In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Op 2 oktober 2013 keurde de gemeenteraad de overeenkomst tussen gemeente Olen en IOK Afvalbeheer inzake beheer recyclagepark goed. Ook het huishoudelijk reglement recyclagepark werd op dezelfde datum goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Op 1 juli 2020 keurde de gemeenteraad een wijziging van het huishoudelijk reglement recyclagepark goed.

 

Context en argumentatie

Vanuit IOK Afvalbeheer wordt een sjabloon van het huishoudelijk reglement ter beschikking gesteld om de werking van de recyclageparken in hun beheer zoveel mogelijk te uniformiseren. Eventuele lokale verschillen kunnen nog steeds worden voorzien.

 

Ons bestuur voorziet bijvoorbeeld enkel in uitzonderlijke gevallen in de aanvoer van huisvuil op het recyclagepark en in een eigen klachtenprocedure.

 

Het retributiereglement wordt in de zitting van vandaag verder afgestemd op de afvalsoorten, zoals wordt vermeld in het nieuw huishoudelijk reglement, om onduidelijkheden over tarieven te voorkomen.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 40 en 41

 

Juridische basis

-          gemeenteraadsbesluit van 2 oktober 2013 houdende goedkeuring overeenkomst tussen gemeente Olen en IOK Afvalbeheer inzake beheer recyclagepark

-          gemeenteraadsbesluit van 2 oktober 2013 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement recyclagepark

-          besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2020 houdende kennisname en standpuntbepaling elektronisch schrijven van IOK van 9 juni 2020 met als onderwerp 'Inzameling restafval op het recyclagepark'

-          gemeenteraadsbesluit van 1 juli 2020 houdende wijziging huishoudelijk reglement recyclagepark

 

Bijlagen

 

- Huishoudelijk reglement recyclagepark Olen

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

Het gemeenteraadsbesluit van 2 oktober 2013, gewijzigd in de zitting van 1 juli 2020, houdende goedkeuring huishoudelijk reglement recyclagepark, wordt opgeheven met ingang van 6 januari 2022.

 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt het nieuw huishoudelijk reglement recyclagepark goed als volgt. Dit reglement geldt vanaf 6 januari 2022.

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT RECYCLAGEPARK

 

Artikel 1 - Definities

-          Recyclageparkwachter: afgevaardigde van IOK Afvalbeheer, die toezicht houdt op het recyclagepark.

-          Bezoeker: iedere persoon, die afvalstoffen wil aanvoeren op het recyclagepark.

-          Huishoudelijke afvalstoffen: afvalstoffen afkomstig van de normale werking van een huishouden.

-          Vergelijkbaar bedrijfsafval: in aard, samenstelling en hoeveelheid met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval dat ontstaat ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een huishouden.

-          eID: elektronische identiteitskaart. In voorkomend geval kunnen elektronische vreemdelingenkaarten met een contactchip ook gelezen worden.

-          Chipkaart : kaart die al dan niet tijdelijk toegang verleent aan bezoekers die niet beschikken over een eID.

-          Saldo: bedrag gekoppeld aan een eID of chipkaart. De eID of chipkaart dient als betaalmiddel op het recyclagepark. Het saldo is gekoppeld aan het gezinshoofd waartoe de eID of chipkaart behoort volgens de gegevens van het rijksregister of zoals aangemaakt bij afgifte.

-          Weegcyclus: combinatie van bruto weging en tarra weging waarbij het verschil van beide wegingen het netto gewicht is.

-          Recipiënt: container, houder, bak, vat, stortruimte, doos… waar de ingezamelde afvalsoorten in verzameld worden

-          Zomeruur: standaardtijd

-          Winteruur: de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, standaardtijd + één uur

 

Artikel 2 - Toegangsprocedure

Alle inwoners van Olen, eigenaars van een tweede verblijf in Olen, zij die over een eigendom in de Olen beschikken, alle bedrijven en zelfstandigen die hun exploitatie hebben in Olen (op voorwaarde dat de vaste retributie, zoals bepaald in het retributiereglement op de ophaling van afval aan huis en de aanvoer ervan op het recylagepark betaald is) hebben toegang tot het recyclagepark.

 

Iedere bezoeker dient de toegangsprocedure te volgen.

