Gemeenteraad

van woensdag 5 oktober 2022

 

OPENBARE ZITTING

 

Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Notulen van de gemeenteraad van 7 september 2022. Goedkeuring. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De ontwerpnotulen van de vorige zitting werden opgemaakt. Er worden geen opmerkingen gemaakt.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 32

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van de zitting van 7 september 2022 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

RUP Olen-Centrum voor site Pastorie - herziening: voorlopige vaststelling. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente Olen wenst de bestemming, die binnen het RUP “Olen-Centrum” aan de Pastorie van Olen-Centrum werd gegeven, te herzien. Het RUP "Olen-Centrum" werd goedgekeurd door de deputatie op 15 mei 2014. Het RUP bestemt de site van de Pastorie als zone voor Pastorie met parktuin (categorie: overig groen, parkgebied). Volgens de voorschriften dient de Pastorie met tuin een openbare functie te vervullen.

 

Met de opmaak van dit nieuwe RUP wenst de gemeente de voorschriften van het huidige RUP voor de site van de Pastorie bij te sturen om de site meer toekomstmogelijkheden te geven. De randvoorwaarden voor de invulling en ontwikkeling van de site dienen hierbij afgestemd te worden op de nieuwe inzichten die voortvloeiden uit het ‘potentieonderzoek’ dat werd uitgevoerd door Value Partners en het ruimtelijk onderzoek verricht door Creosum.

 

Enerzijds dient de huidige bestemming (publieke functie) verruimd te worden met die beperking dat elke functie maatschappelijk relevant is én een toegevoegde waarde moet zijn voor de dorpskern van Olen-Centrum. Anderzijds dienen de inrichtingsvoorschriften duidelijke randvoorwaarden te bevatten voor een mogelijke uitbreiding waarbij de integriteit van het beschermde monument en de omgeving niet worden aangetast.

 

Via ontwerpend onderzoek werden de mogelijkheden van de site onderzocht. Vervolgens werd dit juridisch vertaald in het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP "Olen-Centrum".

 

Context en argumentatie

Het plan geeft uitvoering aan het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, vastgesteld door de gemeenteraad op 5 mei 2004 en goedgekeurd door de deputatie van de provincie Antwerpen op 15 juli 2004, en de partiële herziening van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, goedgekeurd door de deputatie op 30 april 2014.

 

In toepassing van artikel 1.3.1.1 van het gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid dient het plan onderworpen te worden aan de watertoets. Het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen stelt nadere regels vast voor de toepassing van de watertoets. Het plan werd getoetst aan de kenmerken van het watersysteem en aan de relevante doelstellingen en beginselen van artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet.

 

In de milieu-effectenbespreking, als onderdeel van de toelichtingsnota, werd een onderzoek gevoerd naar de waterhuishouding van het gebied, de mogelijke impact bij uitvoering RUP en maatregelen die daarbij aangewezen zijn. Een bespreking hiervan is opgenomen onder hoofdstuk '2.2.3. Water' en '6.1.1. Toetsing plan-Mer-plicht'.

 

In de nabije omgeving van de Pastorie loopt er geen waterloop. Ten noordwesten van de Pastorie kan een waterloop teruggevonden worden, parallel aan de Herentalseweg. Deze werd niet geklasseerd, de beheerder is dan ook niet bekend. Ten noordoosten van de Pastorie kan de gracht met stilstaand water teruggevonden worden, deze is in het beheer van gemeente Olen. Met uitzondering van het Ven, waar er mogelijke overstromingen kunnen voorkomen, is Olen-Centrum en dus ook de site van de Pastorie niet overstromingsgevoelig en valt daarmee ook niet binnen een signaalgebied.

 

De pluviale kaarten (ook overstromingsgevaarkaarten genoemd) - bron: VMM - geven in het projectgebied wel een mogelijk overstromingsgevaar aan. Deze kaarten geven inzicht in de kans op overstromingsgevaar. Bovengenoemde kaarten geven aan dat het projectgebied momenteel een waterbergingsvermogen heeft. Bij ruimtelijke ingrepen in dit projectgebied, die mogelijks invloed hebben op het waterbergend vermogen van het gebied, moet prioriteit uitgaan naar hergebruik van hemelwater en vervolgens naar infiltratie boven buffering met vertraagd afvoer.

