Gemeenteraad

van woensdag 1 maart 2023

 

OPENBARE ZITTING

 

Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Notulen van de gemeenteraad van 1 februari 2023. Goedkeuring. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De ontwerpnotulen van de vorige zitting werden opgemaakt. Er worden geen opmerkingen gemaakt.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 32

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De notulen van de gemeenteraad van de zitting van 1 februari 2023 worden goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Ontwerp beleidsplan Ruimte provincie Antwerpen. Advies. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De provincieraad keurde op 27 oktober 2022 de ontwerpversie van het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen goed. Ondertussen is ook het ontwerp-plan-MER (Milieueffectenrapport), dat de mogelijke milieu-effecten onderzocht, klaar. Van 16 december 2022 tot en met 15 maart 2023 loopt het openbaar onderzoek. Infosessies zijn gegeven tijdens deze periode. Daarnaast organiseert de provincie een adviesronde over beide documenten bij de decretaal bepaalde adviesinstanties. Dat zijn de gemeentebesturen, het departement Omgeving van de Vlaamse overheid en de eerder bevraagde instanties voor het plan-MER.

 

Context en argumentatie

Het Provinciaal Beleidsplan Ruimte Antwerpen bevat de visie op de ruimtelijke ontwikkeling in de provincie Antwerpen tot 2050.  Het geeft inzichten in hoe iedereen in de ruimte zal wonen, werken en leven . De bevolking groeit immers terwijl de beschikbare ruimte niet toeneemt. Duurzaam omgaan met de beschikbare ruimte is noodzakelijk voor de toekomstige generaties en voor het klimaat. 

 

Naast de strategische visie die 4 ruimtelijke principes en 7 strategieën bevat, zijn er 3 beleidskaders uitgewerkt:

-          levendige kernen

-          verdichten en ontdichten van de ruimte

-          sterke netwerken: ruimte en mobiliteit

 

Beleidskader 'levendige kernen'

Het beleidskader 'levendige kernen' benoemt ontwikkelingsperspectieven voor bijkomende woningen in niet-stedelijke kernen. Het catalogeert Olen en Sint-Jozef-Olen als dorpskernen en O.-L.-V.-Olen als dorpskern met potentie. De provincie bedoelt Olen-Centrum maar benoemt deze dorpskern foutief. Dit impliceert dat in de dorpskernen het aansnijden van woonreservegebieden niet wenselijk is. In de dorpskern met potentie kan het aansnijden van dergelijk gebied uitzonderlijk, enkel ingeval van inbreiding en mits kwantitatieve en kwalitatieve motivering. De huishoudensprognoses worden vervolgens verdeeld over regionale woonmarkten waarbij 50% van de woningbehoefte wordt herverdeeld naar een strategische dorpskern of een stedelijk gebied. Een dorpskern met potentie behoudt de toename van de huishoudens. Olen behoort tot de woningmarkt waarvan Herentals de stedelijke kern is.

 

De provincie heeft op basis van een eigen ruimtelijk-morfologische analyse een afbakening gemaakt van de kernen. Deze valt niet samen met de gewestplanbestemming 'woongebied'. Het is evenwel onduidelijk welke methodiek geleid heeft tot deze afbakening en wat de juridische impact hiervan is.

 

In opdracht van het lokaal bestuur voerde IOK een kwantitatief onderzoek naar wonen. Dit onderzoek geeft zicht op de gewenste groei en de ruimtelijke draagkracht. Een eerste vaststelling is dat de groei van de gemeente volledig voortkomt uit migratie met andere gemeenten. Het is de vraag of de provincie in haar huishoudensprognose met deze migratie rekening houdt. Het onderzoek kwantitatief wonen concludeert dat Olen tegen 2035 een bijkomende behoefte heeft van 578 wooneenheden (592 inclusief frictieleegstand). Om het ruimtelijk ontwikkelingspotentieel te inventariseren is gekeken naar:

-          strategische projecten- verdichtingsprojecten

-          meergezinswoningen

-          onbebouwde percelen (register onbebouwde percelen)

-          reconversie (herontwikkelen van bestaande bebouwde percelen)

-          woonuitbreidingsgebieden

Het onderzoek besluit dat het ontwikkelingspotentieel in woongebied 2,6 tot 3,7 keer groter is dan de behoefte gebaseerd op de bevolkingsprognose. Het is bijgevolg niet wenselijk om in Olen woonuitbreidingsgebied aan te snijden.

 

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) van Olen dateert van 2004 en is in 2014 herzien onder meer wat betreft de woonbehoefte. De planhorizon was destijds 2022. In uitvoering van het structuurplan zijn intussen ruimtelijke uitvoeringsplannen opgemaakt die woonuitbreidingsgebieden herbestemden. Resten vandaag nog twee gebieden met de gewestplanbestemming 'woonuitbreidingsgebieden': Beilenveld en Anemoonstraat.

 

De bindende bepalingen van het structuurplan catalogeren Anemoonstraat als te ontwikkelen gebieden op lange termijn (ontwikkeling kan pas na 2007 mits aantoonbaar t.g.v. herziening van de woningprogrammatie in het GRS). Beilenveld wordt gecatalogeerd als te onderzoeken gebied dat pas ontwikkelbaar is na 2007 en mits aantoonbaar t.g.v. herziening van de woningprogrammatie in het GRS. Het aansnijden van deze woonuitbreidingsgebieden koppelen met een aantoonbare behoefte geeft bijgevolg voldoende garanties om de gebieden van ontwikkeling te vrijwaren.

 

Bij de definitieve vaststelling van de beleidskaders kan de provincieraad onderdelen van de gemeentelijke beleidskaders omschrijven of aanduiden die niet meer geldig zijn.

