Zitting van woensdag 6 februari 2019
Notulen van de gemeenteraad van 2 januari 2019. Goedkeuring.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
De ontwerpnotulen van de vorige zitting werden opgemaakt. Er worden geen opmerkingen gemaakt.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2018 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 32
Unaniem
Artikel 1
De notulen van de gemeenteraad van de zitting van 2 januari 2019 worden goedgekeurd.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Toevoeging van vijfde schepen aan college van burgemeester en schepenen. Vaststelling.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
Op 2 januari 2019 werd Chris Bakelants verkozen als voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.
Chris Bakelants heeft ook de decretaal voorziene eed afgelegd in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn op 2 januari 2019, zoals bevestigd door de akte van eedaflegging.
De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt na de eedaflegging van rechtswege als schepen toegevoegd aan het college voor burgemeester en schepen als vermeld in artikel 90, §4 van het decreet over het lokaal bestuur.
Deze eedaflegging geldt ook als eedaflegging voor het mandaat als schepen als vermeld in artikel 42, §1, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur.
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 42, §1, derde lid en artikel 90, §4
- omzendbrief KB/ABB 2018/3 van 26 oktober 2018 betreffende de start van de lokale en provinciale bestuursperiode
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de benoeming en eedaflegging van Chris Bakelants tot voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst en bijgevolg voor het mandaat als vijfde schepen van het college van burgemeester en schepenen en dit met ingang van 2 januari 2019.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Tijdelijke overdracht bevoegdheid voorzitter gemeenteraad in geval van periodes van afwezigheid. Kennisname.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
Volgens het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur kan de voorzitter van de gemeenteraad in geval van afwezigheid zijn bevoegdheid schriftelijk opdragen aan een ander gemeenteraadslid. Het gemeenteraadslid neemt in dat geval het voorzitterschap waar.
Jan Verbist wenst van deze gelegenheid gebruik te maken en draagt schriftelijk enkele mensen voor die hem mogen vervangen tijdens periodes van afwezigheid.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 7, §5, derde lid
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van Jan Verbist, voorzitter van de gemeenteraad, met daarin de aanduiding van de vervangers als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad in geval van zijn afwezigheid. De vervanging wordt opgenomen in volgende volgorde:
- 1e vervanger: Michel De Maeyer
- 2e vervanger: Seppe Bouquillon
- 3e vervanger: Ellen Deswert
Chris Bakelants Gert Dierckx Jeroen Peeters Mario Verhaert Jef Peeters Jan Verhaert Seppe Bouquillon Marc T'Syen Steve Janssens Sander Verboven Jan Verbist Willy Maes Marc Verhulst Ellen Deswert An Peeters Michel De Maeyer Elke Tweepenninckx Dag Pas Kris Gebruers Joeri Janssens Lisette Boeckx Mil Haemhouts Annelies Horemans Chris Bakelants Gert Dierckx Mario Verhaert Jef Peeters Jan Verhaert Seppe Bouquillon Marc T'Syen Steve Janssens Sander Verboven Jan Verbist Willy Maes Marc Verhulst Ellen Deswert An Peeters Michel De Maeyer Elke Tweepenninckx Dag Pas Kris Gebruers Joeri Janssens Lisette Boeckx Mil Haemhouts Annelies Horemans Jan Verbist Seppe Bouquillon Ellen Deswert Sander Verboven Chris Bakelants Gert Dierckx Joeri Janssens Marc T'Syen Michel De Maeyer Elke Tweepenninckx Kris Gebruers Lisette Boeckx Steve Janssens Annelies Horemans Marc Verhulst Jan Verhaert Dag Pas Mil Haemhouts Jef Peeters Willy Maes Mario Verhaert An Peeters aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Huishoudelijk reglement gemeenteraad. Goedkeuring.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
Het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de gemeenteraad bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vaststelt waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad.
Het college van burgemeester en schepenen stelde in overleg met de voorzitter van de gemeenteraad een ontwerp van reglement op, dat heden ter goedkeuring wordt gelegd aan de gemeenteraad.
Het vroegere huishoudelijk reglement voor de gemeenteraad dat vorige legislatuur van kracht was, moet dus na goedkeuring van dit nieuwe huishoudelijk reglement ook opgeheven worden.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 38
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
Voor:Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Marc T'Syen (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Tegen:Jan Verhaert (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).
Goedkeuring met 12 voor, 10 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals initieel goedgekeurd in zitting van 3 april 2013, wordt opgeheven.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed als volgt.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTERAAD |
Bijeenroeping van de gemeenteraad
Artikel 1
§1. De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar.
§2. De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen en stelt de agenda van de vergadering op.
§3. De oproeping wordt verzonden via een automatisch gegenereerde e-mail van meeting.mobile waarin een link is opgenomen die het gemeenteraadslid toelaat zich aan te melden op de webtoepassing. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in artikel 9, §1 van dit reglement.
Bij eventuele technische problemen zal de uitnodiging via e-mail of per drager bezorgd worden aan elk gemeenteraadslid conform de decretale termijnen.
§4. De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:
- een derde van de zittinghebbende leden
- een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus.
- het college van burgemeester en schepenen
- de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester
§5. In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in artikel 2 van dit reglement kan nakomen.
§6. De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda volgens de wijze zoals bepaald in artikel 1, §3.
Artikel 2
§1. De oproeping wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden op de wijze zoals bepaald in artikel 1, §3.
Gemeenteraadsleden die dat willen, kunnen aanvullend een papieren versie opvragen bij de administratie.
In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.
§2. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht en gemotiveerd voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.
Artikel 3
§1. Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Bij voorkeur worden toegevoegde punten ten laatste op de donderdag voor de gemeenteraad om 10.00 uur ingediend. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht en gemotiveerd voorstel van beslissing per e-mail aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter.
Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.
§2. De algemeen directeur deelt de toegevoegde agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte en gemotiveerde voorstellen van beslissing.
Openbare of besloten vergadering
Artikel 4
§1. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.
§2. De vergadering is niet openbaar als:
- het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering.
- de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.
De vergaderingen over de beleidsrapporten (= het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.
Artikel 5
De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.
Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.
Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.
Artikel 6
De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.
Informatie voor gemeenteraadsleden en publiek
Artikel 7
§1. Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekendgemaakt door publicatie op de website van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.
Indien gemeenteraadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.
In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.
§2. De agenda van de vergadering van de raad wordt bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten.
Artikel 8
§1. Elke persoon die de raadszitting bijwoont, krijgt de agenda van de vergadering.
§2. De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de website van de gemeente zoals bepaald in artikel 285 tot en met 287 van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 9
§1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op meeting.mobile ter beschikking gehouden van de gemeenteraadsleden.
§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder gemeenteraadslid bezorgd.
Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de gemeenteraadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.
Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de gemeenteraadsleden als de oproeping in artikel 1, §3 van dit reglement. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening wordt daarnaast ook schriftelijk bezorgd aan de gemeenteraadsleden.
§3. Aan de gemeenteraadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.
Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.
De raadsleden richten hun verzoek mondeling of per e-mail aan de algemeen directeur.
Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het gemeenteraadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.
Artikel 10
§1. De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen. Persoonlijke notities van personeelsleden en werkdossiers horen niet tot de dossiers, stukken en akten van de gemeente.
§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Dit gebeurt via een automatisch gegenereerde e-mail van meeting.mobile waarin een link is opgenomen die het raadslid toelaat zich aan te melden op de webtoepassing.
§3. De burgemeesterbesluiten worden, uiterlijk een maand na de beslissingsdatum, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Ook dit gebeurt via een automatisch gegenereerde e-mail van meeting.mobile waarin een link is opgenomen die het raadslid toelaat zich aan te melden op de webtoepassing.
§4. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.
§5. De gemeenteraadsleden hebben via het extranet steeds toegang tot:
- een overzicht van de geldende reglementen
- allerlei interne informatie
- intern nieuws, bestemd voor personeel en/of raadsleden
§5. Alle andere documenten en dossiers dan die in artikel 9 en artikel 10, §2 tot en met §5, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de gemeenteraadsleden ter plaatse geraadpleegd worden.
Het college zal de dagen en uren bepalen waarop de gemeenteraadsleden deze andere documenten kunnen raadplegen.
Om het college in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de gemeenteraadsleden aan de algemeen directeur schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.
Aan de gemeenteraadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.
Het gemeenteraadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.
§6. De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten die het bestuur van de gemeente betreffen. De vergoeding die eventueel wordt gevraagd voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.
De gemeenteraadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift via e-mail aan de algemeen directeur.
De gemotiveerde beslissing van het college tot weigering van het verstrekken van een afschrift moet uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken gemeenteraadslid worden meegedeeld.
Artikel 11
De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.
Om het college in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling of dienst zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.
Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de gemeenteraadsleden zich niet mengen in de werking. De gemeenteraadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker. Ze hebben geen inspectierecht en kunnen als individu geen onderrichtingen geven aan het gemeentepersoneel, en dus ook niet aan de algemeen directeur.
Artikel 12
§1. De gemeenteraadsleden hebben het recht aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.
§2. Op schriftelijke vragen van gemeenteraadsleden wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.
§3. Na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering van de gemeenteraad kunnen de raadsleden mondelinge vragen stellen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan. Op deze mondelinge vragen wordt ten laatste tijdens de volgende zitting geantwoord.
Meldingen over het openbaar domein worden tijdens de gemeenteraad niet aangehaald bij de mondelinge vragen maar kunnen, zoals ook voorzien voor de burger, door het gemeenteraadslid gewoon ingediend worden via e-loket, via info@olen.be of via een papieren signaalkaart.
Mondelinge vragen tijdens de gemeenteraad over beleidsthema’s en inhoudelijke dossiers worden in de notulen van de gemeenteraad opgenomen.
Quorum
Artikel 13
Vooraleer aan de vergadering van de gemeenteraad deel te nemen, tekenen de leden de aanwezigheidslijst. De namen van de leden die deze lijst tekenden, worden in de notulen vermeld.
Artikel 14
§1. De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.
Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.
§2. De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.
In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.
Wijze van vergaderen
Artikel 15
§1. De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.
Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.
§2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het decreet over het lokaal bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en/of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.
Artikel 16
§1. De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.
De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.
§2. Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.
Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.
Artikel 17
§1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.
De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de gemeenteraadsleden.
§2. Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.
§3. De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.
Artikel 18
§1. Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.
§2. In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst:
- om te vragen dat men niet zal besluiten
- om de verdaging te vragen
- om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie
- om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden
- om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden
- om naar het reglement te verwijzen
Artikel 19
Gemeenteraadsleden kunnen voor of tijdens de zitting amendementen indienen. De indiener formuleert duidelijk de geamendeerde tekst die hij ter stemming wil voorleggen.
De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen ter stemming gelegd.
De indiener bezorgt bij het voorleggen van het amendement de tekst van het voorgestelde amendement aan de voorzitter.
Artikel 20
§1. Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.
§2. Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.
Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.
Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.
Artikel 21
§1. De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.
Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.
Elk gemeenteraadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.
§2. De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.
De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.
Artikel 22
Geen enkel gemeenteraadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.
Artikel 23
Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.
Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten. Bij schorsing geeft de voorzitter onmiddellijk een tijdstip op voor verderzetting van de vergadering.
Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.
Artikel 24
Nadat de gemeenteraadsleden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.
Wijze van stemmen
Artikel 25
§1. Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.
§2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen, tenzij anders bepaald in dit reglement.
Artikel 26
§1. De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.
Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.
§2. De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.
In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport. In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.
Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de raad voor maatschappelijk welzijn voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de raad voor maatschappelijk welzijn het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.
Artikel 27
§1. De gemeenteraadsleden stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in §4.
§2. Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:
- de stemming bij handopsteking
- de mondelinge stemming
- de geheime stemming
§3. De gemeenteraadsleden stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de mondelinge stemming vraagt.
§4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:
- de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen
- het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen
- individuele personeelszaken
Artikel 28
De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt. Nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in artikel 25, §1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ‘ja’ stemmen, welke ‘neen’ stemmen en welke zich onthouden.
Elk gemeenteraadslid kan slechts eenmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.
Artikel 29
§1. De mondelinge stemming geschiedt door elk gemeenteraadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde zoals door de voorzitter bepaald.
§2. De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.
Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van artikel 32 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.
Artikel 30
Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.
De gemeenteraadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blanco stembriefje.
Stembriefjes waarop niet gestemd is met het eenvormig schrijfgerief of waarop teksten, tekeningen of andere markeringen zijn aangebracht, worden als ongeldig beschouwd.
Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee gemeenteraadsleden. Ieder gemeenteraadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.
Artikel 31
Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal gemeenteraadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk gemeenteraadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.
Artikel 32
Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.
Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.
Notulen en zittingsverslag
Artikel 33
§1. De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.
Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield.
§2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, de essentie van de tussenkomsten en van de mondeling en schriftelijk gestelde vragen en antwoorden.
Een gemeenteraadslid kan vragen om in het zittingsverslag de rechtvaardiging van zijn stemgedrag op te nemen.
§3. Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.
§4. De notulen bevatten het zittingsverslag. Beiden worden dus geïntegreerd in één document.
Artikel 34
§1. De notulen (inclusief het zittingsverslag) van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§2. De notulen (inclusief het zittingsverslag) van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking via meeting.mobile.
§3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen (inclusief het zittingsverslag) van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen (inclusief het zittingsverslag) in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen (inclusief het zittingsverslag) als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.
§4. Zo dikwijls de gemeenteraad het gewenst acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige gemeenteraadsleden ondertekend.
§5. De notulen (inclusief het zittingsverslag) van de openbare vergadering worden, na goedkeuring ervan door de gemeenteraad, gepubliceerd op de gemeentelijke website.
Artikel 35
§1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot en met 283 van het decreet over het lokaal bestuur.
§2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot en met §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.
Fracties
Artikel 36
Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in artikel 36, §2 van het decreet over het lokaal bestuur.
Gemeenteraadscommissies
Artikel 37
§1. De gemeenteraad richt drie commissies op die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.
De bevoegdheden van deze commissies worden als volgt bepaald:
- gemeenteraadscommissie financiën
- gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken
- gemeenteraadscommissie personeel en organisatie
§2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies. De berekeningswijze die wordt gevolgd, is het systeem D’Hondt.