Bezoekers dienen het recyclagepark steeds te betreden via de ingang van het recyclagepark. Het recyclagepark betreden langs de uitgang is verboden.

Het recyclagepark betreden kan enkel met de eigen eID of chipkaart. Uitlenen van de eID of chipkaarten aan niet inwonende personen is niet toegelaten. Het saldo gekoppeld aan de eID of chipkaart dient positief of 0,00 euro te zijn en er mag geen al dan niet tijdelijke toegangsrestrictie op de eID of chipkaart van toepassing zijn (eID of chipkaart werd (tijdelijk) geblokkeerd).

 

Indien enkel niet-betalende afvalsoorten aangeleverd worden, kunnen deze gedeponeerd worden in het daarvoor voorziene recipiënt op het niet-betalende gedeelte. De bezoeker kan het recyclagepark via de uitgang verlaten.

 

1)      Voor het aanleveren van betalende afvalsoorten, rijdt de bezoeker de weegbrug 1 op.

2)      De bezoeker mag zijn voertuig niet verlaten op de weegbrug.

3)      De bezoeker identificeert zich op de weegbrug 1 met zijn eID of chipkaart en de recyclageparkwachter controleert en registreert de afvalsoort die de bezoeker zal aanleveren binnen de weegcyclus.

4)      Na de brutoweging en registratie kan de bezoeker het betalende gedeelte van het recyclagepark betreden. Op aanwijzing van de recyclageparkwachter zal de bezoeker de afvalstoffen deponeren in het daarvoor voorziene recipiënt.

5)      Enkel de aan de weegbrug 1 ingegeven afvalsoort(en) ma(o)g(en) gelost worden binnen deze weegcyclus.

6)      Na het lossen van de ingegeven afvalsoort(en) rijdt de bezoeker de weegbrug 2 op.

7)      De bezoeker mag zijn voertuig niet verlaten op de weegbrug. Om een juiste registratie te hebben van het aangeleverde gewicht zorgt de bezoeker ervoor dat alle passagiers aanwezig op de weegbrug aanwezig zijn zoals bij de brutoweging.

8)      De bezoeker identificeert zich op de weegbrug 2 met zijn eID of chipkaart.

9)      Na de tarraweging is de bezoeker de retributie verschuldigd. Hij betaalt het verschuldigde bedrag via zijn saldo of aan de oplaadzuil op het recyclagepark via elektronische betaling. Er wordt geen cash geld aanvaard op het recyclagepark.

10)  Wanneer de bezoeker nog een betalende afvalsoort heeft, herhaalt hij de weegcyclus vanaf punt 1.

11)  De bezoeker verlaat het recyclagepark via de uitgang.

 

Wanneer de bezoeker niet in staat is zijn saldo positief of gelijk aan 0,00 euro te krijgen, dan zal hij het recyclagepark pas kunnen verlaten na een interventie van de recyclageparkwachter.

 

Artikel 3 - Belangrijke aandachtspunten

Er dient rekening gehouden te worden met volgende beperkingen wat betreft de aanlevering.

 

Maximum lengte van de voertuigen (dit is voertuig en eventuele aanhangwagen) die aanleveren is beperkt tot 10 m. Buiten dit formaat kan er niet gewogen worden en bijgevolg wordt de bezoeker de toegang tot het betalend gedeelte ontzegd. Het manoeuvreren met voertuigen met een lengte groter dan 10 m op het recyclagepark houdt een mogelijk risico in voor andere bezoekers. Bijgevolg wordt de toegang ontzegd. Het maximale gewicht van voertuig en lading op de weegbrug is beperkt tot 7,5 ton.

 

De recyclageparkwachter kan bezoekers buiten het recyclagepark laten wachten wanneer er te veel bezoekers op het recyclagepark aanwezig zijn. Dit in functie van de algemene veiligheid (vb tijdens containerwissels) of ten behoeve van een vlotte doorstroming op het recyclagepark.

 

Artikel 4 - Aanlevering

Enkel huishoudelijke afvalstoffen afkomstig van de normale werking van een huishouden en vergelijkbaar bedrijfsafval mogen aangeleverd worden.

 

De aanvoer van afvalstoffen kan enkel tijdens de openingsuren van het recyclagepark.

