In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Gert Dierckx, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Jan Verhaert, Annelies Horemans, raadsleden

 

Motivering

 

Voorgeschiedenis

De raad voor maatschappelijk welzijn besliste op 24 februari 2000 tot heroriëntering van de maatschappelijke dienstverlening aan asielzoekers en principieel te starten met een lokaal opvanginitiatief.

 

De raad keurde 3 overeenkomsten goed tussen het OCMW van Olen en de Belgische Staat voor drie woningen gelegen te Olen (Bremblok, Rozenstaat en Zilversparstraat). OCMW Olen biedt anno 2023 binnen de LOI-werking opvang aan 13 personen, verspreid over 3 gezinswoningen.

 

Het huishoudelijk reglement werd voor de eerste maal goedgekeurd tijdens de zitting van 2 april 2009 en werd voor de laatste keer gewijzigd tijdens de zitting van 4 mei 2017.

 

Context en argumentatie

België voorziet in een opvangmodel met de collectieve centra als norm. Opvang in de individuele woningen is voorbehouden voor kwetsbare personen (zwangere vrouwen, alleenstaanden met kinderen, personen met een beperking…) en voor verzoekers die een grote kans hebben om erkend te worden als vluchteling. De OCMW's nemen de uitrol van deze individuele woningen, de lokale opvanginitiatieven op zich.

 

Elke opvangstructuur in België dient een huishoudelijk reglement te hebben waarin de werkingsregels van de opvangstructuur vastgelegd worden. Aangezien Fedasil een verplicht model ter beschikking stelt, werd dit genomen als basis voor het nieuwe huishoudelijk reglement.

 

Aanpassingen huishoudelijk reglement Lokale Opvanginitiatief Olen

Het huishoudelijk reglement bestaat uit een verplicht gedeelte dat voldoet aan alle wettelijke bepalingen en de minimale normen waaraan moet worden voldaan. Verder bestaat dit uit een variabel gedeelte dat op maat van Olen werd aangepast.

 

Onderstaande zaken blijven behouden, worden aangepast of verwijderd omdat dit enerzijds wordt opgelegd vanuit de minimale normen (MNM) voor materiële hulp en anderzijds omdat wij toegang willen verlenen tot een aanbod dat voor andere OCMW-cliënten bestaat. Deze minimumnormen liggen vast voor de omstandigheden voor de opvang van verzoekers, om hen een menswaardig bestaan te garanderen en deze normen in de verschillende lidstaten te harmoniseren.

 

  1. Welke aspecten blijven behouden in het huishoudelijk reglement?

Volgende aspecten zijn verplicht vanuit de minimale normen:

-          Voorzien van onderhoudsproducten 

-          Maandelijkse middelen voor telefoonkosten: 20 euro per gezin. De LOI-bewoner moet in de mogelijkheid zijn om instanties en personen te contacteren in het kader van zijn procedure, verblijf LOI, school, dokter,… Bedrag bepaalt het LOI zelf.

-          Per kwartaal middelen voor kapperskosten:

        15 euro per volwassene man

        20 euro per volwassen vrouw

        10 euro per kind

Het LOI Olen wenst in de maand december per persoon 25 euro te voorzien voor extra uitgaven ( Sint, feestdagen, ...). Dit is geen norm van Fedasil.

 

  1. Welke aspecten wijzigingen in het huishoudelijk reglement?

-          Zak- en leefgeld:

 

Vandaag de dag ontvangen de LOI-bewoners wekelijks leefgeld exclusief zakgeld. In het verleden was het niet duidelijk of het zakgeld in het leefgeld inbegrepen was. De richtlijnen van Fedasil voor 2023 vermelden duidelijk dat het zakgeld vervat is in het leefgeld. In bijlage bevinden zich de forfaitaire bedragen aan zak-en leefgeld 2023.

 

Tot op heden ontvangen de LOI-bewoners leefgeld exclusief zakgeld. Het gaat hier over bedragen opgenomen in het huishoudelijk reglement van 2017. Deze bedragen zijn de laatste jaren niet aangepast. Het leefgeld omvat uitgaven voor voeding en producten voor persoonlijke hygiëne. De sociale dienst pleit ervoor om de maximaal voorgestelde forfaitaire bedragen aan leefgeld inclusief zakgeld te voorzien om bepaalde zaken zelf te financieren bv. aankoop van een fiets, gebruik trein voor eigen doeleinden,... Het gedeelte boven de minimale bedragen kan als waarborg en/of spaargeld worden gebruikt. Het is ook mogelijk dat een deel van het zakgeld gebruikt wordt als waarborg of schadevergoeding.

 

De bedragen worden niet meer in het huishoudelijk reglement vernoemd. Bij aanpassing van de bedragen, komen deze ter kennisgeving op het vast bureau. De minimum-en maximumbedragen voor leefgeld worden jaarlijks forfaitair vastgesteld door Fedasil. Het is aangewezen om het maximumbedrag aan leefgeld toe te kennen. In de praktijk daalt het bedrag aan leef- en zakgeld voor de bewoners.

