limbo: een periode waarin men enkel onduidelijkheid kent wat het vermogen aantast om te functioneren, taal te verwerven, nieuwe vriendschappen uit te bouwen, … te integreren.

 

Een dienst gespecialiseerd in asiel – migratie – vreemdelingenrecht, verspreid in het arrondissement Turnhout zou een grote meerwaarde zijn zowel vanuit integratieoogpunt, als vanuit kosten- en veiligheidsoogpunt. De focus van dit Steunpunt Migratie dient hierbij op drie zaken te liggen:

-          Geven van info en advies over vreemdelingenrecht, asiel en migratie.

-          Met mensen zonder wettig verblijf of in een onzekere verblijfssituatie eerlijk werken aan een realistisch toekomstperspectief in België of elders.

-          Ondersteuning bieden bij de procedure gezinshereniging voor wie het niet (geheel) zelfstandig lukt. 

 

Leader biedt de kans om in een 8-tal gemeenten (Herentals, Geel, Kasterlee, Meerhout, Hulshout, Herselt, Laakdal en Olen) te experimenteren en hulpverleners aan te werven die vanuit permanentie-momenten begeleidingstrajecten met mensen opstarten. Dit in nauwe samenwerking met de gemeentediensten (burgerzaken, sociale dienst) en met Fedasil dat bereid is personeelstijd toe te voegen aan het project. Naast wekelijkse inloopmomenten op bereikbare locaties (Geel en Herentals) experimenteert dit project met nabijheid in de 6 andere gemeenten door bv. een maandelijkse zitdag te koppelen aan een werking die er al is, dit in functie van integratie in de gemeente. Voor Olen is het aangewezen om tijdens de proefperiode van 2 jaar volgende locaties afwisselend in te zetten voor het opnemen van de maandelijkse zitdag:

-          dienst burgerzaken (maximale samenwerking met dienst vreemdelingen)

-          lokaal dienstencentrum Komie Geire tijdens praatpunt (laagdrempelige context met bijkomende focus op ontmoeting)

 

Door hulpvragers te begeleiden bij hun procedure gezinshereniging / verblijfsstatuut verwerven zij mentale ruimte om te integreren in de samenleving en de gemeente. In de loop van het project worden enkele activiteiten met andere inwoners van gemeenten georganiseerd.

 

Het Leader-pilootproject voor Kempen-Zuid dient ten laatste ingediend te worden op 2 september 2024. De engagementsverklaring als partner moet voor 20 augustus aan SAAMO bezorgd worden. Bij goedkeuring kan het van start gaan in januari 2025 gedurende 2 jaar. Leader maakt normaal de beslissing van de projectaanvraag bekend tegen begin november.

 

SAAMO en CAW De Kempen zijn structureel in overleg met Fedasil dat bereid is dit project te ondersteunen. Gedurende het proefproject bekijkt men samen hoe de werking van de regionale Fedasil Infopunten afgestemd kan worden op de migratiedienst in de Kempen.

 

De cofinanciering voor het OCMW van Olen bedraagt jaarlijks 1.585,79 euro, 3.171,58 euro voor de ganse periode van het proefproject (2 jaar). Dit bedrag kan betaald worden met de subsidies van de LOI-werking.

 

Het opzet van het project is om al doende te leren en bij te sturen om vervolgens resultaten en ervaringen zichtbaar te maken in functie van het zoeken van structurele middelen om Steunpunt Migratie op te schalen naar gans het arrondissement Turnhout. Door in te stappen in dit leaderproject engageert Olen zich enkel voor de periode van 2 jaar.

 

Het vast bureau nam, gelet op de deadline voor het indienen van de engagementsverklaring als partner aan SAAMO, reeds de nodige beslissing, onder voorbehoud van bekrachtiging door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Het besluit van het vast bureau van 8 augustus 2024 houdende goedkeuring "Leaderproject Migratie Kempen in samenwerking met CAW De Kempen en SAAMO: indiening project, afsprakennota en engagementsverklaring" wordt ter bekrachtiging voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 77 en 78

 

 

Juridische basis

-          besluit van het vast bureau van 8 augustus 2024 houdende goedkeuring "Leaderproject Migratie Kempen in samenwerking met CAW De Kempen en SAAMO: indiening project, afsprakennota en engagementsverklaring"

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

De actie is nog niet opgenomen in het meerjarenplan en moet nog voorzien worden bij de volgende meerjarenplanwijziging.