 

Er is geoordeeld dat de planinhoud verenigbaar is met het watersysteem en geen aanleiding geeft tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem. Er kan bijgevolg geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen die worden vermeld in de artikelen 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het decreet in acht heeft genomen.

 

Op 7 december 2020 werd een RVR-toets ingevuld met kenmerk RVR-AV-1323. Op basis van de aangeleverde informatie werd geconcludeerd dat:

-          Er geen bestaande Seveso-inrichting gelegen is binnen het plangebied;

-          Het plangebied niet gelegen is binnen de consultatiezone van een bestaande Seveso-inrichting;

-          Het inplanten van een nieuwe Seveso-inrichting in het plangebied niet mogelijk is, aangezien er geen bedrijvigheid aanwezig of gepland is binnen het plangebied.

-          Voor wat betreft het aspect externe mensveiligheid stelt er zich in dit geval geen probleem: het RUP dient niet verder voorgelegd aan het team Externe Veiligheid en er dient geen ruimtelijk veiligheidsrapport te worden opgemaakt.

 

De start- en procesnota lag vanaf 17 juni 2021 tot en met 5 augustus 2021 ter inzage. Op 17 juni 2021 vond een infomarkt plaats. Niemand bezocht de infomarkt. Er werden geen opmerkingen ingediend tijdens de raadplegingsronde.

 

Volgende adviesinstanties hebben naar aanleiding van de start- en procesnota een advies uitgebracht:

-          Deputatie van de provincie Antwerpen op datum van 15 juli 2021

-          Agentschap Onroerend Erfgoed op datum van 5 juli 2021

-          Gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening op datum van 2 juli 2021

-          Architectuur begeleidings- en beoordelingscommissie op datum van 5 mei 2021

 

Volgende geconsulteerde adviesinstanties brachten geen advies uit:

-          Agentschap voor Natuur en Bos

-          Departement Omgeving

-          Agentschap Infrastructuur

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de startnota, de adviezen, de reacties en het verslag van het participatiemoment bezorgd aan de bevoegde dienst MER. Op 12 oktober 2021 bevestigde het team MER dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor dit RUP.

 

De resultaten van de adviesvragen en informatieronde werden verwerkt in de scopingnota (2021).

 

Alle informatie werd gebundeld en verwerkt in een voorontwerp RUP dat, inclusief de ontwerpen van planmilieueffectrapport, ruimtelijk veiligheidsrapport en andere verplicht voorgeschreven of gemaakte effectbeoordelingsrapporten volgens artikel 2.2.20 VCRO, van 14 juli 2022 tot 31 augustus 2022 voor een schriftelijk plenair advies werd voorgelegd.

 

Naar aanleiding van het schriftelijk plenair overleg hebben volgende instanties advies uitgebracht:

-          Voorwaardelijk gunstig advies van de deputatie van de provincie Antwerpen op datum van 4 augustus 2022;

-          Voorwaardelijk gunstig advies van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (gecoro) op datum van 22 augustus 2022;

-          Voorwaardelijk gunstig advies van het Agentschap Wegen en Verkeer;

-          Voorwaardelijk gunstig advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed op datum van 30 augustus 2022.

-          Departement Omgeving bracht geen advies uit.

 

Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de adviezen uitgebracht naar aanleiding van het schriftelijk plenair overleg op 15 september 2022.

 

Het ontwerpbureau Creosum heeft de plannen en documenten aangepast en verfijnd aan deze adviezen van de plenaire vergadering.

 

De voorschriften van het RUP Olen -Centrum, definitief vastgesteld op 5 maart 2014, goedgekeurd door de deputatie op 15 mei 2014 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad 18 juli 2014, worden binnen de grenzen van het RUP Olen-Centrum voor site Pastorie opgeheven.

 

Conform artikel 2.2.21, §2 VCRO wordt het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten, gedurende zestig dagen aan een openbaar onderzoek onderworpen. Het openbaar onderzoek wordt binnen dertig dagen na de voorlopige vaststelling, vermeld in paragraaf 1, minstens aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad alsook aangekondigd overeenkomstig de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, zoals gewijzigd, artikel 2.2.21.