 

De aan te leveren afvalstoffen worden bij elke aanlevering door de recyclageparkwachter gecontroleerd of ze voldoen aan de modaliteiten zoals hieronder bepaald. De aan te leveren afvalstoffen dienen vooraf gesorteerd te zijn zodat het afladen ervan op het recyclagepark eenvoudig en snel kan gebeuren.

De bezoeker zorgt ervoor dat de recyclageparkwachter dit makkelijk en veilig kan controleren.

 

Voor elke toegelaten afvalsoort is een apart recipiënt voorzien. Elk recipiënt beschikt over een duidelijke vermelding van de afvalsoort waarvoor het voorzien is.

 

Elke bezoeker deponeert zijn afval eigenhandig in het daartoe bestemde recipiënt. De bezoeker neemt vooraf de nodige maatregelen om het afval hanteerbaar te maken zodat hij het zelf op een veilige manier in de recipiënten kan deponeren.

 

Elke bezoeker houdt de omgeving van de recipiënten zuiver. Indien nodig reinigt hij het door hem vervuilde terrein. De bezoeker gebruikt het materiaal dat hiervoor ter beschikking wordt gesteld als een goed huisvader en plaatst het na gebruik terug op zijn plaats.

 

Bij het aanleveren van meerdere niet gesorteerde afvalsoorten binnen één weegcyclus wordt steeds het hoogste tarief gehanteerd. De aangeleverde afvalsoorten dienen altijd gesorteerd gelost te worden in de juiste recipiënten.

 

Artikel 5 - Bezoekersregels

De richtlijnen van de recyclageparkwachter dienen door elke bezoeker strikt nageleefd te worden.

 

De bezoeker dient op eenvoudig verzoek van de recyclageparkwachter zijn identiteit te bewijzen.

 

De recyclageparkwachter kan bij onregelmatigheden personen de toegang tot het recyclagepark weigeren.

 

Het is verboden afval aan de poort, in de omgeving van het recyclagepark of op een andere plaats dan door de recyclageparkwachter aangeduid, achter te laten. Het verkeerd deponeren van afval of het deponeren van afval zonder de retributie te betalen wordt steeds beschouwd als sluikstorten. De desbetreffende artikelen van de gemeentelijke politieverordening zullen in deze gevallen toegepast worden.

 

Het is voor de bezoeker verboden recipiënten te openen of afvalstoffen uit de recipiënten te halen of mee te nemen.

 

KGA dient verplicht te worden gemeld aan de recyclageparkwachter.

 

Tijdens het lossen en tijdens de controle van de aangeleverde afvalstoffen dient men de motor van het voertuig stil te leggen.

 

Kinderen jonger dan 12 jaar dienen steeds door een begeleider vergezeld te zijn. Zij dienen in de wagen te blijven of aan de hand gehouden te worden.

 

Dieren zijn verboden op het recyclagepark.

 

Het is verboden te roken (incl. e-sigaret) of open vuur te maken op het recyclagepark.

 

Fooien van bezoekers aan recyclageparkwachters zijn verboden. Fooien kunnen een aanzet tot verboden praktijken worden.

 

Bij vaststelling van het niet naleven van het huishoudelijk reglement wordt volgende procedure gevolgd:

-          De recyclageparkwachter wijst de bezoeker op de correcte werkwijze. Hij maant de bezoeker aan om zijn gedrag te wijzigen en/of om zijn fouten recht te zetten.

-          Als de bezoeker het recyclagepark reeds verlaten heeft, brengt de recyclageparkwachter de dienstverantwoordelijke op de hoogte. De bezoeker zal vervolgens een schrijven ontvangen met de expliciete reden van het schrijven en de correcte werkwijze op het recyclagepark. De milieuambtenaar zal hier steeds over geïnformeerd worden.

-          Indien voorgaande maatregelen niet voldoende blijken, zal de automatische toegang tot het recyclagepark ontzegd worden, de periode wordt in overleg met de milieuambtenaar vastgelegd.

 

Artikel 6 - Aan te leveren afvalstoffen

Volgende afvalstoffen van huishoudelijke oorsprong kunnen aangeleverd worden, rekening houdend met de voorwaarden en beperkingen opgelegd in onderstaande hoofdstukken.