 

De provincie wenst bepaalde paragrafen uit het richtinggevend deel van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan van Olen te schrappen omdat deze strijdig zijn met bepalingen uit het ontwerp-beleidsplan ruimte van de provincie Antwerpen. Met name wenst de provincie geen ontwikkeling van perifere gebieden als woonlocatie. Omdat passages zonevreemd wonen buiten de kern stimuleren, dient het GRS te worden aangepast.

 

Hieronder volgt de voorgestelde aanpassing:

 

Passages Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan van Olen:

2.3.2 Differentiëren van het landbouwgebied – L3 landbouwgebieden met diverse bebouwing en specifieke agrarische bedrijvigheid

 

Om deze gebieden als functionele landbouwgebieden te vrijwaren zijn nieuwe bedrijfszetels enkel aanvaardbaar voor volwaardige agrarische bedrijven. Het evenwicht tussen agrarische bedrijfsgebouwen en het type grondgebruik dient hierbij zorgvuldig afgewogen te worden.

Functiewijzigingen van bestaande landbouwbedrijfszetels zijn aanvaardbaar naar lokale aan de landbouw gerelateerde functies (uitgezonderd kleinhandel) of naar residentiële bewoning.

 

Cat. 4 – Concentratie van zonevreemde woningen aansluitend op het woongebied

Deze categorie omvat de concentratiegebieden van zonevreemde woningen die een onderdeel vormen van een bestaand woonlint of fysisch aansluiten bij een woonkern. Hier kunnen ruimere ontwikkelingsmogelijkheden worden vooropgesteld. Dit laatste houdt in dat naast wonen bv. tevens handel en bedrijvigheid kunnen plaatsvinden.

 

Op basis van de lokale ruimtelijke context en ruimtelijke structuur kan (bij de opmaak van een RUP) een afwegingskader worden opgebouwd om indien wenselijk een differentiatie toe te passen bij de woonlinten afhankelijk van het al dan niet aansluiten op de woonkernen. Deze differentiatie houdt mede een afweging in aangaande het al dan niet herbestemmen tot woongebied om zo de concentratiezone in overeenstemming met de gewenste ruimtelijke structuur.

 

Het merendeel van deze zonevreemde woningen kan getypeerd worden als uitloper van een woonlint. Woonlinten bevinden zich in hoofdzaak op de ontsluitingsassen van tussen de woonkernen en worden gekenmerkt door een gemengde bebouwing waar naast wonen ook vaak bedrijvigheid voorkomt. Het instandhouden en bieden van ontwikkelingsmogelijkheden voor handel en bedrijvigheid lijken hier wenselijk.

 

In een aantal gevallen sluiten zonevreemde woningen aan op één van de woonkernen. In dit geval betreft het veelal de randzones tussen een zuiver residentiële woonwijk en het achtergelegen openruimtegebied. Vanuit de visie op behoud en ontwikkeling van leefbare woonkernen waarbij voorzieningen zo veel mogelijk geconcentreerd worden in het centrum van de kern, is het wenselijk om hier in vergelijking met die centrumzones wat beperktere ontwikkelingsmogelijkheden te bieden inzake handel en bedrijvigheid en vooral te focussen op het residentiële karakter.

 

Het verbouwen, uitbreiden en heropbouwen van woningen kan, waarbij volume en materiaalgebruik in overeenstemming zijn met het karakter van de omgeving. Het aantal woongelegenheden kan daarbij verhoogd worden indien het karakter en de draagkracht van het betrokken woonlint of woonzone dit toelaat. Nieuwe constructies en gebouwen kunnen opgetrokken worden in de nog af te bakenen zone bestemd voor bebouwing. Om verdere verlinting tegen te gaan zullen bij deze afbakening in principe geen nieuwe bouwpercelen gevormd worden.

 

Het wijzigen van functie kan beperkt worden onderzocht en is in functie van de draagkracht van het gebied. Het mag daarbij geenszins de bedoeling zijn de werking van het achterliggende agrarische gebied te hinderen of de bestaande landschappelijkheid aan te tasten.

 

Beleidskader 'verdichten en ontdichten van de ruimte'

Het beleidskader 'verdichten en ontdichten van de ruimte' focust op het verminderen en voorkomen van bijkomend ruimtebeslag en verharding.

 

Beleidskader 'sterke netwerken: ruimte en mobiliteit'

Het beleidskader 'sterke netwerken: ruimte en mobiliteit' benoemt de stationsomgeving als ruimtelijk multimodale knoop voor personenvervoer 'lokaal trein' en ruimtelijk multimodale knoop van derde orde voor goederentransport. Voor deze laatste categorisering speelt het goederentransport naar de site Umicore en Aurubis wellicht een rol. Echter is dit bedrijventerrein ook ontsloten via een kade aan het Kempisch Kanaal. Dit is planmatig niet weergegeven.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, zoals gewijzigd, artikel 2.1.8 §2

 

Juridische basis

-          Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, zoals gewijzigd

-          besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning van 30 maart 2018

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het ontwerp beleidsplan ruimte provincie Antwerpen en kan zich vinden in de beleidskeuzes. Het adviseert om:

-          de kaart die de indicatieve weergave van de multimodale knopen voor goederenvervoer te verfijnen wat betreft het bedrijventerrein van Umicore en Aurubis (zie beleidskader 'sterke netwerken: ruimte en mobiliteit')

-          toe te lichten welke methodiek geleid heeft tot de afbakening van de kernen en wat de juridische impact hiervan is

-          toe te lichten of de huishoudenstoename rekening houdt met de migratie die vandaag wordt vastgesteld

-          bij de categorisering van de kernen de juiste benaming van de deelgemeente Olen-Centrum te gebruiken

 

Artikel 2

De gemeenteraad sluit zich aan bij de voorgestelde wijzigingen van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Huurovereenkomst tussen gemeente Olen en vzw Olens Radiomuseum voor het gebruik van het gebouw te Boerenkrijglaan 51C. Goedkeuring. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Tijdens de gemeenteraad van 6 mei 2009 werd de handgift van roerende goederen goedgekeurd waarbij de toenmalige radiocollectie van het Olens radiomuseum vzw werd overgedragen aan de gemeente Olen. Tijdens dezelfde gemeenteraad werd een convenant afgesloten met het Olens radiomuseum vzw waarin de wederzijdse rechten en plichten werden opgenomen.