 

Juridische basis

-          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, zoals gewijzigd

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          decreet van 1 juli 2016 tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage en andere effectbeoordelingen in het planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen te integreren door wijziging van diverse decreten

-          gecoördineerd decreet van 15 juni 2018 betreffende het integraal waterbeleid, in het bijzonder artikel 1.3.1.1

-          besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets, tot aanwijzing van de adviesinstanties en tot vaststelling van nadere regels voor de adviesprocedure bij de watertoets, vermeld in artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, zoals gewijzigd in het bijzonder de artikel 2 en 4 en de in bijlage 1 opgenomen kaarten

-          besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp van de herziening van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Olen-Centrum voor de site Pastorie voorlopig vast. Dit ontwerp bestaat uit volgende documenten:

-          procesnota

-          toelichtingsnota

-          grafisch plan

-          stedenbouwkundige voorschriften

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijk RUP Olen-Centrum voor de site Pastorie samen met het ontwerp van de effectbeoordelingsrapporten aan een openbaar onderzoek overeenkomstig de bepalingen van artikel 2.2.21 VCRO en de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2017.

 

Artikel 3

De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het ontwerp van gemeentelijk RUP Olen-Centrum voor de site Pastorie onmiddellijk op te sturen naar de deputatie, het departement Omgeving en de Vlaamse Regering.

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Overdracht fietspad Herentals-Westerlo Truchelven (voormalige militaire spoorlijn). Overdracht aan de gemeente. Goedkeuring ontwerpakte. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Op 30 januari 2013 stelde de provincie Antwerpen het gemeentebestuur in kennis dat zij eigenaar is van het fietspad Herentals-Olen-Westerlo. Zij kochten de oude militaire spoorbedding waarop een bovenlokaal functioneel, toeristisch en recreatief fietspad werd aangelegd. Een deel van dat fietspad was nog onverhard.

 

De provincie stelde voor om het fietspad Herentals-Olen-Westerlo over te dragen aan de betrokken gemeenten.

 

Op 19 februari 2013 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met deze overname op voorwaarde dat het laatste stuk dat aansluit op de Boerenkrijglaan verhard zou worden.

 

Context en argumentatie

Op 15 oktober 2020 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een omgevingsvergunning voor het aanleggen van het fietspad met de bijhorende technische werken.

 

De gemeenteraad verleende in zitting van 2 september 2020 goedkeuring voor het voorgelegde wegenisdossier.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 40 en 41

 

Juridische basis

-          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, zoals gewijzigd

-          gemeenteraadsbesluit van 2 september 2020 over de goedkeuring van het tracé en rooilijnplan naar aanleiding van aanvraag tot heraanleg van het fietspad gelegen Truchelven, aansluiting op Boerenkrijglaan in Olen en Mechelsestraat in Westerlo

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad aanvaardt de gratis overdracht van het fietspad op grondgebied van Olen. Het fietspad is kadastraal gekend onder het nummer sectie G 398/B/P0000 met een oppervlakte volgens het kadaster van 31a 64ca.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de bijgevoegde ontwerpakte goed.

 

Artikel 3

De akte wordt verleden door Hans Duyck, Vlaams commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties en optredend als authentificerende derde om authenticiteit te verlenen aan de akte. Indien er kosten verbonden zijn aan deze akte, zijn deze voor de gemeente. Er werd hiervoor, door de afdeling Vastgoedtransacties, een kostenraming opgemaakt van 490,00 euro.

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Aanpassing bewonerskaart blauwe zone. Goedkeuring. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De geldigheidstermijn van huidige bewonerskaart loopt tot eind 2022.

 

Context en argumentatie

De politie is vragende partij om voor elke geldigheidstermijn van twee jaar van de gemeentelijke parkeerkaart een andere kleur te kiezen om de controle te vergemakkelijken.

 

De huidige parkeerkaarten zijn groen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart

 

Juridische basis

-          ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart, bijlage 'model van de parkeerkaart'

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeentelijke parkeerkaart voor bewoners, geldig voor de periode tussen 1 januari 2023 en 31 december 2024, krijgt een blauwe kleur.

