In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Jan Verhaert, Annelies Horemans, raadsleden

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde in zitting van 7 december 2017 het verhuurreglement voor de infrastructuur van de Komie Geire goed. Nadien werd het door de raad voor maatschappelijk welzijn nog gewijzigd op 4 januari 2018, 8 maart 2018, 3 april 2019 en 2 december 2020.

 

Context en argumentatie

Het huidige verhuurreglement voor de infrastructuur van de Komie Geire dateert van 2 december 2020. Het reglement is aan een grondige update toe.

 

Waarom is een update nodig?

-          Vanuit de dienst noodplanning en de dienst omgeving kwamen een aantal signalen met betrekking tot veiligheid en het gebruik van het gebouw.

-          Komie Geire is een erkend lokaal dienstencentrum. Om de erkenning te kunnen behouden, moet het lokaal dienstencentrum een brandweerattest A behalen. In de zomer van 2022 werd een brandweerattest B afgeleverd. Om een A-attest te behalen dienen een aantal wijzigingen doorgevoerd te worden. Deze wijzigingen hebben invloed op het verhuurreglement.

-          Vroeger behoorde de verhuur van de infrastructuur van Komie Geire tot de bevoegdheid van het OCMW. De verhuur van de infrastructuur van De Vrede behoorde tot de bevoegdheid van de gemeente. Intussen is OCMW en gemeente samengevloeid tot één lokaal bestuur. Met deze update wordt een efficiëntie-oefening en een uniformisering van beide reglementen uitgevoerd. Het streefdoel is om zoveel mogelijk dezelfde richtlijnen te hanteren voor een verhuur in De Vrede als in Komie Geire. Sommige zaken kunnen niet gelijk getrokken worden. De combinatie verhuur en werking lokaal dienstencentrum zijn niet altijd verenigbaar. Zo is het niet mogelijk om in Komie Geire fuiven te organiseren, dit kan wel in De Vrede.

 

Welke wijzigingen zijn noodzakelijk?

De meeste wijzigingen hebben weinig invloed op de huurder en zijn zuiver tekstueel. Verder gaat het over

kleine zaken zoals een boete die verschillend was in Komie Geire dan in De Vrede. Alle aanpassingen zijn na te lezen in het bijgevoegde verhuurreglement met wijzigingen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 77 en 78

 

Juridische basis

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 december 2017 houdende goedkeuring verhuurreglement infrastructuur Komie Geire, zoals gewijzigd

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 2 december 2020 houdende goedkeuring verhuurreglement infrastructuur Komie Geire, zoals gewijzigd

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.1

Olen heeft een patrimonium dat optimaal beheerd wordt en waar het goed werken en vertoeven is

Actie

9.1.1

Gebouwen

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2020

 

5.000 euro

9.1.1

70500010/0951

2021-2025

 

12.000 euro

9.1.1

70500010/0951

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

Bijlagen

 

- checklist_huurder_cafetaria

- checklist_huurder_grote_zaal

- checklist_huurder_keuken

- Verhuurreglement infrastructuur Komie Geire met wijzigingen

- Verhuurreglement infrastructuur Komie Geire nieuw

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de wijzigingen aan het verhuurreglement infrastructuur Komie Geire goed, zoals gevoegd in bijlage die integraal deel uitmaakt van deze beslissing.

 

Artikel 2

Deze wijzigingen gelden vanaf 1 september 2023.