De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
§3. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.
Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.
§4. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.
§5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een gemeenteraadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
§6. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De commissie kiest zelf zijn voorzitter.
§7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt per e-mail naar alle gemeenteraadsleden gestuurd.
De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.
De gemeenteraadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht en zonder recht op presentiegeld, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.
Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.
§8. Het ambt van secretaris van elke gemeenteraadscommissie wordt waargenomen door een of meer personeelsleden van de gemeente.
§9. De vergaderingen van de commissies zijn in principe openbaar onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad (zie artikel 4 tot en met 6 van dit reglement).
De gemeenteraadscommissie personeel en organisatie vergadert steeds besloten.
Vergoeding gemeenteraadsleden
Artikel 38
§1. Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:
- de vergaderingen van de gemeenteraad
- de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies (inclusief deze waarvoor gemeenteraadsleden overeenkomstig artikel 37, §3, vierde lid van het decreet over het lokaal bestuur zijn aangewezen als leden met raadgevende stem) waarvoor het gemeenteraadslid werd aangeduid door zijn fractie
- de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt
- de vergaderingen die slechts gedeeltelijk (minstens de helft van de agendapunten) werden bijgewoond
- de vergaderingen die werden hervat op een andere dag
§2. Het presentiegeld bedraagt 124,98 euro voor de vergaderingen van de gemeenteraad. Voor de vergaderingen van de gemeenteraadscommissies bedraagt het presentiegeld 62,49 euro. Deze bedragen worden gekoppeld aan de spilindex 138,01.
De voorzitter van de gemeenteraad, indien hij geen lid is van het college van burgemeester en schepenen, ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.
Artikel 39
§1. Gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de VVSG, terugvorderen van het gemeentebestuur, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. Deze kosten moeten worden verantwoord met bewijsstukken.
De terugvorderbare kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeente- en OCMW-personeel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.
De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de algemeen directeur in overleg met de vormingsambtenaar.
§2. Terugbetaling van bijkomende kosten veroorzaakt door een specifieke gezinssituatie (bijvoorbeeld opvang van kinderen, ouderen, zieke of mindervalide gezinsleden), wegens aanwezigheid op een raads- of commissievergadering, is mogelijk. Een verzoek tot terugbetaling kan worden ingediend bij de algemeen directeur. Indien het verzoek wordt ingewilligd door de algemeen directeur, bezorgt het betrokken gemeenteraadslid de nodige verantwoordingsstukken om de terugbetaling te kunnen ontvangen.
Verplaatsingskosten van gemeenteraadsleden, noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, worden door het gemeentebestuur terugbetaald na voorlegging van bewijsstukken, op basis van de wettelijk vastgestelde tarieven.
§3. Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de terugbetaling van de kosten van de mandatarissen. Dat document is openbaar.
§4. De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.
Verzoekschriften
Artikel 40
§1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.
Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.
De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.
§2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.
§3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.
Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.
§4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:
- de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd.
- het louter een mening is en geen concreet verzoek.
- de vraag anoniem, dit wil zeggen zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend.
- het taalgebruik ervan beledigend is.
Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.
Artikel 41
§1. Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.
§2. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.
§3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.
§4. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Gecoro: bepaling van de maatschappelijke geledingen en het profiel van de experten. Goedkeuring.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
De gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening) is een gemeentelijk adviesorgaan voor ruimtelijke ordening. Deze adviesraad heeft een decretale opdracht en adviseert de gemeenteraad bij het opmaken van een ruimtelijk structuurplan en de ontwikkeling van concrete uitvoeringsplannen. Verder verstrekt ze advies over stedenbouwkundige verordeningen en bezwaarschriften. Tenslotte kan de gecoro advies geven over vergunningsaanvragen en, meer in het algemeen, over alles wat in verband staat met ruimtelijke ordening. En dit zowel op vraag van de gemeente als uit eigen beweging.
Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad dient overgegaan te worden tot de benoeming van een nieuwe commissie. De oude commissie blijft aan zolang de leden van de nieuwe commissie zijn benoemd.
De zorg voor de ruimte is bepalend voor de gecoro. Bij het beoordelen van ruimtelijke vraagstukken moet zij verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig afwegen. Hierbij dient zij rekening te houden met de ruimtelijke draagkracht, de gevolgen voor het leefmilieu en de culturele, economische, esthetische en sociale gevolgen.
De gecoro is bij voorkeur zoveel mogelijk een afspiegeling van de lokale samenleving.
De gecoro telt minimum 9 en maximum 13 leden waarvan minimum één vierde van de leden, waaronder de voorzitter, deskundigen inzake ruimtelijke ordening zijn. Daarnaast moeten minstens vier verschillende maatschappelijke geledingen worden opgeroepen om vertegenwoordigers voor te dragen. Hun bijdrage verhoogt de graad van participatie en creëert een breder draagvlak voor het ruimtelijk beleid. De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen worden opgeroepen.
Het decreet bepaalt dat minstens één op vier leden een expert moet zijn op het vlak van ruimtelijke planning. Dat kan een architect, een stedenbouwkundige of een ruimtelijk planner zijn, maar ook iemand die door interesse en ervaring inzicht in de materie heeft verworven.
De voorzitter is een onafhankelijke deskundige. Hij leidt de vergadering in goede banen en waakt erover dat het algemene op het persoonlijke belang primeert.
Het opnieuw samenstellen van de gecoro is een gelegenheid om de samenstelling ervan te evalueren.
Volgende maatschappelijke geledingen worden in het uitvoeringsbesluit als representatief aangewezen:
- milieu- of natuurverenigingen
- verenigingen van werkgevers of zelfstandigen
- verenigingen van handelaars
- verenigingen van landbouwers
- verenigingen van werknemers
waarvan minstens vier geledingen van deze opsomming moeten opgeroepen worden.
Hierna wordt aangetoond dat de sector milieu- en natuur, landbouw, industrie en middenstand significant aanwezig zijn in de gemeente.
Milieu- of natuurverenigingen
Open ruimte in Olen wordt bedreigd door bebouwing en infrastructuren. 51% van ruimte is ingenomen door wonen, werken, mobiliteit en recreatie. In vergelijking met een Vlaams gemiddelde van 33% is het ruimtebeslag bijzonder hoog. De natuurlijke structuur is één van de structuurbepalende elementen van de open ruimte. De gemeente wordt gekenmerkt door twee grote natuurlijke ruimtelijke structuren: de vallei van de Kleine Nete en de Olense duinenrug. Samen met deze twee kerngebieden heeft Olen een netwerk van waterlopen en kleine landschapselementen en vormt dit een ecologisch netwerk. Er dient ingezet te worden op het behoud en de versterking zodat een fijnmazig ecologisch netwerk ontstaat.
Landbouw
Volgens het gewestplan is 42,47% van de totale oppervlakte van Olen agrarisch gebied. Slechts 55% is effectief in landbouwgebruik. Het aantal bedrijfszetels in 2018 bedraagt 19. De gemeente Olen is een landbouwproductiegebied is met voornamelijk kleinere landbouwbedrijven. Desalniettemin is de landbouwfunctie ruimtelijk bepalend voor de open ruimte in de gemeente Olen.
Werkgevers en handelaars
Olen is een verstedelijkte plattelandsgemeente met heel wat industriële activiteiten. Olen beschikt over ongeveer 340 ha bedrijfsgebied, wat overeenstemt met liefst 15% van de totale oppervlakte van de gemeente. De industriezones langs het Albertkanaal bevatten circa 75% van de bedrijven en 50% van de werknemers in de gemeente. Ongeveer een tiende van de bedrijven situeert zich aan de Stadsestraat in Olen-Centrum. O.-L.-V.-Olen huisvest eveneens ongeveer een tiende ven de bedrijven. St.-Jozef haalt amper 2% van de bedrijven, wel met ruim 40% van de tewerkstelling. Op 100 inwoners telt Olen meer dan 7 ondernemingen.
Kleinhandel is in de gemeente sterk verweven met de andere functies in dorpskernen. Enkel het Shoppingpark Olen situeert zich buiten de kernen en vormt een autogerichte locatie. Terwijl activiteiten in de kernen louter gericht zijn op de lokale behoeften, overstijgen deze in het shoppingpark zelfs deze van de regio.
Werknemers
Olen heeft een werkzaamheidsgraad van meer dan 74% (2014). Op 100 inwoners tussen 20 en 64 jaar zijn er dus 74 tewerkgesteld. Het aandeel van de werkende beroepsbevolking is hoger dan dit van Vlaanderen.
Sociaal-culturele organisaties
Om een globaal evenwicht in de verhouding tussen de verschillende maatschappelijke geledingen te bekomen, is het wenselijk om een vertegenwoordiger in naam van de sociaal-culturele organisaties af te vaardigen. Deze sociaal-culturele organisaties overkoepelt allerlei organisaties zoals sport- en jeugdverenigingen, 55-plussers en cultuurverenigingen.
Het is wenselijk dat zetelende leden namens een belangenorganisatie over een duidelijk mandaat van de achterban moeten kunnen beschikken. Het is daarom aan te bevelen dat een zetelend lid namens een belangenorganisatie voorgedragen wordt. Op basis van titels en verdiensten en de kennis en ervaring met de ruimtelijke ordening zal de gemeenteraad uit de voorgedragen kandidaten een gemotiveerde keuze maken. Natuurpunt, JNM, Boerenbond, Voka, de vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen, Unizo en adviesraden met betrekking tot de sector vrije tijd en zorg kunnen op hun beurt zetelende leden voordragen.
Als vijf vertegenwoordigers zetelen namens belangenorganisaties moet de gecoro tussen de twee en acht deskundigen bevatten. Rekening houdend met de complexiteit van de ruimte, de onlosmakelijke band met mobiliteit die bepaalt hoe de ruimte wordt georganiseerd, de noodzakelijke transitie naar een duurzame, klimaatbestendige leefomgeving waarbinnen groen-blauwe netwerken versterkt moeten worden en de noodzaak om de identiteit van ons dorp te behouden binnen nieuwe maatschappelijke trends en uitdagingen, dient de gecoro versterkt te worden met experts met diverse specialisaties. Volgende expertises dienen om deze reden vertegenwoordigd te zijn:
- energie en klimaat
- mobiliteit
- erfgoed en architectuur
- publieke ruimte en landschapsarchitectuur
- ruimtelijke ordening
- stedenbouw en ruimtelijke planning
Afhankelijk van het aantal geschikte kandidaten zal de gemeenteraad deze deskundigen benoemen. Kandidaten tonen hun deskundigheid aan en motiveren dit met ‘titels en verdiensten’. Aan de hand van deze motivatie en CV zullen deze kandidaten geselecteerd worden.
In een volgende fase zal de gemeenteraad de voorzitter, de leden, de plaatsvervangers en de vaste secretaris benoemen.
Beslissingsbevoegdheid
- besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening, zoals gewijzigd, artikel 1
Juridische basis
- Vlaamse codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse regering van 19 mei 2000 tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse regering van 3 juli 2009 tot vaststelling van een deontologische code van de provinciale en gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, zoals gewijzigd
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad bepaalt de maatschappelijke geledingen binnen de gemeente met hun aantal vertegenwoordigers binnen de gecoro als volgt:
Maatschappelijke geledingen | Afgevaardigd door | Aantal vertegenwoordigers |
milieu- of natuurverenigingen | Natuurpunt, JNM | 1 |
landbouwers | Boerenbond | 1 |
werkgevers en handelaars | Voka en Unizo | 1 |
werknemers | vakbonden | 1 |
socio-culturele organisaties | adviesraad met betrekking tot vrijetijdssector, adviesraad met betrekking tot zorg | 1 |
Artikel 2
Op basis van titels en verdiensten en de kennis en ervaring met de ruimtelijke ordening zal de gemeenteraad leden en plaatsvervangers namens maatschappelijke geledingen benoemen.
Artikel 3
Afhankelijk van het aantal geschikte kandidaat-deskundigen zal de gecoro tussen twee en acht effectieve deskundigen bevatten. Volgende expertises moeten in één of meerdere personen vertegenwoordigd zijn:
- energie en klimaat
- mobiliteit
- erfgoed en architectuur
- publieke ruimte en landschapsarchitectuur
- ruimtelijke ordening
- stedenbouw en ruimtelijke planning
De kandidaten dienen hun kandidatuur en deskundigheid te motiveren.
Artikel 4
De gemeenteraad benoemt de deskundigen op basis van objectieve criteria:
- kennis en verdiensten hebben van één of meerdere specifieke expertises
- inzicht hebben in, minstens vertrouwd zijn met ruimtelijke ordening
- voeling hebben met de gemeente Olen
- onafhankelijk zijn, zowel van politiek als van drukkingsgroepen
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Toelage KFC Linda Olen. Goedkeuring.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
Het college van burgemeester en schepenen werd bij monde van de voorzitter van Linda Olen geïnformeerd over het feit dat bvba AL-WATOOL, de eigenaar van de terreinen waarop het C-terrein en de kantine van Linda Olen zich bevindt, hen op 18 mei 2018 een aangetekend schrijven bezorgde om de huurovereenkomst stop te zetten met ingang van 31 augustus 2018.
Gesprekken tussen Linda Olen en bvba AL-WATOOL om de huur alsnog verder te zetten of minstens tot einde van het lopende seizoen de terreinen te mogen blijven gebruiken, leverden niets op.
Bemiddeling bij de vrederechter leverde geen resultaat waardoor de club niet alleen de terreinen terug moet herstellen in de oorspronkelijke staat, maar ook de club een bezettingsvergoeding van 165 euro per dag, te tellen van 31 augustus 2018, boven het hoofd hangt.
Het college besprak op 8 november 2018 informeel de situatie van Linda Olen en nam kennis van het standpunt van de vrederechter met betrekking tot het ontruimen van het C-terrein.
Het college heeft zich op 8 november 2018 bereid verklaard concreet te bekijken op welke manier er een financiële ondersteuning kan geboden worden in de kosten die gepaard gaan met het afbreken van de kantine en de omheining rond het C-terrein. Hiervoor diende Linda Olen drie prijzen over te maken van aannemers die deze werkzaamheden voor Linda Olen konden uitvoeren. Deze marktbevraging moest het college in staat stellen de hoogte van de financiële tussenkomst te bepalen.