 

Financiële informatie

Het nodige krediet is nog niet voorzien waardoor het meerjarenplan moet gewijzigd worden.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord met het indienen van het Leaderproject Migratie en bekrachtigt het besluit van het vast bureau houdende "Leaderproject Migratie Kempen in samenwerking met CAW De Kempen en SAAMO: indiening project, afsprakennota en engagementsverklaring" met terugwerkende kracht op 8 augustus 2024.

 

Publicatiedatum: 03/10/2024
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Opvolgingsrapportering meerjarenplan 2020-2025. Eerste semester 2024. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

Vóór 2020 dienden de raden zich verschillende keren per jaar te buigen over een budgetwijziging of de aanpassing van het meerjarenplan. Ze moesten zich zowel uitspreken over bijsturingen in de planning als over de autorisatie van de kredieten. In BBC 2020 is de autorisatie opgetrokken tot een veel hoger niveau, waardoor er minder aanpassingen van de kredieten moeten gebeuren in de loop van het boekjaar. Het is evenwel van belang dat de raadsleden over voldoende informatie blijven beschikken om hun democratische rol te vertolken.

 

De opvolgingsrapportering moet tegemoetkomen aan de informatiebehoefte van de raadsleden.

 

De raden bepalen zelf de frequentie van de rapportering. Minimaal rapporteert men vóór het einde van september over het eerste semester van het boekjaar.

 

Inhoudelijk is de tussentijdse rapportering gericht op de uitvoering van de prioritaire beleidsdoelstellingen en de prioritaire actieplannen en acties. De opvolgingsrapportering bevat eveneens een overzicht van de geraamde en de gerealiseerde ontvangsten en uitgaven voor het lopende jaar en geeft zo informatie over de uitvoering en de bewaking van de kredieten (een overzicht te vergelijken met de schema's J1 en T2).

 

De opvolgingsrapportering kan aangevuld worden met alle informatie die relevant is voor de raadsleden.

 

Gemeente en OCMW voeren een geïntegreerd lokaal sociaal beleid en werken aan een geïntegreerde planning en gemeenschappelijke doelstellingen. Het is dus logisch dat ze één gemeenschappelijke opvolgingsrapportering voorleggen aan beide raden.

 

In deze opvolgingsrapportering wordt gerapporteerd over de prioritaire acties.

 

Projectmatig werken is ingebouwd in de dagelijkse werking zodat acties resultaatgericht en efficiënt aangepakt worden. Projectwerking draait grotendeels om het creëren van duidelijkheid: duidelijkheid over doelstellingen, duidelijkheid over het resultaat en duidelijkheid over de manier waarop dat resultaat zal behaald worden. De stand van zaken van projecten wordt op regelmatige tijdstippen gerapporteerd aan het managementteam en het college van burgemeester en schepenen/vast bureau. Deze rapportering maakt ook deel uit van de opvolgingsrapportering.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 263

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester 2024 met een stand van zaken van de uitvoering van het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 03/10/2024
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Raamovereenkomst voor de levering van dranken. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De raamcontracten voor de levering van dranken in ontmoetingscentrum De Vrede en lokaal dienstencentrum Komie Geire lopen af op 31 december 2024 en moeten dus opnieuw worden aanbesteed.

 

Context en argumentatie

Voor deze overheidsopdracht werd het bestek "Raamovereenkomst voor de levering van dranken", met nr. 2024-085 opgesteld door team Financiën.

 

Deze opdracht is opgedeeld in twee percelen:

-          Perceel 1 - Fairtrade producten: Jaarlijkse kosten geraamd op 7.000,00 euro, inclusief btw.

-          Perceel 2 - Reguliere producten: Jaarlijkse kosten geraamd op 58.500,00 euro, inclusief btw.

 

De overheidsopdracht wordt initieel afgesloten voor de duurtijd van één jaar en is driemaal stilzwijgend met één jaar verlengbaar. Met een maximale looptijd van vier jaar.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 262.000,00 euro, inclusief btw, voor vier jaar.

 

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking, bijgevolg wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van openbare procedure.

