Jan Verbist Kris Gebruers Mario Verhaert Ellen Deswert Willy Maes Marc T'Syen Lisette Boeckx Jan Verhaert Mil Haemhouts Elke Tweepenninckx Sander Verboven Seppe Bouquillon An Peeters Annelies Horemans Marc Verhulst Inge Gerlo Riet Smits Steve Janssens Dag Pas Joeri Janssens Chris Bakelants Michel De Maeyer Jan Verbist Kris Gebruers Mario Verhaert Ellen Deswert Willy Maes Marc T'Syen Lisette Boeckx Jan Verhaert Mil Haemhouts Elke Tweepenninckx Sander Verboven Seppe Bouquillon An Peeters Annelies Horemans Marc Verhulst Riet Smits Steve Janssens Dag Pas Joeri Janssens Chris Bakelants Michel De Maeyer Marc Verhulst Riet Smits Sander Verboven Lisette Boeckx Jan Verbist Ellen Deswert Mario Verhaert Mil Haemhouts Joeri Janssens Chris Bakelants Jan Verhaert Michel De Maeyer Steve Janssens Marc T'Syen Elke Tweepenninckx Seppe Bouquillon Kris Gebruers Dag Pas An Peeters Willy Maes Annelies Horemans aantal voorstanders: 17 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Context en argumentatie
Actie 1.1.2 uit het meerjarenplan luidt als volgt: "Olen heeft verkeersveilige schoolomgevingen". In 2020-2021 ligt de focus onder meer op fietsstraten. Onderzoek bepaalde welke straten in aanmerking komen om fietsstraat te worden, en welke flankerende maatregelen nodig zijn om veilig te fietsen in deze straten.
In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.
De toepassingscriteria voor fietsstraten werden afgetoetst voor de drie dorpskernen, met focus op de schoolomgevingen. In Olen-Centrum bleek groot draagvlak om het zogenoemde binnengebied (Sint-Maartenstraat, Dorp en Processieweg) in te richten als fietsstraten. Dit werd bestendigd in het collegebesluit 'Heraanleg Olen-Centrum. Validering van voorstellen uit het participatieproces.' van 28 november 2019. In St.-Jozef-Olen wordt de school ontsloten via Lichtaartseweg. Afgelopen jaren werden verschillende ingrepen gedaan om het fietscomfort en de fietsveiligheid te verhogen, zoals de aanleg van het fietspad tussen Meirenstraat en de kerk en de strafrood-installatie met drukknop. Door deze specifieke context is de aanleg van fietsstraten in de schoolomgeving momenteel niet aangewezen.
Daardoor werd enkel O.-L.-V.-Olen weerhouden voor verder detailonderzoek. Bij het identificeren van mogelijke fietsstraten moet rekening gehouden worden met volgende elementen:
- het fietsnetwerk en fietsbestemmingen in de buurt
- de ligging binnen verblijfsgebied, met dominante verblijfsfunctie
- de matige fietsintensiteiten in vergelijking met de gemotoriseerde intensiteiten
- de wens om de fietsintensiteiten verder te verhogen
- het feit dat de kritische drempel van gemiddeld 2.000 voertuigen per etmaal niet wordt overschreden
- het feit dat autoverkeer een goed alternatief heeft
- de afwezigheid van vrachtverkeer, winkelcentra of grootdistributie
- de uiterst lage frequentie of afwezigheid van openbaar vervoer lijnen
Het is aangewezen om een fietsstraat in te voeren in volgende straten: Schoolstraat, Melkerijstraat, Keizershofstraat, P. Van Looystraat en Lindenpad.
De toepassing van verkeerskundige principes op deze straten leert dat in de meeste van deze straten flankerende maatregelen nodig zijn om tot goede, goed gebruikte en veilige fietsstraten te komen. Uitgangspunten hierbij zijn het reduceren van autoverkeer, van mogelijke conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en fietsers en het (minstens visueel) afdwingen van het verbod om fietsers voorbij te steken.