 

Voorbeeld: huidig leef- en zakgeld voor een alleenstaande moeder met 4 kinderen (14, 12, 10 en 8 jaar)

69 euro leefgeld (volwassene) + 7,5 euro zakgeld volwassene

10 euro vermeerdering éénoudergezin

19 euro leefgeld (kind 8 jaar) + 4,6 euro  zakgeld (kind jonger dan 12 jaar)

19 euro leefgeld (kind 10 jaar) + 4,6 euro zakgeld  (kind jonger dan 12 jaar)

21 euro leefgeld (kind 12 jaar) + 7,5 euro zakgeld (kind vanaf 12 jaar en schoolgaand)

21 euro leefgeld (kind 14 jaar) + 7,5 euro  zakgeld (kind vanaf 12 jaar en schoolgaand)

Totaal = 190,70 euro leef en zakgeld per week.

 

Voorbeeld: nieuwe bedragen leefgeld inclusief zakgeld voor een alleenstaande moeder met 4 kinderen (14, 12, 10 en 8 jaar)

72 euro leefgeld incl. zakgeld (volwassene)

10 euro vermeerdering éénoudergezin

23 euro leefgeld incl. zakgeld (kind 8 jaar)

23 euro leefgeld incl. zakgeld (kind 10 jaar)

25 euro leefgeld incl. zakgeld kind 12 jaar)

25 euro leefgeld incl. zakgeld (kind 14 jaar)

Totaal = 178,00 euro leef en zakgeld per week.

 

Impact van deze wijziging voor dit gezin: wekelijks 12,70 euro minder aan leefgeld incl. zakgeld.

 

-          Kleding en schoeisel per persoon per kwartaal:

De richtlijnen minimale normen voorzien dat elke bewoner over kleding en schoeisel moet kunnen beschikken aangepast aan elk seizoen. Dit bedrag bepaalt het bestuur zelf. Het LOI Olen wenst dit bedrag te verhogen van 75 euro naar 105 euro per persoon per kwartaal.

 

-          Toegang tot vrije tijd:

De minimale norm geeft aan dat er voor de bewoners toegang tot vrije tijd moet zijn. Het LOI Olen stelt voor om af te stappen van de afspraak:

        aansluiting sportclub of jeugdvereniging + andere kosten voor ontspanning te bespreken met LOI-medewerker

        in grote vakantie: 1 railpass per gezin voor uitstappen + uitstap zelf

en alle gezinsleden dezelfde rechten te geven op het reglement sociale activering en kinderarmoede.

 

-          Verjaardagen:

Deze rubriek koos het LOI Olen destijds zelf en valt niet onder de minimale norm. Bij alle verjaardagen ontvangen de bewoners 25 euro. Het LOI Olen wenst hier voor alle kinderen tot 12 jaar het aanbod van vzw het Feestvarken in te zetten. Het zakgeld kan gebruikt worden voor de andere bewoners.

 

-          Openbaar vervoer:

Het LOI Olen wenst hier het busabonnement van De Lijn voor elke bewoner te behouden. De treinonkosten in functie van de asielprocedure worden ook terugbetaald.

 

-          Apotheek:

De minimale normen zijn hier duidelijk: het LOI neemt enkel producten op doktersvoorschrift ten laste, uitgezonderd koortswerende medicatie, anticonceptie en babyvoeding en producten die noodzakelijk zijn.

 

-          Starterspakket bij het verlaten van het LOI:

        Er is geen automatisch recht op een financiële steun bij het verlaten van het LOI. Vraag tot steunverlening wordt behandeld op het bijzonder comité voor de sociale dienst.

        Bewoners mogen bepaald materiaal (bv. set beddengoed, handdoeken, ...) behouden in functie van hygiëne.

 

-          Bijlagen bij het oude huishoudelijk reglement: alle bijlagen worden geschrapt. De inhoud van de bijlagen is ingebed in het nieuw huishoudelijk reglement.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikelen 77 en 78

 

Juridische basis

-          organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, zoals gewijzigd

-          wet van 15 september 2006 tot wijziging van de wet van 15 december 1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen, en latere wijzigingen

-          wet van 6 juli 2016 tot wijziging van de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde categorieën vreemdelingen

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 4 mei 2017 houdende goedkeuring nieuw huishoudelijk reglement voor de opvang van asielzoekers in LOI ‘s

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.4

Olen heeft een goed uitgewerkte hulp-en dienstverlening

Actie

9.4.2

Andere individuele hulpverlening

 

Financiële informatie

De beslissing heeft geen financiële gevolgen.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

Bijlagen

 

- Forfaitaire bedragen 2023

- Huishoudelijk reglement lokaal opvanginitiatief

- Huishoudelijk reglement lokaal opvanginitiatief Olen 2017

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt het huishoudelijk reglement van het LOI goed, zoals gevoegd in bijlage die integraal deel uitmaakt van deze beslissing.

 

Artikel 2

Het nieuwe huishoudelijk reglement treedt onmiddellijk in werking. Voor bestaande opvangsituaties zal het nieuwe reglement in werking treden vanaf 1 juli 2023. Het voorafgaande reglement wordt vanaf dan opgeheven.

 

Artikel 3

De raad voor maatschappelijk welzijn gaat akkoord om de maximale bedragen aan leef- en zakgeld, zoals bepaald door Fedasil, toe te passen.