 

AEEA Afgedankte elektrische en elektronische apparaten

Toegestaan:

-          Warmte- of koude-uitwisselende apparatuur

-          Schermen, monitoren en apparatuur met schermen die een oppervlakte hebben van meer dan 100 cm²

-          Lampen

-          Grote apparatuur (met één buitenafmeting van meer dan 50 cm)

-          Kleine apparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm)

-          Kleine IT- en communicatieapparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm)

 

Enkel de volledige toestellen worden aanvaard. Losse onderdelen niet.

 

Voor elektrische en elektronische toestellen die volgens de lijst van Recupel als professionele toestellen gedefinieerd worden zal een retributie verschuldigd zijn.

 

Autobanden

Toegestaan: alleen autobanden van particulieren, banden van personenwagens, bestelwagens, lichte bedrijfsvoertuigen, 4x4 wagens, caravans, aanhangwagens, motoren en scooters, banden op velg, ...

 

Maximum 4 stuks per aanlevering.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: fietsbanden, kruiwagenbanden, banden van tractoren, vrachtwagenbanden, stukken van een band, ...

 

Frituuroliën en –vetten

Toegestaan: eetbare plantaardige en dierlijke vetten en oliën (frituurvetten, zonnebloemolie, wokolie, smeerboter, margarine, bakboter, bakvet, ...)

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: minerale oliën en vetten.

 

Dierlijke oliën en vetten dienen gescheiden aangeleverd te worden van plantaardige oliën en vetten.

 

Hol glas

Toegestaan: enkel flessen en bokalen in wit of gekleurd glas. De flessen en bokalen dienen schraapschoon te zijn en ontdaan te zijn van deksels, doppen of (kroon)kurken.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: vlak glas zoals ruiten, spiegels, gewapend glas, autoruiten, hitte bestendig glas (o.a. pyrex), opaalglas en kristal, lampen, TL-lampen, deksels, (kurken)stoppen, loden of plastic omhulsels van wijnflessen, ...

 

Kaarsvet

Toegestaan: alle soorten kaarsen en kaarsresten

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: verpakkingen van kaarsen, kaarshouders, theelichtjes, ...

 

KGA Klein gevaarlijk afval

KGA moet verplicht worden gemeld aan de recyclageparkwachter.

Maximum volume van 60 liter per aanlevering.

 

Toegestaan: verven, inkten, lijmen, harsen, solventen, zuren, basen, stoffen of producten met kwik, gif- en bestrijdingsmiddelen, aanstekers, vloeibare afwas- en schoonmaakproducten met gevaarsymbool, onderhoudsmiddelen met gevaarsymbool, natte en droge batterijen, cosmetica met gevaarsymbool, drukhouders, campinggas, lampen (waaronder: TL-lampen, halogeenlampen, spaarlampen…), rookmelders, chemicaliën, spuitbussen van verven, pesticiden, insecticiden, brandblusapparaten, minerale en synthetische oliën, brandstoffen, olie- en brandstoffilters, injectienaalden (verplicht in naaldcontainer), röntgenfoto’s, fotografische chemicaliën, zwembadchemicaliën, lege verpakkingen tot 60 L van hiervoor vermelde producten...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: oude en vervallen geneesmiddelen (naar apotheker), gasflessen, explosieven, vuurwapens en munitie, vuurwerk, radioactieve stoffen, ...

 

Kringloopgoederen

Toegestaan: herbruikbare goederen en herbruikbaar textiel. Textiel moet zuiver, droog en zonder grote beschadigingen zijn en in zakken aangeleverd worden.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: vervuild textiel bv. met olie, verf, bloed, kussens, jute zakken, niet-herbruikbaar materiaal (schade, vervuild, onherstelbaar)

 

De recyclageparkwachter zal de aangebrachte goederen controleren en heeft de eindbeslissing over het al dan niet aanvaarden van de goederen als kringloopgoederen.

 

Kurken stoppen

Toegestaan: natuurkurken stoppen

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: metalen stoppen, kroonkurken, metalen houders, kunststof stoppen en doppen, stoppen van porto, wand- of vloerbekleding uit kurk...

 

Matrassen voor recyclage

Toegestaan: matrassen, toppers, topdekmatrassen, oplegmatrassen.

De matrassen moeten droog, hygiënisch en proper zijn.

Matrassen die nat, kapot, verbrand of in een vorm van ontbinding zijn worden niet aanvaard als recycleerbaar.