 

De huurovereenkomst tussen de eigenaars van het gebouw waar het radiomuseum was gevestigd (Gerheiden) en het Olens Radiomuseum vzw, eindigde op 31 december 2020. Om de werking van het Olens Radiomuseum op haar grondgebied te kunnen behouden, sloot het lokaal bestuur - met goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen op 3 december 2020 - een huurovereenkomst af met de eigenaars van het gebouw. Deze huurovereenkomst werd verlengd tot 28 februari 2023. Met het Olens Radiomuseum vzw werd overeengekomen dat zij een gebruiksvergoeding moesten betalen aan het lokaal bestuur.

 

Context en argumentatie

In het convenant met het Olens radiomuseum vzw wordt als volgt bepaald: "Het gemeentebestuur verbindt zich ertoe, bij ontbinding van het Olens Radiomuseum vzw of wanneer de vzw niet meer kan voorzien/voorziet in de goede werking van het museum, de werking van het museum op welke wijze ook in stand te houden".

 

De eigenaars van het gebouw in Gerheiden lieten aan het lokaal bestuur weten dat ze dit gebouw niet langer wensen te verhuren na 28 februari 2023.

 

De buitenschoolse kinderopvang vindt voortaan plaats in basisschool De Kleine Wijzer. Daardoor komt het gebouw te Boerenkrijglaan 51C ter beschikking voor verhuur. Dit gebouw zou dan ook gebruikt kunnen worden voor de huisvestiging van het Olens Radiomuseum vzw.

 

In overleg met de voorzitter van het Olens radiomuseum vzw werd een ontwerp van huurovereenkomst opgemaakt.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 40 en 41

 

Juridische basis

-          gemeenteraadsbesluit van 6 mei 2009 houdende goedkeuring convenant met het Olens Radiomuseum vzw

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

7

Olen promoot samen met haar partners het merk 'Olen, dorp met een verhaal' om de uitstraling van Olen te vergroten. Toeristen die daardoor worden aangetrokken versterken de lokale economie. Deze gedeelde identiteit maakt Olenaars fier op hun gemeente.

Actieplan

7.3

Olen trekt toeristen aan door in te zetten op haar natuurlijke troeven en erfgoed.

Actie

7.3.1

Olen heeft een visie over het al dan niet behouden van het Radiomuseum op haar grondgebied en biedt de nodige ondersteuning om de museumwerking in stand te houden.

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2023-2025

 

2.400 euro

7.3.1

70500010/050/0522

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de huurovereenkomst tussen gemeente Olen en vzw Olens Radiomuseum voor het gebruik van het gebouw te Boerenkrijglaan 51c te Olen goed, zoals gevoegd in bijlage die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Convenant met vzw Olens Radiomuseum. Goedkeuring wijziging. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Tijdens de gemeenteraad van 6 mei 2009 werd de handgift van roerende goederen goedgekeurd waarbij de toenmalige radiocollectie van het Olens radiomuseum vzw werd overgedragen aan de gemeente Olen. Tijdens dezelfde gemeenteraad werd een convenant afgesloten met het Olens radiomuseum vzw waarin de wederzijdse rechten en plichten werden opgenomen, hetgeen aangewezen was omdat de radiocollectie op haar beurt door het gemeentebestuur in bruikleen werd gegeven aan het Olens radiomuseum vzw.

 

Context en argumentatie

Mits goedkeuring van de huurovereenkomst door de gemeenteraad, zal het Olens radiomuseum vzw vanaf 1 maart 2023 het gebouw gelegen te Boerenkrijglaan 51C huren van de gemeente Olen.

 

Doordat de vestigingsplaats van het Olens radiomuseum vzw wijzigt, dienen er ook aantal wijzigingen te worden aangebracht aan de huidige versie van het convenant:

-          De bepalingen met betrekking tot de verzekeringen worden opgenomen in de huurovereenkomst.

-          De bepalingen met betrekking tot (het gebruik van) het gebouw in Gerheiden worden geschrapt.

 

Een geactualiseerde versie van het convenant werd in bijlage gevoegd.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 40 en 41

 

Juridische basis

-          gemeenteraadsbesluit van 6 mei 2009 houdende goedkeuring convenant met het Olens Radiomuseum vzw.

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

7

Olen promoot samen met haar partners het merk 'Olen, dorp met een verhaal' om de uitstraling van Olen te vergroten. Toeristen die daardoor worden aangetrokken versterken de lokale economie. Deze gedeelde identiteit maakt Olenaars fier op hun gemeente.

Actieplan

7.3

Olen trekt toeristen aan door in te zetten op haar natuurlijke troeven en erfgoed.

Actie

7.3.1

Olen heeft een visie over het al dan niet behouden van het Radiomuseum op haar grondgebied en biedt de nodige ondersteuning om de museumwerking in stand te houden.

