In de categorieën hieronder vind je alle reglementen en verordeningen die door de verschillende politieke organen van lokaal bestuur Olen beslist werden sinds 1 januari 2019 en die nog steeds gelden.

 

Aanwezigheden

 

Aanwezig

Jan Verbist, voorzitter

Seppe Bouquillon, voorzitter vast bureau

Ellen Deswert, Elke Tweepenninckx, Sander Verboven, Kris Gebruers, Chris Bakelants, leden vast bureau

Jan Verhaert, Riet Smits, Marc Verhulst, Lisette Boeckx, Mario Verhaert, Dag Pas, Willy Maes, Jef Peeters, An Peeters, Mil Haemhouts, Henk Vleugels, Marc Hannes, Christel Pluys, Koen Laenen, raadsleden

Jeroen Peeters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Annelies Horemans, Gert Dierckx, raadsleden

 

Motivering

 

Context en argumentatie

De vertegenwoordiging van het lokaal bestuur en de vakorganisaties bereikten een akkoord over de wijziging van de rechtspositieregeling. Dit resulteerde in protocol nr. G-2301-20230613.

 

Volgende wijzigingen aan de rechtspositieregeling worden voorgesteld:

-          vervollediging van de berekening van de eindejaarstoelage

-          uitbreiding van de taken die in aanmerking komen voor een gevarentoelage

 

Om deze wijzigingen te kunnen laten ingaan, moet de geldende rechtspositieregeling worden aangepast. De aanpassing van de rechtspositieregeling wordt ook aan de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 5 juli 2023 ter goedkeuring voorgelegd.

 

Beslissingsbevoegdheid

-          decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 186

 

Juridische basis

-          besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 juli 2018 houdende goedkeuring wijziging rechtspositieregeling, zoals gewijzigd

 

Adviezen

-          protocol nr. G-2301-20230613

 

Beleid en financiën

 

Beleidsinformatie

Dit is in het meerjarenplan als volgt voorzien:

 

 

Nr.

Omschrijving

Beleidsdoelstelling

9

Regulier beleid

Actieplan

9.2

Olen voert een aangepast en modern HR-beleid

Actie

9.2.5

Loon, vergoedingen en voordelen

 

Financiële informatie

De financiële weerslag van de beslissing past in het meerjarenplan als volgt:

 

Jaar

Uitgaven

Inkomsten

Actie

Algemene rekening/beleidscode

2023

442.193 euro

 

9.2.5

62030000/011904

2023

331.225 euro

 

9.2.5

62010000/011904

 

Er is nog voldoende krediet beschikbaar.

 

Visum

Er is geen visum vereist.

 

Bijlagen

 

- Rechtspositieregeling van het gemeente- en OCMW-personeel

- Werkdocument rechtspositieregeling van het gemeente- en OCMW-personeel

 

 

Stemming

 

Unaniem

 

Besluit

 

Artikel 1

In de rechtspositieregeling wordt artikel 206 als volgt gewijzigd:

 

Artikel 206

Het personeelslid ontvangt het volledige bedrag van de toelage, vermeld in artikel 205, als het als titularis van een betrekking met volledige prestaties het volledige salaris heeft ontvangen tijdens de hele duur van de referentieperiode.

 

Als het personeelslid niet het volledige salaris heeft ontvangen als titularis van een betrekking met volledige prestaties of onvolledige prestaties, wordt het bedrag van de toelage verminderd in verhouding tot het salaris dat het werkelijk ontvangen heeft.

 

De periodes waarin het personeelslid tijdens de referentieperiode als titularis van een betrekking met volledige prestaties of onvolledige prestaties met ouderschapsverlof, als vermeld in het koninklijk besluit van 29 oktober 1997 tot invoering van een recht op ouderschapsverlof in het kader van de onderbreking van de beroepsloopbaan, was, of met bevallingsverlof was met toepassing van de arbeidswet van 16 maart 1971, of omstandigheidsverlof genoot voor een gebeurtenis als vermeld in artikel 274, eerste lid, 2°, worden gelijkgesteld met periodes waarvoor het personeelslid het salaris volledig heeft ontvangen.

 

Het corona-ouderschapsverlof, vermeld in het koninklijk besluit nr. 23 van 13 mei 2020 tot uitvoering van artikel 5, § 1, 5°, van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (II) houdende het corona-ouderschapsverlof, wordt gelijkgesteld met het ouderschapsverlof, vermeld in het derde lid.

 

De periodes die de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening erkent als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van de pandemie, veroorzaakt door COVID-19, worden voor de berekening van de eindejaarstoelage gelijkgesteld met periodes waarvoor het personeelslid het salaris volledig heeft ontvangen, zoals vermeld in het eerste lid, op voorwaarde dat het personeelslid tijdens de referentieperiode titularis van een betrekking met volledige prestaties of onvolledige prestaties was.

 

 

Artikel 2

In de rechtspositieregeling wordt artikel 234 als volgt gewijzigd:

 

Artikel 234

§1. Medewerkers krijgen een gevarentoelage wanneer zij soms één van volgende werkzaamheden uitvoeren:

-          Werkzaamheden op het kerkhof waarbij dieper van 0,5 meter moet gegraven worden in een zone waar menselijke resten zitten of zouden kunnen zitten.

-          Ontgravingen

-          Werken in een hoogtewerker waarbij het wettelijk verplicht is om een valgordel te dragen of te zekeren. De toelage wordt enkel toegekend wanneer de medewerker zich aan de wettelijke voorschriften houdt.

-          Werken op een stelling waarbij het wettelijk verplicht is om een valgordel te dragen of te zekeren. De toelage wordt enkel toegekend wanneer de medewerker zich aan de wettelijke voorschriften houdt.

-          Werken op hoogte waarbij het wettelijk verplicht is om een valgordel te dragen of te zekeren. De toelage wordt enkel toegekend wanneer de medewerker zich aan de wettelijke voorschriften houdt.

-          Bestrijden van processierupsen: weghalen van nesten in aangepaste kledij

-          Gerichte controle-operaties in het kader van GAS-boetes (bv: hondenpoepactie)

 

Zij ontvangen hiervoor een gevarentoelage omdat deze werkzaamheden kans op gevaar, hinder of een negatief effect op de gezondheid verhogen.

 

§2.

Het bedrag van de gevarentoelage is afhankelijk van het aantal uren per maand dat de medewerker werkzaamheden uitvoert zoals opgenomen in de lijst in §1:

 

Aantal uren gevaarlijk werk per maand

Bedrag van de gevarentoelage

-         minder dan 7 uur

1,10 euro per uur tegen 100%

-         van 7 tot 25 uur

1,20 euro per uur tegen 100%

-         meer dan 25 uur

1,25 euro per uur tegen 100%

 

Deze bedragen zijn gekoppeld aan spilindex 138,01 en worden dus aangepast bij een overschrijding van de spilindex.