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Overeenkomst Kruispuntbank Sociale Zekerheid in functie van het proactief inlichten rechthebbenden UiTPAS op basis van verhoogde tegemoetkoming. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad verleende in zitting van 1 juni 2022 zijn goedkeuring tot het proactief informeren van alle rechthebbenden op de UiTPAS vanuit het statuut verhoogde tegemoetkoming of het statuut collectieve schuldenregeling op datum van 1 september 2022 op basis van de gegevens van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ).

 

Context en argumentatie

De gegevensuitwisseling die nodig is om rechthebbenden proactief te informeren kadert in het project 'geharmoniseerde sociale statuten - afgeleide rechten' dat aan de KSZ werd toevertrouwd. De overheid wil vermijden dat de burgers in het algemeen, en de personen in een precaire situatie in het bijzonder, door gebrek aan informatie hun rechten niet zouden laten gelden. De bedoeling is dat de betrokkenen het voordeel kunnen genieten zonder dat er administratieve formaliteiten moeten worden vervuld.

 

De Kruispuntbank Sociale Zekerheid sluit met betrekking tot deze gegevensuitwisseling een overeenkomst af.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 40 en 41

 

Juridische basis

-          gemeenteraadsbesluit van 4 mei 2022 houdende goedkeuring UiTPAS Kempen - geactualiseerde basisovereenkomst (inclusief verwerkingsovereenkomst) tussen Publiq vzw en de lokale kaartsysteembeheerders voor UiTPAS Kempen en de daarbij horende algemene voorwaarden.

-          gemeenteraadsbesluit van 1 juni 2022 houdende goedkeuring proactief inlichten rechthebbenden UiTPAS op basis van verhoogde tegemoetkoming.

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

4

Samen met haar partners biedt Olen ontspanningsmogelijkheden op maat aan zodat elke Olenaar toegang heeft tot het sport-, cultuur- en vrijetijdsaanbod.

Actieplan

4.2

Olen zet haar bestaande acties die een aangepast vrijetijdsaanbod op maat ondersteunen verder.

Actie

4.2.5

Olen heeft vrijetijdsparticipatie voor kansarmen gestimuleerd door gerichte maatregelen.

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2022

336 650,00 euro

 

9.5.15

61428000/0119

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de overeenkomst inzake de mededeling van persoonsgegevens door de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en de gemeente Olen voor de de automatische toekenning van aanvullende rechten of de verstrekking van inlichtingen dienaangaande.

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Toegankelijkheidsreglement Teunenberg. Bekrachtiging ongunstig advies. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

In het kader van de goedkeuringsprocedure van een ontwerp toegankelijkheidsregeling voorziet artikel 11 §3 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten een adviesvraag aan het college van burgemeester en schepenen van de betreffende gemeente.

 

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft aldus advies gevraagd aan het college over het voorliggende ontwerp van toegankelijkheidsregeling ‘Zuiderkempen’.

 

Gezien de onduidelijkheid van het ontwerp en het ontbreken van de nodige kaarten, is bijkomende informatie opgevraagd:

 

Info Bosgroepen

In bijlage werden een kaart met de huidige situatie én een met het nieuwe voorstel met aanduidingen van de wijzigingen toegevoegd. Er zijn 3 wijzigingen doorgevoerd:

  1. In de oude toegankelijkheidsregeling zit de toegankelijkheid van domein Teunenberg van het Agentschap voor Natuur en Bos vervat. Het Agentschap wil de toegankelijkheid op hun percelen niet opnemen in de nieuwe toegankelijkheidsregeling. Hiervoor wil het Agentschap zelf een gewijzigde toegankelijkheidsregeling opstellen. Om deze reden bevat de nieuwe regeling geen openstelling meer op percelen van het Agentschap voor Natuur en Bos. Zie de grote zwarte cirkel op de kaart genaamd wijzigingen in bijlage.
  2. In de nieuwe regeling valt een stuk speelzone weg nabij de zone Reme op aanvraag van de nieuwe private eigenaar. Zie bruine cirkel op de kaart genaamd wijzigingen in bijlage.
  3. Er werden twee reeds principieel toegankelijke paden toegevoegd. Zie groene cirkels op de kaart genaamd wijzigingen in bijlage.