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2023-2025

 500,00

 

7.3.1

64930000/050/0522

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de gewijzigde versie van het convenant tussen gemeente Olen en vzw Olens Radiomuseum goed, zoals gevoegd in bijlage die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Intentieverklaring intergemeentelijke samenwerking zwemwater. Goedkeuring. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

In de meerjarenplanning 2020 - 2025 van de stad Herentals stond aanvankelijk de renovatie van de

zwembaden van het Netepark ingeschreven, in de veronderstelling de zwembaden lokaal te blijven

exploiteren. Echter, na een grondige analyse, werd vastgesteld dat verder lokaal exploiteren en renoveren niet wenselijk en haalbaar blijkt. Een grondige bezoekersanalyse toonde aan dat de zwembaden van het Netepark veelvuldig bezocht worden door burgers en scholen vanuit de hele regio. Daarnaast is de exploitatie van zwembaden financieel sterk verlieslatend. Desalniettemin is er in de regio een tekort aan zwemwater en zitten zwembaden overvol.

 

De zwemsport en de bijhorende recreatie bieden een grote maatschappelijke meerwaarde voor de burgers. Ook het leren zwemmen van kinderen is een belangrijke maatschappelijke taak. Door samen te werken binnen de regio, kan de regio zorgen voor kwalitatief en betaalbaar zwemmen en kunnen ook de omliggende gemeentes aan gunstige voorwaarden gebruik maken van de drukst bezochte sport - en recreatie-infrastructuur van de regio.

 

Op 31 januari 2020 vond er een verkennend overleg plaats met de gemeenten uit Neteland, Kasterlee, Lille en Nijlen. De gemeenten werden gevraagd of ze bereid waren om mee na te denken over een gezamenlijk verhaal. Elke gemeente antwoordde op deze vraag 'ja' en vaardigde 1 politieke en 1 ambtelijke vertegenwoordiger af ter oprichting van de stuurgroep 'Intergemeentelijk Samenwerken Zwemwater'. Met de stuurgroep werd op 30 juni 2020 een gemeenschappelijk doel en stappenplan opgesteld o.b.v. de verwachtingen van de gemeenten. Het doel van de stuurgroep was om samen met de geïnteresseerde gemeenten/partners te onderzoeken hoe kwalitatief en betaalbaar zwemwater kan gegarandeerd worden op maat van de behoefte van onze regio en de verschillende doelgroepen.

 

Het projectplan ontstond vanuit het engagement van de aanwezige gemeenten en het geloof dat we

samen die uitdagingen beter kunnen aangaan dan alleen.

 

De stuurgroep ondernam volgende stappen in aanloop naar de intentieverklaring:

-          Stap 1: behoeftes gemeenten in kaart brengen (reëel en potentieel gebruik Netepark).

        30 oktober 2020: stuurgroep: resultaten behoeftebevraging.

-          Stap 2: samenvatten tot gezamenlijke behoefte en concretisering engagement.

        Wie participeert mee in de haalbaarheidsstudie?

-          Stap 3: definiëren opdracht haalbaarheidsstudie.

        29 januari 2021: bepalen opdrachtomschrijving haalbaarheidsstudie.

        30 maart 2021: goedkeuring opdrachtomschrijving raad van bestuur AGB Sport en Recreatie Herentals.

        21 juni 2021: gunning raad van bestuur AGB Sport en Recreatie Herentals.

-          Stap 4: haalbaarheidsstudie en businessplan

        22 september 2021: startoverleg

        7 juni 2022: presentatie eindrapport stuurgroep

        10 oktober 2022: presentatie eindrapport gemeenteraadsleden.

 

Naar aanloop van de haalbaarheidsstudie (stap 4) stapte de gemeente Lille uit het traject. Zij

beslisten om zelf hun zwembad te vernieuwen. De gemeente Kasterlee stapte tijdens de studie ook

uit het traject. Zij gaven aan om in de toekomst beroep te doen op het zwemwater van Lille.

 

Tijdens de haalbaarheidsstudie bevestigde de stuurgroep de keuze voor één hoofdbad 'het Netepark'.

De gemeente Nijlen ligt geografisch te ver. Logischer voor Nijlen is om samen te werken met de

omliggende gemeenten zoals Zoersel, Zandhoven en Berlaar.

 

Context en argumentatie

Studiebureaus City D-Wes en Artabel onderzochten de meest wenselijke scenario's voor de regio in

functie van de doelstelling, namelijk betaalbaar, voldoende en kwalitatief zwemwater voor de komende jaren. Tijdens de studie werden verschillende scenario's onderzocht. Op basis van de resultaten van de studie werd beslist om 2 scenario's over te houden in functie van een latere realisatie. Scenario 1 houdt een grote renovatie in van de huidige zwembaden van het Netepark op het huidig perceel. Scenario 2 impliceert een volledige nieuwbouw op het huidig perceel van zwembaden het Netepark. Beide scenario's zijn afgestemd op de behoefte van de regio Neteland.

 

Het volledig eindrapport van de studie en de presentatie hiervan zijn terug te vinden in bijlage.

 

In de huidige meerjarenplanning is het financieel niet haalbaar voor de gemeenten om zware

financiële engagementen aan te gaan. In functie van realisatie naar de toekomst wenst de

stuurgroep het gemaakte huiswerk wel te verankeren. De verankering gebeurt

door de goedkeuring van de intentieverklaring.

 

De intentieverklaring heeft als doel om het engagement van alle betrokken gemeenten uit Neteland te bekrachtigen in functie van een latere samenwerking en realisatie in de volgende gemeentelijke legislatuur. De keuze van het scenario, de bijhorende beheersvorm en het aandeel van elke partner wordt verder besproken aan het begin van de volgende gemeentelijke legislatuur (2025).