Context en argumentatie
Inmiddels heeft Linda Olen verschillende offertes opgevraagd. De offerte van BUBO bvba is de goedkoopste voor een bedrag van 9.500 euro (excl. btw).
Het college heeft dit besproken in zijn zitting van 10 januari 2019 en stelt aan de gemeenteraad voor om uitzonderlijk en onder bepaalde voorwaarden een financiële tussenkomst in deze kosten toe te kennen omwille van de grote financiële impact van deze situatie op de jeugdwerking van KFC Linda Olen. Het risico bestaat dat de club deze financiële impact niet kan opvangen en hierdoor de jeugdwerking ernstig in het gedrang zal komen.
Deze financiële tussenkomst kan gebaseerd worden op de regels van het subsidiereglement voor duurzame infrastructuurwerken door verenigingen, waarbij maximaal 60% van de bewezen kosten met een maximumbedrag van 20.000 euro ingebracht kan worden.
Vermits het offertebedrag van KFC Linda 11.495 euro bedraagt (inclusief btw), zou de financiële tussenkomst 6.897 euro bedragen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 40 en 41
Beleidsinformatie
| Nr. | Omschrijving |
Strategische doelstelling | 3 | Warme gemeente |
Operationele doelstelling | 3.7 | Versterken gemeenschapsleven |
Actieplan | 3.7.4 | Financiële ondersteuning |
Actie | 3.7.4.6 | Financiële ondersteuning sportverenigingen |
Financiële informatie
De vereiste budgetten moeten voorzien worden via budgetverschuiving.
Visum
Er is geen visum vereist.
Unaniem
Artikel 1
De raad keurt een uitzonderlijke toelage goed op naam van KFC Linda Olen voor een bedrag van 6.897 euro.
Artikel 2
Het voorzien van deze toelage is gekoppeld aan volgende voorwaarden:
- De toelage is uitzonderlijk en dient bij te dragen aan de verdere duurzame uitbouw van de jeugdwerking van KFC Linda Olen.
- De raad wil zich vergewissen van de financiële toestand van de club, zodat haar bijdrage in functie van het behouden van de jeugdwerking effectief resulteert in een blijvende en duurzame jeugdwerking van KFC Linda Olen. De club dient voorafgaandelijk inzicht te geven in hun financiële situatie.
- De vzw KFC Linda Olen legt de rekeningcijfers van de laatste drie jaren voor aan de financieel directeur van het lokaal bestuur. Bijkomend bezorgt de club aan het lokaal bestuur een plan dat inzicht geeft in de wijze waarop de club de jeugdwerking de komende jaren verder zal uitbouwen.
- De financieel directeur van het lokaal bestuur zal hierover een advies rapporteren aan het college.
- Indien het advies van de financieel directeur gunstig is, kan KFC Linda Olen de betaalde factuur aan het lokaal bestuur overmaken en zal 60% van het offertebedrag, zijnde 6.897 euro, als toelage aan KFC Linda Olen worden overgemaakt.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Ontbinding autonoom gemeentebedrijf. Aanduiding vereffenaars.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
Op 8 november 2018 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van een verslag van GD&A advocaten aangaande de effecten van een ontbinding van het autonoom gemeentebedrijf (AGB). Bij dat verslag was ook een berekening van team Financiën gevoegd van de kosten eigen aan het AGB. Die worden op 27.075 euro per jaar geraamd.
Het rapport concludeert dat het AGB vandaag weinig fiscale meerwaarde biedt, zeker gelet op de verhouding met de bijkomende jaarlijkse kost van instandhouding van het AGB. Bij deze ontbinding van het AGB zou de exploitatie gewoon door de gemeente worden verdergezet zonder dat er BTW-verlies geleden wordt.
Op basis van deze info is er beslist door de gemeenteraad van 5 december 2018 om (na stemming) over te gaan tot onmiddellijke ontbinding van het AGB.
De raad van bestuur van het AGB gaf daarop in zitting van 12 december 2018 het volgend advies aan de gemeenteraad: "Het AGB moet ontbonden worden op basis van het verslag van GD&A en op basis van de berekeningen van de eigen administratie van het lokaal bestuur."
Context en argumentatie
Volgens het decreet lokaal bestuur moet in de beslissing tot ontbinding de gemeenteraad ook de vereffenaars aanduiden. Die aanduiding gebeurde nog niet. Het besluit tot ontbinding is dus op dit moment niet uitvoerbaar.
De vereffenaars mogen twee medewerkers van de gemeente zijn. Inge Gerlo en Sonny Boeckx stellen zich hiervoor kandidaat.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 244, §1
- statuten van het autonoom gemeentebedrijf Olen, artikel 44
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
- statuten van het autonoom gemeentebedrijf Olen
- gemeenteraadsbesluit van 5 december 2018 houdende goedkeuring ontbinding AGB
Adviezen
- advies van de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf van 12 december 2018
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad duidt Inge Gerlo en Sonny Boeckx als de vereffenaars van het autonoom gemeentebedrijf Olen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
De Kleine Wijzer. Verslag vergadering schoolraad van 19 november 2018. Kennisname.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De inrichtende macht (ook schoolbestuur geheten) voor de gemeentelijke basisschool De Kleine Wijzer is het gemeentebestuur van Olen.
De inrichtende macht is bij decreet verplicht een schoolraad te installeren. Op 7 juni 2017 nam de gemeenteraad tijdens de zitting kennis van de nieuwe samenstelling van de schoolraad voor de gemeentelijke basisschool De Kleine Wijzer en gaf hen het mandaat tot en met 31 maart 2021.
Context en argumentatie
De schoolraad van De Kleine Wijzer vergaderde op 19 november 2018. Het verslag van deze vergadering wordt ter kennisname bezorgd aan de gemeenteraad.
Beslissingsbevoegdheid
- gemeenteraadsbesluit van 8 mei 2013 houdende goedkeuring overeenkomst met de schoolraad van GBS De Kleine Wijzer
Juridische basis
- decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, zoals gewijzigd
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag schoolraad van 19 november 2018 van de gemeentelijke basisschool De Kleine Wijzer.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Gemeenteraadscommissie financiën. Goedkeuring heroprichting en vaststelling samenstelling.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
Omdat de gemeenteraad volledig werd vernieuwd op 2 januari 2019, is het nodig de gemeenteraadscommissie financiën opnieuw op te richten.
Volgens het decreet over het lokaal bestuur kan de gemeenteraad commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De mandaten moeten evenredig verdeeld worden over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
De fractieleiders van CD&V, O1, N-VA en sp.a-sociaal&anders bezorgden de door hen toegewezen mandaten.
Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.
De fractie Groen wenst gebruik te maken van deze maatregel en een lid met raadgevende stem toe te wijzen voor de gemeenteraadscommissie financiën.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 37
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement gemeenteraad
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad beslist de gemeenteraadscommissie financiën opnieuw op te richten volgens de bepalingen van artikel 37 van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 2
De gemeenteraadscommissie financiën zal uit zeven leden bestaan. Voor de evenredige verdeling van de zetels in de gemeenteraadscommissie financiën wordt het systeem D'Hondt gebruikt.
Artikel 3
De gemeenteraad neemt kennis van de toegewezen mandaten van de verschillende fracties en stelt de volgende samenstelling van de gemeenteraadscommissie financiën vast:
- namens de fractie van CD&V:
▪ Gert Dierckx
▪ Jan Verbist
▪ Sander Verboven
- namens de fractie van O1:
▪ Jan Verhaert
▪ Marc Verhulst
- namens de fractie van N-VA:
▪ Willy Maes
- namens de fractie van sp.a-sociaal&anders:
▪ Joeri Janssens
- namens de fractie van Groen:
▪ Elke Tweepenninckx, lid met raadgevende stem
Artikel 4
De gemeenteraadscommissie financiën duidt in haar midden een voorzitter aan. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van de gemeenteraadscommissie.
Artikel 5
Het ambt van secretaris van de gemeenteraadscommissie financiën wordt waargenomen door een medewerker van het team Financiën.
Artikel 6
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt de nadere regels inzake de werkwijze van de gemeenteraadscommissie, alsook inzake de toekenning van presentiegelden.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Gemeenteraadscommissie personeel en organisatie. Goedkeuring heroprichting en vaststelling samenstelling.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
Omdat de gemeenteraad volledig werd vernieuwd op 2 januari 2019, is het nodig de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie opnieuw op te richten.
Volgens het decreet over het lokaal bestuur kan de gemeenteraad commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De mandaten moeten evenredig verdeeld worden over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
De fractieleiders van CD&V, O1, N-VA en sp.a-sociaal&anders bezorgden de door hen toegewezen mandaten.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 37
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement gemeenteraad
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad beslist de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie opnieuw op te richten volgens de bepalingen van artikel 37 van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 2
De gemeenteraadscommissie personeel en organisatie zal uit zeven leden bestaan. Voor de evenredige verdeling van de zetels in de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie wordt het systeem D'Hondt gebruikt.
Artikel 3
De gemeenteraad neemt kennis van de toegewezen mandaten van de verschillende fracties en stelt de volgende samenstelling van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie vast:
- namens de fractie van CD&V:
▪ Michel De Maeyer
▪ Jan Verbist
▪ Sander Verboven
- namens de fractie van O1:
▪ Steve Janssens
▪ Riet Smits
- namens de fractie van N-VA:
▪ Willy Maes
- namens de fractie van sp.a-sociaal&anders:
▪ Joeri Janssens
Artikel 4
De gemeenteraadscommissie personeel en organisatie duidt in haar midden een voorzitter aan. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van de gemeenteraadscommissie.
Artikel 5
Het ambt van secretaris van de gemeenteraadscommissie personeel en organisatie wordt waargenomen door een medewerker van het team HR en Personeelsadministratie.
Artikel 6
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt de nadere regels inzake de werkwijze van de gemeenteraadscommissie, alsook inzake de toekenning van presentiegelden.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken. Goedkeuring heroprichting en vaststelling samenstelling.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
Omdat de gemeenteraad volledig werd vernieuwd op 2 januari 2019, is het nodig de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken opnieuw op te richten.
Volgens het decreet over het lokaal bestuur kan de gemeenteraad commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak de besprekingen in de gemeenteraadszittingen voor te bereiden, advies te verlenen en voorstellen te formuleren over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht.
De mandaten moeten evenredig verdeeld worden over de fracties waaruit de gemeenteraad is samengesteld. De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen, altijd hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties.
De fractieleiders van CD&V, O1, N-VA en sp.a-sociaal&anders bezorgden de door hen toegewezen mandaten.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 37
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement gemeenteraad
Unaniem
Artikel 1
De gemeenteraad beslist de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken opnieuw op te richten volgens de bepalingen van artikel 37 van het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 2
De gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken zal uit zeven leden bestaan. Voor de evenredige verdeling van de zetels in de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken wordt het systeem D'Hondt gebruikt.
Artikel 3
De gemeenteraad neemt kennis van de toegewezen mandaten van de verschillende fracties en stelt de volgende samenstelling van de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken vast:
- namens de fractie van CD&V:
▪ Lisette Boeckx
▪ Michel De Maeyer
▪ Gert Dierckx
- namens de fractie van O1:
▪ Mario Verhaert
▪ Marc Verhulst
- namens de fractie van N-VA:
▪ Dag Pas
- namens de fractie van sp.a-sociaal&anders:
▪ Joeri Janssens
Artikel 4
De gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken duidt in haar midden een voorzitter aan. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van de gemeenteraadscommissie.
Artikel 5
Het ambt van secretaris van de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening en openbare werken wordt waargenomen door een medewerker van het team Mens en Ruimte.
Artikel 6
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt de nadere regels inzake de werkwijze van de gemeenteraadscommissie, alsook inzake de toekenning van presentiegelden.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Vzw Keizer Karel Olen. Aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De vzw Keizer Karel werd in 2011 omgevormd tot een gemeentelijke vzw.
Context en argumentatie
Door de volledige vernieuwing van de gemeenteraad dient de vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen opnieuw aangeduid te worden.
Artikel 6, §2 van de statuten van de vzw Keizer Karel Olen bepaalt dat het lid van categorie A de gemeente Olen is, vertegenwoordigd door één gemeenteraadslid, afgevaardigd door de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen.
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 246, §2
- statuten van de vzw Keizer Karel Olen, artikel 6, §2
Juridische basis
- wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen, zoals gewijzigd
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 245 tot en met 247
- gemeenteraadsbesluit van 2 november 2011 houdende omvorming van de vzw Keizer Karel naar gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen en de vaststelling van de statuten
- gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de vzw Keizer Karel
- statuten van de vzw Keizer Karel Olen
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de vzw Keizer Karel wordt opgeheven.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt Kris Gebruers aan als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Vzw Keizer Karel Olen. Voordracht kandidaat-bestuurders van de verschillende fracties van de gemeenteraad voor de raad van bestuur.
Dit punt werd uitgesteld met als reden: De statuten van vzw Keizer Karel zijn niet meer rechtsgeldig en moeten eerst door de algemene vergadering gewijzigd worden voordat er nieuwe bestuurders vanuit de fracties kunnen worden aangeduid.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Vzw Leerlingenvervoer Olen. Aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De vzw Teunenberg werd in 2011 omgevormd tot een gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen. De statuten van vzw Leerlingenvervoer Olen werden laatst gewijzigd in de algemene vergadering van 12 december 2018.
Context en argumentatie
Door de volledige vernieuwing van de gemeenteraad dient de vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen opnieuw aangeduid te worden.
Artikel 6, §2 van de statuten van de vzw Leerlingenvervoer Olen bepaalt dat het lid van categorie A de gemeente Olen is, vertegenwoordigd door één gemeenteraadslid, afgevaardigd door de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen.
