Aanwezig |
|
Voorgeschiedenis
De gemeente Olen plaatste een proefopstelling te Leemanslaan met als doel de verkeersveiligheid voor fietsers te verhogen op het kruispunt Leemanslaan/Lichtaartseweg/F105. De proefopstelling startte op 24 juni 2024 en zou worden beëindigd en geëvalueerd na 9 maanden. De proefopstelling is noodzakelijk om passende maatregelen te treffen op de gemeenteweg in het belang van de veiligheid van de deelnemers en de weggebruikers.
De gemeente Olen ontving na het plaatsen van de proefopstelling voornamelijk meldingen van bewoners van Welvaartstraat en Kapellekensstraat waar het verkeer toenam. Bewoners melden dat auto's over het voetpad rijden omdat de straat te smal is voor al het verkeer op piekmomenten. Zij melden ook gevaarlijke bewegingen aan de kruispunten. Ze vragen om de Leemanslaan opnieuw open te stellen en snelheidsremmers te voorzien aan de stationsbuurt.
Voor een aantal meldingen over foutparkeren en een gebrek aan een goede zichtbaarheid werden meteen infrastructurele maatregelen genomen. Ook om het foutief gebruik van het fietspad tussen de Lichtaartseweg en de Leemanslaan tegen te gaan werden maatregelen genomen.
Context en argumentatie
De synthesenota, opgemaakt voor het mobiliteitsplan, vermeldt parameters voor de beoordeling van intensiteiten en de leefbaarheid van straten. Metingen wijzen uit dat de intensiteiten van de Leemanslaan en omliggende straten binnen de parameters van leefbaarheid vallen. Toch geeft de perceptie van bewoners een ander gevoel.
Analyse politie
Kruispunten | Verkeersongevallen 24 juni 2023 tot en met 29 januari 2024 (zelfde periode, voor de knip) | Verkeersongevallen 24 juni 2024 tot en met 29 januari 2025 (na invoering maatregel)
|
Lichtaartseweg x Leemanslaan | 1 VKO met gewonden (Bestuurder wil rechts afdraaien in Leemanslaan. Kijkt in spiegels naar fietsers die uit zelfde richting komen, maar niet naar fietser uit tegemoetkomende richting, waardoor hij bromfietser niet ziet) | 0 |
Kapellekensstraat x Lichtaartseweg | 0 | 0 |
Kapellekensstraat x Leemanslaan | 0 | 1 VKO met gewonden (bromfietser moet uitwijken voor personenwagen die uit Kapellekensstraat komt en komt hierbij ten val) |
Welvaartstraat x Lichtaartseweg | 0 | 1 VKO met gewonden (bromfietser rijdt richting Lichtaart en wordt aangereden door personenwagen die uit Welvaartstraat komt. Zicht zou belemmerd geweest zijn door geparkeerde wagen en verlichtingspaal met elektriciteitskast) |
Welvaartstraat x Leemanslaan | 0 | 0 |
Kasteelstraat x Lichtaartseweg | 0 | 0 |
Er werden geen verkeersongevallen in de Welvaartstraat en de Kapellekensstraat geregistreerd sinds de invoering van de knip, noch in het 1,5 jaar ervoor.
2.1 Leemanslaan – Zandstraat
Op basis van verschillende verkeersanalysetoestellen die de gemeente Olen heeft geplaatst kan geconcludeerd worden dat er in de Leemanslaan en de Zandstraat minder voertuigen passeren. Dit zowel in de week als in het weekend.
2.2 Welvaartstraat
Tijdens de week is er in de Welvaartstraat een lichte stijging waar te nemen van 22,5 % richting Leemanslaan en 12,5 % richting Lichtaartseweg. Dit komt overeen met respectievelijk 50 en 29 voertuigen per dag.
Tijdens het weekend is de stijging iets groter in beide richtingen (48 voertuigen richting Leemanslaan en 51 richting Lichtaartseweg).