 

Tijdens het traject moeten eventuele financiële gevolgen duidelijk doorgegeven worden en besproken worden binnen de marges van het meerjarenplan.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft op 2 februari 2023 de intentieverklaring intergemeentelijke samenwerking zwemwater principieel goedgekeurd en geeft de voorkeur aan een nieuwbouw constructie en publiek private samenwerking.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 40 en 41

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          besluit van het college van burgemeester en schepenen van 2 februari 2023 betreffende goedkeuring intentieverklaring intergemeentelijke samenwerking zwemwater

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de intentieverklaring intergemeentelijke samenwerking zwemwater goed en geeft de voorkeur aan een nieuwbouw constructie en publiek private samenwerking.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Retributiereglement buitenschoolse kinderopvang. Goedkeuring wijziging. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad keurde in zitting van 3 juni 2015 het retributiereglement buitenschoolse kinderopvang goed. Het retributiereglement is geldig voor onbepaalde duur.

 

De gemeenteraad keurde in zitting van 4 januari 2017 aanpassingen aan het retributiereglement goed.

 

Context en argumentatie

De inflatie zorgt ook voor een stijging van de kosten in de buitenschoolse kinderopvang. Het is aangewezen om de tarieven aan te passen aan deze nieuwe realiteit.

 

De tarieven worden als volgt vastgesteld:

-          voor- en naschools: 0,95 euro per begonnen half uur

-          woensdagnamiddag: 0,95 euro per begonnen half uur

-          schoolvrije dagen:

        5,02 euro voor minder dan 3 uren opvang

        7,57 euro tussen 3 en 6 uren opvang

        15,11 euro voor meer dan 6 uren opvang

 

De bedragen werden aangepast aan de huidige maxima van het Agentschap Opgroeien. Het bedrag van 12,50 euro werd geïndexeerd. Het geïndexeerde bedrag was 15,305 euro. Om deze reden werd het bedrag geplafonneerd conform de maxima van het Agentschap Opgroeien, namelijk 15,11 euro.

 

Wanneer een aanpassing zich opdringt, wordt een voorstel tot wijziging van het reglement voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 40 en 41

 

Juridische basis

-          gemeenteraadsbesluit van 3 juni 2015 houdende goedkeuring retributiereglement buitenschoolse kinderopvang

-          gemeenteraadsbesluit van 4 januari 2017 houdende goedkeuring aanpassing retributiereglement buitenschoolse kinderopvang

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.3

Olen heeft een optimaal beheer van de administratieve en technische middelen

Actie

9.3.3

Toelagen

 

Financiële informatie

Deze beslissing heeft geen rechtstreekse impact op het meerjarenplan van de gemeente maar kan mogelijk wel de bijdrage aan Kikoen vzw doen wijzigen bij de opmaak van de jaarrekening 2023.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de wijzigingen aan het retributiereglement buitenschoolse kinderopvang goed, zoals gevoegd in bijlage die integraal deel uitmaakt van dit besluit.

 

Artikel 2

De gewijzigde tarieven treden in werking vanaf 1 mei 2023.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Punt bijlagen/links Retributiereglement buitenschoolse kinderopvang.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Annexe 2 huurovereenkomst met Dekenaat over het gebruik van gebouw door heemkring De Linde St.-Jozef-Olen. Goedkeuring. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente huurt van het Dekenaat Zuiderkempen regio Herentals voor de kerkfabriek St.-Jozef-Olen enkele lokalen van een gebouw te Lichtaartseweg 127, 2250 Olen. De gemeenteraad keurde op 8 januari 2020 een annexe goed waardoor enkele bijkomende lokalen van het gebouw gehuurd konden worden voor heemkring De Linde.

 

Context en argumentatie

De duur van de huurovereenkomst voor de bijkomende lokalen uit de annexe werd bepaald op drie jaar met aanvang op 1 januari 2020. Heemkring De Linde blijft voorlopig gehuisvest in het gebouw waardoor de duur moet verlengd worden aan de vaste huurprijs van 200,00 euro per maand.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 40 en 41

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

7

Olen promoot samen met haar partners het merk 'Olen, dorp met een verhaal' om de uitstraling van Olen te vergroten. Toeristen die hierdoor worden aangetrokken versterken de lokale economie. Deze gedeelde identiteit maakt Olenaars fier op hun gemeente.

Actieplan

7.2

Olen zet haar bestaande acties die het merk 'Olen, dorp met een verhaal' ondersteunen en helpen uitdragen verder.

Actie

7.2.1

Olen draagt mee zorg voor haar cultureel erfgoed en zet in op het bewaren en digitaliseren van erfgoedcollecties in samenwerking met betrokken partners.

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2023

6.000 euro

 

7.2.1

61002000/0729

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt annexe 2 bij de originele huurovereenkomst afgesloten tussen de gemeente Olen en de Vereniging der Parochiale Werken van de Dekenij van Herentals vzw goed als volgt.

 

ANNEXE 2 BIJ DE HUUROVEREENKOMST TUSSEN DE GEMEENTE OLEN EN DE VERENIGING DER PAROCIALE WERKEN VAN DE DEKENIJ VAN HERENTALS VZW VOOR HET GEBRUIK VAN EEN GEBOUW TE LICHTAARTSEWEG 127

 

Ondergetekende, Jan Verbist, voorzitter van de gemeenteraad en Jeroen Peeters, algemeen directeur namens het gemeentebestuur van Olen,

 

en

 

Dekenaat Zuiderkempen regio Herentals vertegenwoordigd door Jos Van Loon, voorzitter en Roger Huysmans, bestuurder komen overeen wat volgt:

 

De bestaande overeenkomst werd aangegaan vanaf 1 september 1999 voor een duur van negen jaar en werd telkens stilzwijgend verlengd. De overeenkomst werd afgesloten tussen de Vereniging der Parochiale Werken van de Dekenij van Herentals, vertegenwoordigd door J. Christiaensen, secretaris en deken A. Steenackers, voorzitter, verder in de overeenkomst verhuurder genoemd en anderzijds het gemeentebestuur van Olen, vertegenwoordigd door A. Gebruers, burgemeester en P. Sommen, secretaris, verder de huurder genoemd.