 

Gemeente Olen zal deze opdracht voeren in naam van gemeente en OCMW Olen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 77 en 78

 

Juridische basis

-          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd

-          wet van 17 juni 2016 zoals gewijzigd inzake overheidsopdrachten, artikel 36

-          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals gewijzigd

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.3

Olen heeft een optimaal beheer van de administratieve en technische middelen

Actie

9.3.2

Technische middelen

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2025-2026

45.000 euro

 

9.3.2

60400000/0951

2025-2026

42.000 euro

 

9.3.2

60001000/0710

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

Het bestek met nr. 2024-085 en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst voor de levering van dranken”, opgesteld door team Financiën worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

De raming bedraagt 262.000,00 euro inclusief btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Artikel 4

Het OCMW geeft de bevoegdheid aan gemeente Olen om de procedure van de overheidsopdracht af te handelen. De gemeente zal de gunning ter kennisname aan het vast bureau voorleggen.

 

Publicatiedatum: 03/10/2024
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Vergaderdata raad voor maatschappelijk welzijn 2025. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

Het is noodzakelijk om de vergaderdata voor 2025 vast te stellen zodat de raadsleden tijdig hun persoonlijke agenda's kunnen aanvullen.

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de vergaderdata van de raad voor maatschappelijk welzijn voor het jaar 2025:

 

-          8 januari 2025

-          5 februari 2025

-          5 maart 2025

-          2 april 2025

-          7 mei 2025

-          4 juni 2025

-          2 juli 2025

-          3 september 2025

-          1 oktober 2025

-          5 november 2025

-          3 december 2025

 

Publicatiedatum: 03/10/2024
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Verslagen dienstverlenende verenigingen. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Het OCMW is aangesloten bij verschillende dienstverlenende verenigingen en heeft daarin ook een vertegenwoordiging vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn. Ook duidde de raad een bestuurder vanuit een andere gemeente aan om hen te vertegenwoordigen in de raad van bestuur.

 

Hierbij een overzicht van deze lidmaatschappen en bijhorende vertegenwoordiging:

 

Vereniging

Vertegenwoordiging

Bestuurder

Cipal

-          Christel Pluys (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Seppe Bouquillon (vervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Lieven Janssens (Vorselaar)

IOK

-          Lisette Boeckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Gert Dierckx (vervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Mien Van Olmen (Herentals)

 

Context en argumentatie

Om de OCMW-raadsleden toe te laten de werking van deze dienstverlenende verenigingen op te volgen, is het aangewezen om op regelmatige basis de besluitenlijsten of verslagen van de diverse bestuursorganen van deze verenigingen ter kennisname te brengen op de raad voor maatschappelijk welzijn. Bij eventuele vragen kunnen de raadsleden de vertegenwoordigers vanuit het bestuur of de bestuurder bevragen.

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de volgende verslagen van Cipal:

-          besluitenlijst algemene vergadering van 20 juni 2024

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de volgende verslagen van IOK:

-          besluitenlijst raad van bestuur van 3 mei 2024

-          besluitenlijst raad van bestuur van 17 mei 2024

-          besluitenlijst raad van bestuur van 7 juni 2024

-          besluitenlijst raad van bestuur van 21 juni 2024

-          notulen algemene vergadering van 21 juni 2024

 

Publicatiedatum: 03/10/2024
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Verslagen Welzijnszorg Kempen. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Het OCMW is aangesloten bij de welzijnsvereniging Welzijnszorg Kempen en heeft daarin ook een vertegenwoordiging vanuit de raad voor maatschappelijk welzijn. Ook duidde de raad een bestuurder vanuit een ander OCMW aan om het OCMW van Olen te vertegenwoordigen in de raad van bestuur.

 

Hierbij een overzicht van deze vertegenwoordiging:

 

Vertegenwoordiging

Bestuurder

-          Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Marc Hannes (vervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Lieven Janssens (Vorselaar)

 

Context en argumentatie

Om de OCMW-raadsleden toe te laten de werking van Welzijnszorg Kempen op te volgen, is het aangewezen om op regelmatige basis de besluitenlijsten of verslagen van de diverse bestuursorganen van deze welzijnsvereniging ter kennisname te brengen op de raad voor maatschappelijk welzijn. Bij eventuele vragen kunnen de raadsleden de vertegenwoordigers vanuit het bestuur of de bestuurder bevragen.

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 475 tot en met 495

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de volgende verslagen van Welzijnszorg Kempen:

-          besluitenlijst raad van bestuur van 26 juni 2024

 

Publicatiedatum: 03/10/2024
Overzicht punten

Zitting van woensdag 4 september 2024

Mondelinge vragen en mededelingen. Bespreking. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, Bart Soontjens, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Mondelinge vragen en mededelingen

 

Er werden geen mondelinge vragen en mededelingen besproken.

Publicatiedatum: 03/10/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.