In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Joeri Janssens, raadsleden

Inge Gerlo, waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd

Jef Peeters, Gert Dierckx, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De politiecodex trad in werking op 1 januari 2011. Na een grondige evaluatie waarbij rekening gehouden werd met de wetswijzingen, de ervaringen en de adviezen vanuit de burgers, de diensten en de politie werd de politiecodex gewijzigd. Deze wijzigingen traden in werking op 1 september 2012.

 

De wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013 (kort: nieuwe GAS-wet) werd na een maatschappelijk debat en uitgebreid politiek debat goedgekeurd. De nieuwe GAS-wet trad in werking op 1 januari 2014. Naar aanleiding van deze nieuwe GAS-wet werd ook de politiecodex herbekeken en aangepast. Deze wijzigingen traden in werking op 1 januari 2014.

 

De laatste wijziging van Olen dateert van 6 maart 2019 naar aanleiding van de gewijzigde papierophaling.

 

Context en argumentatie

Sinds de laatste zonale wijziging van de codex die inging op 1 januari 2014 werden opnieuw opmerkingen van burgers, politie, besturen, gemeenteambtenaren en nieuwe maatschappelijke fenomenen en wetswijzigingen verzameld. Ook de gewijzigde maatschappelijke regels naar aanleiding van COVID-19 en een vergelijking met andere gemeenten/steden werden in overweging genomen.

 

De voorstellen tot wijzigingen werden op 7 mei 2019 en 14 mei 2020 besproken in de werkgroep, bestaande uit de algemeen directeur of een medewerker van elke gemeente van de politiezone, een vertegenwoordiger van de politie en de sanctionerend ambtenaar.

 

Het politiecollege nam kennis van de voorstellen op 7 en 21 juni 2019 en op 29 mei 2020 en bracht haar advies uit.

 

De gemeente moet ten behoeve van de inwoners waken over de openbare orde met name de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare gezondheid, de openbare overlast en de zindelijkheid op de openbare wegen, plaatsen en in openbare gebouwen.

 

De gemeente is zich bewust van de noodzaak van een goed georganiseerd bestuur, hetgeen onder andere betekent dat de gemeente over de nodige reglementen en verordeningen beschikt, waarbij de naleving wordt gehandhaafd.

 

Een periodieke bijwerking van de politiecodex is opportuun, omwille van de wijzigingen in de hogere wetgevingen, alsmede omwille van de aanpassing aan de maatschappelijke evolutie.

 

Er is onder meer voorgesteld om het onderdeel 'evenementen te wijzigen. Dit hoofdstuk evenementen is reeds sinds 1 januari 2011 ongewijzigd gebleven. De zonale evenementenwerkgroep heeft het hoofdstuk evenementen helemaal onder de loep genomen en voorstellen gedaan tot wijziging, aangepast aan de huidige realiteit van het organiseren en beleven van evenementen.

 

Verder is er voorgesteld om een groot deel toe te voegen, namelijk vergunningsplichtige inrichtingen. Voor dit onderdeel werden de ontwerpteksten van het Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum (ARIEC) als basis gebruikt. Dit hoofdstuk bevat de volgende onderdelen:

-          horecavergunning: De omliggende gemeenten hebben reeds een vergunningsplicht voor horecazaken. De horecavergunning zorgt enerzijds voor een administratieve vereenvoudiging en anderzijds voor een kwaliteitsvolle en diverse horeca. Met de horecavergunning gaat de gemeente via een administratief en een technisch onderzoek na of de horecazaak voldoet aan de voorwaarden van de algemene regelgeving, en aan de voorwaarden en reglementen die van toepassing zijn.

-          voorwaarden voor clubhuizen en samenscholing van motorclubs: De omliggende gemeenten onder andere in regio Turnhout hebben al een verbod op criminele motorbendes. Om te vermijden dat ze zich in onze regio zouden settelen, is voorgesteld om hier ook voorwaarden op te leggen en hetzelfde verbod in alle 14 gemeenten van het samenwerkingsverband met betrekking tot GAS. Dit deel vervangt het gemeenteraadsbesluit van 3 juli 2019 houdende goedkeuring politieverordening inzake voorwaarden voor clubhuizen en samenscholing van motorclubs dat dus nu gewoon geïntegreerd wordt in de politiecodex.

-          andere vergunningsplichtige inrichtingen: Het is nodig om de risico’s die de inplanting en de uitbating van massagesalons, seksinrichtingen, shishabars, handcarwashes, telecomwinkels en CBD-winkels met zich kunnen meebrengen (onder andere geluidsoverlast, mensenhandel, enz.) te controleren ter vrijwaring van de openbare rust en veiligheid. De bestuurlijke aanpak van deze inrichtingen door de centrumsteden zorgt ervoor dat deze inrichtingen uitwijken naar de omliggende gemeenten en er dan ook sprake is van een verschuiving. De gemeente heeft de plicht toe te zien op de veiligheid van haar burgers en inwoners. Het doel van dit onderdeel is om deze inrichtingen zoveel mogelijk te controleren en om de verstoring van de openbare orde met inbegrip van overlast tegen te gaan.

 

Verder zijn er nog heel wat andere kleinere wijzigingen voorgesteld.

 

De voorstellen tot wijziging zijn op 9 juni 2020 in een virtuele bijeenkomst toegelicht aan de jeugdraad en de vrijetijdsraad die daarna gezamenlijk een positief advies zonder opmerkingen gaven aan de voorgestelde wijzigingen met betrekking tot evenementen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988, zoals gewijzigd, artikels 119 en 119bis

 

Juridische basis

-          Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988, zoals gewijzigd

-          wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties, zoals gewijzigd

-          decreet van 21 december 2007 tot aanvulling van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid met een titel XVI “Toezicht, handhaving en veiligheidsmaatregelen”, zoals gewijzigd

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd

-          ministeriële omzendbrief van 22 juli 2014 waarbij uitleg verschaft wordt bij de nieuwe regelgeving aangaande de gemeentelijke administratieve sancties

-          gemeenteraadsbesluit van 3 november 2010 houdende goedkeuring politiecodex Olen, zoals gewijzigd

-          gemeenteraadsbesluit van 3 juli 2019 houdende goedkeuring politieverordening inzake voorwaarden voor clubhuizen en samenscholing van motorclubs

 

Adviezen

-          positief advies zonder opmerkingen van 9 juni 2020 van gezamenlijke vrijetijdsraad en jeugdraad

 

Bijlagen

 

- Politiecodex - politie zone Neteland

- Politiecodex zone Neteland - gecoördineerde versie tot en met 6 maart 2019

- Wijzigingen politiecodex - Olen

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de voorstellingen tot wijziging van de politiecodex goed zoals aangehecht bij dit besluit.

 

Artikel 2

§1. Deze beslissing en de wijzigingen van de politiecodex treden in werking overeenkomstig artikel 288 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2. De procedures die lopende zijn op het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wijzigingen van de politiecodex blijven onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die van kracht waren op het tijdstip van de inleiding van de procedure.

 

§3. Deze wijzigingen zijn van toepassing op de inbreuken die gepleegd werden na de inwerkingtreding ervan.

 

Artikel 3

Het gemeenteraadsbesluit van 3 juli 2019 houdende goedkeuring politieverordening inzake voorwaarden voor clubhuizen en samenscholing van motorclubs wordt opgeheven.