 

Aanpassingen annexe 2

 

Artikel 3. Duur

De huurovereenkomst voor de bijkomende lokalen wordt verlengd met aanvang op 1 januari 2023 en loopt tot en met 31 augustus 2026 waardoor de einddatum samenvalt met de einddatum van de bestaande overeenkomst.

 

Zowel de verhuurder als de huurder kunnen de huurovereenkomst op ieder ogenblik opzeggen, zowel voor de oorspronkelijke lokalen als voor de bijkomende lokalen, mits een opzegtermijn van zes maanden in acht te nemen. (De overige bepalingen van artikel 3 blijven hetzelfde)

 

Alle overige artikels van de originele overeenkomst en de eerste annexe tussen gemeentebestuur van Olen en Vereniging der Parochiale Werken van de Dekenij van Herentals worden integraal overgenomen.

 

Aldus overeengekomen op 1 maart 2023, in twee exemplaren waarvan elke partij verklaart zijn exemplaar te hebben ontvangen.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Groepsaankoop voor tijdelijk vaste bewakingscamera's in het kader van bestrijding sluikstorten. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De besturen van samenwerkingsverband Neteland, met uitzondering van de gemeente Herenthout, hebben besloten om samen een overheidsopdracht te plaatsen voor het aankopen van mobiele camera's. Er werd beslist dat gemeente Olen zal optreden als aankoopcentrale.

 

Context en argumentatie

In het kader van de opdracht “Groepsaankoop voor mobiele camera's in het kader van bestrijding sluikstorten” werd een bestek met nr. 2022-037 opgesteld door team Financiën.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 99.173,55 euro exclusief btw of 120.000,00 euro inclusief btw voor de gehele opdracht.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Gemeente Olen treedt op als aankoopcentrale voor gemeente Grobbendonk, stad Herentals en gemeente Vorselaar bij de gunning van de opdracht.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 40 en 41

 

Juridische basis

-          wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, zoals gewijzigd

-          wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 140.000,00 euro niet), en artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor aanbesteders)

-          koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, zoals gewijzigd, artikel 90, 1°.

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.1

Olen heeft een patrimonium dat optimaal beheerd wordt en waar het goed werken en vertoeven is

Actie

9.1.3

Overig patrimonium

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2023

147.500 euro

 

9.1.3

23000000/011904

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

Het bestek met nr. 2022-037 en de raming voor de opdracht “Groepsaankoop voor mobiele camera's in het kader van bestrijding sluikstorten”, opgesteld door team Financiën worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 99.173,55 euro exclusief btw of 120.000,00 euro inclusief btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3

In toepassing van artikel 2, 6°a en 7°b van de wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, zal de gemeente Olen optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze overheidsopdrachten of raamovereenkomsten met betrekking tot werken, leveringen of diensten plaatst die bestemd zijn voor aanbestedende overheden of aanbestedende entiteiten, namelijk voor gemeente Grobbendonk, stad Herentals en gemeente Vorselaar.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Brief Agentschap Binnenlands Bestuur over goedkeuring jaarrekening 2021 van de kerkfabriek O.-L.-V.-Olen. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeenteraad heeft op 1 juni 2022 een gunstig advies verleend voor de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek O.-L.-V.-Olen, rekening houdend met het controlerapport van 10 mei 2022. Nadien werd de jaarrekening ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur.

 

Context en argumentatie

Het Agentschap Binnenlands Bestuur heeft de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek O.-L.-V.-Olen gecontroleerd en goedgekeurd op 13 januari 2023.

 

Juridische basis

-          decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, zoals gewijzigd, artikel 55

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van het Agentschap Binnenlands Bestuur van 13 januari 2023 houdende goedkeuring van de jaarrekening 2021 van de kerkfabriek O.-L.-V.-Olen.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Budgetwijziging 2023 kerkfabriek St.-Jozef-Olen. Aktename. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek St.-Jozef-Olen is opgemaakt volgens de wettelijke bepalingen. Er werd geen advies ontvangen vanwege het erkend representatief. De budgetwijziging 2023 werd bezorgd aan de gemeente op 30 januari 2023.

 

Vooral het budget op MAR 2101 nutsvoorzieningen is te laag geraamd. Eind 2022, na de opmaak van het budget 2023, is nog een hogere eindafrekening dan verwacht ontvangen waardoor het noodzakelijk is dat de kerkfabriek een verhoogde toelage ontvangt om de dagelijkse werking niet in het gedrang te brengen. Er wordt een verhoging gevraagd van 1.450 euro.

 

De budgetwijziging 2023 moet passen in het meerjarenplan. Voor de kerkfabriek St.-Jozef-Olen was geen aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 nodig.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd, artikel 48

 

Juridische basis

-          eredienstendecreet van 7 mei 2004, zoals gewijzigd

-          algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de eredienst, zoals gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 14 december 2012

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.3

Olen heeft een optimaal beheer van de administratieve en technische middelen

Actie

9.3.3

Toelagen

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2023

9.600 euro

 

9.3.3

64940000/0790

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging 2023 van de kerkfabriek St.-Jozef-Olen.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Vzw Keizer Karel Olen. Algemene vergadering van 13 maart 2023. Goedkeuring agenda en standpuntbepaling. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De vzw Keizer Karel werd in 2011 omgevormd tot een gemeentelijke vzw.