Delen van een matras worden niet aanvaard als matras.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: bedbodems, elektrische lattenbodems, bedonderstellen, bedombouwen, dekbedden, kussens...

 

Oude metalen

Toegestaan:

Ferro metalen: fietsen, kachels, metalen meubelen, ijzer, ...

 

Non-ferro metalen: aluminium, lood, zink, koper, inox, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: metalen verpakkingen, elektrische en elektronische apparaten, gasflessen, gewapend beton, brandblussers, munitie en vuurwapens, mazouttanks zonder reinigingsattest, ...

 

Alle aangeleverde metalen moeten ontdaan zijn van plastic, textiel, ...

 

Papier en karton

Toegestaan: tijdschriften, kranten, brieven, oude boeken, reclamefolders, computerlistings, papieren en kartonnen verpakkingen, papieren zakken, kartonnen dozen, broodzakken, kartonnen mappen zonder metalen of plastic onderdelen, kartonnen bekers met maximaal 1 glanzende laag, enveloppen met of zonder venster, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: vuil of vet papier, papieren zakdoekjes, papieren tafellakens, keukenrolpapier, behangpapier, cementzakken, carbonpapier, aluminiumpapier, cellofaanpapier, zelfklevend papier, stickers, foto’s, meststof- en sproeistofzakken, ...

 

Piepschuim

Toegestaan: enkel droog, wit en zuiver verpakkingspiepschuim; chips (opvulmiddel), schaaltjes van droge en reukloze voedingsproducten, isolatiemateriaal in EPS, ...

 

Piepschuim is te herkennen aan de gesloten korrelstructuur.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: isolatieschuim, PU schuim, vervuilde piepschuim, andere kunststoffen, metaal (nietjes, nagels), geëxtrudeerd polystyreen en polyurethaan, ...

 

P+MD - plastic - en metalen verpakkingen en drankkartons

P+MD moet verplicht aangeleverd worden in de blauwe P+MD-zak met opdruk van Fost Plus.

 

Toegestaan:

Plastic flessen en flacons (eventueel platgedrukt en met hun dop) van: water en limonade, fruit- en groentesappen, melk, afwas- en onderhoudsproducten (vloeibaar of in poeder), wasproducten en wasverzachter, producten voor bad of douche, bleekmiddelen, gedestilleerd water, ...

Plastic verpakkingen van huishoudelijke producten zoals: plastic schaaltjes, vlootjes en schoteltjes van voedingswaren en lege plastic dozen. Lege potjes en tubes van voedingswaren en verzorgingsproducten. Plastic folies van verpakkingen of oververpakkingen van huishoudelijke producten en voedingswaren, beschermfolies van drukwerk. Plastic draagtassen...

 

Metalen verpakkingen: drankblikjes, conservenblikjes, schroefdoppen, kroonkurken en deksels van flessen en bokalen, metalen dozen en bussen, lege spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schoteltjes, schaaltjes en bakjes, ...

 

Drankkartons: van vloeibare producten zoals fruitsap, melk, soep, ...

 

De verpakkingen moeten volledig leeg zijn en mogen een maximum volume hebben van 8 liter.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen:

Bidons van motorolie, verpakkingen van giftige of gevaarlijke producten (insecticiden, onkruidverdelger…), spuitbussen van verf, oplosmiddelen, pesticiden of andere gevaarlijke producten, ...

 

Toners en inktcartridges

Alle soorten inktcartridges zonder hun verpakkingsmaterialen. De toners mogen in hun verpakking aangeleverd worden.

 

Videobanden en muziekcassettes

Toegestaan: videobanden en muziekcassettes zonder hoes

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: dvd’s, cd-roms, diskettes, ...

 

Asbestcementproducten in gebonden toestand

Toegestaan: cementgebonden asbestproducten, zoals golfplaten dak- en gevelleien, bloembakken, onderdakplaten (menuiserite), vensterdorpels (extru), venstertabletten (massal), traptreden (massal), ...