 

Info Agentschap voor Natuur en Bos

Het Agentschap voor Natuur en Bos wil een aparte toegankelijkheidsregeling. Eén regeling lijkt hen weinig werkbaar. Het Agentschap wil de bestaande regeling van Teunenberg behouden en licht aanpassen met de hondenlosloopzone. Deze oefening is in voorbereiding.

 

Deze adviesvraag is ook besproken op de Jeugdraad van 7 september 2022. De Jeugdraad geeft een negatief advies omdat de adviesvraag onvoldoende duiding geeft.

 

Bij besluit van 15 september 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen een ongunstig advies gegeven over het ontwerp toegankelijkheidsregeling Zuiderkempen, meer in het bijzonder het deel dat op het grondgebied van Olen ligt. De adviesvraag geeft onvoldoende duiding en er is geen zicht op de wijzigingen op het domein Teunenberg.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 40 en 41

 

Juridische basis

-          Bosdecreet van 13 juni 1990, artikel 10, vervangen bij het decreet van 9 mei 2014, artikel 12, vervangen bij het decreet van 9 mei 2014 en artikel 97, het laatst gewijzigd bij het decreet van 12 juli 2013

-          besluit van de Vlaamse Regering van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten, laatst gewijzigd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 28 juni 2019

-          besluit van de Vlaamse Regering van 2 oktober 2019 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering, artikel 6

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 september 2022 betreffende het ongunstig advies over het ontwerp toegankelijkheidsregeling Zuiderkempen.

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Vergaderdata gemeenteraad 2023. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

Het is noodzakelijk om de vergaderdata voor 2023 vast te stellen zodat de raadsleden tijdig hun persoonlijke agenda's kunnen aanvullen.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de vergaderdata van de gemeenteraad voor het jaar 2023:

 

-          4 januari

-          1 februari

-          1 maart

-          5 april

-          3 mei

-          7 juni

-          5 juli

-          6 september

-          4 oktober

-          8 november

-          6 december

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Iveka. Buitengewone Algemene Vergadering van 13 december 2022. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad besliste op 17 december 1980 om toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Iveka. De vereniging werd bij notariële akte opgericht op 24 november 1981.

 

De opdrachthoudende vereniging heeft tot doel:

-          het distributienetbeheer, in de zin van de Vlaamse regelgeving met betrekking tot het distributienetbeheer elektriciteit en gas

-          het aanleggen en exploiteren van (kabel)netwerken en installaties met inbegrip van het uitbouwen ervan tot een interactief elektronisch HFC-communicatienetwerk en het ter beschikking stellen van capaciteit op deze netwerken

-          de conceptie en de realisatie, het aanleggen, exploiteren, onderhouden en ontwikkelen van alle netten van leidingen, kunstwerken en inrichtingen van alle aard die dienstig zijn voor de opvang en de beheersing van het afvalwater en hemelwater om het, al dan niet na een zuiveringsbehandeling, aan de natuur terug te geven

 

Sander Verboven is door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Iveka en Christel Pluys als plaatsvervanger.

 

Context en argumentatie

Op 13 december 2022 om 18.00 uur organiseert Iveka een buitengewone algemene vergadering.

 

Op 14 september 2022 ontving de gemeente daarvoor een uitnodiging.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de agenda en de ontwerpbesluiten voor deze algemene vergadering goed te keuren.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 432

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 413 tot en met 460

-          gemeenteraadsbesluit van 17 december 1980 houdende goedkeuring deelneming aan de oprichting van en aansluiting bij de gemengde hergroeperingsinterkommunale IVEKA, coöperatieve vennootschap

-          statuten van Iveka

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Iveka

-          gemeenteraadsbesluit van 7 juli 2021 houdende wijziging plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van Iveka

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de agenda goed van de buitengewone algemene vergadering van Iveka van 13 december 2022, die de volgende agendapunten bevat:

  1. Kennisneming en bespreking van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).
  2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen.
  3. Goedkeuring van de creatie per 1 januari 2023 van de bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel.
  4. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeenten Essen en Merksplas over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging).
  5. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Vosselaar, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging).
  6. Realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging).
  7. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur met de mogelijkheid tot subdelegatie voor de opmaak en finalisering van de nodige documenten en afhandeling van de formaliteiten met betrekking tot de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6 te actualiseren en te finaliseren, en om de beslissingen genomen in de agendapunten 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 bij authentieke akte te doen vaststellen.
  8. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.
  9. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 en volgende WVV.
  10. (Neven)activiteiten - Aanvaarding wijziging deelnemerschap.
  11. Statutaire benoemingen.
  12. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de overeenkomst tussen Fluvius en Telenet inzake de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen (dossier Tramontana).

