In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Steve Janssens, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De vijf Vlaamse provincies hebben in overleg met de Vlaamse overheid en de gemeenten een netwerk uitgetekend voor functioneel fietsverkeer. Dit zijn fietsverplaatsingen tussen de woning, werk, school, attractiepolen, ... over de gemeentegrenzen heen. Dit netwerk kreeg de naam Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF). Fietsostrades vormen de ruggengraat van het BFF. Het zijn langeafstandsroutes langs rechtlijnige infrastructuren zoals spoorlijnen en kanalen.

 

De gemeenteraad keurde op 4 januari 2012 de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg en het onderhoud van de fietsostrade langs de spoorlijn Herentals-Balen (spoorlijn 15) goed. Op 23 maart 2017 keurde de provincieraad van Antwerpen het hele project van de fietsostrade Herentals-Balen goed. De gemeenteraad keurde op 7 juni 2017 het addendum aan de algemene samenwerkingsovereenkomst over de aanleg en het onderhoud van de fietsostrade langs de spoorlijn Herentals-Balen (spoorlijn 15) goed. De provincie verkreeg bij de bevoegde instanties de nodige omgevingsvergunningen en startte de werken.

 

De uitvoering van de aanleg van de fietsostrade Herentals-Balen, F105, zal op grondgebied Olen weldra klaar zijn, waardoor verkeersdeelnemers er gebruik van kunnen maken. Specifiek gaat het op grondgebied Olen over volgende segmenten:

-          tussen grens grondgebied Herentals en Doffen: geschatte realisatie augustus/september 2021

-          tussen Doffen en Gestelstraat: geschatte realisatie eind juni 2021

-          tussen Gestelstraat en Lichtaartseweg: geschatte realisatie eind juni 2021

-          tussen Lichtaartseweg en Meirenstraat: geschatte realisatie: 2022

-          tussen Meirenstraat en Grensstraat (tevens grens grondgebied Geel): geschatte realisatie 2022

 

Behoudens het eerste segment, tussen grens grondgebied Herentals en Doffen, waar de F105 ten zuiden van de spoorlijn ligt, bevindt de F105 zich op alle overige segmenten ten noorden van de spoorlijn.

 

Elke gemeente dient op haar grondgebied een aanvullend verkeersreglement op te maken. Hieruit vloeit voort welke categorieën van verkeersdeelnemers toegelaten zijn.

 

De voorziene maatregelen betreffen alle gemeentewegen.

 

Bebording

Op 11 mei 2021 vond er een overleg plaats tussen gemeente Olen, stad Herentals, PZ Neteland en provincie Antwerpen met een toelichting over de categorieën van verkeersdeelnemers en over het gebruik van de correcte verkeersborden, waarvan de presentatie in bijlage werd toegevoegd.

 

In de visie van de provincie Antwerpen, bouwheer van de fietsostrade, wil men veilige, vlotte en comfortabele fietsverbindingen realiseren die het voor zachte weggebruikers mogelijk maakt om zich ook over langere afstanden te verplaatsen. Fietsostrades zijn er voor jong en oud, met of zonder een beperking, met of zonder (elektrische) ondersteuning, steeds met respect voor elkaar.

 

Voortvloeiend uit deze visie worden fietsers en speed pedelecs gezien als hoofdgebruikers van de fietsostrades. Daarnaast moet in de visie van de provincie, medegebruik door voetgangers, voortbewegingstoestellen (vb: rolstoel, scootmobiel, skeelers, steps, monowheels,...), bromfietsen klasse A, aangelanden en hun bezoekers, dienstvoertuigen en hulpdiensten mogelijk zijn.