Asbestproducten moeten verpakt in transparante plastic folie aangeleverd worden. De verpakking dient een dikte van minimum 100 micron (of 0,1 mm) te hebben en moet voldoende doorzichtig zijn om een visuele controle van het aangeleverde materiaal mogelijk te maken. De verpakking dient het asbest volledig te omsluiten en wordt gesloten met stevige plakband. De bezoeker dient bij het verpakken rekening te houden dat het verpakt asbest hanteerbaar blijft bij het lossen. Het verpakt asbest dient in een container met bigbag gedeponeerd te worden zonder dat de verpakking beschadigd wordt.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: niet cementgebonden asbest zoals asbestkoorden, asbestisolatie, ...

 

Bladeren en boomvruchten

Toegestaan: zuiver bladafval en boomvruchten zoals noten, eikels en kastanjes

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: fruit, rottende bladeren en boomvruchten, ander tuinafval, aarde, dierlijke mest, ...

 

Boomstronken

Toegestaan: boomstronken ontdaan van zand. Minimum doorsnede aan het snijvlak is 20 cm.

 

Cellenbeton, gipsplaten (gyproc, ...), kalk

Toegestaan: cellenbeton, gips, kalk, gyproc, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: steenpuin, keramiek, porselein, aardewerk, asbestproducten, hout, roofing, ...

 

Grasmaaisel

Grasmaaisel moet vers aangevoerd worden om geurhinder te vermijden.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: rottend of composterend grasmaaisel, graszoden, aarde, dierlijke mest, etensresten, ...

 

Grof vuil

Dit is de restfractie die ontstaat na het uitsorteren van de selectief ingezamelde afvalsoorten en dat omwille van omvang, aard of gewicht niet in het recipiënt van de huisvuilophaling geborgen kan worden.

Toegestaan: afvalstoffen die niet selectief ingezameld worden of herbruikt en/of gerecycleerd kunnen worden en die te groot en/of te zwaar zijn voor de huisvuilzak of huisvuilcontainer zoals : vloerbekleding, matrassen, grote hoeveelheden behangpapier, isolatiemateriaal, niet herbruikbaar meubilair, glasvezelversterkte kunststoffen, zwembaden, luchtmatrassen, tenten, rugzakken, zeilen, touwen en spanbanden, koelboxen, motorhelmen, ski’s, surfplanken, polyester, rieten stoelen, tafels, manden, fietsbanden, kruiwagenbanden, bitumen, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: huisvuil, voedingsmiddelen, alle selectief ingezamelde afvalstoffen.

 

Harde kunststoffen

Toegestaan: emmer en deksels (zonder metaal), kratten, plastic speelgoed (zonder metaal, zonder elektrische aandrijving), tuinmeubelen, kunststof gereedschap, buizen van HDPE, PP en PE, beschermingsbuizen van elektriciteitskabels en centrale verwarming, kunststof pallets, wasmanden, “Curver” boxen, PVC buizen en hulpstukken (aan- en afvoerbuizen, elektriciteit, regenwaterafvoer, dakgoten…), PVC venster- en deurprofielen zonder glas, PVC rolluiken zonder metalen/houten as, PVC wand- en plafondbekleding, PVC kabelgoten, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: raam- en deurprofielen met glas, PMD, cd’s en dvd’s, rubber, netten voor fruit en groenten, piepschuim, glasvezelversterkte kunststoffen, plastic golfplaten, zwembaden, luchtmatrassen, tuinslangen, ballen, bigbags, geweven textiel (tenten, rugzakken, zeilen), touwen en spanbanden, elektriciteitskabels, koelboxen, motorhelmen, ski’s, surfplanken, polyester, autostoeltjes, polycarbonaatplaten, ...

 

De aangeleverde harde kunststoffen dienen minimaal 10 cm groot te zijn.

 

Huisvuil

Huisvuil omvat alle afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en de gelijkgestelde afvalstromen die in de recipiënten voor huisvuilophaling kunnen worden geborgen, met uitzondering van alle selectief ingezamelde afvalstoffen.

 

Het restafval dient verplicht aangeleverd te worden in lekdichte gesloten huisvuilzakken met opdruk Olen.

Huisvuil dient steeds als enige afvalsoort afgeladen te worden binnen 1 weegcyclus. Er is geen beperking op het aantal zakken per aanlevering. Het huisvuil wordt op dezelfde manier gewogen als de andere betalende afvalsoorten. Om de zakken comfortabel in de recipiënten te deponeren houdt de bezoeker bij het vullen van de afvalzakken (gewicht) best rekening met de hoogte van de laadopening.