Als er naar de absolute aantallen gekeken wordt dat per uur door de straat rijdt, dan bevindt de piek zich op vrijdag van 17.00 uur tot 18.00 uur. Op dat moment passeren er 70 voertuigen. Als we naar het gemiddelde kijken per uurblok dan passeren er tussen 17.00 uur en 18.00 uur de meeste voertuigen (49), gevolgd door het uurblok ervoor, namelijk 16.00 uur tot 17.00 uur (46). Er zijn 3 uurblokken waar er meer dan 40 voertuigen per uur passeren. Deze situeren zich alle 3 tijdens de avondspits. Overdag rijden er gemiddeld zelden meer dan 30 voertuigen door de straat.
Als we per rijrichting kijken dan wordt het hoogst aantal passanten geregistreerd tussen 16.00 uur en 17.00 uur richting Leemanslaan, met gemiddeld 29 passerende voertuigen, gevolgd door het uurblok 17.00 uur – 18.00 uur met gemiddeld 24 voertuigen.
Het hoogst aantal gemeten voertuigen richting Lichtaartseweg doet zich voor tussen 17.00 uur en 18.00 uur, met een gemiddelde van 25 voertuigen, gevolgd door het uurblok 18.00 uur – 19.00 uur, met een gemiddelde van 22 voertuigen.
De drukste periode in de Welvaartstraat vindt plaats van 16.00 uur tot 19.00 uur met gemiddeld 41 tot 49 voertuigen per uur.
Tijdens het weekend is er vooral een stijging in het verkeer richting Lichtaartseweg tussen 12.00 uur en 16.00 uur. Op zaterdag gaat dit over een stijging met gemiddeld 9 voertuigen per uur, op zondag zijn dit 4 voertuigen.
Wordt het algemene gemiddelde van het aantal voertuigen dat per uur passeert vergeleken voor en na de knip, dan zit hier geen verschil op.
2.3 Kapellekensstraat
In de Kapellekensstraat is een duidelijkere stijging vast te stellen. Richting Leemanslaan is het aantal auto’s tijdens de week verdubbeld. Richting Lichtaartseweg is het aantal met ongeveer 60 % toegenomen.
In het weekend is het beeld omgekeerd. Er is dan een verdubbeling van het verkeer richting Lichtaartseweg en een stijging met 60 % richting Leemanslaan.
Als er naar de absolute aantallen gekeken wordt dat per uur door de straat rijdt, dan passeren de meeste voertuigen op vrijdagavond tussen 16.00 uur en 17.00 uur en tussen 19.00 uur en 20.00 uur. Op beide momenten passeren 56 voertuigen. Als we naar het gemiddelde kijken per uurblok dan passeren er tussen 18.00 uur en 19.00 uur de meeste voertuigen (50), gevolgd door het uurblok ervoor, namelijk 17.00 uur tot 18.00 uur (45).
Als we per rijrichting kijken dan situeert de drukste periode zich tussen 16.00 uur en 19.00 uur richting Leemanslaan, met gemiddeld 20 - 21 voertuigen.
Richting Lichtaartseweg ligt het hoogst aantal gemeten voertuigen tussen 18.00 uur en 19.00 uur met gemiddeld 31 voertuigen.
De drukste periode in de Kapellekensstraat ligt tussen 15.00 uur en 20.00 uur. Het latere uur heeft vermoedelijk te maken met de nabijheid van de sportaccommodaties (tennis, voetbal).
3. Snelheid
In de Kapellekensstraat doet er zich geen snelheidsprobleem voor. De V85 na de invoering van de knip in de Leemanslaan is gedaald met 5 km/u naar 42 km/u richting Leemanslaan en 45 km/u richting Lichtaartseweg.
In de Welvaartstraat blijft de V85 aanvaardbaar. Ze is licht gestegen van 52 km/u naar 55 km/u richting Leemanslaan en van 52 km/u naar 56 km/u richting Lichtaartseweg.
Conclusie politie
Het verkeer in de Welvaartstraat en de Kapellekensstraat is toegenomen, maar niet in die mate dat de verkeersleefbaarheid en -veiligheid in het gedrang komt. Vooral in de Welvaartstraat is het verschil met voor de knip vrij beperkt. De periode dat er meer verkeer door de straat rijdt situeert zich vooral tijdens de avondspits en duurt in de Kapellekenstraat langer dan in de Welvaartstraat.
