In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Uit het traject “zij aan zij naar een gezinsvriendelijk Olen” kwam de behoefte aan kwaliteitsvolle kinderschoenen vanuit de deelnemende ouders. De ouders stelden toen de vraag naar een mogelijke maatregel als ondersteuning. Lokaal bestuur Olen kiest bewust om in te zetten op een gezinsvriendelijk Olen. Het bestrijden van gezinsarmoede is een belangrijk doel.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 4 maart 2020 het reglement 'schoenenkorting voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar’ goed.

 

Context en argumentatie

De doelgroep is in het reglement zeer sterk afgebakend. Enkel personen met (equivalent) leefloon en personen in collectieve schuldenregeling komen in aanmerking. Het reglement voorziet de mogelijkheid om een afwijking aan te vragen via het bijzonder comité voor de sociale dienst om ook andere gezinnen toegang te geven tot het aanbod van betaalbare kwaliteitsvolle schoenen. Uit een bevraging bij team Maatschappelijk werk blijkt dat zij, ondanks de nood, niet proactief inzetten op de mogelijkheid tot afwijking wegens de bijkomende administratie. Vandaag de dag ligt de werkdruk enorm hoog binnen dit team door de impact van alle crisissen (Covid, energie, Oekraïne).

 

De nood aan kwaliteitsvolle kinderschoenen is er ook bij burgers die het financieel moeilijk hebben. Het is aangewezen om de doelgroep te verruimen naar "OCMW-cliënten met financiële moeilijkheden".

        Onder een ‘OCMW-cliënt’ verstaan we een Olense burger die beroep doet op de maatschappelijke en sociale dienstverlening van het OCMW (leefloon, budgethulpverlening, psychosociale hulpverlening, administratieve ondersteuning). Er moet geen maandelijks contact te zijn.

        Financiële moeilijkheden: elke maatschappelijk werker beoordeelt dit naar eer en geweten via een sociaal en financieel onderzoek. Bij twijfelgevallen wordt dit besproken op de dossierbespreking.

 

Deze doelgroep hanteert de sociale dienst ook bij het reglement houdendesubsidiëringvanvrijetijdsparticipatie en maatschappelijke integratie. Op deze manier heeft team Maatschappelijk werk meer vrijheid om volgens hun expertise te oordelen welke gezinnen het financieel te krap hebben om kwaliteitsvolle schoenen voor hun kinderen te kopen én zet het lokaal bestuur in op administratieve vereenvoudiging.

 

In 2021 genoten 32 kinderen van dit aanbod. Bij uitbreiding van de doelgroep hebben ongeveer een 60-tal kinderen mogelijks recht op dit aanbod. Jaarlijks te voorzien budget bedraagt dan 6.000 euro, dit vanaf 2023.

 

Op 4 juni 2020 keurde het vast bureau een samenwerkingsovereenkomst met schoenenwinkel Brantano, in functie van het reglement schoenenkorting, goed. Door middel van een schoenenbon kocht de doelgroep de kinderschoenen aan.

 

Eind juli 2020 heeft Brantano het faillissement aangevraagd. Daarna kon de doelgroep nog wel gebruik maken van het reglement schoenenkorting, maar moest men het bedrag eerst zelf voorschieten. Dit is voor de mensen met een zeer beperkt inkomen vaak moeilijk, omdat ze deze som geld niet altijd ter beschikking hebben. Uit een bevraging bij de doelgroep is gebleken dat ze graag hun schoenen aankopen bij een schoenenwinkel in Olen. De schoenenwinkels in Olen wilden echter geen samenwerking met het lokaal bestuur aangaan. Dit zou te veel administratie voor hen betekenen.

Omdat bereikbaarheid voor de doelgroep heel belangrijk is, ging de sociale dienst op zoek naar een schoenenwinkel in de buurt die wel een samenwerking wenste aan te gaan. Torfs heeft reeds enkele jaren een samenwerking met verschillende OCMW's én heeft filialen in Geel en Herentals.

 

De sociale dienst wenst het aanbod heel laagdrempelig aan te bieden zodat zoveel mogelijk gezinnen gebruik maken van het aanbod van kwaliteitsvolle schoenen. De sociale dienst stelt volgende mogelijkheden voor:

-          De schoenen aankopen bij een schoenenwinkel naar keuze (waardoor ze een schoenenwinkel in Olen kunnen kiezen) en het bedrag voorschieten.

-          De schoenen aankopen bij schoenen Torfs, met behulp van een aankoopbon die ze kunnen bekomen bij de Sociale Hulp- en Dienstverlening. De mensen moeten het bedrag dan niet voorschieten.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 77 en 78

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Reguliere werking

Actieplan

9.4

Olen heeft een goed uitgewerkt hulp-en dienstverlening

Actie

9.4.2

Andere individuele hulpverlening

 

Financiële informatie

Het nodige krediet is nog niet voorzien waardoor het meerjarenplan moet gewijzigd worden.

 

Visum

Er is geen visum nodig.

 

Bijlagen

 

- Aangepast reglement schoenenkorting voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar

- Nota schoenenkorting

- Reglement schoenenkorting voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar

- Samenwerkingsovereenkomst Schoenenkorting Torfs

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen aan het reglement schoenenkorting voor kinderen van 0 tot en met 17 jaar goed, zoals gevoegd in bijlage die integraal deel uitmaakt van deze beslissing.

 

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de samenwerkingsovereenkomst met schoenen Torfs goed.

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.