Jef Peeters Chris Bakelants Elke Tweepenninckx Michel De Maeyer Mario Verhaert Lisette Boeckx Jeroen Peeters Willy Maes Jan Verbist Mil Haemhouts Gert Dierckx Henk Vleugels An Peeters Riet Smits Jan Verhaert Sander Verboven Dag Pas Seppe Bouquillon Marc Verhulst Kris Gebruers Ellen Deswert Steve Janssens Annelies Horemans Joeri Janssens Jef Peeters Chris Bakelants Elke Tweepenninckx Michel De Maeyer Mario Verhaert Lisette Boeckx Willy Maes Jan Verbist Mil Haemhouts Gert Dierckx Henk Vleugels An Peeters Riet Smits Jan Verhaert Sander Verboven Dag Pas Seppe Bouquillon Marc Verhulst Kris Gebruers Ellen Deswert Steve Janssens Annelies Horemans Joeri Janssens Elke Tweepenninckx Michel De Maeyer Sander Verboven Seppe Bouquillon Kris Gebruers Joeri Janssens Chris Bakelants Henk Vleugels Jan Verbist Lisette Boeckx Gert Dierckx Ellen Deswert Mil Haemhouts Jan Verhaert Jef Peeters Steve Janssens Marc Verhulst An Peeters Mario Verhaert Riet Smits Annelies Horemans Dag Pas Willy Maes aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De gemeenteraad keurde in zitting van 4 september 2013 de statuten van de redactieraad goed. Deze statuten zijn gedateerd.
Context en argumentatie
Aangezien de redactieraad geen adviesraad maar een vrijwilligersgroep is, zijn statuten niet langer nodig.
Het is wel aangewezen om de afspraken over de praktische werking van de redactieraad in een huishoudelijk reglement op te nemen.
Tijdens het vakantieberaad van de redactieraad op 14 juli 2020 werd een ontwerp van huishoudelijk reglement voor de werking van de redactieraad voorgelegd en besproken. Dit huishoudelijk reglement wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 40 en 41
Juridische basis
- gemeenteraadsbesluit van 4 september 2013 houdende goedkeuring statuten redactieraad en informatieblad De Driehoek
- Redactieraad - huishoudelijk reglement
Voor: Seppe Bouquillon (CD&V), Ellen Deswert (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Sander Verboven (CD&V), Kris Gebruers (CD&V), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Jan Verbist (CD&V) en Henk Vleugels (CD&V).
Tegen: Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).
Goedkeuring met 12 voor, 11 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
Het gemeenteraadsbesluit van 4 september 2013 houdende goedkeuring statuten redactieraad en informatieblad De Driehoek wordt opgeheven.
Artikel 2
Het huishoudelijk reglement redactieraad wordt goedgekeurd als volgt.
HUISHOUDELIJK REGLEMENT REDACTIERAAD |
Doelstelling
De leden van de redactieraad geven advies over de professionaliteit en kwaliteit van het gemeentelijk informatieblad De Driehoek.
Dat doen ze in de eerste plaats door het nalezen van teksten. Ze controleren op correctheid, huisstijl, volledigheid en begrijpbaarheid. Maandelijks bezorgen de leden tegen een afgesproken tijd digitaal hun correcties, vragen of opmerkingen aan de expert Communicatie.
Tijdens de periodieke bijeenkomsten maken de leden tijd om samen de voorbije edities van De Driehoek te evalueren. Daarbij kunnen ze suggesties doen voor onderwerpen of punten ter verbetering aanhalen. De leden van de redactieraad zijn onze link met wat er leeft in Olen en welke informatiebehoefte er bestaat.
Samenstelling
Kenmerken
We streven naar een diverse samenstelling op het vlak van expertise en interesse.
Kenmerken waaraan de kandidaten moeten voldoen:
- De leden beoefenen geen politiek mandaat bij de gemeente of het OCMW.
- Ze hebben oog voor wat leeft onder de inwoners.
- Ze beschikken over redactionele kwaliteiten, hebben een voorliefde voor taal en respecteren de afgesproken deadlines. Zij hechten belang aan het geven van correcte informatie op een begrijpelijke manier.
- Ze denken mee in het algemeen belang van het lokaal bestuur en houden er geen eigen agenda op na.
Voorzitter
De leden kiezen zelf een voorzitter. De taken van de voorzitter zijn:
- in overleg met de expert Communicatie de agenda voor de vergaderingen opstellen
- de vergaderingen openen, leiden en sluiten en de besprekingen bewaken
Expert Communicatie
De experten Communicatie maken deel uit van de redactieraad en zorgen voor de administratie en het financieel beheer. De taken:
- in overleg met de voorzitter de vergaderingen en activiteiten van de redactieraad voorbereiden
- knopen doorhakken indien nodig
- het verslag van de vergadering opmaken en dit bezorgen aan de leden van de redactieraad
- een kasverslag opmaken voor inkomsten en uitgaven van het werkingsbudget
Aanstelling en ontslag
Geïnteresseerde kandidaten kunnen solliciteren bij de expert Communicatie. Het is ook de expert Communicatie die het lid kan ontslaan uit de redactieraad. Redenen voor ontslag zijn:
- het minderwaardig vervullen van de taak
- drie ongemotiveerde afwezigheden voor de vergaderingen
- het zich niet houden aan de bepalingen van dit huishoudelijk reglement
Werking
Correctie teksten
Elke maand tegen een vooraf afgesproken deadline bezorgen de leden van de redactieraad ter advies hun correcties, opmerkingen of vragen over de teksten van de eerstvolgende Driehoek digitaal aan de expert Communicatie.
Vergaderingen
De redactieraad komt minstens drie keer per jaar samen. Leden kunnen minstens vijftien dagen voor de vergadering agendapunten bezorgen aan de voorzitter of aan de expert Communicatie.
De expert Communicatie stuurt minstens vijf dagen voor de vergadering van de redactieraad per mail een uitnodiging met de agendapunten naar de leden.
De expert Communicatie maakt een verslag van de vergadering en bezorgt dit ten laatste één maand na de vergadering aan de leden en aan het college van burgemeester en schepenen.
Werkingsmiddelen
Het lokaal bestuur voorziet in de gemeentelijke begroting werkingsmiddelen voor de redactieraad. De leden bepalen zelf waarvoor ze dit budget gebruiken. Voorwaarde is dat de uitgave gelinkt wordt met de organisatie van de vergaderingen of met groepsbindende activiteiten.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.