 

Er is momenteel geen eenduidig verkeersbord dat voor fietsostrades gebruikt kan worden en dat kan zorgen voor een eigen duidelijk statuut (zoals dat voor bijvoorbeeld autostrades wel bestaat). Er moet dus teruggevallen worden op het bestaand instrumentarium aan verkeersborden binnen de wegcode om de visie om fietsostrades, gebruikers en medegebruikers te vertalen. Er kunnen drie mogelijkheden onderscheiden worden:

-          verkeersbord D7 'verplicht fietspad'

-          verkeersbord F99a 'weg of deel van de openbare weg voorbehouden voor het verkeer van voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs' - categorieën op het bord zijn aanpasbaar

-          verkeersbord C3 'verboden toegang, in beide richtingen, voor ieder bestuurder'

 

Elk van bovengenoemde heeft zijn voor- en nadelen, duidelijk omschreven in de nota 'fietssnelwegen/fietsostrades in de wegcode', toegevoegd in bijlage.

 

Het verkeerbord D7 kan niet gebruikt worden omdat het geen medegebruik (voertuigen van aangelanden) toelaat.

 

Het verkeersbord C3 heeft geen enkele link met fietsers als hoofdgebruiker of de fietsostrade. Bovendien dienen er minstens vier onderborden gebruikt te worden om te voorzien in de vele uitzonderingen. Dit gaat in tegen een leesbare omgeving.

 

De provincie stelt dus dat het aangewezen is verkeersbord F99a te gebruiken. Dit betekent het volgende: (koninklijk besluit van 1 december 1975, artikel 22quinquies):

Op deze wegen is alleen het verkeer toegestaan van de categorieën van weggebruikers waarvan het symbool afgebeeld is op de verkeersborden die bij de toegang geplaatst zijn. Deze wegen mogen evenwel ook gevolgd worden door

-          de prioritaire voertuigen als bedoeld in artikel 37, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt,

-          op basis van een vergunning afgegeven door de beheerder van deze wegen of zijn gemachtigde, onder de door hem vastgestelde voorwaarden:

          de voertuigen voor toezicht, controle en onderhoud van deze wegen

          de voertuigen van de aanwonenden en van hun leveranciers

          de voertuigen voor het wegruimen van vuilnis

 

De gebruikers van deze wegen mogen elkaar niet in gevaar brengen en niet hinderen. Zij moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen en ze mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren.

Het spelen is toegestaan.

De snelheid is beperkt tot 30 km per uur.

 

De provincie stelt voor om de logo's van een fiets en speed pedelec aan te brengen op het verkeersbord F99a. Door een hiaat in de wegcode betekent dit dat voetgangers of voortbewegingstoestellen die vanwege hun snelheid gelijkgesteld worden aan voetgangers (skeelers, rolstoel, scootmobiel,...) en bromfietsen klasse A niet onder dit verkeersbord worden toegelaten.

 

Men wenst dit op te lossen door voetgangers en weggebruikers die gelijkgesteld worden met voetgangers bij de opmaak van het aanvullend verkeersreglement te aanzien als vergunninghouders met de vrijstelling van de verplichting tot het dragen van een schriftelijke vergunning.

 

Daarnaast wenst de provincie het logo van de fiets op het verkeersbord F99a hetzelfde te interpreteren als het logo van de fiets op het verkeersbord D7. In de wegcode wordt er een andere betekenis aan gegeven, doch in praktijk kent niemand het verschil. Dit dient ook in het aanvullend verkeersreglement opgenomen te worden.

 

De provincie blijft intussen verder streven naar een nieuw uniform verkeersbord voor fietsostrades, waarin onduidelijkheden en hiaten weggewerkt worden. Tot die tijd zijn bovenstaande bebording en maatregelen aangewezen om de wenselijke toegelaten weggebruikers effectief toe te laten tot de fietsostrade F105.

 

Het advies van administratie is om het advies van de provincie te volgen en het verkeersbord F99a met de logo's van een fiets en speed pedelec te gebruiken als aanduiding van de fietsostrade F105, dit vanwege het feit dat aangelanden, leveranciers, bezoekers niet anders kunnen dan via de fietsostrade naar hun perceel te rijden. Steden en gemeenten leveren vergunningen af aan wettelijke vergunninghouders vanwege het gebruik van het verkeersbord F99a. Hiermee volgen we ook de reeds bestaande bebording op het tracé van de fietsostrade dat reeds werd aangelegd, onder andere op grondgebied Geel, grenzend aan onze gemeente. Dit is cruciaal voor een uniform wegbeeld voor de weggebruikers.

