In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

An Peeters, raadslid

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Het vast bureau nam op 26 november 2020 kennis van het goedgekeurde reglement parkeer-zorgkaart van het lokaal bestuur van Grobbendonk. Het vast bureau keurde tegelijkertijd de aanbieding van de parkeer-zorgkaart aan de Olense zorgverleners op het grondgebied van Herentals, Grobbendonk, Kasterlee, Herenthout en Vorselaar goed. In Olen en Lille bleken er voldoende parkeerplaatsen voorhanden te zijn en koos men niet voor de uitrol van de parkeer-zorgsticker.

 

Context en argumentatie

Ondanks het feit dat er in Olen voldoende parkeerplaatsen zijn, wil het lokaal bestuur inzetten op een uniform en duidelijk aanbod naar de zorgverleners in de regio Neteland Welzijn en Zorg. Door het invoeren van een reglement parkeer-zorgkaart en parkeer-zorgsticker, ook op het grondgebied van Olen (ook Lille nam ondertussen deze beslissing), streven de besturen binnen Neteland Welzijn en Zorg ernaar om de parkeer-zorgkaart binnen dit samenwerkingsverband, daar waar mogelijk, uniform uit te rollen.

 

Burgers van Olen kunnen dan met de parkeer-zorgsticker toelating geven aan de zorgverleners om tijdens hun huisbezoek te parkeren voor hun garage of oprit. Dit kan enkel leiden tot meer kwaliteitsvol parkeren voor de zorgverleners.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 77 en 78

 

Juridische basis

-          besluit van het vast bureau van 26 november 2020 houdende kennisname goedgekeurd reglement en goedkeuring aanbieding P-Z-kaart aan Olense zorgverleners inzake invoering parkeer-zorgkaart

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

De actie is nog niet opgenomen in het meerjarenplan en moet nog voorzien worden bij de volgende meerjarenplanwijziging.

 

Financiële informatie

Het nodige krediet is nog niet voorzien waardoor het meerjarenplan moet gewijzigd worden. De kostprijs van deze actie wordt geraamd op 100 euro in 2021.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

Bijlagen

 

- Gebruiksreglement parkeer-zorgkaart en parkeer-zorgsticker

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het reglement voor de parkeer-zorgkaart en parkeer-zorgsticker goed als volgt.

 

REGLEMENT PARKEER-ZORGKAART EN PARKEER-ZORGSTICKER

 

Artikel 1. Doelstelling

Het lokaal bestuur wil zorgverstrekkers die een RIZIV-nummer hebben de mogelijkheid geven om te beschikken over extra parkeerplaatsen wanneer ze zorg moeten gaan verlenen bij bewoners. Het bestuur geeft hiervoor een parkeer-zorgkaart en parkeer-zorgsticker uit.

 

Artikel 2. Definities

De parkeer-zorgkaart is een speciale parkeerkaart, uitgereikt door de gemeenten binnen de Eerstelijnszone Middenkempen (Grobbendonk, Herentals, Olen, Vorselaar, Lille, Kasterlee en Herenthout), die aan zorgverleners de mogelijkheid biedt om te parkeren voor garages of inritten waar een parkeer-zorgsticker zichtbaar is aangebracht.

 

De parkeer-zorgsticker is een sticker die de aanbieder zichtbaar hangt op een raam, garage of brievenbus, waarmee wordt aangeven dat een zorgverlener met een parkeer-zorgkaart, zichtbaar achter zijn voorruit, mag parkeren voor zijn garage of inrit.

 

De zorgverlener is de persoon die in het bezit is van een RIZIV-nummer en die op eer verklaart dat hij of zij bezoeken uitvoert in functie van het verstrekken van zorg binnen de gemeenten van de Eerstelijnszone Middenkempen.

 

De aanbieder is de persoon die zijn of haar oprit of parkeerplaats ter beschikking stelt van de zorgverlener tijdens de duur van de zorg.

 

Artikel 3. Parkeer-zorgkaart

De parkeer-zorgkaart geeft aan de zorgverlener het recht om te parkeren voor garages of opritten bij particulieren die een zorgsticker hebben hangen op een garage, raam of brievenbus. Dit recht is geldig tijdens de duur van de zorg.

 

De contactgegevens (naam en gsm-nummer) van de zorgverlener moeten zichtbaar zijn op de parkeer-zorgkaart.

 

De zorgverlener moet de parkeer-zorgkaart met de zijde waar de contactgegevens zijn aangebracht zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig.

 

Artikel 4. Geldigheid parkeer-zorgkaart

De parkeer-zorgkaart is geldig in de zeven gemeenten van de Eerstelijnszone Middenkempen, zijnde Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar.

 

Ze geldt op de plaatsen waar de verkeersborden dit aangeven of waar een parkeer-zorgsticker is aangebracht.

 

Artikel 5. Aanvraag parkeer-zorgkaart

De aanvraag voor een parkeer-zorgkaart kan gebeuren via het e-loket op www.olen.be of aan het onthaal van het gemeentehuis of het sociaal huis.

 

Bij de aanvraag moeten volgende documenten of info toegevoegd worden:

-          naam, adres, gsm-nummer en e-mailadres

-          verklaring op eer dat men bezoeken als zorgverlener uitvoert in functie van het verstrekken van zorg binnen de gemeenten van de Eerstelijnszone Middenkempen

-          bewijs RIZIV-nummer

 

Er kan één parkeer-zorgkaart per zorgverlener worden aangevraagd. De zorgverlener kan de kaart in verschillende voertuigen gebruiken.

 

Artikel 6. Controle en misbruik

Bij controle door de politie of een parkeerwachter zal de zorgverlener zich legitimeren door een bevestigingsbrief van één van de zeven gemeenten en de identiteitskaart.

 

lndien de zorgverlener stopt met de uitoefening van zijn of haar functie, moet de parkeer-zorgkaart worden terugbezorgd bij de gemeente waar de aanvraag is gebeurd.

 

Bij misbruik zal de zorgverlener de kaart op eenvoudig verzoek terugbezorgen aan de gemeente van aanvraag.

 

Artikel 7. Parkeer-zorgsticker

Met een parkeer-zorgsticker geeft een aanbieder aan dat zorgverleners met een parkeer-zorgkaart mogen parkeren voor zijn of haar garage of oprit volgens de voorwaarden van dit reglement.

 

De parkeer-zorgsticker moet zichtbaar worden aangebracht op een garage, raam of brievenbus.

 

Het lokaal bestuur Olen is op geen enkele manier verantwoordelijk voor eventuele schade aan de oprit of de parkeerplaats bij de aanbieder.

 

De aanvraag voor een parkeer-zorgsticker kan gedaan worden via e-loket op www.olen.be of aan het onthaal van het gemeentehuis of het sociaal huis.

 

Bij de aanvraag moet volgende info worden toegevoegd:

-          naam en adres

-          aantal gewenste parkeer-zorgstickers

 

Aanbieders kunnen meerdere parkeer-zorgstickers per adres aanvragen. Wanneer de aanbieder niet meer wenst deel te nemen aan het systeem, kan hij of zij de sticker zelf verwijderen. Deze moet niet terug worden gestuurd.