 

Artikel 3

De gemeenteraad keurt de statutenwijzigingen goed.

 

Artikel 4

De gemeenteraad keurt de creatie per 1 januari 2023 van de bijkomende aandelen Ae binnen de activiteit elektriciteit die per 1 januari 2023 zullen worden omgezet in aandelen Aek binnen de activiteit openbare elektronische-communicatienetwerken à rato van 25 euro per aandeel goed.

 

Artikel 5

De gemeenteraad gaat akkoord met de realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, openbare verlichting en Strategische Participaties (Publi-T) met betrekking tot de gemeenten Essen en Merksplas over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging).

 

Artikel 6

De gemeenteraad gaat akkoord met de realisatie van een partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Fluvius West (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit, aardgas, openbare verlichting, warmte en de aandelen in de coöperatieve vennootschap Publi-T van de gemeente Vosselaar, dewelke zij heeft toevertrouwd aan Fluvius West, over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Iveka (overnemende vereniging).

 

Artikel 7

De gemeenteraad gaat akkoord met de realisatie van en partiële splitsing door overneming overeenkomstig de artikelen 12:8 en 12:59 en volgende WVV van de Opdrachthoudende vereniging Iveka (partieel te splitsen vereniging) om de activiteiten elektriciteit en openbare verlichting van de gemeente Grobbendonk over te brengen naar de Opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (overnemende vereniging).

 

Artikel 8

De gemeenteraad gaat akkoord met het verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur.

 

Artikel 9

De gemeenteraad gaat akkoord met de te volgen strategie voor het boekjaar 2023 alsook met de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2023.

 

Artikel 10

De gemeenteraad gaat akkoord met de statutaire benoemingen.

 

Artikel 11

De gemeenteraad gaat akkoord met de statutaire mededelingen.

 

Artikel 12

Sander Verboven, of Christel Pluys als vervanger, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van Iveka van 13 december 2022 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform dit besluit.

 

Artikel 13

Dit besluit wordt overgemaakt aan Iveka (vennootschapssecretariaat@fluvius.be).

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Verslagen dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij verschillende dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen en heeft daarin ook een vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraad en in sommige gevallen ook een bestuurder of duidde een bestuurder vanuit een andere gemeente aan.

 

Vereniging

Vertegenwoordiging

Bestuurder

IKA

-          Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Christel Pluys (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Elke Tweepenninckx

IOK

-          Lisette Boeckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Gert Dierckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Mien Van Olmen (Herentals)

IOK-Afvalbeheer

-          Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Lisette Boeckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Mien Van Olmen (Herentals)

Iveka

-          Sander Verboven (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Christel Pluys (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Seppe Bouquillon (lid van RBC Zuid)

Pidpa

-          Christel Pluys (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Gert Dierckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Kris Gebruers

Pontes

-          Jan Verhaert (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Mario Verhaert (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Tinne Wuyts (Westerlo)

 

Context en argumentatie

Om de raadsleden toe te laten de werking van deze dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen op te volgen, is het aangewezen om op regelmatige basis de besluitenlijsten of verslagen van de diverse bestuursorganen van deze verenigingen ter kennisname te brengen op de gemeenteraad. Bij eventuele vragen kunnen de raadsleden de vertegenwoordigers vanuit het bestuur of de bestuurder bevragen.

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 413 tot en met 460

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van Pidpa:

-          verslag raad van bestuur van 24 juni 2022

 

Publicatiedatum: 15/11/2022
Overzicht punten

Zitting van woensdag 5 oktober 2022

Mondelinge vragen en mededelingen. Bespreking. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Mondelinge vragen en mededelingen

 

De volgende mondelinge vragen en mededelingen worden besproken:

 