 

Kris Gebruers werd door de gemeenteraad aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van vzw Keizer Karel Olen.

 

Context en argumentatie

Op 13 maart 2023 om 20.00 uur organiseert de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen een algemene vergadering.

 

Het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van een gemeentelijke vzw moet handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 246 §2

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 245 tot en met 247

-          gemeenteraadsbesluit van 2 november 2011 houdende goedkeuring omvorming vzw Keizer Karel Olen naar een gemeentelijke vzw en omvorming en vaststelling van de statuten

-          gemeenteraadsbesluit van 6 februari 2019 houdende goedkeuring aanduiding vertegenwoordiger van de gemeente Olen in de algemene vergadering van vzw keizer Karel Olen

-          statuten van de vzw Keizer Karel Olen

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de agenda van de algemene vergadering van de gemeentelijke vzw Keizer Karel Olen van 13 maart 2023, die de volgende agendapunten bevat:

  1. Benoeming van de commissaris
  2. Opvolging boekjaar 2022
  3. Nieuwe initiatieven en toewijzing van de begrootte kredieten
  4. Varia

 

Artikel 2

De gemeenteraad gaat akkoord met de benoeming van de commissaris.

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord met de opvolging van boekjaar 2022.

 

Artikel 4

De gemeenteraad gaat akkoord met de nieuwe initiatieven en de toewijzing van de begrootte kredieten.

 

Artikel 5

Kris Gebruers wordt gemandateerd om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze algemene vergadering.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Opvolging detentiehuis. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Context en argumentatie

Tijdens de zitting van de gemeenteraad worden vragen en suggesties aangaande de komst van het detentiehuis in het voormalige woonzorgcentrum De Sterrewijzer in Olen-Centrum verder besproken.

 

De burgemeester geeft een stand van zaken.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken omtrent de komst van het detentiehuis in het voormalige woonzorgcentrum De Sterrewijzer in Olen-Centrum.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Toetreding tot OFP Prolocus. Herbevestiging. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Op 4 maart 2009 besliste de gemeenteraad om als gemeente Olen vanaf 1 januari 2009 aan te sluiten bij OFP Provant.

 

OFP Provant staat voor Organisme voor de Financiering van Pensioenen provincie Antwerpen. Dit is het pensioenfonds dat het provinciebestuur van Antwerpen heeft opgericht om in een aanvullend pensioen te voorzien voor de eigen contractuele medewerkers, maar ook voor deze van alle andere bij dit fonds aangesloten gemeenten en OCMW's. Ook lokaal bestuur Olen nam deze stap tot financiering van een aanvullend pensioen.

 

Omdat lokaal bestuur Olen de pensioenkloof tussen haar statutair en contractueel personeel wil verkleinen, wordt er voorzien in een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van het contractueel personeel. Momenteel is het bestuur aangesloten bij OFP Provant met een defined benefit-regeling/vaste prestaties-regeling.

 

Context en argumentatie

 

Van OFP Provant naar OFP Prolocus

OFP Prolocus wordt de opvolger van Provant, dat zijn statuten aanpaste om de toetreding van andere Vlaamse lokale besturen mogelijk te maken (niet enkel provincie Antwerpen). Op deze manier wordt OFP Prolocus een Vlaams pensioenfonds voor de publieke sector met meer dan 700 aangesloten lokale besturen.

 

Naast de structuurhervorming van OFP Provant naar OFP Prolocus met een nieuw vermogen (vermogen groep VVSG), heeft OFP Prolocus bijkomend een nieuwe pensioenformule met een defined contribution-regeling/vaste bijdragen-regeling ingevoerd. Als gevolg hiervan heeft de algemene vergadering op 1 juni 2022 de sleuteldocumenten van het fonds goedgekeurd: de beheersovereenkomst, het financieringsplan en de beleggingsbeginselen (SIP).

 

Het bestuur hoeft niet meer toe te treden tot OFP Prolocus. Maar om de aansluiting met het fonds te bevestigen, moet ze enerzijds instemmen met de gewijzigde beheersovereenkomst en het gewijzigde financieringsplan en anderzijds kennis nemen van de nieuwe SIP. Hoewel deze wijzigingen enkel te maken hebben met het plan van de leden van de groep VVSG en niet op de groep van de leden van de groep OFP Provant (waaronder Olen), is deze actie toch vereist aangezien er slechts één beheersovereenkomst, één financieringsplan en één SIP bestaat voor alle leden van OFP Prolocus.

 

Deze instemming verloopt door het tekenen van een 'toetredingsakte', die ondanks de naam van dit document niet gaat over een echte nieuwe toetreding maar over het bestendigen van de huidige aansluiting.

 

Voorstel tot wijziging pensioenreglement

Daarnaast wordt voorgesteld om met ingang van 1 januari 2022 het pensioenreglement (reglement DB plan Provant besturen) aan te vullen met volgend artikel:

-         Artikel 8. Uitgesteld pensioen.
Met ingang van 1 januari 2022 mag het uitgesteld pensioen niet dalen.

 

Dit wil zeggen dat door deze uitbreiding de opgebouwde pensioenprestatie van een medewerker niet

mag dalen. Het uitgekeerde pensioen van de tweede pijler wordt immers berekend op de wedde van de laatste vijf jaren.

-          Hierdoor wordt bescherming geboden bij een vrijwillige demotie vlak voor de pensionering.