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 246, §2
- statuten van de vzw Leerlingenvervoer Olen, artikel 6, §2
Juridische basis
- wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen, zoals gewijzigd
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 245 tot en met 247
- gemeenteraadsbesluit van 2 november 2011 houdende omvorming van de vzw Teunenberg naar gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen en de vaststelling van de statuten
- gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de vzw Leerlingenvervoer
- gemeenteraadsbesluit van 5 december 2018 houdende goedkeuring agenda en standpuntbepaling van de agenda voor de algemene vergadering van vzw Leerlingenvervoer Olen van 12 december 2018
- statuten van de vzw Leerlingenvervoer Olen
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van de vzw Leerlingenvervoer wordt opgeheven.
Artikel 2
De gemeenteraad duidt Kris Gebruers aan als vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Leerlingenvervoer Olen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Vzw Leerlingenvervoer Olen. Voordracht kandidaat-bestuurders van de verschillende fracties van de gemeenteraad voor de raad van bestuur.
Dit punt werd uitgesteld met als reden: Dit punt werd uitgesteld met als reden: Er werden vijf vrouwelijke kandidaat-bestuurders voorgedragen. Dit strookt niet met de bepaling van artikel 246, §1 van het decreet over het lokaal bestuur. De politieke partijen moeten dit onderling bespreken en opnieuw kandidaat-bestuurders voordragen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”. Aanduiding afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde voor het beheerscomité.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
In 2008 traden de gemeenten van de politiezone Neteland, waarbij ook de gemeente Olen, toe tot de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”. Deze vereniging staat in voor de professionele aanpak van overlast zowel op preventief gebied als op het vlak van het opleggen van een gemeentelijke administratieve geldboete zoals voorzien in artikel 119 bis van de Nieuwe Gemeentewet. Hierbij wordt rekening gehouden met de beleidslijnen en beleidsopties van elke deelnemende gemeente.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties” aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Op 28 november 2018 ontving de gemeente hierover een mail van Ann Heylen, sanctionerend ambtenaar.
Artikel 2 van de statuten van de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties” bepaalt dat voor een deelnemende gemeente de afgevaardigde voor het beheerscomité wordt aangeduid onder de gemeenteraadsleden, die bij voorkeur tevens de functie van burgemeester uitoefent.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Seppe Bouquillon
- als plaatsvervangend afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Ellen Deswert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”.
Stemronde 1: aanduiding van een afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Ellen Deswert bekomt 12 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 4 onthoudingen.
Ellen Deswert bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 395, §1
- statuten van de interlokale vereniging "Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties", artikel 2
Juridische basis
- Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988, zoals gewijzigd
- wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, zoals gewijzigd
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 392 tot en met 395
- gemeenteraadsbesluit van 5 maart 2008 houdende goedkeuring toetreding tot de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”
- gemeenteraadsbesluit van 1 februari 2012 houdende goedkeuring wijziging statuten interlokale vereniging "Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties"
- statuten van de interlokale vereniging "Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties"
Artikel 1
Seppe Bouquillon, burgemeester van Olen, wordt aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”.
Artikel 2
Ellen Deswert wordt aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging “Bureau Gemeentelijke Administratieve Sancties”.
Artikel 3
Dit besluit wordt overgemaakt aan Ann Heylen (ann.heylen@geel.be), sanctionerend ambtenaar, die tevens instaat voor het secretariaat van het beheerscomité.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Scholengemeenschap Lille-Olen-Vorselaar (LOV). Aanduiding afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde voor het beheerscomité.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
In 2003 besloot de gemeenteraad een scholengemeenschap te vormen met de gemeentescholen van Olen, Lille en Vorselaar. Deze heeft de vorm van een interlokale vereniging. De gemeente Olen treedt op als beherende gemeente. De overeenkomst voor de scholengemeenschap LOV werd telkens verlengd en loopt momenteel tot in 2020.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor het beheerscomité van de scholengemeenschap LOV aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 2 van het huishoudelijk reglement voor de scholengemeenschap LOV bepaalt dat elk schoolbestuur recht heeft op één afgevaardigde en een plaatsvervanger, die zij volledig autonoom aanduidt.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Kris Gebruers
- als plaatsvervangend afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Sander Verboven
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de scholengemeenschap LOV.
Stemronde 1: aanduiding van een afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de scholengemeenschap LOV
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 6 onthoudingen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de scholengemeenschap LOV
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Sander Verboven bekomt 12 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 6 onthoudingen.
Sander Verboven bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 395, §1
- huishoudelijk reglement voor de scholengemeenschap LOV, artikel 2
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 392 tot en met 395
- gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2003 houdende goedkeuring overeenkomst inzake scholengemeenschap met schoolbesturen Lille, Vorselaar en Olen voor het schooljaar 2003-2004
- gemeenteraadsbesluit van 25 juni 2014 goedkeuring verlenging van de huidige scholengemeenschap LOV voor de periode van 2014-2020
- gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor het beheerscomité interlokale vereniging scholengemeenschap Lille-Olen-Vorselaar (LOV)
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor het beheerscomité interlokale vereniging scholengemeenschap Lille-Olen-Vorselaar (LOV) wordt opgeheven.
Artikel 2
Kris Gebruers wordt aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de scholengemeenschap LOV.
Artikel 3
Sander Verboven wordt aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de scholengemeenschap LOV.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Ivo Snels (ivo.snels@schoolgierle.be) die instaat voor het secretariaat van het beheerscomité.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Sportregio Kempen IV. Aanduiding afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde voor het beheerscomité.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente neemt sinds 10 februari 1987 deel aan de sportregiowerking Kempen. De laatste statutenwijziging werd goedgekeurd in 2015. Sportregio Kempen IV is georganiseerd als een interlokale vereniging.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor het beheerscomité van Sportregio Kempen IV aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een plaatsvervangend afgevaardigde aan te duiden.
Artikel 5, §3 van de statuten van Sportregio Kempen IV bepaalt dat het beheerscomité is samengesteld uit maximum één stemgerechtigde van elke participerende gemeente. Deze wordt aangeduid door de gemeenteraden van de leden van de interlokale vereniging.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Michel De Maeyer
▪ Mil Haemhouts
- als plaatsvervangend afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Kris Gebruers
▪ Jan Verhaert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van Sportregio Kempen IV.
Stemronde 1: aanduiding van een afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van Sportregio Kempen IV
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Michel De Maeyer bekomt 12 stemmen.
- Mil Haemhouts bekomt 10 stemmen.
Michel De Maeyer bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van Sportregio Kempen IV
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 10 stemmen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 395, §1
- statuten van Sportregio Kempen IV
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 392 tot en met 395
- gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring aanduiding afgevaardigde voor Sportregio Kempen
- gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanpassing statuten Sportregio Kempen IV
- gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe plaatsvervangende afgevaardigde Sportregio Kempen
Artikel 1
De volgende gemeenteraadsbesluiten worden opgeheven:
- gemeenteraadsbesluit van 3 april 2013 houdende goedkeuring aanduiding afgevaardigde voor Sportregio Kempen
- gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe plaatsvervangende afgevaardigde Sportregio Kempen
Artikel 2
Michel De Maeyer wordt aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van Sportregio Kempen IV.
Artikel 3
Kris Gebruers wordt aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van Sportregio Kempen IV.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan de gemeente Nijlen die optreedt als beherende gemeente voor Sportregio Kempen IV.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Interlokale vereniging Middenkempen. Aanduiding afgevaardigde en plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente voor het beheerscomité.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
In 2016 keurde de gemeenteraad de statuten van de interlokale vereniging Middenkempen goed en trad ook toe tot deze vereniging. In 2017 werden de gewijzigde statuten goedgekeurd.
Met de intergemeentelijke vereniging willen de deelnemende gemeenten en OCMW's investeren in de sociale en welzijnsactiviteiten in de Middenkempen. De vereniging organiseert de activiteiten weg-wijzer en wijk-werken.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor het beheerscomité van interlokale vereniging Middenkempen aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 9.1.1 van de statuten van de interlokale vereniging Middenkempen luidt als volgt:
De leden van het beheerscomité worden aangeduid door de bevoegde raden van de leden van de interlokale vereniging. Voor elk lid van de interlokale vereniging wordt één afgevaardigde aangeduid. Een afgevaardigde kan slechts één lid van de interlokale vereniging vertegenwoordigen.
Voor een deelnemende gemeente wordt de afgevaardigde aangeduid onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester of de schepenen.
Voor een deelnemend OCMW wordt de afgevaardigde aangeduid onder de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Joeri Janssens
- als plaatsvervangend afgevaardigde voor het beheerscomité:
▪ Lisette Boeckx
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Middenkempen.
Stemronde 1: aanduiding van een afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Middenkempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Joeri Janssens bekomt 12 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 4 onthoudingen.
Joeri Janssens bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Middenkempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Lisette Boeckx bekomt 12 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 4 onthoudingen.
Lisette Boeckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 395, §1
- statuten interlokale vereniging Middenkempen, artikel 9.1.1
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 392 tot en met 395
- gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring statuten interlokale vereniging Middenkempen en huishoudelijk reglement en aanduiding afgevaardigde voor het ISOM-project 'integratie van personen van buitenlandse herkomst'
- gemeenteraadsbesluit van 8 november 2017 houdende goedkeuring organisatie wijk-werken en wijziging statuten interlokale vereniging Middenkempen
- statuten interlokale vereniging Middenkempen
Artikel 1
Artikel 3 van het gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring statuten interlokale vereniging Middenkempen en huishoudelijk reglement en aanduiding afgevaardigde voor het ISOM-project 'integratie van personen van buitenlandse herkomst', waarin Kris Gebruers werd aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de interlokale vereniging Middenkempen wordt opgeheven.
Artikel 2
Joeri Janssens wordt aangeduid als afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Middenkempen.
Artikel 3
Lisette Boeckx wordt aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigde namens de gemeente Olen voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Middenkempen.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Margot Lembrechts (margot.lembrechts@isom.be) die coördinator is van ISOM, waarbinnen de interlokale vereniging is opgenomen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Projectvereniging Kempens Karakter. Aanduiding stemgerechtigd lid, plaatsvervangend stemgerechtigd lid, lid met raadgevende stem en plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
In 2007 keurde de gemeenteraad de statuten van de projectvereniging Kempens Karakter goed en trad ook toe tot deze vereniging. In 2017 werden de gewijzigde statuten goedgekeurd.
De projectvereniging wil in de aangesloten gemeenten een werking uitbouwen rond erfgoed, toerisme en lokaal cultuurbeleid. Hierbij wordt in de eerste plaats gefocust op de deelwerkingen cultureel erfgoed, onroerend erfgoed en toerisme.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een vertegenwoordiging van de gemeente Olen voor het de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter aan te duiden.
De gemeente ontving op 8 januari 2019 hierover een mail met bijlagen van Kempens Karakter.
Artikel 7 van de statuten van de projectvereniging Kempens Karakter bepaalt dat elke gemeenteraad een stemgerechtigd lid en een lid met raadgevende stem moet aanduiden. Een stemgerechtigde lid is een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan de verkozenen deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen. Een lid met raadgevende stem is een gemeenteraadslid verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Het is aangewezen om ook vervangers aan te duiden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur:
▪ Ellen Deswert
- als plaatsvervangend stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur:
▪ Kris Gebruers
- als lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur:
▪ Jef Peeters
▪ Riet Smits
- als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur:
▪ Steve Janssens
▪ An Peeters
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een stemgerechtigd lid, een plaatsvervangend stemgerechtigd lid, een lid met raadgevende stem en een plaatsvervangend lid met raadgevende stem namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter.
Stemronde 1: aanduiding van een stemgerechtigd lid namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Ellen Deswert bekomt 12 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 4 onthoudingen.
Ellen Deswert bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend stemgerechtigd lid namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 4 onthoudingen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 3: aanduiding van een lid met raadgevende stem namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Jef Peeters bekomt 13 stemmen.
- Riet Smits bekomt 9 stemmen.
Jef Peeters bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 4: aanduiding van een plaatsvervangend lid met raadgevende stem namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Steve Janssens bekomt 22 stemmen.
- An Peeters bekomt 0 stemmen.
Steve Janssens bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 404
- statuten van projectvereniging Kempens Karakter, artikel 7
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 401 tot en met 412
- gemeenteraadsbesluit van 5 december 2007 houdende goedkeuring statuten projectvereniging Kempens Karakter
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring voordracht kandidaten voor de Raad van Bestuur van de projectvereniging "Kempens Karakter
- gemeenteraadsbesluit van 2 december 2015 houdende goedkeuring aanduiding nieuw stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter
- gemeenteraadsbesluit van 3 mei 2017 houdende goedkeuring wijziging statuten en kennisname gewijzigd huishoudelijk reglement van de projectvereniging 'Kempens Karakter’
- statuten van projectvereniging Kempens Karakter
Artikel 1
De volgende gemeenteraadsbesluiten worden opgeheven:
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring voordracht kandidaten voor de raad van bestuur van de projectvereniging "Kempens Karakter
- gemeenteraadsbesluit van 2 december 2015 houdende goedkeuring aanduiding nieuw stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter
Artikel 2
Ellen Deswert wordt namens de gemeente Olen aangeduid als stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter.
Artikel 3
Kris Gebruers wordt namens de gemeente Olen aangeduid als plaatsvervangend stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter.
Artikel 4
Jef Peeters wordt namens de gemeente Olen aangeduid als lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter.
Artikel 5
Steve Janssens wordt namens de gemeente Olen aangeduid als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Kempens Karakter.
Artikel 6
Dit besluit wordt overgemaakt aan Jeroen Janssens (jeroen@kempenskarakter.be) die algemeen coördinator is van de projectvereniging Kempens Karakter.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Projectvereniging Neteland. Aanduiding stemgerechtigd lid, plaatsvervangend stemgerechtigd lid, lid met raadgevende stem en plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
In 2017 keurde de gemeenteraad de statuten van de projectvereniging Neteland goed die opgericht werd vanaf 1 januari 2018 en trad ook toe tot deze vereniging. De vereniging is opgericht voor de periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2024 en kan nadien desgevallend verlengd worden.
De projectvereniging wil in de deelnemende gemeenten een samenwerking uitbouwen rond hoofdzakelijk vrije tijd (bibliotheek, cultuur, sport, …) en gemeenschappelijke veiligheidsthema’s.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een vertegenwoordiging van de
gemeente Olen voor het de raad van bestuur van projectvereniging Neteland aan te duiden.
