Jan Verbist Bart Soontjens Elke Tweepenninckx Marc T'Syen Theo Goossens Jeroen Peeters Johan Steurs Jef Aerts Vivian Voorspoels Marc Verhulst Stien Daneels Sander Verboven Dries Van Lommel Laurence Luyten Kris Gebruers Riet Smits Mario Verhaert Dag Pas Bert Raaymakers Maarten Verstappen Gert Dierckx Bart Van Opstal Koen Laenen Nancy Vermeylen Jan Verbist Bart Soontjens Elke Tweepenninckx Marc T'Syen Theo Goossens Johan Steurs Jef Aerts Vivian Voorspoels Marc Verhulst Stien Daneels Sander Verboven Dries Van Lommel Laurence Luyten Kris Gebruers Riet Smits Mario Verhaert Dag Pas Bert Raaymakers Maarten Verstappen Gert Dierckx Bart Van Opstal Koen Laenen Nancy Vermeylen Riet Smits Maarten Verstappen Gert Dierckx Sander Verboven Johan Steurs Kris Gebruers Stien Daneels Dries Van Lommel Koen Laenen Mario Verhaert Marc Verhulst Jan Verbist Marc T'Syen Laurence Luyten Elke Tweepenninckx Dag Pas Bart Soontjens Jef Aerts Vivian Voorspoels Theo Goossens Bert Raaymakers Nancy Vermeylen Bart Van Opstal aantal voorstanders: 15 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 3 Goedgekeurd
Aanwezig |
|
Context en argumentatie
De jaarrekening is opgemaakt volgens de bepalingen van de BBC 2020. Ze bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
Gemeente en OCMW maken gezamenlijke beleidsrapporten op met een gedeelde doelstellingenboom en één financieel evenwicht. De raden van beide rechtspersonen stellen de beleidsrapporten vast, maar de inhoud is gemeenschappelijk.
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de jaarrekening vast voor het luik OCMW (schema J3). De gemeenteraad keurt, nadat de raden elk hun deel hebben vastgesteld, het deel dat door de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld, goed. Door die goedkeuring wordt de jaarrekening in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De gemeente dient ervoor te zorgen dat het OCMW haar financiële verplichtingen kan nakomen. In de regelgeving is hier geen principe, berekeningswijze of model vastgelegd. Volgend principe wordt naar voren geschoven: de gemeente komt tussen zodra het beschikbaar budgettair resultaat van het OCMW negatief is, voor het bedrag van het negatief beschikbaar budgettair resultaat. Het beschikbaar budgettair resultaat van het OCMW in 2024 bedraagt -1.649.863 euro, waardoor er in 2024 een tussenkomst van de gemeente nodig is in de financiële verplichtingen van het OCMW. Dit is ook zichtbaar in het schema T5 onder de rubriek 2.B. "gecumuleerd overschot of tekort". Daar zien we in de kolom "tussenkomst gemeente aan OCMW" het bedrag van 1.649.863 euro. Dit staat liquiditeitsstromen niet in de weg, indien zou blijken dat het OCMW onvoldoende liquide middelen op de bank heeft om haar financiële verplichtingen na te komen.
Projectmatig werken is ingebouwd in de dagelijkse werking zodat acties resultaatgericht en efficiënt aangepakt worden. Projectwerking draait grotendeels om het creëren van duidelijkheid: duidelijkheid over doelstellingen, duidelijkheid over het resultaat en duidelijkheid over de manier waarop dat resultaat zal behaald worden. De stand van zaken van projecten wordt op regelmatige tijdstippen gerapporteerd aan het managementteam en het college van burgemeester en schepenen/vast bureau. Deze rapportering wordt als bijlage toegevoegd aan de jaarrekening om ook de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn hierover te informeren.
Het laatste inschrijvingsnummer in het budgettair journaal is nummer 226020.
Beslissingsbevoegdheid
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, artikel 249
Juridische basis
- decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd
- besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, zoals gewijzigd
- ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen, zoals gewijzigd
Adviezen
- gunstig advies van het managementteam van 19 mei 2025
- 1. Boekje jaarrekening 2024
- 2. ODAA overzicht doelstellingen, actieplannen en acties
- 3. Overzicht van de verstrekste subsidies
- 4. Overzicht beleidsdomeinen
- 5. Overzicht van de verbonden entiteiten
- 6. Overzicht van de personeelsinzet
- 7. Overzicht van de opbrengst per belastingsoort
- 8. Proef- en saldibalans
- 9. Vorderingen op lange termijn
- 10. Schulden op lange termijn
- 11. Detail desinvesteringen en buitengebruikstellingen
- 12. Overzicht deelnemingen
- 13. Aansluiting werkkapitaal met budgettair resultaat
- 14. Exploitatieverrichtingen per beleidsveld - uitgaven
- 15. Exploitatie-uitgaven boekjaar 2024 in evolutie en grafiek
- 16. Exploitatieverrichtingen per beleidsveld - ontvangsten
- 17. Exploitatie-ontvangsten boekjaar 2024 in evolutie en grafiek
- 18. Investeringsverrichtingen per beleidsveld - uitgaven
- 19. Investeringsuitgaven boekjaar 2024 in evolutie en grafiek
- 20. Investeringsverrichtingen per beleidsveld - ontvangsten
- 21. Investeringsontvangsten boekjaar 2024 in evolutie en grafiek
- 22. J4 Balans
- 23. Balans boekjaar 2024 in grafiek
- 24. Beknopte ratio-analyse
- 25. Eindstatus projecten 2024
- 26. Eindstatus projecten 2024 grafiek
Voor: Kris Gebruers (CD&V), Koen Laenen (O1), Sander Verboven (CD&V), Marc Verhulst (O1), Mario Verhaert (O1), Laurence Luyten (CD&V), Riet Smits (O1), Marc T'Syen (CD&V), Jan Verbist (CD&V), Gert Dierckx (CD&V), Elke Tweepenninckx (Groen), Dries Van Lommel (O1), Stien Daneels (CD&V), Maarten Verstappen (Vooruit) en Johan Steurs (O1).
Tegen: Dag Pas (N-VA), Bart Soontjens (N-VA) en Jef Aerts (N-VA).
Onthouding: Bart Van Opstal (Vlaams Belang), Bert Raaymakers (Vlaams Belang), Vivian Voorspoels (Vlaams Belang), Nancy Vermeylen (Vlaams Belang) en Theo Goossens (Vlaams Belang).
Goedkeuring met 15 voor, 3 tegen en 5 onthouding.
Artikel 1
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt het gedeelte van het OCMW van de jaarrekening 2024 (beleidsevaluatie, financiële nota en toelichting) vast.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.