 

Daarnaast regelt het aanvullend reglement ook de voorrangen op de kruispunten en het segment dat fietsstraat is.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende verkeersreglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, zoals gewijzigd, artikel 5

 

Juridische basis

-          wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, zoals gewijzigd

-          decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, zoals gewijzigd

-          koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, zoals gewijzigd

-          ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, zoals gewijzigd

-          besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

-          omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009

-          gemeentelijk verkeersreglement van 19 december 1990, zoals gewijzigd

 

Bijlagen

 

- Aanvullend verkeersreglement Fietsostrade Herentals-Balen F105

- AV_FOS_wegcode_provant_20210511

- PR_statuut_FOS_F105_20210511

 

 

Stemming

 

Voor: Seppe Bouquillon (CD&V), Ellen Deswert (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Sander Verboven (CD&V), Kris Gebruers (CD&V), Chris Bakelants (Vooruit), Lisette Boeckx (CD&V), Michel De Maeyer (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Henk Vleugels (CD&V), Marc Hannes (Vooruit) en Jan Verbist (CD&V).

Tegen: Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Steve Janssens (O1).

 

Goedkeuring met 12 voor, 11 tegen en 0 onthouding.

 

Besluit

 

Artikel 1

De gemeenteraad keurt volgend aanvullend verkeersreglement over de fietsostrade Herentals-Balen, F105, goed.

 

Artikel 2

Verkeersbord F99a met het logo van een fiets en speed pedelec ‘begin van de weg of deel van de openbare weg voorbehouden voor het verkeer van fietsers en bestuurders van speed pedelecs’ wordt geplaatst op de fietsostrade F105 op volgende plaatsen:

-          op het kruispunt met Doffen, rijrichting Herentals

-          op het kruispunt met Doffen, rijrichting Geel

-          op het kruispunt met Gestelstraat, rijrichting Herentals

-          op het kruispunt met Gestelstraat, rijrichting Geel

-          op het kruispunt met Lichtaartseweg, rijrichting Herentals

-          ter hoogte van Lichtaartseweg 2, rijrichting Geel

-          op het kruispunt met Meirenstraat, rijrichting Herentals

-          op het kruispunt met Meirenstraat, rijrichting Geel

-          op het kruispunt met Grensstraat, rijrichting Herentals

 

Vergunninghouders dienen aan volgende voorwaarden te voldoen om een vergunning te verkrijgen:

-          Aantonen dat men geen andere optie heeft om een perceel in de buurt van de fietsostrade Herentals-Balen F105 te bereiken. Dit kan als eigenaar, erfpachter, huurder, loonwerker, leverancier, bezoeker, ...

-          Voetgangers en alle weggebruikers die door hun gedrag gelijkgesteld worden met voetgangers verkrijgen door het gebruik van de fietsostrade worden beschouwd als vergunninghouders. Zij worden vrijgesteld van de verplichting tot het dragen van de schriftelijke vergunning.

 

Vergunninghouders, uitgezonderd voetgangers en hun gelijkgestelden, dienen de vergunning steeds bij zich te hebben als men zich op de fietsostrade begeeft.

 

Artikel 3

Verkeersbord F101a met het logo van een fiets en speed pedelec ‘einde van de weg of van het deel van de openbare weg voorbehouden voor het verkeer van fietsers en bestuurders van speed pedelecs’ wordt geplaatst op de fietsostrade F105 op volgende plaatsen:

-          voor het kruispunt met Doffen, komende van Herentals

-          voor het kruispunt met Doffen, komende van Geel

-          voor het kruispunt met Gestelstraat, komende van Herentals

-          voor het kruispunt met Gestelstraat, komende van Geel

-          voor het kruispunt met Lichtaartseweg, komende van Herentals

-          ter hoogte van Lichtaartseweg 2, rijrichting Herentals

-          voor het kruispunt met Meirenstraat, komende van Herentals

-          voor het kruispunt met Meirenstraat, komende van Geel

-          voor het kruispunt met Grensstraat, komende van Herentals

 

