Jan Verbist Willy Maes Seppe Bouquillon Elke Tweepenninckx Jef Peeters Jeroen Peeters Lisette Boeckx Gert Dierckx Ellen Deswert Kris Gebruers Dag Pas Jan Verhaert Henk Vleugels Chris Bakelants Marc Hannes An Peeters Marc Verhulst Christel Pluys Sander Verboven Riet Smits Annelies Horemans Mil Haemhouts Koen Laenen Jan Verbist Willy Maes Seppe Bouquillon Elke Tweepenninckx Jef Peeters Lisette Boeckx Gert Dierckx Ellen Deswert Kris Gebruers Dag Pas Jan Verhaert Henk Vleugels Chris Bakelants Marc Hannes An Peeters Marc Verhulst Christel Pluys Sander Verboven Riet Smits Annelies Horemans Mil Haemhouts Koen Laenen Chris Bakelants Kris Gebruers Ellen Deswert Elke Tweepenninckx Jan Verbist Christel Pluys Seppe Bouquillon Lisette Boeckx Marc Hannes Henk Vleugels Sander Verboven Gert Dierckx Marc Verhulst Annelies Horemans Dag Pas Mil Haemhouts Jan Verhaert Koen Laenen An Peeters Jef Peeters Riet Smits Willy Maes aantal voorstanders: 12 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 10 Goedgekeurd
Aanwezig |
| |||||
Verontschuldigd |
|
Voorgeschiedenis
De Vlaamse lokale en provinciale besturen passen inmiddels reeds enkele jaren de regelgeving betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC) toe. Gemeentebestuur Olen was reeds piloot vanaf 2012 en op 1 januari 2014 trad de nieuwe regelgeving algemeen in werking.
BBC is een systeem van planning (budgettering), registratie (boekhouding) en rapportering (jaarrekening) van zowel de financiële als de niet-financiële basisgegevens van het lokaal bestuur. Vernieuwend was dat de beleidsdoelstellingen, actieplannen en acties van het bestuur gekoppeld werden aan de financiële middelen en dat voluit gekozen werd voor strategische planning en outputsturing.
Nadat alle besturen een volledige cyclus in BBC hadden afgewerkt, werd vanuit Vlaanderen een grote evaluatieronde opgestart. Al in 2015 bevroeg men het werkveld naar zijn ervaringen met de BBC. De evaluatieronde leverde input voor de wijzigingen aan de BBC, die vorm kregen in de BBC 2020, zo genoemd omdat de nieuwe regelgeving algemeen wordt ingevoerd vanaf het boekjaar 2020.
Uiterlijk vanaf 1 januari 2020 moesten de Vlaamse gemeenten en OCMW's de BBC 2020 implementeren. Naast de wijzigingen in de beleids- en beheerscyclus werd ook de integratie van gemeente en OCMW vertaald naar BBC 2020. De gemeenten en hun OCMW's maken sinds deze datum gezamenlijke beleidsrapporten op met een gedeelde doelstellingenboom en één financieel evenwicht. De raden van beide rechtspersonen stellen de beleidsrapporten vast, maar de inhoud is gemeenschappelijk.
De belangrijkste wijzigingen sinds 1 januari 2020:
- Het budget wordt voortaan mee in het meerjarenplan geïntegreerd.
- De beleidsrapporten van gemeente en OCMW komen samen in één gezamenlijk beleidsrapport.
- Gemeente en OCMW vormen één bestuur voor de beleidsrapporten, maar blijven twee afzonderlijke budgettaire entiteiten met elk hun eigen kredieten en transacties.
- Om beter tegemoet te komen aan de informatiebehoeften wordt naast de beleidsdoelstellingen meer de nadruk gelegd op de acties of actieplannen. De strategische nota en de beleidsevaluatie focussen op de prioritaire acties of actieplannen. De raad dient een keuze te maken voor het rapporteringsniveau.
- Kredieten worden jaar per jaar toegekend via het meerjarenplan of de aanpassing ervan.
De eerste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 werd door de raad van maatschappelijk welzijn vastgesteld en door de gemeenteraad goedgekeurd op 4 november 2020
Context en argumentatie
Om de kredieten voor 2021 aan te passen en om de kredieten voor 2022 vast te stellen, is een aanpassing meerjarenplan 2020-2025 nodig.
Het laatste inschrijvingsnummer (journaalnummer) is 40932.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 249
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, zoals gewijzigd
- ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, zoals gewijzigd
- omzendbrief KB/ABB 2019/4 van 3 mei 2019 over de strategische meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus
- Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 - aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen
Adviezen
- gunstig advies van het managementteam van 18 oktober 2021
- 1. Toevoeging omgevingsanalyse corona 2021
- 2. overzicht van alle beleidsdoelstellingen met bijhorende actieplannen en acties
- 3. overzicht per boekjaar van de toegestane werkings- en investeringssubsidies
- 4. per beleidsdomein, het overzicht van de beleidsvelden die er deel van uitmaken
- 5. een overzicht van de verbonden entiteiten
- 6. Personeelsinzet
- 7. Een overzicht van de jaarlijkse opbrengst van elke door het bestuur geheven belastingsoort
- 8. Wijzigingen strategische nota
- Aanpassing 2 Meerjarenplan 2020-2025
Voor: Seppe Bouquillon (CD&V), Ellen Deswert (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Sander Verboven (CD&V), Kris Gebruers (CD&V), Chris Bakelants (Vooruit), Lisette Boeckx (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Henk Vleugels (CD&V), Marc Hannes (Vooruit), Christel Pluys (CD&V) en Jan Verbist (CD&V).
Tegen: Jan Verhaert (O1), Riet Smits (O1), Marc Verhulst (O1), Dag Pas (N-VA), Annelies Horemans (N-VA), Willy Maes (N-VA), Jef Peeters (N-VA), An Peeters (N-VA), Mil Haemhouts (O1) en Koen Laenen (O1).
Goedkeuring met 12 voor, 10 tegen en 0 onthouding.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gedeelte van het OCMW van de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 vast.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.