-          Het biedt ook bescherming in een plan met een steprate-regeling aan de contractuele medewerkers die op korte termijn op pensioen gaan: door een wetswijziging daalt bij een steprate-regeling tot eind 2024 het opgebouwde pensioen. Deze daling wordt opgevangen als men nog ettelijke loopbaanjaren voor de boeg heeft, maar niet als men op korte termijn op rust gaat.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 40

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid, zoals gewijzigd

-          gemeenteraadsbesluit van 4 maart 2009 houdende goedkeuring voorstel van het provinciebestuur van Antwerpen inzake de oprichting van een tweede pensioenpijler voor de contractuelen in overheidsdienst en beslissing tot instap in het ‘OFP PROVANT’, organisme voor de financiering van de pensioenen van de contractuele medewerkers van de publieke werkgevers in de provincie Antwerpen

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad stemt in met de beheersovereenkomst en het financieringsplan via de 'toetredingsakte' van OFP Prolocus.

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP).

 

Artikel 3

De gemeenteraad gaat akkoord om met ingang van 1 januari 2022 het pensioenreglement aan te vullen met een artikel 8: met ingang van 1 januari 2022 mag het uitgesteld pensioen niet dalen.

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Verslagen dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen. Kennisname. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De gemeente is aangesloten bij verschillende dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen en heeft daarin ook een vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraad en in sommige gevallen ook een bestuurder of duidde een bestuurder vanuit een andere gemeente aan.

 

Vereniging

Vertegenwoordiging

Bestuurder

IKA

-          Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Christel Pluys (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Elke Tweepenninckx

IOK

-          Lisette Boeckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Gert Dierckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Mien Van Olmen (Herentals)

IOK-Afvalbeheer

-          Gert Dierckx (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Lisette Boeckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Mien Van Olmen (Herentals)

Iveka

-          Sander Verboven (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Christel Pluys (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Seppe Bouquillon (lid van RBC Zuid)

Pidpa

-          Christel Pluys (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Gert Dierckx (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Kris Gebruers

Pontes

-          Jan Verhaert (vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Mario Verhaert (plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering)

-          Tinne Wuyts (Westerlo)

 

Context en argumentatie

Om de raadsleden toe te laten de werking van deze dienstverlenende en opdrachthoudende verenigingen op te volgen, is het aangewezen om op regelmatige basis de besluitenlijsten of verslagen van de diverse bestuursorganen van deze verenigingen ter kennisname te brengen op de gemeenteraad. Bij eventuele vragen kunnen de gemeenteraadsleden de vertegenwoordigers vanuit het bestuur of de bestuurder bevragen.

 

Juridische basis

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 413 tot en met 460

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van IOK:

-          besluitenlijst raad van bestuur van 6 januari 2023

 

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van IOK-Afvalbeheer:

-          besluitenlijst raad van bestuur van 6 januari 2023

 

Artikel 3

De gemeenteraad neemt kennis van de volgende verslagen van Pidpa:

-          besluitenlijst raad van bestuur van 20 januari 2023

 

Publicatiedatum: 07/04/2023
Overzicht punten

Zitting van woensdag 1 maart 2023

Mondelinge vragen en mededelingen. Bespreking. - Openbare zitting

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Seppe Bouquillon, burgemeester

 

Mondelinge vragen en mededelingen

 

De volgende mondelinge vragen en mededelingen worden besproken:

 

Schepen Ellen Deswert komt terug op de vraag van Jef Peeters rond de terugkoppeling van openbare werken. Tussen 2017 en 2022 zijn er twee dossiers op de agenda gekomen: Geelseweg en doortocht Olen-Centrum en dit telkens over de meerwerken.  De dossiers komen op de gemeenteraad als de meerwerken meer bedragen dan 15% van het gunningsbedrag.

 

In de toekomst worden er in het kader van een vernieuwde interne werkingsprocedure tussen Aquafin en het lokaal bestuur bepaalde tussen- en eindfasen van een wegen- of rioleringsdossier op de gemeenteraad geagendeerd. Zo ook onder meer de goedkeuring van het bestek en de eindafrekening. De effectieve uitrol van deze vernieuwde werkwijze vindt in de loop van maart 2023 plaats.

 

***

 

Schepen Elke Tweepenninckx geeft de data van de commissie Financiën door: 31 mei en 26 juni.

 

Raadslid Koen Laenen geeft aan dat hij de uitnodigingen niet gehad heeft. De algemeen directeur kijkt dit na.

 

***

 

Raadslid Dag Pas informeert naar het doven van de straatverlichting tussen 23.00 en 5.00 uur. Hij vraagt of dit gaat blijven.

 

Raadslid Marc Verhulst verwijst naar het vervangen van de verlichting door LED waar toen naar verwezen werd als middel om verlichting te dimmen en energie te besparen.

 

Aanvullend signaleert raadslid Jan Verhaert dat mensen aangeven dat er gevaarlijke situaties ontstaan door werken.

 

Schepen Ellen Deswert verwijst naar werfsignalisatie die in orde zou moeten gebracht worden. Als dit een probleem is, moet dit zeker gesignaleerd worden.

 

Raadslid Dag Pas signaleert in dit kader dat de werkzaamheden door Fiberklaar soms te wensen overlaat.

 

Schepen Ellen Deswert geeft aan dat Fiberklaar hier al op gewezen is.

 

***

 

Raadslid Jan Verhaert signaleert natte plekken in de pastorie van Olen-Centrum ter hoogte van de regenafvoerpijp.

 

Schepen Kris Gebruers heeft dit aan de diensten gemeld. Er loopt een onderzoek.

 

***

 

Raadslid Annelies Horemans heeft een vraag over de Kattenstraat waar de elektriciteit nog bovengronds loopt. Ze vraagt of er plannen zijn om er de elektriciteit ondergronds te brengen.

 

Schepen Ellen Deswert stelt dat dit niet voorzien is. Er zijn nog straten waar dit niet zo is.

Publicatiedatum: 07/04/2023