Artikel 4

Verkeersbord B1 ‘voorrang verlenen’ (klein formaat) en witte driehoeken (haaientanden, klein formaat) worden geplaatst op de fietsostrade F105 op volgende plaatsen:

-          voor het kruispunt met Doffen, komende van Herentals

-          voor het kruispunt met Doffen, komende van Geel

-          voor het kruispunt met Gestelstraat, komende van Herentals

-          voor het kruispunt met Gestelstraat, komende van Geel

-          voor het kruispunt met Lichtaartseweg, komende van Herentals

-          voor het kruispunt met Lichtaartseweg, komende van Geel

-          voor het kruispunt met Meirenstraat, komende van Herentals

-          voor het kruispunt met Meirenstraat, komende van Geel

 

Op elk van de in dit artikel genoemde kruispunten kondigt een naderingsmarkering een doorlopende streep aan tot het kruispunt bereikt wordt.

 

Artikel 5

Verkeersbord B15 ‘voorrang’ wordt geplaatst (of aangepast indien reeds aanwezig) op de volgende plaatsen:

-          Doffen, rijrichting zuid naar noord, ter hoogte van Doffen 132/134

-          Doffen, rijrichting noord naar zuid, ter hoogte van perceel 74A

-          Gestelstraat, rijrichting zuid naar noord, ter hoogte van perceel 36E

-          Gestelstraat, rijrichting noord naar zuid, ter hoogte van perceel 34VV3

-          Stationsstraat, rijrichting zuid naar noord, ter hoogte van de spoorlijn

-          Lichtaartseweg, rijrichting noord naar zuid, net voor het kruispunt met Leemanslaan

-          Hooiweg, rijrichting zuid naar noord, ter hoogte van de spoorlijn

-          Meirenstraat, rijrichting noord naar zuid, ter hoogte van perceel 127/03L

 

Artikel 6

Verkeersbord A43 ‘overweg zonder slagbomen’ wordt geplaatst op de fietsostrade F105 op volgende plaatsen:

-          voor de spooroverweg, rangeerspoor Umicore, komende van Herentals

-          voor de spooroverweg, rangeerspoor Umicore, komende van Geel

 

Artikel 7

Verkeersbord A25 ‘oversteekplaats voor fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen of plaats waar die bestuurders van een fietspad op de rijbaan komen’ wordt geplaatst op de Lichtaartseweg op volgende plaatsen:

-          Stationsstraat, rijrichting zuid naar noord, ter hoogte van de spoorlijn

-          Lichtaartseweg, rijrichting noord naar zuid, net voor het kruispunt met Leemanslaan

 

Artikel 8

Verkeersbord F111 ‘begin fietsstraat’ wordt geplaatst op de fietsostrade F105 op volgende plaatsen:

-          op het kruispunt met Lichtaartseweg, rijrichting Geel

-          ter hoogte van Lichtaartseweg 2, rijrichting Herentals

 

Artikel 9

Verkeersbord F113 ‘einde fietsstraat’ wordt geplaatst op de fietsostrade F105 op de volgende plaatsen:

-          voor het kruispunt met Lichtaartseweg, komende van Geel

-          ter hoogte van Lichtaartseweg 2, rijrichting Geel

 

Artikel 10

Verkeersbord F45b ‘doodlopende weg, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers’ wordt geplaatst op de volgende plaatsen:

-          op de fietsostrade F105 op het kruispunt met Lichtaartseweg, rijrichting Geel

-          op de Grensstraat in de zuidelijke rijrichting

          ter hoogte van het kruispunt met Bankloopstraat: 1 straat links + 3 straten rechts alvorens de straat doodloopt, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers

          ter hoogte van het kruispunt met Krekelstraat: 2 straten rechts alvorens de straat doodloopt, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers

          ter hoogte van het kruispunt met Waterstraat: 1 straat rechts alvorens de straat doodloopt, uitgezonderd voor fietsers en voetgangers

          ter hoogte van het kruispunt met Witgoor: geen straten meer alvorens de straat doodloopt.

 

Artikel 11

Een afschrift van deze beslissing wordt toegestuurd aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid van het departement Mobiliteit.