In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, burgemeester

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Marc T'Syen, Kris Gebruers, Chris Bakelants, schepenen

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Annelies Horemans, Willy Maes, An Peeters, Mil Haemhouts, Michel De Maeyer, Sander Verboven, Steve Janssens, Joeri Janssens, raadsleden

Inge Gerlo, waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd

Jef Peeters, Gert Dierckx, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

Op 2 oktober 2013 keurde de gemeenteraad de overeenkomst tussen gemeente Olen en IOK Afvalbeheer inzake beheer recyclagepark goed. Ook het huishoudelijk reglement recyclagepark werd op diezelfde datum goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Context en argumentatie

Op 9 juni 2020 liet IOK weten dat er in het verleden geen vergunning was voor de aanvaarding van restafval op het recyclagepark maar dat dit bij de hernieuwing van de vergunning de inzameling van deze fractie intussen wel goedgekeurd is. Op die manier kunnen burgers in uitzonderlijke gevallen gebruikmaken van deze uitbreiding, zoals een diepvries die uitvalt of burgers die op vakantie vertrekken.

 

Het college nam kennis van dit schrijven van IOK in haar zitting van 18 juni 2020 en ging akkoord om op het recyclagepark de mogelijkheid te voorzien om in uitzonderlijke gevallen het restafval door de burgers te laten aanbrengen in een door het lokaal bestuur voorgeschreven plastieken, lekvrije en stevige gesloten zak en om deze zakken te stockeren in containers van 1.100-liter die wekelijks geledigd worden.

 

Om bovenstaande reden moet dus ook het huishoudelijk reglement recyclagepark in die zin aangepast worden alsook de politiecodex. Deze laatste wijziging komt aan bod samen met de andere wijzigingen van de politiecodex die heden in een ander agendapunt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorliggen.

 

In artikel 9 van het huishoudelijk reglement recyclagepark staat nu nog het volgende opgenomen:

-          Huisvuil hoort niet thuis op het recyclagepark. Al wat als restafval in een huisvuilzak of in de specifieke restafvalbak kan, moet worden aangeboden met het restafval tijdens de daartoe bestemde huis-aan-huisinzameling, die tweewekelijks wordt georganiseerd.

 

Dit moet dus lichtjes aangepast worden.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikels 40 en 41

 

Juridische basis

-          gemeenteraadsbesluit van 2 oktober 2013 houdende goedkeuring overeenkomst tussen gemeente Olen en IOK Afvalbeheer inzake beheer recyclagepark

-          gemeenteraadsbesluit van 2 oktober 2013 houdende goedkeuring huishoudelijk reglement recyclagepark

-          besluit van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2020 houdende kennisname en standpuntbepaling elektronisch schrijven van IOK van 9 juni 2020 met als onderwerp 'Inzameling restafval op het recyclagepark'

 

Bijlagen

 

- Huishoudelijk reglement recyclagepark Olen

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

Artikel 9 van het huishoudelijk reglement recyclagepark, zoals goedgekeurd in zitting van 2 oktober 2013, wordt gewijzigd als volgt:

 

Artikel 9

Op het recyclagepark zijn voorschriften van toepassing waaraan iedere bezoeker zich strikt dient te houden:

-          De richtlijnen van de recyclageparkwachter moeten door iedere bezoeker strikt nageleefd worden.

-          De recyclageparkwachter kan bij onregelmatigheden personen de toegang tot het recyclage-park weigeren.

-          De aanvoer van afvalstoffen kan enkel tijdens de openingsuren van het recyclagepark.

-          Kinderen jonger dan 12 jaar dienen in de wagen te blijven of aan de hand gehouden te worden.

-          KGA dient verplicht te worden afgegeven aan de recyclageparkwachter.

-          De bezoeker dient op eenvoudig verzoek van de recyclageparkwachter zijn identiteit te bewijzen.

-          Het is verboden:

          afval aan de poort, in de omgeving van het recyclagepark of op een andere plaats dan door de recyclageparkwachter aangeduid, achter te laten.

          afvalstoffen uit de containers te halen of mee te nemen uit de containers.

          vaten of containers te openen.

-          Bij het lossen en wegen dient men de motor van de wagen stil te leggen.

-          Behoudens in uitzonderlijke omstandigheden hoort huisvuil niet thuis op het recyclagepark. Al wat als restafval in een huisvuilzak of in de specifieke restafvalbak kan, moet in principe worden aangeboden met het restafval tijdens de daartoe bestemde huis-aan-huisinzameling, die tweewekelijks wordt georganiseerd.

-          De bezoeker draagt mee zorg voor de reinheid van het recyclagepark.

-          Fooien van bezoekers aan recyclageparkwachters zijn verboden. Het personeel staat immers in dienst van de bevolking. Fooien vormen vaak een aanzet tot verboden praktijken.

-          De bezoeker betreedt het recyclagepark op eigen verantwoordelijkheid. IOK Afvalbeheer kan niet aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of gebeurlijke ongevallen.