Het is aangewezen volgende flankerende maatregelen te nemen bij het instellen van deze fietsstraten:
- P. Van Looystraat:
▪ doortrekken van de bestaande enkelrichting (tussen Stationsstraat en Lindenpad) tot het kruispunt met Pastoriestraat/P. Segersstraat
- Schoolstraat:
▪ opheffing van het langsparkeren over de hele lengte van de straat
- Melkerijstraat:
▪ opheffing van de haakse parkeerplaatsen ter hoogte van het gebouw 'groendienst'
▪ ter hoogte van groendienst een doorlopende weg te maken, uitgezonderd voetgangers en fietsers. In de wegcode wordt dit een 'doorlopende' weg genoemd.
- Keizershofstraat:
▪ conflictreductie door alternatieve ontsluiting van de twaalf haakse parkeerplaatsen via de reeds bestaande toerit van de parking.
De voorziene maatregelen betreffen gemeentewegen.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende verkeersreglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, zoals gewijzigd, artikel 5
Juridische basis
- wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, zoals gewijzigd
- decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, zoals gewijzigd
- koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, zoals gewijzigd
- ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
- omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009
- gemeentelijk verkeersreglement van 19 december 1990, zoals gewijzigd
- Invoering fietsstraten en flankerende maatregelen te Schoolstraat, Melkerijstraat, Keizershofstraat, P. Van Looystraat en Lindenpad
Voor: Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Lisette Boeckx (CD&V), Mario Verhaert (O1), Mil Haemhouts (O1), Michel De Maeyer (CD&V), Sander Verboven (CD&V), Steve Janssens (O1), Joeri Janssens (sp.a-sociaal&anders), Chris Bakelants (sp.a-sociaal&anders), Kris Gebruers (CD&V), Marc T'Syen (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Ellen Deswert (CD&V), Seppe Bouquillon (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Onthouding: Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA) en An Peeters (N-VA).
Goedkeuring met 17 voor, 0 tegen en 4 onthouding.
Artikel 1
De gemeenteraad beslist fietsstraten in te voeren in Schoolstraat, Melkerijstraat, Keizershofstraat, P. Van Looystraat en Lindenpad. Het begin en einde van de fietsstraat wordt aangeduid met de zonale verkeersborden F111 (begin) en F113 (einde) en overeenkomstige wegmarkeringen.
Artikel 2
Zonaal verkeersbord F111 'begin zone fietsstraat' wordt geplaatst op volgende plaatsen:
- op het kruispunt Schoolstraat met Beilen, in de richting van Schoolstraat
- op het kruispunt van de trage weg (verbinding Beilen met Schoolstraat) met Beilen, in de richting van de trage weg
- op het kruispunt Schoolstraat met Oevelseweg, in de richting van Schoolstraat
- op het kruispunt Melkerijstraat met Oevelseweg, in de richting van Melkerijstraat
- op het kruispunt Langepad met Melkerijstraat, in de richting van Melkerijstraat
- op het kruispunt Melkerijstraat met Stationsstraat, in de richting van Melkerijstraat
- op het kruispunt P. Verhaertstraat met Keizershofstraat, in de richting van Keizershofstraat
- op het kruispunt Keizershofstraat met Larumseweg, in de richting van Keizershofstraat
- op het kruispunt Lindenpad met Stationsstraat, in de richting van Lindenpad
- op het kruispunt P. Van Looystraat met Stationsstraat, in de richting van P. Van Looystraat
- op het kruispunt P. Van Looystraat met P. Segersstraat, in de richting van P. Van Looystraat
Artikel 3
Zonaal verkeersbord F113 'einde zone fietsstraat' wordt geplaatst op volgende plaatsen:
- op het kruispunt Schoolstraat met Beilen, in de richting van Beilen
- op het kruispunt van de trage weg (verbinding Beilen met Schoolstraat) met Beilen, in de richting van Beilen
- op het kruispunt Schoolstraat met Oevelseweg, in de richting van Oevelseweg
- op het kruispunt Melkerijstraat met Oevelseweg, in de richting van Oevelseweg
- op het kruispunt Langepad met Melkerijstraat, in de richting van Langepad
- op het kruispunt Melkerijstraat met Stationsstraat, in de richting van Stationsstraat
- op het kruispunt P. Verhaertstraat met Keizershofstraat, in de richting van P. Verhaertstraat
- op het kruispunt Keizershofstraat met Larumseweg, in de richting van Larumseweg
- op het kruispunt Lindenpad met Stationsstraat, in de richting van Stationsstraat
- op het kruispunt P. Van Looystraat met Stationsstraat, in de richting van Stationsstraat
- op het kruispunt P. Van Looystraat met P. Segersstraat, in de richting van P. Segersstraat
Artikel 4
De gemeenteraad beslist de P. Van Looystraat enkelrichting te maken tussen Lindenpad en Pastoriestraat/P. Segersstraat, en dit in de richting van Lindenpad naar Pastoriestraat. Hiermee wordt de huidige enkelrichting vanaf Stationsstraat doorgetrokken tot Pastoriestraat.
Verkeersbord F19 ‘openbare weg met eenrichtingsverkeer’ met onderbord M3 ‘uitgezonderd fietsers en bromfietsers’ wordt geplaatst op het kruispunt van P. Van Looystraat met Lindenpad, in de richting van P. Van Looystraat.
Artikel 5
Verkeersbord C3 'verboden toegang' met onderbord M3 'uitgezonderd fietsers en bromfietsers' wordt verwijderd op het kruispunt P. Van Looystraat met Pastoriestraat, in de richting van P. Van Looystraat.
Artikel 6
Verkeersbord C1 'verboden richting voor iedere bestuurder' met onderbord M3 'uitgezonderd fietsers en bromfietsers' wordt geplaatst op het kruispunt P. Van Looystraat met Pastoriestraat, in de richting van P. Van Looystraat.
Artikel 7
De gemeenteraad beslist een parkeerverbod in te stellen in de Schoolstraat en Melkerijstraat.
Artikel 8
Verkeersbord E1 'verboden te parkeren' met onderbord a 'beginpijl' wordt geplaatst op volgende plaatsen:
- op het kruispunt Schoolstraat met Beilen, in de richting van Schoolstraat
- Schoolstraat 2, in de rijrichting
- op het kruispunt Melkerijstraat met Oevelseweg, in de richting van Melkerijstraat
- op het kruispunt Melkerijstraat met Langepad, in de richting van Melkerijstraat
Artikel 9
Verkeersbord E1 'verboden te parkeren' met onderbord d 'reglementering over een lange afstand' wordt geplaatst op volgende plaatsen:
- Schoolstraat 13 (voorbij trage weg), in de rijrichting
Artikel 10
Verkeersbord E3 'verboden stilstaan en parkeren' wordt verwijderd op volgende plaatsen:
- Schoolstraat 2, in de rijrichting
- op het kruispunt Melkerijstraat met Oevelseweg, in de richting van Melkerijstraat
- op het kruispunt Melkerijstraat met Langepad, in de richting van Melkerijstraat
Artikel 11
De gemeenteraad beslist de Melkerijstraat ter hoogte van gebouw 'groendienst' doorlopend te maken zodat gemotoriseerd verkeer niet door kan.
Artikel 12
Verkeersbord F45b 'doorlopende weg' wordt geplaatst op volgende plaatsen:
- op het kruispunt Melkerijstraat met Stationsstraat, in de richting van Melkerijstraat
- op het kruispunt Melkerijstraat met Keizershofstraat, in de richting van Melkerijstraat
Artikel 13
De wijzigingen in het verkeersreglement, zoals bepaald in artikel 8 en 9, treden in werking na de voorlopige oplevering van de wegen- en rioleringswerken te Melkerijstraat.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.