Artikel 7 van de statuten van Neteland bepaalt dat elke deelnemende gemeente één stemgerechtigde bestuurder en één vaste plaatsvervanger moet aanduiden. Deze bestuurder is een gemeenteraadslid of een lid van het college van burgemeester en schepenen. Elke deelnemende gemeente duidt ook één afgevaardigde aan als lid met raadgevende stem. Deze afgevaardigde is verkozen op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.
Het is aangewezen om ook een vervanger voor het lid met raadgevende stem aan te duiden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur:
▪ Seppe Bouquillon
- als plaatsvervangend stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur:
▪ Ellen Deswert
- als lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur:
▪ An Peeters
▪ Riet Smits
- als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur:
▪ Steve Janssens
▪ Willy Maes
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een stemgerechtigd lid, een plaatsvervangend stemgerechtigd lid, een lid met raadgevende stem en een plaatsvervangend lid met raadgevende stem namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland.
Stemronde 1: aanduiding van een stemgerechtigd lid namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 7 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend stemgerechtigd lid namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Ellen Deswert bekomt 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Ellen Deswert bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 3: aanduiding van een lid met raadgevende stem namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- An Peeters bekomt 12 stemmen.
- Riet Smits bekomt 10 stemmen.
An Peeters bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 4: aanduiding van een plaatsvervangend lid met raadgevende stem namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Steve Janssens bekomt 22 stemmen.
- Willy Maes bekomt 0 stemmen.
Steve Janssens bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 404
- statuten van projectvereniging Neteland, artikel 7
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 401 tot en met 412
- gemeenteraadsbesluit van 8 november 2017 houdende goedkeuring oprichting en goedkeuring statuten van de projectvereniging “Neteland”
- statuten van projectvereniging Neteland
Artikel 1
Artikel 2 van het gemeenteraadsbesluit van 8 november 2017 houdende goedkeuring oprichting en goedkeuring statuten van de projectvereniging “Neteland” wordt opgeheven.
Artikel 2
Seppe Bouquillon wordt namens de gemeente Olen aangeduid als stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland.
Artikel 3
Ellen Deswert wordt namens de gemeente Olen aangeduid als plaatsvervangend stemgerechtigd lid voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland.
Artikel 4
An Peeters wordt namens de gemeente Olen aangeduid als lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland.
Artikel 5
Steve Janssens wordt namens de gemeente Olen aangeduid als plaatsvervangend lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur van de projectvereniging Neteland.
Artikel 6
Dit besluit wordt overgemaakt via de algemeen directeur Jeroen Peeters aan projectvereniging Neteland.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
IKA. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 25 januari 1984 toe te treden tot de dienstverlenende vereniging IKA.
De vereniging heeft tot doel:
- voor rekening en op verzoek van de deelnemers strategische participaties te financieren, te verwerven en te beheren
- voor rekening en op verzoek van de deelnemers de financiering te verzorgen van investeringen die voorzien zijn in het budget van de leden van de deelnemers
- het overleg tot stand te brengen tussen de vertegenwoordigers van de deelnemers omtrent de distributie van elektriciteit, gas, en informatie- en communicatiesignalen
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IKA aangeduid te worden.
De gemeente ontving op 21 januari 2019 van IKA een schrijven hierover.
Artikel 28 van de statuten van IKA bepaalt dat haar algemene vergadering is samengesteld uit vertegenwoordigers van de deelnemers, aangeduid door de gemeenteraad.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Gert Dierckx
▪ Dag Pas
▪ Jan Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Michel De Maeyer
▪ An Peeters
▪ Riet Smits
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IKA.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IKA
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Gert Dierckx bekomt 12 stemmen.
- Dag Pas bekomt 0 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 10 stemmen.
Gert Dierckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IKA
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Michel De Maeyer bekomt 12 stemmen.
- An Peeters bekomt 10 stemmen.
- Riet Smits bekomt 0 stemmen.
Michel De Maeyer bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
- statuten van IKA, artikel 28
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 25 januari 1984 inzake de toetreding tot de interkommunale vereniging IKA
- gemeenteraadsbesluit van 5 juni 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IKA voor de legislatuur 2013-2018
- statuten van IKA
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 5 juni 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen van IKA voor de legislatuur 2013-2018 wordt opgeheven.
Artikel 2
Gert Dierckx wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IKA.
Artikel 3
Michel De Maeyer wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IKA.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Lieven Ex (lieven.ex@fluvius.be) van IKA.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
IOK. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 3 mei 1961 om toe te treden tot de dienstverlenende vereniging IOK.
De vereniging heeft tot doel de deelnemers, op hun uitdrukkelijke vraag, bij te staan bij de uitvoering van hun taken door het verlenen van ondersteunende diensten, door de samenwerking tussen deelnemers te bevorderen en door de ontwikkelingsinitiatieven in het belang van de groep van de aangesloten deelnemers te bevorderen en/of te bestendigen.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 34 van de statuten van IOK bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de leden die voor de gemeenteraad rechtstreeks aangewezen zijn uit hun leden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Lisette Boeckx
▪ Annelies Horemans
▪ Jan Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Gert Dierckx
▪ Willy Maes
▪ Mario Verhaert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Lisette Boeckx bekomt 12 stemmen.
- Annelies Horemans bekomt 0 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 10 stemmen.
Lisette Boeckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Gert Dierckx bekomt 12 stemmen.
- Willy Maes bekomt 10 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 0 stemmen.
Gert Dierckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
- statuten van IOK, artikel 34
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 3 mei 1961 houdende toetreding tot de Interkommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen
- gemeenteraadsbesluit van 2 december 2015 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen van IOK
- statuten van IOK
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 2 december 2015 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen van IOK wordt opgeheven.
Artikel 2
Lisette Boeckx wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK.
Artikel 3
Gert Dierckx wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Toon Otten (toon.otten@iok.be) van IOK.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
IOK Afvalbeheer. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 3 december 2003 om beheersoverdracht van afvalbeheer te doen aan de op te richten opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
De vereniging heeft tot doel het voeren van een duurzaam en integraal gemeentelijk afvalbeheer in opdracht van de aangesloten gemeenten en binnen het kader en binnen de bevoegdheid van de door de aangesloten gemeenten verleende beheersoverdracht.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 34 van de statuten van IOK Afvalbeheer bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de leden die voor de gemeenteraad rechtstreeks aangewezen zijn uit hun leden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Gert Dierckx
▪ Annelies Horemans
▪ Jan Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Seppe Bouquillon
▪ Willy Maes
▪ Mario Verhaert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Gert Dierckx bekomt 12 stemmen.
- Annelies Horemans bekomt 0 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 10 stemmen.
Gert Dierckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen.
- Willy Maes bekomt 10 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 0 stemmen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
- statuten van IOK Afvalbeheer, artikel 34
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 3 december 2003 houdende goedkeuring beslissing in het kader van de studieopdracht van het overlegorgaan in het kader van de oprichting van de opdrachthoudende vereniging IOK. Afvalbeheer, beslissingen en mandaatbepaling in het kader van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IOK van 19 december 2003, beheersoverdracht in het kader van artikel 4 van de vereniging IOK. Afvalbeheer, onder opschortende voorwaarden van de oprichting van IOK. Afvalbeheer
- gemeenteraadsbesluit van 2 december 2015 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer
- statuten van IOK Afvalbeheer
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 2 december 2015 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen van IOK Afvalbeheer wordt opgeheven.
Artikel 2
Gert Dierckx wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer.
Artikel 3
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Toon Otten (toon.otten@iok.be) van IOK Afvalbeheer.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Iveka. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 17 december 1980 om toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Iveka. De vereniging werd bij notariële akte opgericht op 24 november 1981.
De opdrachthoudende vereniging heeft tot doel:
- het distributienetbeheer, in de zin van de Vlaamse regelgeving met betrekking tot het distributienetbeheer elektriciteit en gas
- het aanleggen en exploiteren van (kabel)netwerken en installaties met inbegrip van het uitbouwen ervan tot een interactief elektronisch HFC-communicatienetwerk en het ter beschikking stellen van capaciteit op deze netwerken
- de conceptie en de realisatie, het aanleggen, exploiteren, onderhouden en ontwikkelen van alle netten van leidingen, kunstwerken en inrichtingen van alle aard die dienstig zijn voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Iveka aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
De gemeente ontving op 20 november 2018 hierover een schrijven van Iveka.
Artikel 24 van de statuten van Iveka bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de leden die door de gemeenteraad rechtstreeks aangewezen zijn uit hun leden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Jef Peeters
▪ Sander Verboven
▪ Jan Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Michel De Maeyer
▪ An Peeters
▪ Mario Verhaert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Iveka.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Iveka
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Jef Peeters bekomt 0 stemmen.
- Sander Verboven bekomt 12 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 10 stemmen.
Sander Verboven bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Iveka
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Michel De Maeyer bekomt 12 stemmen.
- An Peeters bekomt 10 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 0 stemmen.
Michel De Maeyer bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
- statuten van Iveka, artikel 24
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 17 december 1980 houdende goedkeuring deelneming aan de oprichting van en aansluiting bij de gemengde hergroeperingsinterkommunale IVEKA, coöperatieve vennootschap
- gemeenteraadsbesluit van 3 juni 2015 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2013-2018 voor Iveka
- statuten van Iveka
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 3 juni 2015 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2013-2018 voor Iveka wordt opgeheven.
Artikel 2
Sander Verboven wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Iveka.
Artikel 3
Michel De Maeyer wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Iveka.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Iveka (vennootschapssecretariaat@fluvius.be).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Iveka. Voordracht kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) Zuid en voor de raad van bestuur.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 17 december 1980 om toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Iveka. De vereniging werd bij notariële akte opgericht op 24 november 1981.
De opdrachthoudende vereniging heeft tot doel:
- het distributienetbeheer, in de zin van de Vlaamse regelgeving met betrekking tot het distributienetbeheer elektriciteit en gas
- het aanleggen en exploiteren van (kabel)netwerken en installaties met inbegrip van het uitbouwen ervan tot een interactief elektronisch HFC-communicatienetwerk en het ter beschikking stellen van capaciteit op deze netwerken
- de conceptie en de realisatie, het aanleggen, exploiteren, onderhouden en ontwikkelen van alle netten van leidingen, kunstwerken en inrichtingen van alle aard die dienstig zijn voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven
Context en argumentatie
Artikel 18 van de statuten van Iveka bepaalt dat alle huidige mandaten bij Iveka onmiddellijk vervallen na de eerste algemene vergadering die bijeengeroepen wordt binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen die verband houden met de algehele vernieuwing van de gemeenteraden en waarbij tot een algehele vervanging van de bestuursorganen wordt overgegaan.
De gemeente ontving op 20 november 2018 hierover een schrijven van Iveka.
De gemeente Olen is ingedeeld is bij het Regionaal Bestuurscomité (RBC) Zuid.
Overeenkomstig artikel 17 punt 2 van de statuten elke gemeente het recht heeft om één kandidaat-lid voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC). Overeenkomstig artikel 12 punt 2 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om een kandidaat-bestuurder voor te dragen. Dit moet gaan om dezelfde persoon die voorgedragen wordt als kandidaat-lid voor het RBC. De gemeenten kunnen in totaal maar zes bestuurders aanduiden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen als kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) Zuid en voor de raad van bestuur van Iveka:
- Seppe Bouquillon
- Dag Pas
- Jan Verhaert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de voordracht van een kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) Zuid en voor de raad van bestuur van Iveka.
Stemronde 1: voordracht van kandidaat-lid namens de gemeente Olen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) Zuid van Iveka
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen.
- Dag Pas bekomt 10 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 0 stemmen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: voordracht van een kandidaat-lid namens de gemeente Olen v oor de raad van bestuur van Iveka
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 15 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 434
- statuten van Iveka, artikel 12 punt 2 en artikel 17 punt 2
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 17 december 1980 houdende goedkeuring deelneming aan de oprichting van en aansluiting bij de gemengde hergroeperingsinterkommunale IVEKA, coöperatieve vennootschap
Artikel 1
Seppe Bouquillon wordt namens de gemeente Olen voorgedragen als kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) Zuid van Iveka.
Artikel 2
Seppe Bouquillon wordt namens de gemeente Olen ook voorgedragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van Iveka.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Pidpa. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 11 juni 1941 aan te sluiten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
De vereniging heeft tot doel te zorgen voor de integraliteit van de watervoorziening en –behandeling, waarin onder meer begrepen zijn: ontginning, productie, zuivering, opslag, transport, verhandeling en/of distributie van water, evenals de ontwikkeling en de bevordering van deze en hiermee verbonden activiteiten.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pidpa aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 22 van de statuten van Pidpa bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de leden die door de gemeenteraad aangewezen zijn uit hun leden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Michel De Maeyer
▪ An Peeters
▪ Mario Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Gert Dierckx
▪ Willy Maes
▪ Riet Smits
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pidpa.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pidpa
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Michel De Maeyer bekomt 12 stemmen.
- An Peeters bekomt 10 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 0 stemmen.
Michel De Maeyer bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pidpa
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Gert Dierckx bekomt 12 stemmen.
- Willy Maes bekomt 0 stemmen.
- Riet Smits bekomt 10 stemmen.
Gert Dierckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
- statuten van Pidpa, artikel 22
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 1 juni 1941 houdende aansluiting bij de provinciale en intercommunale drinkwatermaatschappij der provincie Antwerpen (Samenwerkende Vennootschap gevestigd te Antwerpen: P.i.d.p.a.)
- gemeenteraadsbesluit van 5 juni 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor het legislatuur 2013-2018 voor Pidpa
- statuten van Pidpa
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 5 juni 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor het legislatuur 2013-2018 voor Pidpa wordt opgeheven.
Artikel 2
Michel De Maeyer wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pidpa.
Artikel 3
Gert Dierckx wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pidpa.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Wim Rheinhard (wim.rheinhard@pidpa.be) van Pidpa.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Pontes. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 6 juni 1990 om toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging IVCA, intussen met nieuwe naam Pontes.