Het is verboden de aangebrachte zakken met huisvuil leeg te maken op het recyclagepark.

 

A-hout

Toegestaan: timmerhout zoals: onbehandelde balken, planken, dakgebinten; verpakkingshout zoals: paletten, houten kisten, kabelhaspels; massief houten schrijnwerk zonder hengsels, sloten, (spiegel)glas… zoals: massief houten deuren/deurstijlen, massief houten trappen, massief houten plinten, massief houten parket (zonder lijmbrokken), massief houten ramen. Het massief houten schrijnwerk mag geschilderd of gelakt zijn. Massief houten meubels zonder bekleding (stof, leder…) zoals: massief houten bedden, massief houten kleerkasten, massief houten stoelen en tafels, massief houten zetels en OSB/spaanplaten zonder melaminelaag

 

Het aangeleverde hout dient ontdaan te zijn van hengsels, klinken, sloten, glas, spiegels,…

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: B-hout, C-hout, snoeihout, tuinafval, boomstronken, rotan, rieten stoelen of mandjes, zaagsel,…

 

B-hout

Toegestaan: houten bouwafval zoals: bekistingsplaten, panlatten; behandeld hout zoals: panlatten; tropisch hardhout zoals: bankirai, azobé, ipé, afzelia, merbau, teak,… hout met gemengde samenstelling zoals: schilderdeuren, multiplex/triplex, fineer, MDF/HDF, laminaatparket, vezelplaat met melaminelaag; geperst hout zoals: hardboard en zachtboard (achterkant zelfbouwkast, bodem fruitkistje…)

 

Het aangeleverde hout dient ontdaan te zijn van hengsels, klinken, sloten, glas, spiegels,…

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: A-hout, C-hout, snoeihout, tuinafval, boomstronken, rotan, rieten stoelen of mandjes, zaagsel,…

 

C-hout

Toegestaan: geïmpregneerd hout zoals: geïmpregneerde tuinmeubelen, geïmpregneerde houten speeltuigen, geïmpregneerde carports en tuinhuizen of blokhutten, geïmpregneerde tuinschermen en pergola’s…; hout behandeld met (bio-) carboline, hout behandeld met brandvertragende producten, spoorwegdwarsliggers, rot hout, verbrand hout,...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: A-hout, B-hout, snoeihout, tuinafval, boomstronken, rotan, rieten stoelen of mandjes, zaagsel,...

 

Roofing

Toegestaan: roofing zonder hout

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: bitumen, roofing met hout, ...

 

Snoeihout

Toegestaan: houtige takken van loofbomen, naaldbomen en struiken. De takken moeten een minimum dikte van 1 cm en een maximum diameter van 20 cm aan het snijvlak hebben. De maximumlengte bedraagt 2 m.

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: boomstronken

 

Steen- en betonpuin

Toegestaan: zuiver steenpuin, betonblokken, versteende cement, gewapend beton, dakpannen, tegels en vloeren, natuursteen, porselein (tassen en borden), keramiek, aardewerk (bloempotten), sanitair (wc-pot, lavabo), stenen flessen en kruiken, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: asbestcementproducten (eterniet…), cellenbeton, gipsplaten (gyproc…), kalk, cementzakken, roofing, ...

 

Tuinafval

Toegestaan: plantenresten, haagscheersel, riet, bamboe, grassen, onkruid, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: graszoden, keukenafval, dierlijke mest, groenafval met verontreinigingen zoals stenen, aarde, plastic, beton, ...

 

Vlak glas

Toegestaan: enkel wit en zuiver met of zonder afstandhouders, vensterglas, serreglas, spiegelglas, dubbel glas, gewapend glas (draadglas), opaal glas, glasdals, ...

 

Voorbeelden van niet toegestane afvalstoffen: glazen flessen en bokalen, geschilderd glas, hittebestendig glas (pyrex), glas in lood, optisch glas, steenachtige materialen (porselein, steen, keramiek, kristalglas,...

 

Artikel 7 - Tarieven en betaling

 

De eenheidstarieven worden overgenomen uit het retributiereglement op ophaling van afval aan huis en de aanvoer ervan op het recyclagepark.