Raadslid Marc Verhulst komt terug op krantenartikelen van begin september waarin de meerderheid een grote oefening aankondigde om het meerjarenplan te herbekijken. Hierbij zou elke euro omgedraaid worden. Hij had gehoopt op het resultaat van deze oefening nu al zicht te krijgen. Via de pers heeft hij begrepen dat er hierop gewacht moet worden tot november. Hij vult ook aan dat hij via de pers begrepen heeft dat zijn partij het verwijt krijgt om geen opmerkingen te hebben bij de kostprijs van de werken in Olen-Centrum. Hij stelt dat hij over de kostprijs nog niks gezien heeft en er dus ook niets kan over zeggen. Voor hem is er ook een fundamenteel verschil tussen beide werken: de werken in Olen-Centrum zijn gesubsidieerd, de werken van het nieuw administratief centrum niet. Daarom zijn de bezorgdheden over dit laatste project groter. De plannen voor de werken in Olen-Centrum dateren bovendien van 2008. Het is belangrijk dat deze werken nu ook uitgevoerd worden.

 

***

 

Burgemeester Seppe Bouquillon duidt het traject dat sinds september doorlopen wordt. Hierbij wordt het budget grondig geanalyseerd. Alle cijfers worden bekeken en bestudeerd. Voor de gemeenteraad zal er ook zoals steeds een commissie Financiën georganiseerd worden. Raadslid Marc Verhulst stelt dat de burgemeester zelf verwachtingen heeft gecreëerd door zelf naar de pers te stappen. Hij moet volgens hem dan ook niet verrast zijn dat er vragen gesteld worden.

 

***

 

Burgemeester Seppe Bouquillon duidt dat dit volgens hem toch logisch is, zeker gezien de uitzonderlijke crisis. Olen is en moet financieel gezond zijn en blijven.

 

***

 

Burgemeester Seppe Bouquillon stelt ook dat hij al veel kritiek gehoord heeft over de bouwplannen van het nieuw administratief centrum. Hij zegt dat hij benieuwd is naar het alternatieve voorstel van de oppositie. Hij vernam gisteren in de pers dat O1 blijkbaar de kerk wel wil verbouwen. Hij stelt dat de partij hierbij vergeet dat de kerk als losstaand gebouw op zichzelf aan de EPB-normen moet voldoen. Dit betekent dat de kerk in dat geval losgekoppeld wordt van de nieuwbouwaanpassingen van isolatie, ramen, muren, dak en ventilatie en verwarming. Als dit alles afzonderlijk moet begroot worden, hangt hier een bedrag van 2,4 miljoen aan vast. Burgemeester Seppe Bouquillon stelt ook dat het kostenplaatje 6 miljoen euro bedraagt als alle locaties moeten gerenoveerd worden naar het voorstel van O1. Samen met de kerk raamt hij dit op 8,4 miljoen euro pure bouwkost. Dit is duurder dan het nieuwe gebouw. Hij duidt ook dat alle gebouwen renoveren consequenties heeft. Zo zijn er kosten zoals het herhuisvesten van personeelsleden en dienstverlening die aangepast moet worden. Ook zijn er aanpassingen nodig op vlak van IT en beveiligde netwerken. Bovendien betekent het voorstel van O1 ook geen erfgoed, toerisme en cultuurhuis. Het is bovendien onduidelijk wat er in dat geval zal gebeuren met de tentoonstelling van de collectie van het radiomuseum.

 

***

 

Burgemeester Seppe Bouquillon vervolgt dat we met het voorstel van O1 blijven zitten op verschillende locaties met een extra jaarlijkse kost tegenover één locatie op vlak van onderhoud, poetsen, verzekering, netwerken en telefonie. Dit is geanalyseerd en betekent een jaarlijkse kost van 124.000 euro incl. BTW. Op 20 jaar gerekend is dit 2,5 miljoen aan kosten. Als je naar één gebouw gaat, kan je dit beperken en bovendien een optimalisatie doorvoeren. Je gaat van drie naar één onthalen, je kan poets en facility optimaliseren, ….. Daarnaast zijn er, in geval van één nieuw gebouw, ook duurzaamheidswinsten, minder interne verplaatsingen en minder energiekosten daar het gebouw energieneutraal zal zijn. Bijkomend zullen onze medewerkers zich ook minder verplaatsen met de wagen. De meerderheid van de medewerkers woont immers op fiets- of wandelafstand van het nieuwe gebouw. Dit betekent meer duurzame verplaatsingen met de fiets. Het gebouw krijgt ook een multifunctioneel karakter wat betekent dat het ook gebruikt kan worden door inwoners en verenigingen. De huisvesting van de politie in het nieuwe gebouw en het delen van één onthaal betekent dan weer meer blauw op straat. Tegen 2030 moeten we bovendien 40% CO2-reductie realiseren en dit percentage zal nog verder opgetrokken worden. Op dit moment is ook de opbrengst van erfpacht en de verkoop van gebouwen niet in rekening gebracht. Voor Burgemeester Seppe Bouquillon is het met alle bovenstaande argumenten duidelijk dat niet investeren in een nieuw gebouw en inzetten op renovatie finaal veel duurder zal zijn.