De intergemeentelijke vereniging heeft tot doel het oprichten, het besturen en de exploitatie van één of meer crematoria en één of meerdere intergemeentelijke begraafplaatsen.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pontes aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 29 van de statuten van Pontes bepaalt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de leden die door de gemeenteraad rechtstreeks aangewezen zijn uit hun leden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Joeri Janssens
▪ Jan Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Chris Bakelants
▪ Mario Verhaert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pontes.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pontes
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Joeri Janssens bekomt 0 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 22 stemmen.
Jan Verhaert bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pontes
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Chris Bakelants bekomt 0 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 22 stemmen.
Mario Verhaert bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432
- statuten van Pontes, artikel 29
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, meer bepaald artikels 413 tot en met 460
- gemeenteraadsbesluit van 6 juni 1990 houdende toetreding van de gemeente Olen tot de CV Intercommunale Vereniging voor Crematoriumbeheer in de provincie Antwerpen
- gemeenteraadsbesluit van 5 juni 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2013-2018 voor IVCA
- statuten van Pontes
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 5 juni 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2013-2018 voor IVCA wordt opgeheven.
Artikel 2
Jan Verhaert wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pontes.
Artikel 3
Mario Verhaert wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Pontes.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Chantal Lurkin (chantal.lurkin@pontes.be) van Pontes.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
De Woonbrug. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad keurde in zitting van 6 juni 2018 het fusievoorstel met statuten tussen De Heibloem te Olen en Eigen Haard te Herentals goed. Deze nieuwe naamloze vennootschap met een sociaal oogmerk kreeg de naam De Woonbrug.
De vennootschap heeft als doel:
- de woonvoorwaarden van de woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden verbeteren inzonderheid van de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden, door te zorgen voor een voldoende aanbod van sociale huurwoningen of sociale koopwoningen, eventueel met inbegrip van gemeenschappelijke voorzieningen, met aandacht voor hun integratie in de lokale woonstructuur
- bijdragen tot de herwaardering van het woningbestand, door ongeschikte woningen of ongeschikte gebouwen te renoveren, te verbeteren en aan te passen of ze zo nodig te slopen en te vervangen
- gronden en panden verwerven voor de realisatie van sociale woonprojecten en de terbeschikkingstelling van percelen in sociale verkavelingen. Een gedeelte van de sociale huurwoningen moet aangepast zijn aan de behoeften van grote gezinnen, bejaarden en personen met een handicap.
- De vennootschap kan een bescheiden woonaanbod verwerven, verwezenlijken en vervreemden en niet-residentiële ruimten verwerven, realiseren, verhuren en verkopen onder de voorwaarden, vastgesteld in artikel 41, §2 en §3 van de Vlaamse Wooncode en eventueel nader geregeld door de Vlaamse Regering.
De gemeente Olen is vennoot van De Woonbrug.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van De Woonbrug aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 12 van de statuten van De Woonbrug bepaalt dat de algemene vergadering bestaat uit al de vennoten.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Michel De Maeyer
▪ Jef Peeters
▪ Marc Verhulst
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Gert Dierckx
▪ Annelies Horemans
▪ Steve Janssens
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van De Woonbrug.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van De Woonbrug
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Michel De Maeyer bekomt 12 stemmen.
- Jef Peeters bekomt 10 stemmen.
- Marc Verhulst bekomt 0 stemmen.
Michel De Maeyer bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van De Woonbrug
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Gert Dierckx bekomt 12 stemmen.
- Annelies Horemans bekomt 0 stemmen.
- Steve Janssens bekomt 10 stemmen.
Gert Dierckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van De Woonbrug, artikel 12
Juridische basis
- decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 6 juni 2018 houdende goedkeuring fusievoorstel met statuten tussen De Heibloem te Olen en Eigen Haard te Herentals
- gemeenteraadsbesluit van 7 maart 2018 houdende overdracht van de huidige mandaten naar de nieuwe fusiemaatschappij De Woonbrug
- statuten van De Woonbrug
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 7 maart 2018 houdende overdracht van de huidige mandaten naar de nieuwe fusiemaatschappij De Woonbrug wordt opgeheven.
Artikel 2
Michel De Maeyer wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van De Woonbrug.
Artikel 3
Gert Dierckx wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van De Woonbrug.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Ilse Vanhoof (ilse.vanhoof@dewoonbrug.be), directeur van De Woonbrug.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
De Woonbrug. Voordracht twee kandidaat-bestuurders namens de gemeente voor de raad van bestuur.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad keurde in zitting van 6 juni 2018 het fusievoorstel met statuten tussen De Heibloem te Olen en Eigen Haard te Herentals goed. Deze nieuwe naamloze vennootschap met een sociaal oogmerk kreeg de naam De Woonbrug.
De vennootschap heeft als doel:
- de woonvoorwaarden van de woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden verbeteren inzonderheid van de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden, door te zorgen voor een voldoende aanbod van sociale huurwoningen of sociale koopwoningen, eventueel met inbegrip van gemeenschappelijke voorzieningen, met aandacht voor hun integratie in de lokale woonstructuur
- bijdragen tot de herwaardering van het woningbestand, door ongeschikte woningen of ongeschikte gebouwen te renoveren, te verbeteren en aan te passen of ze zo nodig te slopen en te vervangen
- gronden en panden verwerven voor de realisatie van sociale woonprojecten en de terbeschikkingstelling van percelen in sociale verkavelingen. Een gedeelte van de sociale huurwoningen moet aangepast zijn aan de behoeften van grote gezinnen, bejaarden en personen met een handicap.
- De vennootschap kan een bescheiden woonaanbod verwerven, verwezenlijken en vervreemden en niet-residentiële ruimten verwerven, realiseren, verhuren en verkopen onder de voorwaarden, vastgesteld in artikel 41, §2 en §3 van de Vlaamse Wooncode en eventueel nader geregeld door de Vlaamse Regering.
De gemeente Olen is vennoot van De Woonbrug.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dienen opnieuw twee kandidaat-bestuurders namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van De Woonbrug voorgedragen te worden.
Op 16 januari 2019 ontving het lokaal bestuur hierover een mail van De Woonbrug.
Artikel 6 van de statuten van De Woonbrug bepaalt dat de gemeente Olen twee kandidaat-bestuurders mag voordragen aan de algemene vergadering van De Woonbrug.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- Joeri Janssens
- Mario Verhaert
- Marc Verhulst
- Henk Vleugels
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de voordracht van twee kandidaat-bestuurders namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van De Woonbrug.
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming die maximum 2 stemmen mogen uitbrengen op kandidaten. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Joeri Janssens bekomt 12 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 10 stemmen.
- Marc Verhulst bekomt 10 stemmen.
- Henk Vleugels bekomt 12 stemmen.
Joeri Janssens en Henk Vleugels bekomen dus beiden de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van De Woonbrug, artikel 6
Juridische basis
- decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 6 juni 2018 houdende goedkeuring fusievoorstel met statuten tussen De Heibloem te Olen en Eigen Haard te Herentals
- statuten van De Woonbrug
Artikel 1
Joeri Janssens wordt voorgedragen als eerste kandidaat-bestuurder namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van De Woonbrug.
Bij de kandidaatstelling gaf Joeri Janssens het volgende op:
Beroep | bewakingsagent |
Diploma en/of getuigschrift | middelbaar ASO / leidinggevende bewaking |
Kennis/ervaring | leidinggevende van een bewakingsdienst |
Motivatie voor kandidaatstelling | Betaalbaar wonen is belangrijk voor mij. Daarom wil ik mij als bestuurder inzetten om ook mensen die het moeilijk hebben, een woning aan te beiden aangepast aan hun noden. Ik neem mijn taak op met een open geest en met een gezonde dosis creativiteit. |
Opgedane deskundigheid door opleiding en ervaring | - sociaal beleid - personeelszaken |
Artikel 2
Henk Vleugels wordt voorgedragen als tweede kandidaat-bestuurder namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van De Woonbrug.
Bij de kandidaatstelling gaf Henk Vleugels het volgende op:
Beroep | arbeider |
Diploma en/of getuigschrift | secundair onderwijs bouw |
Kennis/ervaring | bouwkundig en bouwtechnische ervaringen binnen de woningbouw, ervaring met nieuwe bouwtechnieken |
Motivatie voor kandidaatstelling | Momenteel volg ik ook een 4 daagse stoomcursus rond ruimtelijke planning. Hierin komen volgende aspecten terug: ruimtelijke planning, inzicht op ruimtelijk beleid, mobiliteit en invloed op ruimte, duurzame woonprojecten en kernversterking, inspraak en vergunningen en handhaving.
Met deze opleiding zal ik mijn huidige kennis kunnen uitbreiden en deze zal zeer aanvullend zijn met mijn praktische kennis inzake woningbouw en technieken. |
Opgedane deskundigheid door opleiding en ervaring | - bouwtechnische zaken |
Artikel 3
Dit besluit wordt samen met de kandidaatformulieren overgemaakt aan Ilse Vanhoof (ilse.vanhoof@dewoonbrug.be), directeur van De Woonbrug.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Kleine Landeigendom Zuiderkempen. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente Olen is vennoot van de sociale huisvestingmaatschappij Kleine Landeigendom Zuiderkempen cvba.
De vennootschap heeft als doel:
- de woonvoorwaarden van de woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden te verbeteren inzonderheid van de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden, door te zorgen voor een voldoende aanbod van sociale huurwoningen en sociale koopwoningen, eventueel met inbegrip van gemeenschappelijke voorzieningen, met aandacht voor hun integratie in de lokale woonstructuur
- bij te dragen tot de herwaardering van het woningbestand, door ongeschikte woningen of ongeschikte gebouwen te renoveren, te verbeteren en aan te passen of ze zo nodig te slopen en te vervangen
- gronden en panden te verwerven voor de realisatie van sociale woonprojecten en de terbeschikkingstelling van percelen in sociale verkavelingen. Een gedeelte van de sociale huurwoningen moet aangepast zijn aan de behoeften van grote gezinnen, bejaarden en personen met een handicap.
- De vennootschap kan een bescheiden woonaanbod verwerven, verwezenlijken en vervreemden en niet-residentiële ruimten verwerven, realiseren, verhuren en verkopen onder de voorwaarden, vastgesteld in artikel 41, §2 en §3 van de Vlaamse Wooncode en eventueel nader geregeld door de Vlaamse Regering
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 28 van de statuten van Kleine Landeigendom Zuiderkempen bepaalt dat de algemene vergadering bestaat uit al de vennoten, waarbij elke vennoot vertegenwoordigd wordt door één natuurlijk persoon.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Joeri Janssens
▪ Dag Pas
▪ Mario Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Seppe Bouquillon
▪ Jef Peeters
▪ Marc Verhulst
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Joeri Janssens bekomt 12 stemmen.
- Dag Pas bekomt 0 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 10 stemmen.
Joeri Janssens bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen.
- Jef Peeters bekomt 10 stemmen.
- Marc Verhulst bekomt 0 stemmen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van Kleine Landeigendom Zuiderkempen, artikel 12
Juridische basis
- decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, zoals gewijzigd
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een bestuurder voor de raad van bestuur en een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor Kleine Landeigendom Zuiderkempen
- statuten van Kleine Landeigendom Zuiderkempen
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een bestuurder voor de raad van bestuur en een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor Kleine Landeigendom Zuiderkempen wordt opgeheven.
Artikel 2
Joeri Janssens wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Artikel 3
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Bart Vansant (bart.vansant@klz.be), directeur van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Kleine Landeigendom Zuiderkempen. Voordracht kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente Olen is vennoot van de sociale huisvestingmaatschappij Kleine Landeigendom Zuiderkempen cvba.
De vennootschap heeft als doel:
- de woonvoorwaarden van de woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden te verbeteren inzonderheid van de meest behoeftige gezinnen en alleenstaanden, door te zorgen voor een voldoende aanbod van sociale huurwoningen en sociale koopwoningen, eventueel met inbegrip van gemeenschappelijke voorzieningen, met aandacht voor hun integratie in de lokale woonstructuur
- bij te dragen tot de herwaardering van het woningbestand, door ongeschikte woningen of ongeschikte gebouwen te renoveren, te verbeteren en aan te passen of ze zo nodig te slopen en te vervangen
- gronden en panden te verwerven voor de realisatie van sociale woonprojecten en de terbeschikkingstelling van percelen in sociale verkavelingen. Een gedeelte van de sociale huurwoningen moet aangepast zijn aan de behoeften van grote gezinnen, bejaarden en personen met een handicap.
- De vennootschap kan een bescheiden woonaanbod verwerven, verwezenlijken en vervreemden en niet-residentiële ruimten verwerven, realiseren, verhuren en verkopen onder de voorwaarden, vastgesteld in artikel 41, §2 en §3 van de Vlaamse Wooncode en eventueel nader geregeld door de Vlaamse Regering
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw één kandidaat-bestuurders namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van Kleine Landeigendom voorgedragen te worden.
De gemeente ontving op 12 december 2018 hierover een schrijven van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Artikel 14 van de huidige statuten van Kleine Landeigendom Zuiderkempen bepaalt dat de raad van bestuurders bestaat uit 15 leden, waarbij één mandaat is voorbehouden voor de gemeente Olen.
Tijdens de eerste algemene vergadering van 2019 zal Kleine Landeigendom Zuiderkempen ingevolgde de gewijzigde Vlaamse regelgeving de samenstelling van de raad van bestuur wijzigen. De raad van bestuur zal dan nog maximaal uit negen leden mogen bestaan. Van deze bestuurders wordt verwacht dat zij door ervaring of door opleiding gezamenlijk over voldoende deskundigheid beschikken op juridisch-technisch, economisch-financieel en sociaal vlak. Bovendien moest minstens één lid over de nodige FSMA-accreditatie beschikken. In de statuten van de maatschappij is niet vastgelegd welke groep van aandeelhouders (11 gemeenten, provincie Antwerpen, private aandeelhouders, Vlaams Gewest) in de raad van bestuur moet vertegenwoordigd zijn. Een en ander heeft dus voor gevolg dat niet alle gemeenten nog kunnen vertegenwoordigd zijn in de raad van bestuur. Nieuwe kandidaat-bestuurders zullen voorlopig kunnen aangesteld worden door Kleine Landeigendom.