 

De bezoeker betaalt zijn retributie voor de aangeleverde afvalstoffen alvorens het recyclagepark te verlaten. De bezoeker ontvangt na betaling een betaalbewijs. Betalen kan enkel met het saldo gekoppeld aan de eID of chipkaart. Op het recyclagepark kan de bezoeker het saldo gekoppeld aan zijn eID of chipkaart opladen via een betaalautomaat (enkel elektronische betaling). Bij het onthaal van het gemeente- en sociaal huis kan de bezoeker met cash het saldo gekoppeld aan zijn eID of chipkaart opwaarderen.

 

Bezoekers die niet in staat zijn hun saldo te voldoen kunnen het recyclagepark enkel verlaten na een interventie van de recyclageparkwachter. De bezoeker dient zijn negatief saldo binnen de 8 dagen aan te zuiveren.

 

Wanneer de bezoeker een saldo heeft lager dan 0,00 euro heeft hij geen automatische toegang tot het recyclagepark. Bezoekers met een saldo kleiner dan 0,00 euro kunnen enkel na een interventie van de recyclageparkwachter het recyclagepark betreden.

 

Artikel 8 - Klachten

-          Klachten over de aanrekening en/of betaling van de retributie kunnen binnen 8 kalenderdagen gemeld worden aan het lokaal bestuur van Olen. Dit gebeurt bij voorkeur digitaal (https://www.olen.be/meldingen-klachten-en-suggesties) maar is ook mogelijk per brief (Dorp 1, 2250 Olen).  Inningskosten en eventuele gerechtskosten vallen ten laste van de klant. Voor betwistingen zijn enkel de rechtbanken van Turnhout bevoegd.

-          Klachten over de exploitatie kunnen gemeld worden aan de exploitant IOK via het mailadres afvalbeheer@iok.be.

 

Artikel 9 - Verkeersreglement

Op het recyclagepark is het verkeersreglement van toepassing. Op het hele terrein geldt een snelheidsbeperking van 10 kilometer per uur.

 

Artikel 10 - Verantwoordelijkheden

De bezoeker betreedt het recyclagepark op eigen verantwoordelijkheid. IOK Afvalbeheer kan niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, diefstal of lichamelijk letsel.

 

Het aanleveren van afval gebeurt volledig op risico van de bezoeker. Bij eventuele schade aan de inrichting of uitrusting veroorzaakt door de bezoeker, zal deze hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

 

Artikel 11 - Openingsuren

Het recyclagepark is geopend:

 

Winteruur

Openingsuren

Voormiddag

Namiddag

Maandag

Gesloten

Gesloten

Dinsdag

8.30 uur tot 12.00 uur

12.30 uur tot 16.10 uur

Woensdag

8.30 uur tot 12.00 uur

12.30 uur tot 16.10 uur

Donderdag

Gesloten

12.30 uur tot 16.10 uur

Vrijdag

8.30 uur tot 12.00 uur

12.30 uur tot 16.10 uur

Zaterdag

9.00 uur

tot 15.00 uur

 

Zomeruur

 

 

Openingsuren

Voormiddag

Namiddag

Maandag

Gesloten

Gesloten

Dinsdag

8.30 uur tot 12.00 uur

12.30 uur tot 16.10 uur

Woensdag

8.30 uur tot 12.00 uur

12.30 uur tot 16.10 uur

Donderdag

Gesloten

15.00 uur tot 19.00 uur

Vrijdag

8.30 uur tot 12.00 uur

12.30 uur tot 16.10 uur

Zaterdag

9.00 uur

tot 15.00 uur

 

 

Het recyclagepark is gesloten op de volgende wettelijke feestdagen:

-          Nieuwjaar: 1 januari

-          Paasmaandag

-          Feest van de arbeid: 1 mei

-          Hemelvaartdag

-          Pinkstermaandag

-          Nationale feestdag: 21 juli

-          Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: 15 augustus

-          Allerheiligen: 1 november

-          Wapenstilstand: 11 november

-          Kerstdag: 25 december

-          Op 24 en 31 december is het recyclagepark in de namiddag gesloten

 

Artikel 12 - Slotbepalingen

Iedere bezoeker wordt geacht het huishoudelijk reglement te kennen. Door het betreden van het recyclagepark aanvaardt de bezoeker het huishoudelijk reglement. Het huishoudelijk reglement is ter beschikking op het recyclagepark.