 

***

 

Raadslid Jan Verhaert verwijst naar het boekelhuis als een energieneutraal gebouw. Burgemeester Seppe Bouquillon stelt dat dat niet zo is. Voor Jan Verhaert is het verkopen van dit gebouw een verliespost. Burgemeester Seppe Bouquillon stelt dat hij dit nu niet kan weten aangezien er geen prijs is vastgelegd. Raadslid Jan Verhaert verwijst naar zijn beeld van de strop die dichter en dichter getrokken wordt. Als dit verder gaat dan ben je uiteindelijk als gemeente dood.

 

***

 

Raadslid Marc Verhulst heeft twijfels bij dit verhaal. De kostprijs is vandaag ook zonder meubilair. Er worden veel cijfers genoemd. Hij vraagt zich ook af of gebouwen dan zomaar gaan verdwijnen? Dit gaat ook nog geld kosten. Hij denkt hierbij aan het huidige gemeentehuis dat dan weer moet gerenoveerd worden. Hij nuanceert en twijfelt.

 

***

 

Raadslid An Peeters stelt dat de personeelskosten hoog blijven en dat dit blijvend is, tenzij je het personeelsaantal gaat verminderen. Burgemeester Seppe Bouquillon duidt dat het gaat om een optimalisatie, bijvoorbeeld door op één in plaats van drie locaties onthaal te organiseren kan dit efficiënter georganiseerd worden.

 

***

 

Raadslid Koen Laenen komt wat de personeelskosten betreft terug op een beslissing van het college van 22 september over de vervanging van een onthaalmedewerker. Dit zal toegelicht worden in de commissie personeel gezien het een individuele personeelssituatie betreft.

 

***

 

Raadslid Willy Maes heeft vernomen uit goede bron dat er ooit plannen gemaakt zijn om achteraan het gemeentehuis drie verdiepingen bij te bouwen. Niemand van de aanwezige raadsleden is hiervan op de hoogte. Raadslid Mario Verhaert heeft in deze discussie vragen over de patrimoniumstudie. Dit project is echter uit het meerjarenplan verdwenen volgens hem. De algemeen directeur duidt dat dit niet klopt. In de projectrapportering van de gemeenteraad van september stond dit opgenomen. Raadslid Mario Verhaert mist een duidelijke visie op de bestemming van het patrimonium. Raadslid Willy Maes geeft ook zijn bezorgdheid mee gezien de moeilijke invulling van de pastorie van Olen-Centrum.

 

***

 

Raadslid Mil Haemhouts heeft nog een vraag over de heraanleg van de dorpskern. De enkelrichting van de Sint-Maartenstraat en Voortkapelseweg is volgens hem een gevaarlijke situatie voor schoolkinderen. Hij betreurt dat hier geen rekening mee gehouden is. Schepen Ellen Deswert stelt dat er met zeer veel is rekening gehouden. Wat de enkelrichting betreft, zegt Ellen Deswert dat dit een brede straat en een fietsstraat is waar je maximaal 30 km per uur mag rijden en achter de fietser moet blijven. Raadslid Mil Haemhouts verduidelijkt dat de auto van in de tegenovergestelde richting komt. Ellen Deswert verwijst ook naar het advies van experten waarop het college zich gebaseerd heeft. Burgemeester Seppe Bouquillon stelt dat het inrichten van fietsstraten effect heeft. Hij merkt in praktijk dat meer ouders met de fiets komen. Dergelijke weginrichting komt de actieve weggebruiker ten goede

 

***

Publicatiedatum: 15/11/2022