De volgende kandidaat-bestuurder werden voorgedragen:
- Gert Dierckx
- Marc Verhulst
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de voordracht van één kandidaat-bestuurder namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Gert Dierckx bekomt 12 stemmen.
- Marc Verhulst bekomt 10 stemmen.
Gert Dierckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van Kleine Landeigendom Zuiderkempen, artikel 12
Juridische basis
- decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse regering van 16 mei 2014 tot bepaling van de nadere regels met betrekking tot de beheeraspecten van sociale huisvestingsmaatschappijen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 22 oktober 2010 tot vaststelling van de aanvullende voorwaarden en de procedure voor de erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij en tot vaststelling van de procedure voor de beoordeling van de prestaties van sociale huisvestingsmaatschappijen
- statuten van Kleine Landeigendom Zuiderkempen
Artikel 1
Gert Dierckx wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Bij de kandidaatstelling gaf Gert Dierckx het volgende op:
Beroep | arbeider |
Diploma en/of getuigschrift | secundair onderwijs mechanica / automechanica en elektriciteit |
Kennis/ervaring | Bouwkundig en bouwtechnische ervaringen binnen de woningbouw, ervaring met nieuwe bouwtechnieken, als ploegbaas ook kennis van opmaken budget, bestekken en offertes. |
Motivatie voor kandidaatstelling | Momenteel volg ik ook een 4 daagse stoomcursus rond ruimtelijke planning. Hierin komen volgende aspecten terug: ruimtelijke planning, inzicht op ruimtelijk beleid, mobiliteit en invloed op ruimte, duurzame woonprojecten en kernversterking, inspraak en vergunningen en handhaving.
Met deze opleiding zal ik mijn huidige kennis kunnen uitbreiden en deze zal zeer aanvullend zijn met mijn praktische kennis inzake woningbouw en technieken. |
Opgedane deskundigheid door ervaring en opleiding | - Bouwtechnische zaken - Financiële aspecten |
Artikel 2
Dit besluit wordt samen met de neergeschreven motivatie overgemaakt aan Bart Vansant (bart.vansant@klz.be), directeur van Kleine Landeigendom Zuiderkempen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 2 juni 1993 de statuten voor de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG) goed te keuren en aan te sluiten.
De vereniging heeft tot doel de aangesloten lokale besturen te helpen bij het vervullen van hun beleidsdoelstellingen en opdrachten en hun autonomie te bevorderen en te verdedigen.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVSG aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 11 van de statuten van VVSG bepaalt dat de algemene vergadering bestaat uit de afgevaardigden van de leden die daartoe gemandateerd zijn door de daartoe bevoegde organen.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Elke Tweepenninckx
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Seppe Bouquillon
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVSG.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVSG
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Elke Tweepenninckx bekomt 12 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 4 onthoudingen.
Elke Tweepenninckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVSG
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van VVSG, artikel 11
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 2 juni 1993 houdende goedkeuring statuten van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten v.z.w. en aansluiting van de gemeente bij deze vereniging
- gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanduiding van een nieuwe gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van VVSG
- statuten van VVSG
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanduiding van een nieuwe gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van VVSG wordt opgeheven.
Artikel 2
Elke Tweepenninckx wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVSG.
Artikel 3
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVSG.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan VVSG (info@vvsg.be).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG). Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad beslist op 4 september 1991 om met ingang van 1 januari 1992 aan te sluiten bij de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten vzw (OVSG).
De vereniging heeft tot doel op te treden:
- als representatieve organisatie van lokale openbare besturen of verenigingen opgericht door of op initiatief van lokale besturen, die onderwijs inrichten binnen de grenzen van de Vlaamse Gemeenschap
- als pedagogische begeleidingsdienst in het gesubsidieerd officieel onderwijs
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OVSG aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 5 van de statuten van OVSG bepaalt dat elk lid in de algemene vergadering vertegenwoordigd wordt door 1 afgevaardigde die deel uitmaakt van het schoolbestuur. De afgevaardigden van de steden en gemeenten moeten minstens de hoedanigheid van gemeenteraadslid hebben.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Kris Gebruers
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Ellen Deswert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OVSG.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OVSG
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OVSG
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Ellen Deswert bekomt 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Ellen Deswert bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van OVSG, artikel 5
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 4 september 1991 houdende goedkeuring aansluiting O.V.S.G. - dienst onderwijs en aan te sluiten als lid van O.V.S.G. v.z.w. met ingang van 1 januari 1992
- gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen voor OVSG
- statuten van OVSG
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding nieuwe vertegenwoordiger van de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen voor OVSG wordt opgeheven.
Artikel 2
Kris Gebruers wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OVSG.
Artikel 3
Ellen Deswert wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OVSG.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan OVSG (info@ovsg.be).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente is aangesloten bij de Vereniging voor Openbaar Groen vzw (VVOG).
De vereniging heeft tot doel, de bevordering, behartiging en de sensibilisering van:
- het landschap, het openbaar groen en de openluchtrecreatie en dit in de ruimste zin
- het behoud en de verzorging van het bestaande groenareaal
- de gemeenschappelijke belangen van de leden in verband met problemen van het groen, de natuur, het landschap, de openluchtrecreatie en het milieubeheer
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVOG aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 18 van de statuten van VVOG bepaalt dat Ieder lid beschikt vertegenwoordigd wordt door een politiek mandataris of ambtenaar van zijn bestuur.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Kris Gebruers
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Seppe Bouquillon
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVOG.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVOG
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen voor, 9 stemmen tegen en 1 onthouding.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVOG
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 6 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van VVOG, artikel 18
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding van een nieuwe bestuurder voor de raad van bestuur en vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor Vereniging Voor Openbaar Groen
- statuten van VVOG
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2016 houdende goedkeuring aanduiding van een nieuwe bestuurder voor de raad van bestuur en vertegenwoordiger van de algemene vergadering voor Vereniging Voor Openbaar Groen wordt opgeheven.
Artikel 2
Kris Gebruers wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVOG.
Artikel 3
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van VVOG.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan VVOG (info@vvog.info).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Kringwinkel vzw en Milieu&Werk vzw. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente voor de algemene ledenvergaderingen.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu&Werk vzw zijn twee zuster-vzw's.
De Kringwinkel Zuiderkempen zamelt herbruikbare goederen in en biedt deze aan een betaalbare prijs en met een klantgerichte service aan via een van de zeven kringwinkels. Daarnaast onderneemt de Kringwinkel Zuiderkempen acties die gericht zijn op reductie van gebruik en verspilling van energie en grondstoffen. Als sociale werkplaats stelt de Kringwinkel Zuiderkempen hoofdzakelijk mensen tewerk die laaggeschoold of langdurig werkloos zijn of leven van een leefloon.
Om een brede waaier aan activiteiten te kunnen ontwikkelen, heeft de vzw De Kringwinkel Zuiderkempen zeer nauwe banden met de vzw Milieu en Werk. Deze vzw houdt zich bezig met tewerkstellingsinitiatieven en met patrimoniumbeheer.
Deze vzw's geven de besturen van het verzorgingsgebied waarin zij actief zijn de mogelijkheid vertegenwoordigers aan te duiden die namens het OCMW (één afgevaardigde) en namens het gemeentebestuur (één afgevaardigde) in hun algemene ledenvergadering participeren.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergaderingen van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu&Werk vzw aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
In de statuten van de Kringwinkel is niet voorzien in formele afvaardiging door een bestuur. De aan te duiden vertegenwoordiger zit strikt juridisch dan ook ten persoonlijke titel in de bestuursorganen van De Kringwinkel Zuiderkempen en Milieu en Werk, maar in de feiten uiteraard namens de gemeente.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene ledenvergaderingen:
▪ Chris Bakelants
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene ledenvergaderingen:
▪ Lisette Boeckx
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene ledenvergaderingen van de vzw's De Kringwinkel Zuiderkempen en Milieu en Werk.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene ledenvergaderingen van de vzw's De Kringwinkel Zuiderkempen en Milieu en Werk
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Chris Bakelants bekomt 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Chris Bakelants bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene ledenvergaderingen van de vzw's De Kringwinkel Zuiderkempen en Milieu en Werk
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Lisette Boeckx bekomt 12 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Lisette Boeckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Vzw De Kringwinkel Zuiderkempen
- statuten van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw
- statuten van Milieu en Werk vzw
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Vzw De Kringwinkel Zuiderkempen wordt opgeheven.
Artikel 2
Chris Bakelants wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene ledenvergaderingen van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu&Werk vzw.
Artikel 3
Lisette Boeckx wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene ledenvergaderingen van De Kringwinkel Zuiderkempen vzw en Milieu&Werk vzw.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Jan Cools (jan.cools@dekringwinkelzuiderkempen.be), stafmedewerker communicatie van De Kringwinkel Zuiderkempen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
OFP Provant. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 4 maart 2009 om per 1 januari 2009 lid te worden van het “OFP PROVANT”, het organisme voor de financiering van pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen en het pensioenplan met de optie de pensioenkloof over een volledige loopbaan te dichten voor 100% goed te keuren.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OFP Provant aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 10 van de statuten van OFP Provant bepaalt dat elk lid vertegenwoordigd wordt door één vaste vertegenwoordiger.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Seppe Bouquillon
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Chris Bakelants
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OFP Provant.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OFP Provant
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OFP Provant
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Chris Bakelants bekomt 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Chris Bakelants bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van OFP Provant, artikel 10
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 4 maart 2009 houdende goedkeuring voorstel van het provinciebestuur van Antwerpen inzake de oprichting van een tweede pensioenpijler voor de contractuelen in overheidsdienst en beslissing tot instap in het OFP PROVANT organisme voor de financiering van de pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen
- gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanstelling van een nieuwe gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Provant
- statuten van OFP Provant
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanstelling van een nieuwe gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Provant wordt opgeheven.
Artikel 2
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OFP Provant.
Artikel 3
Chris Bakelants wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van OFP Provant.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Peter Sommen (peter.sommen@provincieantwerpen.be), bestuur van OFP Provant.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Poolstok. Aanduiding gevolmachtigde en plaatsvervangend gevolmachtigde namens de gemeente voor de algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 5 januari 2005 om vennoot te worden van Jobpunt Vlaanderen. De benaming van de vennootschap is volgens de statuten 'Vlaams Selectiecentrum voor het overheidspersoneel c.v.b.a.'. De vennootschap kan haar activiteiten ook voeren onder de naam 'Jobpunt Vlaanderen' en/of 'Poolstok'.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een gevolmachtigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Poolstok aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
Artikel 30 van de statuten van Poolstok bepaalt dat elke eigenaar van effecten zich mag laten vertegenwoordigen op de algemene vergadering door een gevolmachtigde.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als gevolmachtigde voor de algemene vergadering:
▪ Seppe Bouquillon
- als plaatsvervangend gevolmachtigde voor de algemene vergadering:
▪ Lisette Boeckx
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een gevolmachtigde en een plaatsvervangend gevolmachtigde namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Poolstok.
Stemronde 1: aanduiding van een gevolmachtigde namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Poolstok
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend gevolmachtigde namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Poolstok
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Lisette Boeckx bekomt 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Lisette Boeckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van Poolstok, artikel 30
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 5 januari 2005 houdende goedkeuring aansluiting bij Jobpunt Vlaanderen
- gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanduiding van een nieuwe gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Jobpunt Vlaanderen
- statuten van Poolstok
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2015 houdende goedkeuring aanduiding van een nieuwe gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Jobpunt Vlaanderen wordt opgeheven.
Artikel 2
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als gevolmachtigde namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Poolstok.
Artikel 3
Lisette Boeckx wordt aangeduid als plaatsvervangend gevolmachtigde namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Poolstok.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Poolstok (info@poolstok.be).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Bekkenbestuur Netebekken. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
Het Waterwetboek regelt het integraal waterbeleid in Vlaanderen evenals de samenstelling en de werking van de bekkenbesturen.
Het bereikten van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, de problematiek van overstromingen en verdroging, de ecologie van de waterlopen... vallen onder de noemer 'integraal waterbeleid'.
De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) coördineert het integraal waterbeleid op Vlaams niveau. Het bekkenbestuur coördineert het integraal waterbeleid op lokaal niveau.
Het Waterwetboek bepaalt de minimale samenstelling van een bekkenbestuur. Elke gemeente, waarvan het grondgebied geheel of gedeeltelijk deel uitmaakt van het bekken, heeft een vertegenwoordiger in het bekkenbestuur.
Vlaanderen is opgedeeld in 11 bekkens. De gemeente Olen maakt deel uit van het Netebekken.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor het bekkenbestuur van het Netebekken aangeduid te worden.
Dit werd ook gevraagd door de coördinator van het Netebekken in zijn schrijven dat de gemeente ontvangen heeft op 23 januari 2019. Daarin wordt gevraagd om opnieuw een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger aan te duiden. Enkel de burgemeester, een schepen of een gemeenteraadslid kan aangeduid worden als vertegenwoordiger.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur van het Netebekken:
▪ Marc T'Syen
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur van het Netebekken:
▪ Jan Verbist
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor het bekkenbestuur van het Netebekken.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor het bekkenbestuur van het Netebekken
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Marc T'Syen bekomt 12 stemmen voor, 9 stemmen tegen en 1 onthouding.
Marc T'Syen bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor het bekkenbestuur van het Netebekken
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Jan Verbist bekomt 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Jan Verbist bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 ('Waterwetboek'), artikel 27
Juridische basis
- decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018 ('Waterwetboek')
Artikel 1
Marc T'Syen wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur van het Netebekken.
Artikel 2
Jan Verbist wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor het bekkenbestuur van het Netebekken.
Artikel 3
Dit besluit wordt overgemaakt aan bekkencoördinator Tom Gabriëls (t.gabriels@vmm.be).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Opvolgingscommissie Kleine Nete. Aanduiding lid en plaatsvervangend lid.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente Olen is lid van de opvolgingscommissie Kleine Nete.