Wanneer er maatregelen zouden genomen worden om het verkeer te ontmoedigen in één van de straten, bestaat de kans dat er overlast gecreëerd wordt in nieuwe straten. Gelet op de V85 in zowel de Welvaartstraat als de Kapellekensstraat kan geconcludeerd worden dat er geen snelheidsprobleem heerst. Er zijn hiervoor geen extra maatregelen nodig.
Om de verkeersveiligheid ter hoogte van het kruispunt Leemanslaan – Lichtaartseweg te behouden en de complexiteit beperkt te houden, is het aangewezen om de bestaande knip in de Leemanslaan te behouden.
Algemene conclusie
Uit de evaluatie blijkt nu dat nog moet onderzocht worden:
- Hoe een poorteffect kan voorzien worden in de directe omgeving van het kruispunt Leemanslaan-Lichtaartseweg-fietsostrade dat de aandacht trekt op het kruispunt en een snelheidsvertragend effect heeft. Dit doen we voor alle verkeersmodi (vrachtwagens, auto’s, fietsen, voetgangers, …) en met infrastructurele maatregelen.
- Hoe de Leemanslaan als trage snelheidszone kan heraangelegd worden conform het mobiliteitsplan en in het verlengde van de trage snelheidszone aan de cité (Zandstraat, …).
Het is aangewezen om de huidige proefopstelling met 6 maanden te verlengen, met name van 29 maart 2025 tot en met uiterlijk 27 september 2025.
Beslissingsbevoegdheid
- nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, zoals gewijzigd, artikel 119 en 130bis
Juridische basis
- wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, zoals gewijzigd
- decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, zoals gewijzigd
- koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, zoals gewijzigd
- ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
- omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009
- gemeentelijk verkeersreglement van 19 december 1990, zoals gewijzigd
- besluit van burgemeester en schepenen van 23 mei 2024 betreffende de goedkeuring voor een proefopstelling te Leemanslaan
Artikel 1
De huidige proefopstelling in de vorm van enkele betonblokken te Leemanslaan wordt verlengd
van 29 maart 2025 tot en met uiterlijk 27 september 2025.
Artikel 2
Verkeersbord C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder), verkeersbord F45b (doorlopende weg) met onderborden M12 (Uitgezonderd fietsers, tweewielige bromfietsen en speedpedelecs), 'Uitgezonderd plaatselijk verkeer' en een oranje informatiebord 'Opgepast gewijzigde verkeerssituatie' wordt geplaatst aan de kruispunten:
- Leemanslaan met Kapellekensstraat
- Leemanslaan met Watertorenstraat
- Leemanslaan met Lichtaartseweg
Verkeersbord F45b (doorlopende weg) wordt geplaatst vlak na de kruispunten:
- Leemanslaan met Zandstraat
- Leemanslaan met Radiumstraat
- Leemanslaan met Koperstraat
Enkele betonblokken met aan beide kanten een reflecterende strook en werfbakens, verkeersbord C3 (verboden toegang, in beide richtingen, voor iedere bestuurder) en verkeersbord F45b (doorlopende weg) met onderbord M12 (uitgezonderd fietsers, tweewielige bromfietsen en speedpedelecs) worden geplaatst te Leemanslaan, na huisnummer 1, zichtbaar komende van Watertorenstraat. Dit vlak voor de verbreding van het voetpad zodat er geen mogelijkheid is om met gemotoriseerde voertuigen het voetpad op te rijden.
Artikel 3
De gemeente Olen brengt de bewoners van de Leemanslaan via een bewonersbrief op de hoogte van deze maatregelen.
Artikel 4
De verkeersmaatregelen zoals bepaald in dit tijdelijk verkeersreglement kunnen indien nodig aangepast of opgeheven worden in functie van gewijzigde verkeerssituaties in de nabije omgeving.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.