De opvolgingscommissie Kleine Nete heeft als opdracht de voortgang en onderlinge afstemming van de verschillende plannen en processen in de vallei te bewaken. Via deze opvolgingscommissie krijgen alle belanghebbenden steeds een globaal overzicht van de stand van zaken en de samenhang tussen de verschillende projecten en kunnen ze knelpunten in de afstemming of uitvoering signaleren.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de opvolgingscommissie Kleine Nete aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een plaatsvervanger aan te duiden.
Het kabinet van de gouverneur vroeg in zijn mail van 23 november 2018 om zo snel mogelijk op te geven wie in de nieuwe legislatuur de gemeente zal vertegenwoordigen in de opvolgingscommissie Kleine Nete.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als lid voor de opvolgingscommissie Kleine Nete:
▪ Marc T'Syen
- als plaatsvervangend lid voor de opvolgingscommissie Kleine Nete:
▪ Jan Verbist
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een lid en een plaatsvervangend lid namens de gemeente Olen voor de opvolgingscommissie Kleine Nete.
Stemronde 1: aanduiding van een lid namens de gemeente Olen voor de opvolgingscommissie Kleine Nete
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Marc T'Syen bekomt 12 stemmen voor en 10 stemmen tegen.
Marc T'Syen bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend lid namens de gemeente Olen voor de opvolgingscommissie Kleine Nete
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Jan Verbist bekomt 12 stemmen voor, 9 stemmen tegen en 1 onthouding.
Jan Verbist bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanstelling vertegenwoordiger in de opvolgingscommissie Kleine Nete
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanstelling vertegenwoordiger in de opvolgingscommissie Kleine Nete wordt opgeheven.
Artikel 2
Marc T'Syen wordt aangeduid als lid voor de opvolgingscommissie Kleine Nete.
Artikel 3
Jan Verbist wordt aangeduid als plaatsvervangend lid voor de opvolgingscommissie Kleine Nete.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Bram Abrams (bram.abrams@provincieantwerpen.be), secretaris van de opvolgingscommissie Kleine Nete.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad beslist op 4 februari 2009 om zich akkoord te verklaren akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente als medeoprichter aan de vzw Regionaal Landschap voor Kleine en Grote Nete.
Deze vzw is een samenwerkingsverband tussen provincie, gemeenten en actoren uit natuur, landbouw, jacht en toerisme die samenwerken aan een vijftal doelstellingen:
- het streekeigen karakter
- natuurcreatie
- natuureducatie
- natuurbehoud
- beheer, herstel, aanleg en ontwikkeling van kleine landschapselementen
In Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete zijn 17 gemeenten vertegenwoordigd.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een plaatsvervanger aan te duiden.
Artikel 13 van de statuten van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw bepaalt dat elk lid het recht heeft om deel te nemen aan de algemene vergadering me één vertegenwoordiger en/of één plaatsvervanger.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete:
▪ Michel De Maeyer
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete:
▪ Seppe Bouquillon
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Michel De Maeyer bekomt 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Michel De Maeyer bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 12 stemmen voor, 5 stemmen tegen en 5 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw, artikel 13
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2009 houdende goedkeuring toetreding tot de VZW Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
- gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanduiding van gemeentelijk vertegenwoordigers voor de algemene vergadering en raad van Bestuur van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
- statuten van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2013 houdende goedkeuring aanduiding van gemeentelijk vertegenwoordigers voor de algemene vergadering en raad van Bestuur van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete wordt opgeheven.
Artikel 2
Michel De Maeyer wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
Artikel 3
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (info@rlkgn.be).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Voordracht kandidaat-bestuurder.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad beslist op 4 februari 2009 om zich akkoord te verklaren akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente als medeoprichter aan de vzw Regionaal Landschap voor Kleine en Grote Nete.
Deze vzw is een samenwerkingsverband tussen provincie, gemeenten en actoren uit natuur, landbouw, jacht en toerisme die samenwerken aan een vijftal doelstellingen:
- het streekeigen karakter
- natuurcreatie
- natuureducatie
- natuurbehoud
- beheer, herstel, aanleg en ontwikkeling van kleine landschapselementen
In Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete zijn 17 gemeenten vertegenwoordigd.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een bestuurder van de gemeente Olen voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete voorgedragen te worden.
Artikel 20 van de statuten van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw bepaalt dat de gemeenteraad een kandidaat-bestuurder kan voordragen.
De volgende kandidaat werd voorgedragen als kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete:
- Gert Dierckx
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de voordracht van een kandidaat-bestuurder namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Gert Dierckx bekomt 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Gert Dierckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw, artikel 20
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 4 februari 2009 houdende goedkeuring toetreding tot de VZW Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
- statuten van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw
Artikel 1
Gert Dierckx wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder namens de gemeente Olen voor de raad van bestuur van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete.
Artikel 2
Dit besluit wordt overgemaakt aan Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (info@rlkgn.be).
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Streekplatform Kempen. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 6 april 2016 om de statuten van Streekplatform goed te keuren en toe te treden.
De vereniging heeft tot maatschappelijk doel bij te dragen tot de streekontwikkeling op sociaal-economisch vlak en op het vlak van de werkgelegenheid binnen de regio. De vereniging heeft als werkingsgebied de gemeenten behorende tot het arrondissement Turnhout, aangevuld met de gemeenten Heist-op-den-Berg en Nijlen.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een plaatsvervanger aan te duiden.
Dominique Van Dijck, coördinator van Streekplatform Kempen mailde het bestuur op 17 januari 2019 met de vraag om een vertegenwoordiger te mandateren voor Streekplatform Kempen.
Artikel 8 van de statuten van Streekplatform Kempen bepaalt dat de gemeente één vertegenwoordiger mag aanduiden voor de algemene vergadering.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen:
▪ Kris Gebruers
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen:
▪ Seppe Bouquillon
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 2 onthoudingen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Seppe Bouquillon bekomt 13 stemmen voor, 6 stemmen tegen en 3 onthoudingen.
Seppe Bouquillon bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van Streekplatform Kempen, artikel 8
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 6 april 2016 houdende goedkeuring statuten en toetreding tot Streekplatform Kempen
- statuten van Streekplatform Kempen
Artikel 1
Artikel 3 van het gemeenteraadsbesluit van 6 april 2016 houdende goedkeuring statuten en toetreding tot Streekplatform Kempen wordt opgeheven.
Artikel 2
Kris Gebruers wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen.
Artikel 3
Seppe Bouquillon wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Streekplatform Kempen.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Dominique Van Dijck (dominique.vandijck@iok.be), coördinator van Streekplatform Kempen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
KIKOEN vzw. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
| |||||
Belangenconflict |
|
Voorgeschiedenis
Tijdens de zitting van 27 juni 2012 keurde de gemeenteraad de overdracht van de exploitatie van de gemeentelijke buitenschoolse kinderopvang aan vzw KIKO goed. Ook werden het collectief akkoord en de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd. Dit ging in vanaf 1 september 2012.
In 2014 is de naam van vzw Kiko gewijzigd in KIKOEN vzw.
Op 4 januari 2017 keurde de gemeenteraad een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met KIKOEN vzw goed. In dit addendum werd ook overeengekomen dat de gemeente een vertegenwoordiger mag afvaardigen naar de algemene vergadering van KIKOEN vzw.
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een plaatsvervanger aan te duiden.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw:
▪ Kris Gebruers
▪ An Peeters
▪ Riet Smits
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw:
▪ Lisette Boeckx
▪ Annelies Horemans
▪ Marc Verhulst
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw
Er nemen 21 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 21 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Kris Gebruers bekomt 12 stemmen.
- An Peeters bekomt 0 stemmen.
- Riet Smits bekomt 9 stemmen.
Kris Gebruers bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw
Er nemen 21 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 21 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Lisette Boeckx bekomt 12 stemmen.
- Annelies Horemans bekomt 9 stemmen.
- Marc Verhulst bekomt 0 stemmen.
Lisette Boeckx bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 27 juni 2012 houdende goedkeuring overdracht exploitatie buitenschoolse kinderopvang aan vzw Kiko en goedkeuring collectief akkoord en samenwerkingsovereenkomst
- gemeenteraadsbesluit van 4 januari 2017 houdende goedkeuring addendum samenwerkingsovereenkomst vzw Kikoen
- gemeenteraadsbesluit van 4 januari 2017 houdende goedkeuring aanduiding gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor vzw Kikoen
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 4 januari 2017 houdende goedkeuring aanduiding gemeentelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor vzw Kikoen wordt opgeheven.
Artikel 2
Kris Gebruers wordt aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw.
Artikel 3
Lisette Boeckx wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van KIKOEN vzw.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Annelies Claes (annelies.claes@kikoen.be), directeur van KIKOEN vzw.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Logo Kempen. Aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor algemene vergadering.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad besliste op 4 november 1998 om toe te treden tot de vzw Lokaal Gezondheidsoverleg Zuiderkempen. Intussen kreeg deze vzw de naam Logo Kempen.
In opdracht van de Vlaamse overheid ijvert het Logo voor minder gezondheidsklachten door milieuproblemen en werkt het Logo mee aan de realisatie van de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen op lokaal niveau:
- meer mensen in beweging en met een gezond gewicht
- minder rokers, drug- en alcoholgebruikers
- meer veerkrachtige mensen
- minder ongevallen in de privésfeer
- meer mensen die deelnemen aan de bevolkingsonderzoeken naar kanker
- een kwaliteitsvol vaccinatiebeleid in Vlaanderen
Context en argumentatie
Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraad dient opnieuw een afgevaardigde van de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Logo Kempen aangeduid te worden. Het is aangewezen om ook een vervanger aan te duiden.
In uitvoering van de statuten van Logo Kempen kan het gemeentebestuur participeren met één afgevaardigde in de algemene vergadering.
De volgende kandidaten werden voorgedragen:
- als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Chris Bakelants
▪ Jan Verhaert
- als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering:
▪ Joeri Janssens
▪ Mario Verhaert
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Logo Kempen.
Stemronde 1: aanduiding van een vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Logo Kempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Chris Bakelants bekomt 12 stemmen.
- Jan Verhaert bekomt 10 stemmen.
Chris Bakelants bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Stemronde 2: aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Logo Kempen
Er nemen 22 raadsleden deel aan de stemming. In de stembus zijn ook 22 stembriefjes gevonden. De stemming geeft volgende uitslag:
- Joeri Janssens bekomt 12 stemmen.
- Mario Verhaert bekomt 10 stemmen.
Joeri Janssens bekomt dus de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 386
- statuten van Logo Kempen
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 4 november 1998 houdende toetreding tot de vzw Lokaal Gezondheidsoverleg Zuiderkempen
- gemeenteraadsbesluit van 6 maart 2013 houdende aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor algemene vergaderingen voor vzw Logo Kempen
- statuten van Logo Kempen
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 6 maart 2013 houdende aanduiding van een gemeentelijk vertegenwoordiger voor algemene vergaderingen voor vzw Logo Kempen wordt opgeheven.
Artikel 2
Chris Bakelants wordt aangeduid als vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Logo Kempen.
Artikel 3
Joeri Janssens wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger namens de gemeente Olen voor de algemene vergadering van Logo Kempen.
Artikel 4
Dit besluit wordt overgemaakt aan Wim Woestenborghs (wim@logokempen.be), coördinator van Logo Kempen.
Zitting van woensdag 6 februari 2019
Mondelinge vragen en mededelingen. Bespreking.
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
De volgende mondelinge vragen en mededelingen worden besproken:
Raadslid Steve Janssens meldt dat er een evenement geweest is in Teunenberg waarbij ramen van gebouwen zijn ingegooid en schuttingen en een picknickbank beschadigd werden. Hij wil vragen deze situatie te onderzoeken en te evalueren hoe dit kan gebeuren. Veiligheid is immers een belangrijk aandachtspunt.
Burgemeester Seppe Bouquillon stelt dat hij hierover inderdaad al geïnformeerd was, hij neemt dit mee naar de veiligheidscel.
***
Raadslid Willy Maes heeft vragen bij het enkelrichtingsverkeer in de Kanaalstraat. Vroeger kon het verkeer via Prima-Lux, dit is nu ook al afgesloten. Mensen moeten langs de Sint-Jobstraat en kunnen ook al niet meer langs Neerbuul. Het is voor hem onzinnig om dit af te sluiten. Je kan dit verkeer beter verdelen dan alles langs de Bulestraat te laten rijden.
Schepen Ellen Deswert neemt dit mee en bezorgt raadslid Willy Maes een antwoord.
***
Raadslid Willy Maes heeft het verslag van de Kerkfabriek Sint-Martinus gelezen. De huidige huurder van het pand zal uit huis gezet worden omdat er voor de koster een alternatief gezocht dient te worden. Het is onzinnig de mens uit huis te zetten als er voor de koster een alternatief moet gezocht worden.
***
Raadslid Marc Verhulst beseft dat wegenwerken overlast meebrengen, maar hij is gecontacteerd door een gezin dat op de Herentalseweg woont. Het zoontje van het gezin heeft een zware vorm van hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). Sedert de werken bezig zijn, is het kind in therapie moeten gaan omwille van toegenomen geluidsoverlast. Het gezin vraagt om hier iets aan te doen. Raadslid Marc Verhulst merkt op dat in Herentalseweg een tonnagebeperking geldt en er komt toch vrachtverkeer. Mensen dringen aan om er iets aan te doen. Hij vraagt controles en extra maatregelen.
***
Raadslid An Peeters stelt dat de bewoners van de Tramstraat vragen om snelheidsmetingen te doen.
Schepen Ellen Deswert stelt dat er een VAT-toestel gehangen werd. De analyse volgt nog.
***
Raadslid Dag Pas heeft op Facebook gelezen dat de cijfers van de inbraken in zone Neteland gedaald zijn. Hij vindt dit vreemd. Hij heeft immers opgevangen dat er in Olen verschillende inbraken geweest zijn, hij heeft het gevoel dat dit zeker niet gedaald is.
Burgemeester Seppe Bouquillon heeft politiecollege vrijdag en zal de cijfers opvragen. Indien hij de cijfers heeft, zal hij ze meedelen.
***
Raadslid Dag Pas informeert naar de gevraagde wijzigingen aan de lichten van de Geelseweg.
Schepen Marc T'Syen stelt dat dit doorgegeven is, het is nu aan AWV om te handelen.
***
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.